Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η υγεία των προσφύγων είναι η υγεία όλων μας
AP Photo / Darko Vojinovic
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η υγεία των προσφύγων είναι η υγεία όλων μας

  • A-
  • A+

Τη μεγάλη σημασία των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ιδίως για τα παιδιά, αναδεικνύει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών στα 53 κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας του οργανισμού.

Η έκθεση με τίτλο «Δεν υφίσταται δημόσια υγεία χωρίς να συμπεριλαμβάνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες» είναι η πρώτη του είδους της και στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των πολιτικών πρωτοβουλιών για την εξασφάλιση υψηλής υγειονομικής περίθαλψης για όλους, όπως σημειώθηκε στην παρουσίαση της έκθεσης την Παρασκευή στο αμφιθέατρο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

«Η προτεραιοποίηση των ευάλωτων πληθυσμών και των ατόμων με αυξημένες ιατρικές ανάγκες στις κοινωνίες συνιστά μια ασφαλή στρατηγική για τη δημόσια υγεία», σημειώνει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Οπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η ισότιμη και καθολική κάλυψη της υγείας του πληθυσμού και η στήριξη των προσφύγων αποτελεί προτεραιότητα «τόσο από σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και από κουλτούρα αλληλεγγύης προς τους αδυνάτους».

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα καλυφθούν τα κενά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας με το νέο πρόγραμμα Philos II, η εφαρμογή του οποίου πάντως εμφανίζει πολύμηνη καθυστέρηση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας υπογράμμισε ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα γρίπης ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την Ελλάδα, από το 2016 μέχρι το 2018 εξυπηρετήθηκαν 150 χιλιάδες ιατρικά περιστατικά προσφύγων και μεταναστών, από τους οποίους 46 χιλιάδες ήταν παιδιά. Εισήχθησαν σε νοσοκομείο 16 χιλιάδες, διακομίστηκαν μέσω ΕΚΑΒ 14 χιλιάδες και εμβολιάστηκαν 103 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η έκθεση επισημαίνει τη σημασία της αντιμετώπισης των μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η φυματίωση, ο HIV και η ηπατίτιδα, στα οποία είναι ευάλωτοι οι πρόσφυγες εξαιτίας των συνθηκών διαμονής στις χώρες προέλευσης, διέλευσης ή υποδοχής.

Επισημαίνει όμως ότι η κατάσταση της υγείας των προσφύγων, όταν φτάνουν στις χώρες υποδοχής, είναι σε γενικές γραμμές ίδια ή και καλύτερη σε σχέση με αυτή των εγχώριων πληθυσμών, καθώς παρουσιάζουν παρόμοια ή χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης νοσημάτων. Ωστόσο, όσο περισσότερο παραμένουν στη χώρα υποδοχής τόσο συγκλίνει η συχνότητα με αυτή του εγχώριου πληθυσμού.

«Οι μετανάστες συχνά έχουν καλύτερες συνήθειες. Περπατούν περισσότερο, δεν τρώνε έτοιμα φαγητά, κάνουν μειωμένη χρήση αλκοόλ και ουσιών. Θα πρέπει να προαγάγουμε τις συνθήκες διαβίωσής τους και να αλλάξουμε κάποιες δικές μας», επισήμανε στην παρουσίαση της έκθεσης ο Σαντίνο Σεβερόνι, συντονιστής του Προγράμματος για τη Μετανάστευση και την Υγεία του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ.

Η έκθεση καταγράφει υψηλά ποσοστά μετατραυματικού στρες στους πρόσφυγες, ενώ επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργούν στην ψυχική υγεία οι συνθήκες υποδοχής και διαμονής, ιδίως στα παιδιά.

«Η παρατεταμένη διάρκεια εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και οι δυσχερείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όπως η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, έχει αποδειχτεί ότι συνδέονται με την εκδήλωση της κατάθλιψης και άλλων αγχωτικών διαταραχών στους εν λόγω πληθυσμούς», επισημαίνει η έκθεση.

Υπογραμμίζει επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις της κράτησης στην υγεία των προσφύγων και των μεταναστών, όπως και της πολύ περιορισμένης φροντίδας υγείας στα κέντρα κράτησης.

«Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, η κράτηση θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση. Παρ’ όλα αυτά, εφαρμόζεται ευρέως σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, αν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σημειώνει.

Καταγράφει ακόμη την αυξημένη πιθανότητα να πέσουν θύμα σεξουαλικής βίας οι πρόσφυγες, γυναίκες και άνδρες, ανήλικοι και ενήλικοι, τόσο στις χώρες διέλευσης όσο και στις χώρες υποδοχής, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών, ενώ επισημαίνει τις ελλείψεις των διαθέσιμων υποστηρικτικών υπηρεσιών.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέα μέτρα κοροϊδίας από το υπουργείο Μετανάστευσης για τον κορονοϊό
Με προσωρινό πάγωμα της χρηματικής βοήθειας σε όσους ζητούν άσυλο, με εγκατάσταση ΑΤΜ μέσα στις προσφυγικές δομές και λειτουργία καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης, απαντά, υποτίθεται, το αρμόδιο υπουργείο στην...
Νέα μέτρα κοροϊδίας από το υπουργείο Μετανάστευσης για τον κορονοϊό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από τον ΑΜΚΑ κρέμεται η ζωή των ασθενών προσφύγων και μεταναστών
Σημαντικά προβλήματα υγείας των προσφύγων και μεταναστών του ΚΥΤ της Σάμου, δημιουργεί η έλλειψη πρόσβασης σε φάρμακα εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης της κυβέρνησης να ρυθμίσει το ζήτημα του ΑΜΚΑ για...
Από τον ΑΜΚΑ κρέμεται η ζωή των ασθενών προσφύγων και μεταναστών
ΥΓΕΙΑ
ΠΟΥ: Καλύτερη η υγεία προσφύγων και μεταναστών από των Ευρωπαίων
Έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους έρχεται να καταρρίψει ο ΠΟΥ, με την έκθεσή του για την Υγεία Προσφύγων και Μεταναστών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εικόνα της υγείας μεταξύ ντόπιων και...
ΠΟΥ: Καλύτερη η υγεία προσφύγων και μεταναστών από των Ευρωπαίων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μόρια: η κόλαση ευάλωτων και μη
Τουλάχιστον έναν μήνα μετά την παραίτηση του διορισμένου γιατρού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, τον Νοέμβριο, δεν λειτουργούσε η διαδικασία εντοπισμού ευάλωτων, βάζοντας σε σοβαρό...
Μόρια: η κόλαση ευάλωτων και μη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μόρια: σαν σε εμπόλεμη ζώνη
Είκοσι τρία περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βίας καταγράφηκαν στη Μόρια -σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα- το τελευταίο 9μηνο, ενώ 150 με 200 παιδιά έχουν εμφανίσει λοιμώξεις του αναπνευστικού,...
Μόρια: σαν σε εμπόλεμη ζώνη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τι είδε το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Ελλάδα
Οι πρώτες παρατηρήσεις της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης αναδεικνύουν μια σειρά σοβαρών προβλημάτων σε χώρους κράτησης και υποδοχής μεταναστών ● Δραματικές ελλείψεις στην...
Τι είδε το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας