• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 21.8°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.2°C / 20.5°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 12.9°C / 17.7°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.0°C
  0 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.5°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.4°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.7°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 19.9°C
  0 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 19.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  0 BF
  82%
EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τον ΑΜΚΑ κρέμεται η ζωή των ασθενών προσφύγων και μεταναστών

 • A-
 • A+
Καζάνι που βράζει η Σάμος ● Αυξάνονται τα περιστατικά λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης μέσα και έξω από το ΚΥΤ.

Σημαντικά προβλήματα υγείας των προσφύγων και μεταναστών του ΚΥΤ της Σάμου, όσο και κινδύνους δημόσιας υγείας που δεν μπορεί παρά να επηρεάσουν τους κατοίκους του νησιού, δημιουργεί η έλλειψη πρόσβασης σε φάρμακα εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης της κυβέρνησης να ρυθμίσει το ζήτημα του ΑΜΚΑ για όσους ζητούν άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», και μετά τη νοσηλεία τους στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε κρίσιμη για την υγεία τους αγωγή, την οποία αναγκάζονται να προμηθεύονται στη μοναδική ιατρική ΜΚΟ που λειτουργεί έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης για τους περισσότερους από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στα περιορισμένα όρια του ΚΥΤ, χωρητικότητας περίπου 800 θέσεων, και σε έκταση έξω από το ΚΥΤ, όπου έχουν εγκατασταθεί αυτοσχέδιες σκηνές, που βέβαια δεν μπορούν να προστατέψουν από την κακοκαιρία.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για ανθρώπους με χρόνιες και σοβαρές ασθένειες, –διαβήτη, φυματίωση, καρδιολογικά προβλήματα και προβλήματα ψυχικής υγείας– αλλά και ανθρώπους που ασθενούν συνεχώς επειδή είναι εκτεθειμένοι στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά που εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα, εμπύρετα περιστατικά και γαστρεντερίτιδες.

Σύμφωνα με όσα έλεγαν δημοσίως υπηρεσιακοί παράγοντες της υπηρεσίας Ασύλου στα μέσα Δεκεμβρίου, το πρόβλημα με τον ΑΜΚΑ οφείλεται σε τεχνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τη διασύνδεση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και αναμενόταν να λυθεί μέχρι το τέλος του έτους με έκδοση προσωρινού αριθμού που θα επέτρεπε την πρόσβαση σε φάρμακα. Εχει περάσει άλλος μισός μήνας από τη νέα προθεσμία και δεν έχει υπάρξει λύση.

Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» το πρόβλημα το έλυνε, υποτίθεται, ο νόμος για τη διεθνή προστασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από την ημερομηνία δημοσίευσής του, αρχές Νοεμβρίου, αλλά δεν έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις πέντε υπουργείων. Παραμένει βέβαια απορίας άξιο πώς μπορεί ένα τεχνικό πρόβλημα να εμποδίζει την πρόσβαση των ανθρώπων σε φαρμακευτική αγωγή κρίσιμη για τη ζωή τους, όπως και γιατί δεν επιλέχτηκε η συνέχιση του προηγούμενου καθεστώτος, που έδινε πρόσβαση σε όλους τους ανασφάλιστους, μέχρι να λυθεί το όποιο τεχνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πηγές της γενικής γραμματείας Υποδοχής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ξαναλειτουργήσει στο ΚΥΤ το ιατρείο του ΚΕΕΛΠΝΟ, που καταστράφηκε ολοσχερώς στα επεισόδια κατά τις πρόσφατες έντονες διαμαρτυρίες των προσφύγων. Ωστόσο, είναι ζήτημα αν έλυνε ουσιαστικά το πρόβλημα η λειτουργία του ιατρείου με μόνο δύο γιατρούς, έναν στρατιωτικό και έναν ορθοπεδικό, και ελλιπή προμήθεια φαρμάκων.

Πληροφορίες από αλληλέγγυους αναφέρουν ότι είναι περιορισμένη η πρόσβαση και στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου, όπου ορισμένες ειδικότητες γιατρών δέχονται μόνο 6 πρόσφυγες την εβδομάδα για προγραμματισμένα ραντεβού. Αλλες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι εξυπηρετείται προς το παρόν μικρός αριθμός προσφύγων σε τακτικά ραντεβού, καθώς εφαρμόζεται τις τελευταίες ημέρες νέο σύστημα που προϋποθέτει την υπογραφή παραπεμπτικών από το ιατρείο του ΚΕΕΛΠΝΟ στο ΚΥΤ, ανάλογα με τη γλώσσα που μιλούν οι ασθενείς, καθώς απαιτείται η παρουσία διερμηνέων.

Σημειώνουν ότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί κανονικά τα επείγοντα περιστατικά και ότι υπάρχουν και αρκετοί πρόσφυγες που νοσηλεύονται, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά οι ευάλωτοι πρόσφυγες.

Μπλόκο στην εθνική Αθηνών-Λαμίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Σε συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου της Αγίας Παρασκευής προχώρησαν κάτοικοι της περιοχής, αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΥΠΕΘΑ μεταξύ της Αγίας Παρασκευής και της Μεγάλης Βρύσης, λίγα χιλιόμετρα πέρα από τον Καραβόμυλο, όπου ήταν ο αρχικός σχεδιασμός για τη δημιουργία του κέντρου, ο οποίος δεν πέρασε λόγω αντιδράσεων.

Η δημοτική αρχή Λαμίας ζητά να έχει τον απόλυτο έλεγχο του κέντρου, συμπεριλαμβανομένων των εθνικοτήτων που θα φιλοξενηθούν και του προσωπικού, όπως και να κλείσει το κέντρο των Θερμοπυλών, όπου όμως είναι πια σχετικά ανεκτές οι συνθήκες φιλοξενίας.

Η «Εφ.Συν.» έχει καταγράψει τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί όταν το καμπ τελούσε υπό τον πλήρη έλεγχο της περιφέρειας, μέσω του άτυπου διοικητή και δημοσιογράφου του ΑΠΕ Γιώργου Παλαμιώτη («Ο περίεργος ρόλος του “άτυπου διοικητή”», 25 Μαΐου 2019). Αιχμές στην κυβέρνηση για έλλειψη διαλόγου και καθυστερήσεις και λάθη στη διαχείριση άφησαν οι τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Προς εφαρμογή προχωρά ο προσωρινός ΑΜΚΑ για όσους ζητούν άσυλο
Στο στάδιο της εφαρμογής περνά η απόδοση του ΠΑΑΥΠΑ, που θα επιτρέπει σε όσους ζητούν άσυλο, να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, την οποία στερούνται από τον Ιούλιο.
Προς εφαρμογή προχωρά ο προσωρινός ΑΜΚΑ για όσους ζητούν άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντίδραση ΟΕΝΓΕ: Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τους ξεριζωμένους, με ή χωρίς ΑΜΚΑ
Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του υπουργού Εργασίας, «που καταργεί τη χορήγηση ΑΜΚΑ και αποκλείει από την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρόσφυγες και μετανάστες», ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών...
Αντίδραση ΟΕΝΓΕ: Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τους ξεριζωμένους, με ή χωρίς ΑΜΚΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η... σκούπα δεν γέμισε το φαράσι
Πενιχρά αποτελέσματα απέδωσε τεράστια αστυνομική επιχείρηση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου με στόχο τη σύλληψη και απέλαση προσφύγων των οποίων η αίτησή τους για άσυλο έχει απορριφθεί σε...
Η... σκούπα δεν γέμισε το φαράσι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι άθλιες συνθήκες γεννούν τη βία
Μετά την πολύμηνη αναμονή για να ενταχθούν κάποια στιγμή στη διαδικασία ασύλου, την υποχρέωση να ζουν, άγνωστο για πόσο, μέσα σε τέντες που έγιναν μούσκεμα στις τελευταίες βροχές, σε μια περιοχή με δυνατούς...
Οι άθλιες συνθήκες γεννούν τη βία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δραστικές περικοπές στους χειριστές ασύλου
Αιματηρή περικοπή των θέσεων εργασίας των χειριστών των αιτημάτων ασύλου ετοιμάζει μέχρι το τέλος του έτους στην Ελλάδα η πρόσφατα αναβαθμισμένη Υπηρεσία της Ε.Ε. για το Ασυλο.
Δραστικές περικοπές στους χειριστές ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Για όλους τους Σαϊντού!»
Δεκάδες συμμαθητές και φίλοι του 18χρονου πρόσφυγα Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα τον συνόδευσαν στην Αρχή Προσφυγών, όπου εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για άσυλο.
«Για όλους τους Σαϊντού!»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας