Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
11.8° 9.5°
0 BF
88%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.6° 8.6°
2 BF
71%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
12.0° 9.4°
3 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
5°C
4.9° 4.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.8° 7.0°
1 BF
62%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
3°C
6.2° 3.4°
1 BF
75%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.5° 10.8°
2 BF
79%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 6.8°
2 BF
57%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 11.1°
3 BF
58%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.0° 12.0°
3 BF
59%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
9.6° 7.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.2° 9.5°
1 BF
82%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.8°
4 BF
57%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
10°C
11.5° 9.7°
0 BF
92%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.5° 10.5°
1 BF
81%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
10.5° 8.7°
1 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.3° 6.3°
1 BF
72%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτο κουδούνι στον εισαγγελέα...

Τα αναλυτικά στοιχεία για την πολυήμερη απουσία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ανω Βαθέος Σάμου αναμένει σήμερα ο εισαγγελέας Σάμου από τον διευθυντή του σχολείου, ενώ έχει καλέσει στο γραφείο του και εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις και να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για την αποχή διαρκείας που κήρυξε ο σύλλογος, αντιδρώντας στη φοίτηση προσφύγων μαθητών στο σχολείο. Η φοίτηση των παιδιών αποτελεί υποχρέωση των γονιών, ενώ σε περίπτωση απουσίας πρέπει να συντρέχουν ικανοί λόγοι, όπως προβλέπονται στον σχολικό κανονισμό.

Τέτοιοι λόγοι δεν μπορεί φυσικά να είναι ο υποκειμενικός και αβάσιμος φόβος ότι δήθεν συνιστούν «άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία του νησιού» οι πρόσφυγες μαθητές, ούτε βέβαια οι απόψεις των γονιών για ζητήματα άσχετα με τη λειτουργία του σχολείου, όπως είναι η προσφυγική πολιτική, η ύπαρξη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο νησί και οι πράγματι απελπιστικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Ο εισαγγελέας έχει επίσης καλέσει τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και τους διευθυντές και των άλλων σχολείων, στα οποία έχει προκηρυχθεί αποχή με αίτημα να μην επιτραπεί η φοίτηση προσφύγων στα σχολεία.

Η παρέμβαση του εισαγγελέα γίνεται ύστερα από ενημέρωση που είχε την Παρασκευή από τον περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδη Καλάργαλη με στόχο την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου, που βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα αποχής των μαθητών, με απόφαση της πλειοψηφίας του Συλλόγου Γονέων. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, γονείς καταγγέλλουν κλίμα τρομοκράτησης και φίμωσης όσων διαφωνούν με τον αποκλεισμό των προσφύγων από τα σχολεία, ενώ αναφέρουν ότι δέχτηκαν απειλές προκειμένου να μην αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο.

Ο κ. Καλάργαλης συναντήθηκε την Παρασκευή και με τον Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Ανω Βαθέος. Επισήμανε ότι έπρεπε να είχε ενημερώσει έγκαιρα τον εισαγγελέα η διεύθυνση του σχολείου, καθώς εγείρει πιθανά ζητήματα νομιμότητας η απουσία των μαθητών από τα μαθήματα για τόσο μεγάλο διάστημα. Και σημείωσε ότι είναι σημαντικό να κάνουν οι εκπαιδευτικοί δράσεις και μαθήματα ευαισθητοποίησης των μαθητών για την προσφυγιά και τον ρατσισμό.

Αλλωστε, το υπουργείο Παιδείας έχει εκδηλώσει την απόλυτη στήριξή του στο έργο των εκπαιδευτικών, ενώ κάνει λόγο για μικρό αριθμό γονέων που προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού, συμπαρασύροντας και άλλους γονείς «χωρίς κανένα επιχείρημα παρά μόνο υπηρετώντας μισαλλόδοξες αντιλήψεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Οι εναλλακτικές του Ευσέβιου

Την πλήρη υποστήριξή του στους Συλλόγους Γονέων εξέφρασε ο μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών Ευσέβιος, απαντώντας σε έκκληση του κ. Καλάργαλη να παρέμβει κατά της διχαστικής αποχής των μαθητών.

Ο μητροπολίτης προτείνει να λειτουργήσουν οι Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) έξω από τα σχολεία -«όπως γίνεται στην Κω», λέει, αν και στην Κω οι ΔΥΕΠ λειτουργούν κανονικά σε δημόσια δημοτικά και γυμνάσια. Προτείνει επίσης δυο εναλλακτικές, που μεταθέτουν το ζήτημα σε απροσδιόριστο χρόνο: να γίνουν πρώτα ανθρώπινες οι συνθήκες στο ΚΥΤ ή να φιλοξενηθούν οι μαθητές σε διαμερίσματα και μετά να φοιτήσουν στο σχολείο. Ξεχνά φαίνεται τις σφοδρές και βίαιες αντιδράσεις στο νησί εναντίον της ενοικίασης διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για πρόσφυγες.

Αίσθηση προκαλεί και η προσπάθεια που καταβάλλει ο μητροπολίτης για να μη θεωρηθεί ξενοφοβικός. «Δεν πάσχουμε από ξενοφοβία, όπως ευθέως μας κατηγόρησαν. Γνωρίζουμε από αρχαίων χρόνων ότι Ελληνες είναι και γίνονται όλοι όσοι μετέχουν της ημετέρας παιδείας. Τούτο άλλωστε η Εκκλησία το βιώνει κατηχώντας και βαπτίζοντας δεκάδες προσφύγων μεταναστών, οι οποίοι εντάσσονται στην τοπική Εκκλησία και ως εκ τούτου και στην τοπική κοινωνία», αναφέρει. Η παραδοχή αυτή έχει ενδιαφέρον στο φως της πρόσφατης δήλωσής του για το δημογραφικό:

«Το δημογραφικό πρόβλημα καθίσταται υπαρξιακό ζήτημα για την Πατρίδα μας. Ο πληθυσμός των Νησιών μας βρίσκεται υπό διωγμόν. [...] Τελευταία μάλιστα ακούμε ότι οι αλλοδαποί με δοτή ιθαγένεια θα αυξήσουν τον πληθυσμό της Ελλάδος και διερωτώμεθα, η Ελλάδα θα ζήσει χωρίς Ελληνες; Αλίμονο αν καταντήσουμε μειοψηφία στη Χώρα μας». Φαίνεται ότι με τη νέα του τοποθέτηση, ο μητροπολίτης δίνει ο ίδιος την απάντηση: η φοίτηση των προσφύγων και των μεταναστών στα σχολεία μπορεί να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα ζήσει χωρίς Ελληνες, αλλά με ανθρώπους οι οποίοι μετέχουν της ημετέρας παιδείας και εντάσσονται στην τοπική κοινωνία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρώτο κουδούνι στον εισαγγελέα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας