Αλλα τρία χρόνια παρατείνεται το πρόγραμμα επιδοτούμενων απελάσεων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η πρώτη τριετία του οποίου ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, έχοντας καταγράψει από τον Ιούνιο του 2016 επιδοτούμενες απελάσεις 16.954 υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους, την οποία κάποτε εγκατέλειψαν για μια καλύτερη, ασφαλέστερη ζωή και στην οποία τώρα επιστρέφουν, συχνά μια επιλογή απελπισίας μπροστά στα κλειστά εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης και στις αβίωτες συνθήκες που συναντούν στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόγραμμα συμμετείχαν 3.666 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Μάλιστα, όπως είπε ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας Τζιανλούκα Ρόκο σε εκδήλωση του ΔΟΜ, το πρόγραμμα στην Ελλάδα αποδείχτηκε το πιο αποτελεσματικό της Ε.Ε. και ως προς τον αριθμό των απελαθέντων και ως προς το εύρος των εθνικοτήτων που συμμετέχουν. Σύμφωνα με τον κ. Ρόκο, είναι τέτοια η επιτυχία του προγράμματος, ώστε πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν να ενταχθούν στο επόμενο πρόγραμμα.
Η εφαρμογή του νέου προγράμματος θα ξεκινήσει σύντομα, χωρίς κενά, με στόχο 5.500 επιδοτούμενες απελάσεις τον χρόνο, σύνολο 16.500, όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής, διοικητική βοήθεια για την απόκτηση ταξιδιωτικών εγγράφων, αεροπορικά εισιτήρια, συνοδεία στο αεροδρόμιο και ένα ποσό για την κάλυψη των άμεσων εξόδων.
Μέτρα επανένταξης
Σε συνολικά 4.350 απελαθέντες, 1.450 τον χρόνο, θα διατεθούν επιπλέον μέτρα επανένταξης, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη νέα επαγγελματική και κοινωνική ζωή τους στη χώρα τους, από την οποία είναι σε πολλές περιπτώσεις αποκομμένοι.
Την προηγούμενη τριετία, μέτρα επανένταξης διατέθηκαν σε 4.270 απελαθέντες, που επιλέχθηκαν με κριτήριο την ευάλωτη κατάστασή τους, την επαγγελματική εμπειρία και τις δεξιότητές τους καθώς και τη θέλησή τους να ακολουθήσουν ένα βιώσιμο σχέδιο επανένταξης στη χώρα τους.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οικονομικό επίδομα, εκπαίδευση, ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων, εύρεση θέσεων εργασίας, προσωρινή διαμονή και ιατρική βοήθεια.
Για το διάστημα κατά το οποίο περιμένουν το ταξίδι της απέλασης, οι δικαιούχοι των μέτρων επανένταξης που δεν έχουν στέγη στην Ελλάδα φιλοξενούνται σε ανοιχτή δομή στην Αθήνα.
Στην προηγούμενη τριετία, στο πρόγραμμα συμμετείχαν πρόσφυγες και μετανάστες από 83 χώρες, με τη μεγάλη πλειονότητα να προέρχεται από το Πακιστάν (4.292) και το Ιράκ (4.187). Ακολουθούν η Γεωργία (1.972), η Αλγερία (1.308) και το Αφγανιστάν (1.295).
Με περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ έχει χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2015, όπως σημείωσε ο Αναστάσης Φράγκος από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ε.Ε. αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη του προγράμματος, με συμμετοχή 75%, ενώ το υπόλοιπο 25% καλύπτεται από εθνικούς πόρους.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας