Τις εισαγγελικές αρχές ενημερώνει ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης σχετικά με την απόφαση του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Ανω Βαθέος Σάμου να απέχουν τα παιδιά τους από τα μαθήματα για όσο διάστημα φοιτούν προσφυγόπουλα στην απογευματινή Δομή Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) που λειτουργεί στο σχολείο από την Τρίτη 5 Μαρτίου.
Η αποχή συνεχίζεται σήμερα για έβδομη ημέρα (μεσολάβησε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας) με τον αριθμό των παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο να κυμαίνεται μεταξύ 20 και 35 σε σύνολο περίπου 150.
Το υπουργείο Παιδείας εκφράζει τη στήριξή του στους εκπαιδευτικούς και ανακοινώνει ότι ο κ. Καλάργαλης θα ζητήσει από τον εισαγγελέα να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των γονιών που στερούν τη μάθηση από τα παιδιά τους.
«Ενας μικρός αριθμόςγονέων επιχειρεί εδώ και δύο εβδομάδες να δημιουργήσει κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας στη Σάμο. Οι γονείς αυτοί με τις απαράδεκτες αντιλήψεις τους, αφού δηλητηριάζουν τα ίδια τους τα παιδιά, επιχειρούν να συμπαρασύρουν και άλλους γονείς χωρίς κανένα επιχείρημα παρά μόνο υπηρετώντας μισαλλόδοξες αντιλήψεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. [...] Κεντρικός στόχος της εκπαιδευτικής λογικής είναι να καλλιεργήσει στους μαθητές και στην κοινωνία γενικότερα αρχές και αξίες και ότι το διαφορετικό είναι ίσο. Σε αυτή τη διαδικασία η ευθύνη των γονέων είναι να συμβάλουν προς την ίδια κατεύθυνση», σημειώνει το υπουργείο.
«Το ψήφισμα με τα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων δεν περιλαμβάνει κανένα αίτημα με εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο. Εμείς εξασφαλίζουμε ότι η φοίτηση των μαθητών θα είναι η ίδια με κάθε μαθητή που θέλει να γραφτεί και φοιτά στο ελληνικό σχολείο. Οι προϋποθέσεις είναι για όλους και είναι απαράβατες», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Καλάργαλης.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Καλάργαλης απευθύνει δημόσια έκκληση στον μητροπολίτη Σάμου Ευσέβιο, τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Κατρακάζο και τον δήμαρχο Μιχάλη Αγγελόπουλο να παρέμβουν κατευναστικά και ενωτικά υπέρ της φοίτησης προσφυγόπουλων στα σχολεία της Σάμου και κατά του διχαστικού λόγου που εκμεταλλεύεται παιδιά για να τα στρέψει εναντίον συνομηλίκων τους.
Επισημαίνει την ιστορική αναγκαιότητα της μετανάστευσης, υπογραμμίζει ότι η κοινωνικοποίηση των μαθητών προσφύγων έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη προς όλους και κάνει λόγο για διαφωνίες των γονιών που δεν έχουν σχέση με τη φοίτηση των μαθητών προσφύγων στο σχολείο.
«Διαισθανόμαστε ότι δεν θέλουν την παροχή εκπαίδευσης σε μαθητές πρόσφυγες και οι διάφοροι λόγοι που επικαλούνται είναι δικαιολογίες, οι οποίες παρουσιάζονται με αντιφάσεις. Με την επιλογή της αποχής από τη φοίτηση των μαθητών/τριών οι γονείς τιμωρούν τα παιδιά τους, διχάζουν και δηλητηριάζουν την τοπική κοινωνία αλλά και τα μικρά παιδιά», υπογραμμίζει.
Αλλοι δύο Σύλλογοι Γονέων προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε αποχή των μαθητών από τα Δημοτικά σχολεία Μυτιληνιών και Παλαιοκάστρου, στην ευρύτερη περιοχή όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί νέο ΚΥΤ, αφού κλείσει το υπάρχον στο Βαθύ, αν και εκτιμάται ότι η προοπτική απομακρύνεται για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Και οι δύο περιοχές έχουν νωπό παρελθόν ωμής ξενοφοβικής βίας και ρητορικής του μίσους.
Το φθινόπωρο του 2017, ο πρόεδρος Μυτιληνιών διακήρυσσε ότι «θα χυθεί αίμα» ή «ίσως χρησιμοποιηθούν και καραμπίνες» αν πατήσουν στην κοινότητα πρόσφυγες, ενώ μέλη της οργάνωσης Αρσις εκδιώχθηκαν βίαια από το δημοτικό συμβούλιο Παλαιοκάστρου και στη συνέχεια δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση 20 ατόμων (Ξενοφοβικό παραλήρημα με «καραμπίνες» και «αίμα», 19/10/2017).
Η επιστολή πρός τον Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών
Γνωρίζουμε όλοι ότι, για διάφορους λόγους και αιτίες, από καταβολής κόσμου οι ανθρώπινος αλλά και ο ζωικός πληθυσμός του πλανήτη μετακινείται συνεχώς. Φυσικά φαινόμενα και καταστροφές, αναζήτηση τροφής, επιδημίες και πόλεμοι αναγκάζουν τους ανθρώπους να αποχωριστούν από τους συγγενείς και φίλους τους, να φύγουν από τη γη, την πατρίδα τους. Κατά χρονικές περιόδους οι μετακινήσεις αυτές εντείνονται. Αυτό το γεγονός έχει συμβεί κατ’ επανάληψη και στη χώρα μας, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.
Τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει από τη χώρα μας, και ειδικά από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής. Κάτοικοι των νησιών με πράξεις και συμπεριφορά αλληλεγγύης, παρείχαν βοήθεια και υποστήριξη ποικιλότροπα σε μεγάλο βαθμό.
Ως Υπουργείο Παιδείας παρέχουμε τη δυνατότητα στα παιδιά πρόσφυγες να εγγραφούν και να φοιτήσουν στο ελληνικό σχολείο, όπως έχει συμβεί παλαιότερα και στα παιδιά πολιτών τρίτων χωρών. Νομίζω ότι είναι γνωστά τα οφέλη από αυτή τη διαδικασία. Η ένταξη και η κοινωνικοποίηση των μαθητών επιδρά όχι μόνο προς τους μαθητές, αλλά και προς τα άλλα μέλη των οικογενειών. Είναι η πολλαπλασιαστική δυναμική της εκπαίδευσης.
Σε αυτή την προσπάθεια υπήρξαν διαφωνίες και αντιρρήσεις εκ μέρους κάποιων γονέων, αλλά και πολιτών. Στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν δικαιολογίες, μη πραγματικές και δεν είχαν καμιά σχέση με τη φοίτηση των
μαθητών προσφύγων. Μετά την επιπλέον ενημέρωση, όπου χρειάστηκε, η φοίτηση συνεχίστηκε απρόσκοπτα.
Στην προκειμένη περίπτωση, λειτουργία τάξης ΔΥΕΠ στο Άνω Βαθύ Σάμου, έχουμε πρόταξη μη εκπαιδευτικού αντίλογου. Διαισθανόμαστε ότι δεν θέλουν την παροχή εκπαίδευσης σε μαθητές πρόσφυγες, και οι διάφοροι λόγοι που επικαλούνται είναι δικαιολογίες, οι οποίες παρουσιάζονται με αντιφάσεις. Με την επιλογή της αποχής από τη
φοίτηση των μαθητών/τριών οι γονείς τιμωρούν τα παιδιά τους, διχάζουν και δηλητηριάζουν την τοπική κοινωνία, αλλά και τα μικρά παιδιά. Τι απαντάνε οι γονείς στο ερώτημα των παιδιών τους «γιατί δεν πηγαίνω σχολείο;».
Σεβασμιότατε Μητροπολίτη, αξιότιμοι κύριοι Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και Δήμαρχε Σαμίων,
Σας απευθύνω δημόσια έκκληση, με το κύρος που έχετε και λόγω της θεσμικής σας ιδιότητας, να παρέμβετε δημόσια, εκφράζοντας λόγο υπέρ της εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων, αλλά και κατά της αποχής από τη φοίτηση των μαθητών/τριών. Γιατί στα σχολεία έχουμε μόνο μαθητές, χωρίς καμιά διάκριση.
Ο ποιμαντικός και ανθρωπιστικός σας λόγος είναι αναγκαίος, για να κατευνάσει τις αντιπαραθέσεις· και κυρίως για να μην επιτρέψει να παρεισφρήσουν διχαστικές απόψεις και πρακτικές ανάμεσα σε παιδιά σχολικής ηλικίας.
Εν αναμονή του κατευναστικού και ενωτικού λόγου σας
Με εκτίμηση
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Π. & Δ. Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας