• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 26.3°C
  1 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 25.3°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 26.0°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 24.0°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.4°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.5°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 25.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 26.0°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.7°C
  2 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είναι ντροπή οι δηλώσεις Πάκου

 • A-
 • A+

Σκληρή κριτική από τα μέσα ασκούν στις προκλητικές και αντιδημοκρατικές δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Δημοσθένη Πάκου τα μέλη της κίνησης αστυνομικών PASSPORT (Police Activists for Solidary Societies against Poverty and Racist Threat - Αστυνομικοί ακτιβιστές για κοινωνίες αλληλεγγύης ενάντια στη φτώχεια και τη ρατσιστική απειλή).

Με μια ανακοίνωση που έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς προέρχεται από εν ενεργεία αστυνομικούς, η κίνηση PASSPORT εκφράζει την ντροπή της για τις δηλώσεις του συνδικαλιστή αστυνομικού με τις οποίες επιχείρησε να υπερασπιστεί τη βία της ομάδας ΔΙΑΣ απέναντι στον αιμόφυρτο Ζακ Κωστόπουλο την ώρα που ψυχορραγούσε, και διαψεύδει τον ισχυρισμό πως παρόμοιες πρακτικές προβλέπονται στα αστυνομικά εγχειρίδια, υπενθυμίζοντας τον κώδικα δεοντολογίας του αστυνομικού.

Η κίνηση, που έχει και στο παρελθόν στραφεί εναντίον ρατσιστικών αστυνομικών πρακτικών που στρέφονται κατά Ρομά, προσφύγων και ΛΟΑΤΚΙ, ζητά λογοδοσία και έλεγχο των αστυνομικών, «αναγκαία συνθήκη για τον εκσυγχρονισμό και τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της αστυνομίας» και τονίζει «την αναγκαιότητα εμείς οι αστυνομικοί να λειτουργούμε χωρίς στερεότυπα και σε καμία περίπτωση να μη γινόμαστε φορείς ρατσιστικών αντιλήψεων και πρακτικών, γιατί από τις ενέργειές μας πολλές φορές εξαρτάται το μέλλον και η ίδια η ζωή ανθρώπων».

«Χωρίς να προδικάζουμε τι έχει προηγηθεί, θέλουμε να θυμίσουμε τι περιγράφει ο κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού: “Κατά τη σύλληψη ενεργεί με σύνεση και σταθερότητα, τηρεί άψογη συμπεριφορά και αποφεύγει κάθε πράξη που μπορεί να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του συλληφθέντος και γενικά να προσβάλλει την αξιοπρέπειά του. Χρησιμοποιεί την απολύτως αναγκαία βία και δεσμεύει τον συλληφθέντα μόνον όταν αντιδρά βίαια ή είναι ύποπτος φυγής”. Και αναρωτιόμαστε, θα ’ναι πάντα ο “ευάλωτος”, ο “ξένος”, ο “άλλος”, ύποπτος φυγής και η “βίαιη” αντίδραση χαρακτηριστική δυνητικά συμπεριφορά του; Η τιμή και η υπόληψη αφορά άραγε όλους;

Ως αστυνομικοί προβληματιζόμαστε για το γεγονός ότι το αγαθό της ασφάλειας, όπως αυτό παρέχεται στους πολίτες και τους κατοίκους της χώρας, πρώτιστα και κύρια αφορά τους “σωστούς πολίτες”, τις “σωστές” συμπεριφορές, όπως το σωστό ορίζεται με κοινωνικούς κανόνες (μαγαζάτορας, ιδιοκτήτης, οικογενειάρχης, στρέιτ CIS άντρας, εργαζόμενος, ευκατάστατος). Oσοι περισσεύουν δεν έχουν το δικαίωμα, ή τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό, να απολαύουν έννομης προστασίας.

Κι αυτό δυστυχώς αποτυπώνεται και στην απόκριση των διωκτικών και δικαστικών αρχών, όταν ένας εκ των εμπλεκομένων τυγχάνει “παρίας”. Ενστικτωδώς κι ανεξαρτήτως των πραγματικών περιστατικών, θα χειροπεδηθεί πρώτος, θα τύχει απαξίας σε πολλές περιπτώσεις, βίας σε κάποιες άλλες, ενώ αν βρεθεί στη θέση του θύματος υπάρχει το ενδεχόμενο οι σε βάρος του πράξεις να μην τύχουν της δέουσας διερεύνησης.

Μας προκαλούν ντροπή οι δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, γιατί η λογική τού “έτσι είναι και σε όποιον αρέσει”, όταν αφορά παρωχημένες και αναχρονιστικές λογικές και πρακτικές, βάζει ταφόπλακα στη βούληση της κοινωνίας για ισονομία, δικαιοσύνη και είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης αντιδημοκρατική, αφού θέτει το επάγγελμά μας και τη λειτουργία μας ως κρατικών λειτουργών εκτός κοινωνικής λογοδοσίας» σημειώνουν.

Διεθνής Αμνηστία – ΕλΕΔΑ: «Εμάς δεν μας αρέσει!»

«Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με το τέρας», δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία, που ανακοινώνει ότι θα αναλάβει δράση ώστε να διασφαλιστεί ενδελεχής, διαφανής και ουσιαστική έρευνα για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Η διεθνής οργάνωση κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων πλατιών κοινωνικών ομάδων, την οποία εντοπίζει στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη σε πολλές περιπτώσεις ο δημόσιος διάλογος μετά τη δολοφονία, και υπογραμμίζει ότι «η επίθεση στον αδύναμο, τα στερεότυπα για την εικόνα του Αλλου, ο φόβος του διαφορετικού, ο στιγματισμός και η περιθωριοποίηση αποτελούν φαινόμενα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά στην κοινωνία μας».

«Εμάς, δεν μας αρέσει!» διαμηνύει η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στον πρόεδρο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, η οποία εκτιμά ότι η τοποθέτηση του συνδικαλιστή «προδίδει ότι το αίσθημα ατιμωρησίας και έλλειψης λογοδοσίας εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο στην αστυνομία». Η Ενωση τονίζει ότι «η έρευνα (ποινική και διοικητική) θα πρέπει να στραφεί και σε αυτή την πλευρά της υπόθεσης και –κυρίως– θα πρέπει να επανεξεταστούν ριζικά οι πρακτικές αυτές που εμάς δεν μας αρέσουν και –αυτό είναι το σημαντικό– είναι ασύμβατες με μια δημοκρατική λειτουργία της αστυνομίας».

Η Ενωση τονίζει ότι οι προτάσεις που διατυπώνονται για μια άλλη ρύθμιση, που θα διευρύνει τα όρια της νόμιμης άμυνας, νομοτελειακά οδηγούν σε καταστάσεις όπως αυτή που είδαμε μπροστά στη σπασμένη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλάδστωνος. «Δεν νομίζουμε ότι η ελληνική κοινωνία έχει να ωφεληθεί σε κάτι από μια τέτοια εξέλιξη· για την ακρίβεια έχουμε την πεποίθηση ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Τα υπαρκτά ζητήματα εγκληματικότητας αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μόνο από τα όργανα της συντεταγμένης πολιτείας, όχι με μεθόδους Αγριας Δύσης», υπογραμμίζει.

«Περιύβριση νεκρού η διακομιδή του με χειροπέδες»

«Απολύτως εμβληματική της αντίληψης που χαρακτηρίζει τις κρατικές πολιτικές για τους τοξικοεξαρτημένους, τους οροθετικούς, όλους αυτούς που το ίδιο το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα περιθωριοποιεί» θεωρεί την περίπτωση του λιντσαρίσματος του Ζακ Κωστόπουλου, που «δεν είναι η μόνη», η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι παρακολουθούν «με αποτροπιασμό την επιχείρηση συγκάλυψης των συνθηκών κάτω από τις οποίες έπεσε θύμα άγριας επίθεσης, τόσο από πολίτες όσο και από αστυνομικούς, ο ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, Ζακ Κωστόπουλος, ο οποίος και κατέληξε πριν καν οδηγηθεί στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”» και κάνουν λόγο για «επικίνδυνη προσπάθεια αθώωσης και ενθάρρυνσης τέτοιων απαράδεκτων πρακτικών στο όνομα δήθεν της “αυτοάμυνας”, που προέρχεται κυρίως από διάφορα φασιστοειδή».

Η ΟΕΝΓΕ στέκεται και στην «απίστευτη βιαιότητα με την οποία συμπεριφέρονται οι αστυνομικοί σε έναν άνθρωπο ημιθανή, ίσως ήδη νεκρό, που όχι μόνο αποτελεί πράξη βαρβαρότητας αλλά αποκαλύπτει και τον προσανατολισμό της Αστυνομίας στην καταστολή» και σημειώνει ότι «δεν πρόκειται απλώς “για πρακτικές μεμονωμένων αστυνομικών”, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογηθεί».

«Αλήθεια, ποιο κράτος “δικαίου” ανέχεται τέτοια βαρβαρότητα;» διερωτώνται οι γιατροί. «Η διακομιδή του νεκρού πλέον Ζακ Κωστόπουλου δεμένου με χειροπέδες στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” συνιστά, χωρίς αμφιβολία, περιύβριση νεκρού» σημειώνουν και απαιτούν την άμεση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την τιμωρία όλων των υπευθύνων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Διεκδικούμε μια Αστυνομία με πολύ διαφορετική αποστολή»
Κάλεσμα για συμμετοχή στο σημερινό Athens Pride στην πλατεία Συντάγματος απευθύνει η Δράση Αστυνομικών ενάντια στον Ρατσισμό, η πρώτη οργανωμένη συλλογική προσπάθεια αστυνομικών στην Ελλάδα. Τρεις αστυνομικοί...
«Διεκδικούμε μια Αστυνομία με πολύ διαφορετική αποστολή»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι ΛΟΑΤ της ΕΛ.ΑΣ. έχουν δικαίωμα στην περηφάνια
Παρουσία ένστολων αστυνομικών από τουλάχιστον 14 κράτη θα πραγματοποιηθεί το φετινό φεστιβάλ Pride στην Αθήνα, ύστερα από άκρως σημαντική απόφαση διεθνούς οργάνωσης ΛΟΑΤ αστυνομικών, η οποία θα πραγματοποιήσει...
Οι ΛΟΑΤ της ΕΛ.ΑΣ. έχουν δικαίωμα στην περηφάνια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι προσαγωγές των ευάλωτων μόνιμη τακτική της αστυνομίας
«Για να πιουν τον καφέ τους ο Σαμαράς και ο Δένδιας στην Ομόνοια τον Σεπτέμβριο του 2012, οι αστυνομικοί δούλευαν όλη νύχτα για να καθαρίσουν το κέντρο της Αθήνας» αναφέρει ο Βασίλης Ντούμας, ανώτερος...
Οι προσαγωγές των ευάλωτων μόνιμη τακτική της αστυνομίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μηνύματα στήριξης για την τρανσφοβική επίθεση στην Εύβοια
Η 23χρονη διεμφυλική Σ.Κ. μίλησε στην «Εφ.Συν.» καταγγέλοντας όσα έζησε το βράδυ της Πρωτομαγιάς, που πήγε να γιορτάσει τα γενέθλιά της σε μπαρ της Εύβοιας μαζί με δύο φίλους της. Οπως αναφέρει δέχτηκαν...
Μηνύματα στήριξης για την τρανσφοβική επίθεση στην Εύβοια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θύμα έξι επιχειρήσεων επαναπροώθησης μέσα σε έξι μήνες
Στα διεθνή δικαστήρια αποφάσισε να αναζητήσει δικαίωση η 30χρονη Ιρανή πρόσφυγας Παρβίν Α. για τη βία, τους εξευτελισμούς και την καταπάτηση των δικαιωμάτων της επανειλημμένα από τις ελληνικές αρχές πριν από...
Θύμα έξι επιχειρήσεων επαναπροώθησης μέσα σε έξι μήνες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΕλΕΔΑ: Η συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ. είναι ευθέως προσβλητική για το πολίτευμα
Καταπέλτης κατά της αστυνομίας η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με αφορμή τη χθεσινή καταστολή στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις ανήμερα της επετείου δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου.
ΕλΕΔΑ: Η συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ. είναι ευθέως προσβλητική για το πολίτευμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας