• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.7°C
  3 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.0°C / 5.7°C
  5 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.0°C
  4 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  5 BF
  56%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.7°C
  3 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 0.1°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 4.9°C
  6 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.7°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 4.5°C
  4 BF
  38%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 5.5°C
  3 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.6°C / 5.4°C
  2 BF
  86%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  3 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 4.7°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.7°C / -1.7°C
  3 BF
  41%
Μάριος Βαλασόπουλος

Μέτρα για τον συνωστισμό στην υπηρεσία Ασύλου παίρνει τώρα το υπουργείο Μετανάστευσης

 • A-
 • A+

Νέα μέτρα με στόχο τη μείωση του επικίνδυνου συνωστισμού έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου σε Κατεχάκη, Άλιμο και Πειραιά και την τεράστια ταλαιπωρία ευάλωτων ανθρώπων ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά τις ντροπιαστικές εικόνες που σημειώνονται μετά την επαναλειτουργία της υπηρεσίας Ασύλου στις 18 Μαΐου, με ιδιαίτερη έξαρση τις τελευταίες ημέρες.

Παραμένει ζητούμενο ωστόσο, αν θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα τα μέτρα, καθώς απαιτείται χρόνος για να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με ψηφιακές συνδιαλλαγές που θα δυσκόλευαν τους περισσότερους Έλληνες.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τα έντυπα δελτία αίτησης ασύλου θα αντικατασταθούν με ηλεκτρονική κάρτα την 1η Οκτωβρίου και μέχρι τότε παρατείνεται η ισχύς όσων λήγουν στο ενδιάμεσο.

Η παράταση ισχύος των δελτίων αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που συνωστίζονται έξω από την υπηρεσία Ασύλου. Αρκετοί προσέρχονται στην υπηρεσία για να ανανεώσουν το δελτίο ή την άδεια διαμονής που έληγε μετά την 1 Ιουνίου, καθώς είχε ήδη δοθεί εξάμηνη παράταση για τα δελτία και τις άδειες που είχαν λήξει την περίοδο που ήταν κλειστή η υπηρεσία για το κοινό, λόγω κορονοϊού.

Οι ηλεκτρονικές κάρτες θα εκδίδονται με ευθύνη των διοικητών στις δομές φιλοξενίας και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και θα χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση στις δομές και σε υπηρεσίες του υπουργείου.

Από σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει ψηφιακή πλατφόρμα για την αίτηση μεταβολής στοιχείων και άλλων υπηρεσιών (applications.migration.gov.gr ). Μένει να φανεί πώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα, καθώς στην πρώτη περίοδο υποβολής ηλεκτρονικών αιτημάτων, μέσω email, σημειώθηκαν δυσλειτουργίες, με εκατοντάδες αιτήματα να περιμένουν να οριστεί αρμόδιος για τη διεκπεραίωσή τους, ενώ αρκετά από αυτά απαιτούσαν τελικά την αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερόμενων.

Μένει επίσης να φανεί ο αντίκτυπος της πλατφόρμας στις ουρές έξω από την υπηρεσία Ασύλου, καθώς χρειάζεται να υπάρξει ενημέρωση χιλιάδων ανθρώπων, εξοικείωση με το σύστημα και φυσικά να λυθούν εμπόδια σχετικά με τις διαφορετικές γλώσσες.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τον επικίνδυνο συνωστισμό και την τεράστια ταλαιπωρία εκατοντάδων ανθρώπων, που περιμένουν αποβραδίς σε ουρές να εξυπηρετηθούν, ο υπουργός Νότης Μηταράκης πέταξε το μπαλάκι στους πρόσφυγες. Ωστόσο, ο υπουργός έδειξε να μην αντιλαμβάνεται τη σύνθετη πραγματικότητα στην οποία ζουν οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες. Η ενημέρωσή τους και η εξοικείωση με ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα δυσκόλευε τους περισσότερους Έλληνες, απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο και πολύ περισσότερες ενέργειες από παραπλανητικές δηλώσεις και ανακοινώσεις ή από αναρτήσεις του υπουργείου στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, δίνεται δυνατότητα να γίνει καταγραφή του αιτήματος για άσυλο ηλεκτρονικά, από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους που έχουν ήδη καταγράψει τη βούλησή τους να ζητήσουν άσυλο.

Η ηλεκτρονική καταγραφή του αιτήματος για άσυλο αποτελεί εκκρεμότητα πολλών χρόνων και μπορεί, αν λειτουργήσει σωστά το σύστημα και εξοικειωθούν οι ενδιαφερόμενοι, να διευκολύνει την πρόσβαση στη διαδικασία για δεκάδες χιλιάδες. Στο παρελθόν, προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία, μέσω του γνωστού συστήματος Skype, το οποίο είχε αποδειχτεί εξαιρετικά δυσλειτουργικό, λόγω της έλλειψης αρκετών διερμηνέων που θα μπορούσαν να απαντούν στις χιλιάδες κλήσεις ανά γλώσσα. Ο σχεδιασμός της λειτουργίας μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής αιτημάτων ασύλου έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στην υπηρεσία. 

Το υπουργείο επισημαίνει ότι δίνεται ηλεκτρονικά και μόνο ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) (στη διεύθυνση: https://www.amka.gr/have-paaypa – σύνδεσμος διατίθεται και στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ασύλου: http://asylo.gov.gr ).

Πρόκειται για τον αριθμό που δίνει επιτέλους πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε όσους ζητούν άσυλο, πρόσβαση που είχαν στερηθεί από τον Ιούλιο, έπειτα από τη διαβόητη εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που στέρησε στην πράξη από τους πρόσφυγες και μετανάστες τη δυνατότητα να βγάλουν ΑΜΚΑ. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανάχωμα από το ΣτΕ στην ΚΥΑ για την «ασφαλή τρίτη χώρα» Τουρκία
Η πλειοψηφία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου εξέφρασε τη γνώμη ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ασφαλής μια χώρα που δεν δέχεται να επιστρέφονται στο έδαφός της πρόσφυγες για να ζητήσουν εκεί αίτημα...
Ανάχωμα από το ΣτΕ στην ΚΥΑ για την «ασφαλή τρίτη χώρα» Τουρκία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απολογούμενη για ζητήματα προσφύγων η Ελλάδα
Με δύο επιστολές-φωτιά η επίτροπος της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον εγκαλεί τη χώρα μας για διακρίσεις στην κοινωνική προστασία των προσφύγων και για διατάξεις του νόμου Μηταράκη περί κράτησης. Τι απαντούν πηγές του...
Απολογούμενη για ζητήματα προσφύγων η Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στην επιτροπή LIBE η δολοφονία του Ζακ
Με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε.
Στην επιτροπή LIBE η δολοφονία του Ζακ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
58 μαρτυρίες για 2.157 επαναπροωθήσεις
Στην ενδιάμεση έκθεση της ΕΕΔΑ, η οποία αποτελεί ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας, 43 θύματα αναφέρουν πάνω από 50 περιστατικά pushbacks από τον Απρίλιο του 2020 ώς τον Οκτώβριο του 2022.
58 μαρτυρίες για 2.157 επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νομιμοποιεί τη βαρβαρότητα και επενδύει στην ξενοφοβία
Κυβέρνηση και φιλικά της ΜΜΕ ζητούν τα ρέστα για τους 38 του Εβρου, προσπαθούν να κατασκευάσουν εσωτερικούς εχθρούς και συγκαλύπτουν τις εγκληματικές επαναπροωθήσεις.
Νομιμοποιεί τη βαρβαρότητα και επενδύει στην ξενοφοβία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Μαύρη τρύπα» στα κονδύλια του προσφυγικού
Στα ύψη έχει εκτινάξει το κόστος της διαχείρισης του προσφυγικού το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με αποτέλεσμα να μένει χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το 70% των αναγκών του υπουργείου.
«Μαύρη τρύπα» στα κονδύλια του προσφυγικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας