• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 30.7°C
  0 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 27.1°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.5°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 23.6°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.7°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.7°C
  0 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 27.0°C
  0 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 29.9°C
  0 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.9°C / 23.9°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.5°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.6°C / 28.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 23.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 26.8°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.0°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 30.9°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 23.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 27.2°C
  1 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  52%

Φωτ.αρχείου: Πλοίο της Frontex πλησιάζει βάρκες με πρόσφυγες στη Λέσβο

AP Photo/Micheal Varaklas

Έκθεση-κόλαφος για τις επαναπροωθήσεις και τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών

 • A-
 • A+
Ευρωπαϊκή επιτροπή ζητά, για ακόμα μία φορά, από την Αθήνα να αλλάξει την πολιτική κράτησης των μεταναστών και να δώσει τέλος στις παράνομες επαναπροωθήσεις εκφράζοντας την ανησυχία της για επιχειρήσεις του Λιμενικού και εγείροντας ερωτήματα για τη συμμετοχή του Frontex σε ορισμένες από αυτές.
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Χαστούκι» για την κυβέρνηση νέα έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), που ήρθε να προστεθεί στο πλήθος διεθνών αντιδράσεων και καλεί τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τις επαναπροωθήσεις και να μεταρρυθμίσουν το σύστημα κράτησης μεταναστών και προσφύγων τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά όσοι στερούνται της ελευθερίας τους.

Ειδικότερα, μετά από επίσκεψη στη χώρα μας πριν οκτώ μήνες (13-17 Μαρτίου), η επιτροπή διαπίστωσε εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης σε εγκαταστάσεις της περιοχής του Έβρου και στη Σάμο για να τονίσει ευρύτερα τα εξής:

«Οι μετανάστες συνεχίζουν να κρατούνται σε κέντρα κράτησης που αποτελούνται από μεγάλα κελιά με κάγκελα, γεμάτα από κρεβάτια, με κακό φωτισμό και εξαερισμό, ρημαγμένα και σπασμένα μπάνια και τουαλέτες, ανεπαρκή προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαρισμού, ανεπαρκές φαγητό και απουσία πρόσβασης σε υπαίθρια καθημερινή άσκηση. Ο υπερβολικός συνωστισμός σε πολλές από τις εγκαταστάσεις επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση. Επιπλέον, δεν δόθηκαν στους μετανάστες σαφείς πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή τους».

Παράλληλα, καταγγέλλει τις τρομακτικές συνθήκες κράτησης οικογενειών με παιδιά, ασυνόδευτων ανηλίκων, άλλων ευάλωτων ατόμων (σωματικά ή ψυχικά) και εγκύων, που στερούνται κατάλληλης υποστήριξης. Σε αυτό το σημείο η έκθεση προτείνει μεταφορά των προσφυγόπουλων σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής, που θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, αντί της κράτησής τους σε αστυνομικά κρατητήρια.

Σε ό,τι αφορά την παράνομη τακτική των επαναπροωθήσεων η επιτροπή αναφέρει πως έλαβε, για ακόμα μία φορά, αξιόπιστες καταγγελίες για μετανάστες που οδηγούνται από τα σύνορα του ποταμού Έβρου προς την Τουρκία. Και καλεί τις ελληνικές αρχές να δράσουν για να αποτρέψουν τέτοιες επαναπροωθήσεις εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία της για πράξεις του ελληνικού Λιμενικού, που παρεμπόδισε την είσοδο σκαφών με μετανάστες σε ελληνικό νησί, και εγείροντας ερωτήματα για τον ρόλο και τη συμμετοχή του Frontex σε τέτοιες επιχειρήσεις.

Με τα παραπάνω δεδομένα η CPT ζητά από τις αρχές της χώρας μας να πάρουν δραστικά μέτρα για να σταματήσει η κακομεταχείριση των κρατουμένων μεταναστών από την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό, αφού αναφέρεται σε αρκετές σχετικές καταγγελίες, που αναφέρονται κυρίως κυρίως χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα.

Από την πλευρά της, η αστυνομία, στη δική της απάντηση, έδωσε πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων μεταναστών υποστηρίζοντας πως οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στα σύνορα είναι αβάσιμες. Όσον αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα αναφέρεται στην απόφαση να μπει τέλος στην κρατήσή τους σε κρατητήρια από το 2021.

Τέλος, μπορεί η επιτροπή να αναγνωρίζει τις σημαντικές προκλήσεις λόγω του μεγάλου αριθμού αφίξεων αλλά και την ανάγκη συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης, ωστόσο επισημαίνει ότι αυτό δεν απαλλάσσει το ελληνικό κράτος από τις υποχρεώσεις του απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και την μέριμνα που οφείλει να δείχνει σε όλους τους κρατούμενους πρόσφυγες.

Εβρος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αξιόπιστες οι καταγγελίες επαναπροωθήσεων στον Εβρο
Βάσιμες κρίνει τις δεκάδες μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών για βίαιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης, απαγωγές και βάναυση αντιμετώπισή τους στον Εβρο ένα από τα πιο έγκυρα διεθνή όργανα καταγραφής παραβιάσεων.
Αξιόπιστες οι καταγγελίες επαναπροωθήσεων στον Εβρο
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κέντρα κράτησης, η λύση για κάθε πρόβλημα
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δείχνει με δηλώσεις του ότι τα κέντρα, παλιά και νέα, αποτελούν τη λύση όποιο κι αν είναι το πρόβλημα σχετικά με τους πρόσφυγες.
Κέντρα κράτησης, η λύση για κάθε πρόβλημα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ι. Γιόχανσον: Διερευνήστε τις επαναπροωθήσεις
Καθόλου δεν πείθει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η στρουθοκαμηλική απόπειρα της ελληνικής κυβέρνησης να βαφτίσει «προπαγάνδα» τις αποκαλύψεις για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο με τη συνεργασία ή τη συγκάλυψη της...
Ι. Γιόχανσον: Διερευνήστε τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κλείνουν τα μάτια στις επαναπροωθήσεις
Νόμιμες επιχειρήσεις αποτροπής προσφύγων με σήματα τύπου «ήχος και φως» λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι κάνει η ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο, με παράλληλη ενημέρωση των τουρκικών αρχών για να βοηθήσουν -έτσι...
Κλείνουν τα μάτια στις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Guardian: Νέα ανατριχιαστική μαρτυρία επαναπροώθησης στο Αιγαίο
Την οργανωμένη και συστηματική τακτική των ελληνικών αρχών επιβεβαιώνει ο Guardian μετά από συνεντεύξεις με θύματα επαναπροωθήσεων και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο.
Guardian: Νέα ανατριχιαστική μαρτυρία επαναπροώθησης στο Αιγαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας