Ούτε αυτόν τον μήνα αναμένεται να πάνε σχολείο τα προσφυγόπουλα της δομής της Ριτσώνας, συμπληρώνοντας έτσι έναν ολόκληρο χρόνο εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, πολλά μάλιστα πολύ περισσότερο, καθώς δεν πήγαν καθόλου στο σχολείο μετά τη μεταφορά τους στη δομή.
Η καθυστέρηση της φοίτησης των προσφυγόπουλων αντανακλά την αδυναμία ή την απροθυμία των αρχών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αφήνει έδαφος για να εκδηλωθούν ξανά ξενοφοβικές αντιδράσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής και μερίδας της κοινωνίας, που επικαλούνται αυτή τη φορά την πανδημία και τον τάχα «αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης συνεχώς [...] κρουσμάτων κορονοϊού» στη δομή, παρ’ όλο που τους τελευταίους μήνες δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένα κρούσμα στη Ριτσώνα.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα πήρε σαφείς αποστάσεις μέσω της «Εφ.Συν.» από τη δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα, η οποία σε επιστολή της προς το υπουργείο διαμαρτυρόταν για την επικείμενη λειτουργία 7 Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), στις οποίες γράφτηκαν με καθυστέρηση 270 πρόσφυγες μαθητές Δημοτικού.
Η κ. Γκίκα διαβεβαιώνει πως ποτέ δεν δόθηκαν υποσχέσεις στη δήμαρχο ότι δεν θα φοιτήσουν φέτος στα Δημοτικά τα προσφυγόπουλα της Ριτσώνας και υπογραμμίζει ότι αποτελεί πολιτική του υπουργείου η φοίτηση όλων των μαθητών στο σχολείο, όπως προβλέπουν ο νόμος και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Αλλά ο νόμος δεν έχει τηρηθεί και αναμένεται να καθυστερήσει κι άλλο η εφαρμογή του.
Σύμφωνα με τη συντονίστρια εκπαίδευσης της δομής Πέπη Παπαδημητρίου, η ίδια ενημερώθηκε τις τελευταίες ημέρες από την περιφέρεια ότι επίκειται η συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει πρώτα τα τεχνικά και στη συνέχεια τα οικονομικά χαρακτηριστικά των συμμετοχών στον διαγωνισμό για τη μεταφορά των μαθητών από την απομακρυσμένη δομή στα σχολεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διαδικασία αναμένεται να χρειαστεί άλλον έναν μήνα.
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε με μεγάλη καθυστέρηση τον Ιανουάριο, καθώς το φθινόπωρο η περιφέρεια ισχυριζόταν ότι δεν θα φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, επικαλούμενη σύσκεψη τον Σεπτέμβριο με τις αρμόδιες αρχές. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Παιδείας της Στερεάς Ελλάδας Κώστα Γαλάνη, ο οποίος ζήτησε να λειτουργήσουν οι ΔΥΕΠ μέσα στην προσφυγική δομή, αντίθετα δηλαδή από τη νομοθεσία που ορίζει πως η τυπική εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά στα σχολεία. Αλλά και από την πλευρά του υπουργείου, η ίδρυση των 7 ΔΥΕΠ έγινε πολύ καθυστερημένα στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μολονότι ήταν γνωστά από πέρσι τα ονόματα των μαθητών που περίμεναν την εγγραφή τους.
Εξακολουθεί άλλωστε να εκκρεμεί ο διορισμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα κάνουν μαθήματα στις ΔΥΕΠ. Αλλοι 168 μαθητές Δημοτικού και άλλοι 252 μαθητές Γυμνασίου και ΕΠΑΛ έχουν μείνει εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας λόγω της αδυναμίας της περιφέρειας να τηρήσει έγκαιρα την υποχρέωσή της για μετακίνηση των μαθητών.
Οι μαθητές αυτοί πήγαιναν πέρσι σχολείο μέχρι τον Μάρτιο, όταν σταμάτησαν λόγω των μέτρων για την πανδημία. Το φθινόπωρο δεν κατάφεραν να επανέλθουν στο σχολείο λόγω της αδυναμίας μετακίνησης. Σημειωτέον, δεν μπορούν να συμμετάσχουν ούτε στην τηλεκπαίδευση, καθώς δεν επαρκεί η υποδομή του ίντερνετ στη δομή.
Αντιδρούν στην ξενοφοβία
Εντονες αντιδράσεις έχει δημιουργήσει το αίτημα της δημάρχου Χαλκιδέων και του δημοτικού συμβουλίου να μη λειτουργήσουν ΔΥΕΠ στα σχολεία της περιοχής τουλάχιστον για φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το περιεχόμενο της επιστολής της δημάρχου και της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Ξεπέρασε τις 3.000 υπογραφές μέσα σε λίγες μέρες το ψήφισμα στη διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz που ζητά «Ανάκληση της απόφασης του Δήμου Χαλκιδέων για τον αποκλεισμό παιδιών προσφύγων».
«Το δικαίωμα για δωρεάν εκπαίδευση, μόρφωση καθώς και ένταξη των παιδιών σε ελληνικά σχολεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και διέπεται από διεθνείς συμβάσεις», υπογραμμίζει το ψήφισμα. Για ξενοφοβική στάση κατηγορούν τη δήμαρχο η Νομαρχιακή Επιτροπή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής.
«Η υποχρεωτική παροχή παιδείας σε ανήλικους πρόσφυγες δεν μπορεί να λογίζεται και να χαρακτηρίζεται επιβάρυνση, τη στιγμή που ο Δήμος Χαλκιδέων έχει λάβει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ λόγω της παρουσίας της δομής εντός των διοικητικών του ορίων», υπογραμμίζει. Απόσταση από το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου (λευκό ψήφισε η “Αγωνιστική Συσπείρωση”) πήρε ο σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Νικόλαος Σιόλιας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν κατανοεί πώς προκύπτει η συναίνεσή του, εφόσον είχε ταχθεί κατά της γκετοποίησης και υπέρ της κοινωνικής ένταξης από τη νέα σχολική χρονιά. Απέναντι στις θέσεις της δημάρχου έχουν ταχθεί με κείμενα που δημοσιεύονται στην efsyn.gr οι συντονιστές εκπαίδευσης της δομής Χρήστος Αλεξίου και Πέπη Παπαδημητρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας