Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους οι 21 βαρυποινίτες οι οποίοι επιχείρησαν να αποδράσουν ανήμερα της Παναγίας από τις φυλακές της Κέρκυρας, χρησιμοποιώντας εν μέρει τη βοήθεια από τα λαγούμια που υπάρχουν στα υπόγεια του νησιού από την εποχή των Βενετών.

Ενας σκύλος που τους μυρίστηκε και η παρατηρητικότητα ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου έδωσαν τέλος στην απόπειρα και χθες οι 21 οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι 11 εξ αυτών είχαν ήδη απολογηθεί. Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώνονται και εντός των φυλακών για να διαπιστωθεί εάν οι φυλακισμένοι είχαν βοήθεια εκ των έσω.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι 21 βαρυποινίτες εδώ και 2 μήνες, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια σκαπτικά εργαλεία, είχαν ανοίξει τρύπα και έσκαβαν τούνελ που θα τους οδηγούσε στην πολυπόθητη ελευθερία.

Η αλήθεια είναι πως τους βοήθησε αρκετά και το παλαιό σύστημα των λαγουμιών που υπάρχουν στο νησί από την εποχή της βενετικής κατοχής. Οι φυλακισμένοι, σκάβοντας ένα τούνελ που ξεπερνούσε σε μήκος τα 15 μέτρα και σε πλάτος το 1 μέτρο, είχαν καταφέρει να βγουν από τον περίβολο της φυλακής και πλέον ήταν θέμα χρόνου η απόδρασή τους.

Ωστόσο, η προσπάθειά τους έγινε αντιληπτή από τον σκύλο ενός περαστικού που μυρίστηκε την παρουσία τους πάνω απ’ την άσφαλτο και άρχισε να γαβγίζει δαιμονισμένα. Η ανησυχία του σκύλου προκάλεσε το ενδιαφέρον ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου που έσπευσε αμέσως στο σημείο, μόλις πέντε μέτρα έξω από τον περιμετρικό τοίχο των φυλακών, για να δει τι συμβαίνει.

Ο υπόγειος διακριτικός θόρυβος που ακουγόταν κάτω από την άσφαλτο, στον περιμετρικό δρόμο πίσω από τις φυλακές που οδηγεί στην περιοχή της Γαρίτσας, έβαλε σε υποψίες και τον σωφρονιστικό υπάλληλο, που αμέσως σήμανε συναγερμό στις φυλακές. Οι σειρήνες των φυλακών ήχησαν δυνατά και αμέσως κλήθηκε η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας. Κάπου εκεί τερματίστηκε ανεπιτυχώς η προσπάθεια απόδρασης.

Για έρευνα προς κάθε κατεύθυνση για την απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές της Κέρκυρας έκανε λόγο σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά προς κάθε κατεύθυνση και για κάθε τυχόν εμπλεκόμενο τις συνθήκες της απόπειρας απόδρασης στη φυλακή Κέρκυρας και τους λόγους που αυτή δεν έγινε εγκαίρως αντιληπτή», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Να σημειωθεί ότι οι βαρυποινίτες μεταφέρθηκαν με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τις φυλακές Κέρκυρας στο Δικαστικό Μέγαρο, παρότι η απόσταση είναι μόλις λίγα μέτρα.