Νέα μέτρα με στόχο τη μείωση του επικίνδυνου συνωστισμού έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου σε Κατεχάκη, Άλιμο και Πειραιά και την τεράστια ταλαιπωρία ευάλωτων ανθρώπων ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά τις ντροπιαστικές εικόνες που σημειώνονται μετά την επαναλειτουργία της υπηρεσίας Ασύλου στις 18 Μαΐου, με ιδιαίτερη έξαρση τις τελευταίες ημέρες.
Παραμένει ζητούμενο ωστόσο, αν θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα τα μέτρα, καθώς απαιτείται χρόνος για να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με ψηφιακές συνδιαλλαγές που θα δυσκόλευαν τους περισσότερους Έλληνες.
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τα έντυπα δελτία αίτησης ασύλου θα αντικατασταθούν με ηλεκτρονική κάρτα την 1η Οκτωβρίου και μέχρι τότε παρατείνεται η ισχύς όσων λήγουν στο ενδιάμεσο.
Η παράταση ισχύος των δελτίων αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που συνωστίζονται έξω από την υπηρεσία Ασύλου. Αρκετοί προσέρχονται στην υπηρεσία για να ανανεώσουν το δελτίο ή την άδεια διαμονής που έληγε μετά την 1 Ιουνίου, καθώς είχε ήδη δοθεί εξάμηνη παράταση για τα δελτία και τις άδειες που είχαν λήξει την περίοδο που ήταν κλειστή η υπηρεσία για το κοινό, λόγω κορονοϊού.
Οι ηλεκτρονικές κάρτες θα εκδίδονται με ευθύνη των διοικητών στις δομές φιλοξενίας και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και θα χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση στις δομές και σε υπηρεσίες του υπουργείου.
Από σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει ψηφιακή πλατφόρμα για την αίτηση μεταβολής στοιχείων και άλλων υπηρεσιών (applications.migration.gov.gr ). Μένει να φανεί πώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα, καθώς στην πρώτη περίοδο υποβολής ηλεκτρονικών αιτημάτων, μέσω email, σημειώθηκαν δυσλειτουργίες, με εκατοντάδες αιτήματα να περιμένουν να οριστεί αρμόδιος για τη διεκπεραίωσή τους, ενώ αρκετά από αυτά απαιτούσαν τελικά την αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερόμενων.
Μένει επίσης να φανεί ο αντίκτυπος της πλατφόρμας στις ουρές έξω από την υπηρεσία Ασύλου, καθώς χρειάζεται να υπάρξει ενημέρωση χιλιάδων ανθρώπων, εξοικείωση με το σύστημα και φυσικά να λυθούν εμπόδια σχετικά με τις διαφορετικές γλώσσες.
Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τον επικίνδυνο συνωστισμό και την τεράστια ταλαιπωρία εκατοντάδων ανθρώπων, που περιμένουν αποβραδίς σε ουρές να εξυπηρετηθούν, ο υπουργός Νότης Μηταράκης πέταξε το μπαλάκι στους πρόσφυγες. Ωστόσο, ο υπουργός έδειξε να μην αντιλαμβάνεται τη σύνθετη πραγματικότητα στην οποία ζουν οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες. Η ενημέρωσή τους και η εξοικείωση με ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα δυσκόλευε τους περισσότερους Έλληνες, απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο και πολύ περισσότερες ενέργειες από παραπλανητικές δηλώσεις και ανακοινώσεις ή από αναρτήσεις του υπουργείου στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, δίνεται δυνατότητα να γίνει καταγραφή του αιτήματος για άσυλο ηλεκτρονικά, από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους που έχουν ήδη καταγράψει τη βούλησή τους να ζητήσουν άσυλο.
Η ηλεκτρονική καταγραφή του αιτήματος για άσυλο αποτελεί εκκρεμότητα πολλών χρόνων και μπορεί, αν λειτουργήσει σωστά το σύστημα και εξοικειωθούν οι ενδιαφερόμενοι, να διευκολύνει την πρόσβαση στη διαδικασία για δεκάδες χιλιάδες. Στο παρελθόν, προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία, μέσω του γνωστού συστήματος Skype, το οποίο είχε αποδειχτεί εξαιρετικά δυσλειτουργικό, λόγω της έλλειψης αρκετών διερμηνέων που θα μπορούσαν να απαντούν στις χιλιάδες κλήσεις ανά γλώσσα. Ο σχεδιασμός της λειτουργίας μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής αιτημάτων ασύλου έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στην υπηρεσία.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι δίνεται ηλεκτρονικά και μόνο ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) (στη διεύθυνση: https://www.amka.gr/have-paaypa – σύνδεσμος διατίθεται και στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ασύλου: http://asylo.gov.gr ).
Πρόκειται για τον αριθμό που δίνει επιτέλους πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε όσους ζητούν άσυλο, πρόσβαση που είχαν στερηθεί από τον Ιούλιο, έπειτα από τη διαβόητη εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που στέρησε στην πράξη από τους πρόσφυγες και μετανάστες τη δυνατότητα να βγάλουν ΑΜΚΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας