• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 25.2°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.0°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.0°C / 22.1°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 18.1°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.5°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 23.8°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 23.4°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 25.4°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η OLAF ερευνά τις επαναπροωθήσεις

 • A-
 • A+
Η ελεγκτική Αρχή εξετάζει τον Φαμπρίς Λετζέρι και την καταγγελλόμενη εμπλοκή της Frontex στην παράνομη ιστορία των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο ● Οι εξηγήσεις του επικεφαλής της Frontex στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έπεισαν ● Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις θα επηρεάσουν την Ελλάδα, που αρνείται την ύπαρξη των παράνομων επιχειρήσεων.

Ανοιχτό παραμένει στην Ε.Ε. το ζήτημα της εμπλοκής της Frontex σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο. Μετά τις ανεπαρκείς απαντήσεις της έρευνας της Frontex και του ελληνικού Λιμενικού, η οποία αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, τη σκυτάλη της έρευνας παίρνει τώρα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, η γνωστή OLAF, η οποία αναμένεται να βάλει στο μικροσκόπιο τους χειρισμούς του διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι.

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης ο διευθυντής της Frontex

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel και την εφημερίδα ευρωπαϊκών θεμάτων euobserver, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, αξιωματούχοι της OLAF επισκέφτηκαν την έδρα της Frontex στη Βαρσοβία στις αρχές Δεκεμβρίου, πήραν συνεντεύξεις από αξιωματούχους και ερεύνησαν τα γραφεία, μεταξύ των οποίων το γραφείο του κ. Λετζέρι και άλλων ανώτατων αξιωματούχων. 

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκδοση του διαδικτυακού ενημερωτικού μέσου Politico, το οποίο επικαλείται τέσσερις αξιωματούχους της Ε.Ε. που μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας, η OLAF ερευνά καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών όπως και καταγγελίες για παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε βάρος αξιωματούχων της Frontex, κάποιοι από τους οποίους έφυγαν από τον οργανισμό τους τελευταίους μήνες, μεταξύ αυτών και ένας στα ανώτατα κλιμάκια.

Οι καταγγελίες για παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά συμπίπτουν χρονικά με τις αποκαλύψεις ερευνητικών και δημοσιογραφικών ομάδων τον Οκτώβριο για συμμετοχή της Frontex σε τουλάχιστον έξι επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο από την άνοιξη και μετά, όπως και για συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης και υποβάθμισης των αναφορών σχετικά με επιχειρήσεις επαναπροώθησης του ελληνικού Λιμενικού.

Η OLAF επιβεβαίωσε την έρευνα, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, καθώς η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, και συμπλήρωσε την πάγια θέση της ότι η έρευνα «δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα/φορείς έχουν κάνει κάποια παρατυπία/απάτη».

Από την πλευρά της, η Frontex σημείωσε σε ανακοίνωση ότι συνεργάζεται πλήρως με την OLAF και επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία. «Οι επισκέψεις της OLAF σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες, θεσμούς και φορείς αποτελούν μέρος της κανονικής διαδικασίας της καλής διακυβέρνησης [...] είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τέτοιες επισκέψεις δεν υπονοούν απαραίτητα κάποιο περιστατικό κακοδιοίκησης. Μπορεί επίσης να προκαλούνται από τη διοίκηση των ίδιων των ευρωπαϊκών οργάνων», παρατήρησε.

Σφίγγει ο κλοιός

Ωστόσο, η εμπλοκή της OLAF, που έχει αρμοδιότητα να ερευνά περιπτώσεις σοβαρών παραπτωμάτων στα ευρωπαϊκά όργανα, δείχνει ότι όχι μόνο δεν έχει κλείσει το θέμα στην Ευρώπη, όπως είχε προσπαθήσει ο κ. Λετζέρι, αλλά και ότι αντιθέτως σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους χειρισμούς του.

Ο διευθυντής του οργανισμού ισχυρίστηκε σε δύο έκτακτες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου ότι η εσωτερική έρευνα της Frontex δεν εντόπισε παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς αυτή ήταν η ετυμηγορία του ελληνικού Λιμενικού, που ανέλαβε να διερευνήσει τα περιστατικά, μια και η Frontex δεν έχει δικαιοδοσία για έρευνα στα κράτη-μέλη.

Ωστόσο τα ίδια τα στοιχεία της Frontex βοούν για οφθαλμοφανείς παραβιάσεις, όσο κι αν θέλησε να τις αγνοήσει ο κ. Λετζέρι. Αλλωστε, οι εξηγήσεις του στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου κρίθηκαν ανεπαρκείς, με τις ευρωομάδες των Σοσιαλιστών - Δημοκρατών και της Αριστεράς να ζητούν την παραίτησή του και την ευρωομάδα των Πρασίνων να ζητά σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, κανένα κόμμα στην Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την παραίτηση του αρχηγού του Λιμενικού και του υπουργού Ναυτιλίας, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει σαν να συνέβαιναν όλα αυτά σε άλλη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι o πρώτος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πορτογαλία ήταν το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας, από όπου συνομίλησε με τηλεδιάσκεψη με τη μονάδα του πορτογαλικού ναυτικού που συμμετέχει στη δύναμη της Frontex στη Λέσβο και εξήρε το έργο της διάσωσης και της «φύλαξης» των συνόρων. Το ίδιο έκανε άλλωστε κατά την επίσκεψή του στο Λιμενικό της Λέσβου μέσα στις γιορτές.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στο θέμα της Frontex δεν μπορεί παρά να επηρεάσουν άμεσα την Ελλάδα. Το είχε παραδεχτεί εμμέσως ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, όταν χαιρέτιζε τη διενέργεια έρευνας από τη Frontex και δήλωνε βέβαιος ότι θα λάμψει η αλήθεια και θα δικαιωθεί η κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά δικαίωση της κυβέρνησης δείχνουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι... κρυστάλλινες πηγές της ΕΑΔ
Εντελώς αναξιόπιστη η καθυστερημένη έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με πηγές αξιωματικούς σωμάτων ασφαλείας, λιμενικούς, μητροπολίτες και μέλη επιμελητηρίων. Πρόσωπα που εμπλέκονται στις επαναπροωθήσεις...
Οι... κρυστάλλινες πηγές της ΕΑΔ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέες αποκαλύψεις και με στοιχεία της Frontex για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίo
Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, η βάση δεδομένων καταγράφει την εμπλοκή της Frontex σε 222 επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού, που οδήγησαν σε συνοπτική απέλαση τουλάχιστον 987 προσφύγων.
Νέες αποκαλύψεις και με στοιχεία της Frontex για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίo
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κρύβουν το πόρισμα για Frontex
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί εξηγήσεις για τη μη δημοσιοποίηση του πορίσματος των ερευνών της OLAF, που εντοπίζει μεθοδευμένη συγκάλυψη καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό...
Κρύβουν το πόρισμα για Frontex
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
H διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δαρμένος στη μετάφραση
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταγγελία θύματος επαναπροώθησης από κάτοικο ευρωπαϊκής χώρας και εργαζόμενο σε ευρωπαϊκή υπηρεσία, και μάλιστα στην υπηρεσία που συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για να...
Δαρμένος στη μετάφραση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πιέσεις μέσω κονδυλίων από Ε.Ε. για τις επαναπροωθήσεις
Δημοσίευμα στο Spiegel αποκαλύπτει πως η Κομισιόν έχει βάλει βέτο στην αποδέσμευση 15,8 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, θέτοντας ως προϋπόθεση να θεσπίσει η χώρα ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης των...
Πιέσεις μέσω κονδυλίων από Ε.Ε. για τις επαναπροωθήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας