• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.5°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 14.9°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.0°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.5°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 18.6°C
  4 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 20.2°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 16.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.3°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 15.0°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  78%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Λέσβος: ξαναρχίζουν οι συνεντεύξεις ασύλου χωρίς προστασία από τον Covid-19

 • A-
 • A+

Πιέσεις να αυξήσουν τον αριθμό συνεντεύξεων ασύλου ανά βάρδια, χωρίς να εξασφαλίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις προστασίας από τον νέο κορονοϊό, δέχονται οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας Ασύλου στη Λέσβο, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου.

Οπως αναφέρει το Σωματείο, οι συμβασιούχοι που εργάζονται στη Λέσβο ενημερώθηκαν ότι θα ξεκινήσουν αυτή την Πέμπτη οι συνεντεύξεις για άσυλο, που είχαν διακοπεί μετά τον υγειονομικό αποκλεισμό της Μόριας και φυσικά μετά την ολοσχερή καταστροφή του από πυρκαγιά.

«Υπό καθεστώς πίεσης, ζητήθηκε από χειριστές αιτημάτων διεθνούς προστασίας να διεξάγουν τέσσερεις (4) συνεντεύξεις (!) κατά την απογευματινή βάρδια, με εβδομαδιαία στοχοθεσία τις 10 συνεντεύξεις, χωρίς να διευκρινιστεί πώς είναι δυνατόν διεξαχθούν 4 άρτιες και πλήρεις συνεντεύξεις, να αναρτηθούν εγκαίρως τα πρακτικά και τα προσκομισθέντα έγγραφα στο σύστημα αλλά και να αεριστούν καταλλήλως και επαρκώς οι χώροι των συνεντεύξεων από τους οποίους θα περάσουν 4 διαφορετικοί αιτούντες/σες, διερμηνείς και ενδεχομένως σύμβουλοι».

Στην ουσία ζητείται από τους χειριστές των συνεντεύξεων να διεκπεραιώνουν γρήγορα τη διαδικασία, με στόχο βέβαια να εμφανίζει μια πλαστή εικόνα αποτελεσματικότητας και επιτυχίας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, έστω και αν υπονομεύεται η αρτιότητα της διαδικασίας και αδικούνται πρόσφυγες που απορρίπτονται σωρηδόν ή, από την άλλη, τίθενται σε κίδνυνο η υγεία των ίδιων των προσφύγων, των χειριστών και των διερμηνέων και δικηγόρων που παρευρίσκονται.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «εξαιτίας των κωλυσιεργιών του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου δεν έχουν βρεθεί κατάλληλοι χώροι για την διεξαγωγή των συνεντεύξεων», με αποτέλεσμα να γίνονται οι συνεντεύξεις σε μικρούς χώρους χωρίς παράθυρο και κατάλληλο κλιματισμό, όπου συνωστίζονται τρία με πέντε άτομα για πολλές ώρες συνεχόμενα.

Το Σωματείο ζητά μεταξύ άλλων να ανασταλεί η έναρξη των συνεντεύξεων μέχρι να εξασφαλιστούν συνθήκες προστασίας από τον κορονοϊό και επιμένουν να βρεθεί άμεσα κατάλληλος εναλλακτικός εργασιακός χώρος.

Η ανακοίνωση του Σωματείου έχει ως εξής:

 

Την 2/10/2020 οι συμβασιούχοι που εργάζονται στο ΠΓΑ Λέσβου ενημερώθηκαν προφορικά ότι την Πέμπτη 8/10/2020 θα ξεκινήσουν οι συνεντεύξεις με αιτούντες/ούσες άσυλο, ένα μήνα περίπου μετά τον υγειονομικό αποκλεισμό και την καταστροφή του καταυλισμού της Μόρια, όπου ζούσαν χιλιάδες αιτούντες/σες άσυλο αποκλεισμένοι/ες και ξεχασμένοι/ες και ενώ έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες κρούσματα στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, όπου μένουν προσωρινά υπό δυσχερείς συνθήκες.

Υπό καθεστώς πίεσης, ζητήθηκε από χειριστές αιτημάτων διεθνούς προστασίας να διεξάγουν τέσσερεις (4) συνεντεύξεις (!) κατά την απογευματινή βάρδια, με εβδομαδιαία στοχοθεσία τις 10 συνεντεύξεις, χωρίς να διευκρινιστεί πώς είναι δυνατόν διεξαχθούν 4 άρτιες και πλήρεις συνεντεύξεις, να αναρτηθούν εγκαίρως τα πρακτικά και τα προσκομισθέντα έγγραφα στο σύστημα αλλά και να αεριστούν καταλλήλως και επαρκώς οι χώροι των συνεντεύξεων από τους οποίους θα περάσουν 4 διαφορετικοί αιτούντες/σες, διερμηνείς και ενδεχομένως σύμβουλοι. Αναγνωρίζουμε τη σημασία για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου για τους ίδιους τους διαμένοντες στη δομή του Κατά Τεπέ, ωστόσο, εξαιτίας των κωλυσιεργιών του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου δεν έχουν βρεθεί κατάλληλοι χώροι για την διεξαγωγή των συνεντεύξεων.

Στο υφιστάμενο κτίριο του ΠΓΑ Λέσβου (Παγανή) υπάρχουν μονάχα τρία (3) γραφεία επαρκώς αεριζόμενα και ορισμένα κοντέινερ που διαθέτουν παράθυρο και καλούμαστε να διεξάγουμε συνεντεύξεις κυρίως σε μικρούς χώρους, όπου παρίστανται από 3 έως και 5 άτομα επί πολλές συνεχόμενες ώρες. Σημειωτέο ότι το κτίριο της Παγανής διαθέτει κεντρικό σύστημα κλιματισμού, ο αέρας δηλαδή ανακυκλώνεται ενώ, στην πλειοψηφία τους, τα υπόλοιπα γραφεία, τα οποία θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα, είναι εσωτερικά, χωρίς παράθυρα και μέχρι στιγμής, εξ όσων γνωρίζουμε, ουδεμία απολύμανση έχει διενεργηθεί στους χώρους αναμονής των αιτούντων/σών άσυλο ούτε και στους χώρους εργασίας.

Κι ενώ σε άλλα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου δεν εξυπηρετούνται αιτούντες/σες που μένουν σε δομές που έχουν τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό, στη Λέσβο αυτά το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί, παρότι ήδη έχουν βρεθεί περίπου 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Καρά Τεπέ. Οι αιτούντες/σες που θα εξυπηρετήσει το ΠΓΑ Λέσβου έχουν υποβληθεί σε τεστ πριν ένα μήνα περίπου και οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι τραγικές, ενώ ελλοχεύει κίνδυνος μεγαλύτερης εξάπλωσης της νόσου.

Μόλις χθες, 3/10/2020 δύο αστυνομικοί υπηρετούντες στην δομή του Καρά Τεπέ βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζουμε τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο ως «εστίες μόλυνσης» ή ως «υγειονομική βόμβα», λεξιλόγιο που η εξουσία λατρεύει να χρησιμοποιεί ώστε να ενσταλάξει το φόβο και το μίσος απέναντι σε αυτήν την ομάδα του πληθυσμού. Είναι εύλογη η ανησυχία των εργαζόμενων, πώς σε ένα κτήριο, όπως αυτό της Παγανής, με κεντρικό σύστημα κλιματισμού, χωρίς παράθυρα και με γραφεία ελάχιστων τετραγωνικών, είναι δυνατόν να διεξαχθούν οι συνεντεύξεις χωρίς να τεθεί η δημόσια υγεία όλων σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με την υπ΄αριθμόν πρωτοκόλλου 26635/23-04-2020 Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα την λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων, ένας από τους τρόπους μετάδοσης του ιού είναι «Η αερογενής μετάδοση μέσω μικρών σωματιδίων (<5 microns), τα οποία μπορεί να παραμείνουν στον αέρα για ώρες και μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Αυτά δημιουργούνται επίσης από βήχα, φτέρνισμα και ομιλία. Τέτοια μικρά σωματίδια ιού παραμένουν αερομεταφερόμενα και μπορούν να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις και μεταφέρονται από ροές αέρα στα δωμάτια ή στους αγωγούς εξαγωγής των συστημάτων εξαερισμού». Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, αποσκοπώντας στην κατά το δυνατόν μείωση του χρόνου παραμονής του αέρα σε ένα δωμάτιο, μεταξύ των μέτρων προστασίας που θα πρέπει να ληφθούν, είναι η αύξηση της παροχής του νωπού αέρα σε όλες τις κεντρικές κλιματιστικές μονάδες (ΚΚΜ), η πλήρης αποφυγή της ανακυκλοφορίας του αέρα και η εξασφάλιση του επαρκούς αερισμού όλων των χώρων με εξωτερικό αέρα.

Τέλος, υπάρχει το ζήτημα της ελαστικοποίησης του ωραρίου με πρόσχημα τις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να καλούνται τηλεφωνικά συνάδελφοι/ισσες ώστε να εργαστούν λαμβάνοντας ενημέρωση για τη βάρδια που τους αντιστοιχεί (πρωινή-βραδινή), λίγες μέρες νωρίτερα. Αυτό σημαίνει πως είναι αδύνατος ο προγραμματισμός της καθημερινότητας των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε

 • Την αναστολή έναρξης των συνεντεύξεων του ΠΓΑ Λέσβου μέχρι να διασφαλιστεί από τους αρμόδιους φορείς ότι η διεξαγωγή τους θα γίνεται με τρόπο που δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία εργαζομένων, αιτούντων/σων άσυλο, διερμηνέων και εν γένει λοιπών εργαζομένων.
 • Την άμεση εύρεση κατάλληλου εναλλακτικού εργασιακού χώρου για όλους/ες τους/ις εργαζομένους/ες που θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του covid-19.
 • Την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο και την επαρκή προστασία τους από την πανδημία.
 • οι συνεντύξεις μέχρι να Την αναστολή έναρξης των συνεντεύξεων του ΠΓΑ Λέσβου μέχρι να διασφαλιστεί από τους αρμόδιους φορείς ότι η διεξαγωγή τους θα γίνεται με τρόπο που δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία εργαζομένων, αιτούντων/σων άσυλο, διερμηνέων και εν γένει λοιπών εργαζομένων.
 • Την άμεση εύρεση κατάλληλου εναλλακτικού εργασιακού χώρου για όλους/ες τους/ις εργαζομένους/ες που θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του covid-19. 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατάντησαν το άσυλο... ανέκδοτο!
Mέχρι τώρα η κυβέρνηση, και διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, μας διαβεβαίωνε ότι οι Σύροι είναι πρόσφυγες. Ισχυριζόταν μάλιστα περίπου πως μόνο οι Σύροι είναι πρόσφυγες, σε αντίθεση με τις άλλες...
Κατάντησαν το άσυλο... ανέκδοτο!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υπηρεσία Ασύλου: Κρούσματα κορονοϊού σε Κατεχάκη, Άλιμο και Πειραιά
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Κατεχάκη, όπως και τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου στον Πειραιά και τον Αλιμο, καθώς έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορονοϊού σε...
Υπηρεσία Ασύλου: Κρούσματα κορονοϊού σε Κατεχάκη, Άλιμο και Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και απάνθρωπη και παράνομη η νέα δομή στο Καρά Τεπέ!
Προβλήματα νομιμότητας αλλά και βιωσιμότητας της χωροθέτησης της νέας δομής προσφύγων στο Καρά Τεπέ, αποκαλύπτουν παρέμβαση του Τμήματος ΒΑ Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Και απάνθρωπη και παράνομη η νέα δομή στο Καρά Τεπέ!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας