Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε σχετικά με τη φερόμενη απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, το υπουργείο Δικαιοσύνης, με σχετική του ανακοίνωση, σημείωσε ότι προετοιμάζεται σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση πιθανών εναέριων προσβολών σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Υπογράμμισε, επίσης, πως στις φυλακές Κορυδαλλού υπάρχουν ήδη υπερυψωμένα συρματόσκοινα για την αποτροπή προσέγγισης εναέριων μέσων.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι διατάχθηκε κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα, επειδή στο Κορυδαλλό εντοπίστηκαν κομμένα δύο κάθετα σίδερα κάγκελου. Τα κάγκελα ήταν σε κοινόχρηστο χώρο (κουζίνα) της ΣΤ΄ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού και στο χώρο αυτό είχε πρόσβαση ο Νίκος Μαζιώτης, σύντροφος της Πόλα Ρούπα.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση της απόπειρας απόδρασης αφορά άγνωστη γυναίκα, που το μεσημέρι της Κυριακής μίσθωσε ελικόπτερο και συνεπλάκη με τον πιλότο, πυροβολώντας -εν ώρα πτήσης- πάνω από τις Ερυθρές. Οι αρχές εικάζουν πως η γυναίκα αυτή ήταν η Πόλα Ρούπα, η οποία σχεδίαζε να απελευθερώσει τον σύντροφό της Νίκο Μαζιώτη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου 

Σε έρευνα που έγινε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε χώρο του παραρτήματος της πτέρυγας Στ΄ του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού βρέθηκαν κομμένα και επιμελώς καλυμμένα δύο κάθετα σίδερα κάγκελου. Ήδη διατάχθηκε κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα από Εισαγγελέα για τη διερεύνηση του συμβάντος και την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών σε τυχόν εμπλεκόμενους. Επιθεωρητές και ο επικεφαλής της εξωτερικής φρούρησης του Υπουργείου βρίσκονται ήδη στο σημείο και εξετάζουν επί τόπου τα δεδομένα. Παράλληλα, ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας και προετοιμάζεται επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση εναέριων προσβολών των φυλακών.

Σε σχέση με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, σημειώνονται τα εξής: 

  • Στο προαύλιο του συγκεκριμένου παραρτήματος υπάρχουν υπερυψωμένα συρματόσκοινα για την αποτροπή προσέγγισης εναέριων μέσων.
  • Κανένα πλέγμα δεν αφαιρέθηκε, τα τελευταία χρόνια, από το συγκεκριμένο προαύλιο. 
  • Κανένα προαύλιο δεν άλλαξε μέγεθος, τα τελευταία χρόνια.

Η παραμονή στο Κ.Κ. Κορυδαλλού συγκεκριμένων κρατουμένων δεν είναι επιλογή του Υπουργείου αλλά νομική υποχρέωση λόγω της εκδίκασης των υποθέσεών τους σε δικαστήρια της Αθήνας. 

Σταθερή θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης παραμένει ότι στη φυλακή πρέπει να υπάρχει ισόρροπα αφενός υψηλό επίπεδο ασφάλειας και αφετέρου σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.