Θεατές ενός θρίλερ γύρω από την αποστολή ή όχι επιπλέον οπλισμού στην Ουκρανία βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εδώ και δυο εβδομάδες παρακολουθούν τις συνεχείς πιέσεις από την αμερικανική και τη γερμανική πλευρά για θετική τοποθέτηση επί των σχετικών αιτημάτων τους από την κυβέρνηση.
Η πλέον πρόσφατη, μάλιστα, άσκηση πίεσης σημειώθηκε χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια της 40λεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Τζέιμς Οστιν, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αποτέλεσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αποστολή από τη χώρα μας όπλων ανατολικής προέλευσης στην Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα. Στην ανακοίνωση, δε, που εκδόθηκε από το υπουργείο υπογραμμιζόταν ότι εκτός από «το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ» στη συνομιλία συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία ενώ «αναγνωρίστηκε από αμερικανικής πλευράς η έμπρακτη συνεισφορά της Ελλάδος».
Ημερομηνία-σταθμός που ξεκίνησε η αύξηση της έντασης στις πιέσεις οριζόταν από τους στρατιωτικούς η 26η Απριλίου οπότε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας σαράντα χωρών στην αεροπορική βάση «Ramstein» στη Γερμανία, μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, όπου εκτός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία συζητήθηκε και η ανάγκη άμεσης παροχής βοήθειας προς τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Εκεί φέρεται να ασκήθηκαν έντονες πιέσεις σε χώρες που έχουν πολεμικό υλικό ρωσικής προέλευσης ώστε να το παραχωρήσουν στους εξοικειωμένους με αυτό Ουκρανούς και η χώρα μας προσωρινά κατάφερε να απεγκλωβιστεί, επικαλούμενη την τουρκική απειλή που δεν της επιτρέπει μείωση του ελληνικού οπλοστασίου, ιδίως όταν το υλικό καλύπτει κενά της άμυνάς μας. Αποκλείστηκαν, έτσι, τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1 που εξασφαλίζουν την άμυνα σχηματισμών του Δ’ Σώματος Στρατού, αλλά και τα λιγότερο προηγμένα, επίσης αντιαεροπορικά OSA-AK, που καλύπτουν σοβαρά κενά στην άμυνα των κύριων νήσων στη ζώνη ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ΒΜΡ-1, τα οποία εάν και βρίσκονται σε Εβρο και νησιά είναι μικρότερης επιχειρησιακής αξίας για τον ελληνικό Στρατό λόγω της παλαιότητάς τους και της πρόσφατης αμερικανικής προσφοράς οχημάτων μεταφοράς νεότερης τεχνολογίας. Μετά τη συνάντηση στη Γερμανία άρχισαν να ασκούνται πιέσεις για να τα παραχωρήσουμε στις ΗΠΑ ή στη Γερμανία ώστε να σταλούν στη συνέχεια στην Ουκρανία.
Οι μεγαλύτερες πιέσεις φέρεται να ασκούνταν από τη γερμανική πλευρά, οπότε η ελληνική, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βρήκε την «ευκαιρία» να διαπραγματευτεί την παραχώρηση από τους Γερμανούς ενός πιο σύγχρονου αντίστοιχου οπλικού συστήματος. Ο ελληνικός Στρατός φέρεται να συζητούσε να δοθούν τα περίπου 130 τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 και να πάρει κατ’ άμεση αντιστοιχία ισάριθμα Marder 1A5. Οι συζητήσεις φαίνεται να έφτασαν σε σημείο τέτοιο ώστε την Κυριακή να υπάρξει δημοσίευμα σε εφημερίδα όπου αναφερόταν η αυξημένη πιθανότητα να συμφωνηθεί η αποστολή, εφόσον γίνει δεκτή η προϋπόθεση της αντικατάστασης.
Αγνωστο ήταν μέχρι χθες εάν δόθηκε απάντηση των Γερμανών, αλλά και τι θα πράξει τελικά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου σημειωνόταν ότι η λήψη απόφασης αναμένεται να παρθεί σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας