Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εξαρθρώθηκε η μαφία των λαϊκών αγορών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξαρθρώθηκε η μαφία των λαϊκών αγορών

 • A-
 • A+

Το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά εκβιάσεις σε βάρος επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών της Αττικής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις της αστυνομίας, τα κέρδη του κυκλώματος, που δρούσε από το 2006, ξεπερνούν τα 2,9 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από το 2014 όταν ξεκίνησαν οι πρώτες καταγγελίες και στις 3 Απριλίου 2019 συνελήφθησαν 20 ημεδαποί (εκ των οποίων μία γυναίκα) σε μεγάλη επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Τα θύματα της μαφίας αρχικά φοβούνταν να καταγγείλουν τη δράση της αλλά σιγά σιγά και λόγω της κρίσης άρχισαν να λύνονται τα στόματα, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να πάρουν 224 καταθέσεις σε χιλιάδες σελίδες, τις οποίες έβαλαν σε καροτσάκι σούπερ μάρκετ και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ με τη συγκεκριμένη υπόθεση συσχετίστηκαν και άλλες που αφορούν απειλές από τα μέλη της οργάνωσης σε βάρος πολιτών και δικογραφίες για σωματικές βλάβες, οπλοφορίες, εκβιασμούς και άλλα αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις εισαγγελικές αρχές και ήδη την υπόθεση έχει αναλάβει ανακριτικός υπάλληλος.

Τα μέλη του κυκλώματος

Ως αρχηγός φέρεται ένα στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής, 57 ετών, το οποίο μέχρι πριν από δύο μήνες ήταν διευθυντής της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών (σ.σ. έκτοτε μετατέθηκε).

Άμεσοι συνεργάτες του ήταν τρεις επόπτες λαϊκών αγορών και δύο υπάλληλοι στο πρωτόκολλο της Διεύθυνσης. Επίσης εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα είναι τέως και νυν μέλη σωματείων των λαϊκών αγορών καθώς και πωλητές.

Όταν τα μέλη του κυκλώματος ενημερώθηκαν για τις έρευνες των αρχών, απειλούσαν τους πωλητές λέγοντας ότι έχουν άκρες με πολιτικούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δεν έχουν προκύψει επαφές με κανένα πολιτικό πρόσωπο.

Θέλεις πάγκο; Πλήρωνε

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατά περίπτωση και αναλόγως του επιπέδου εμπλοκής τους προέβαιναν σε μια σειρά παράνομων δραστηριοτήτων και κυρίως:

 • λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για την τοποθέτηση και τις αλλαγές θέσεων των πωλητών εντός των λαϊκών

 • λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για τη διάθεση θέσεων πωλητών που είχαν αποβιώσει και οι άδειές τους διατηρούνταν σε ισχύ παρανόμως

 • απαιτούσαν και λάμβαναν χρήματα και δώρα από πωλητές για κάλυψη προσωπικών εξόδων τους

 • προέβαιναν σε συγκάλυψη προστίμων και καταγγελιών

 • ενημέρωναν πωλητές για επικείμενους ελέγχους με αντίτιμο χρηματικά ποσά

 • επενέβαιναν στη διαδικασία έκδοσης αδειών με διάφορους τρόπους, όπως με παράνομες παρεμβάσεις σε έγγραφα, με ετεροχρονισμένες εγγραφές ή εκδίδοντας και επαναφέροντας άδειες με πλαστά έγγραφα

 • παρενέβαιναν στη διαδικασία των ελέγχων με διάφορους τρόπους, όπως με ενημέρωση πωλητών-μελών της οργάνωσης για επικείμενους ελέγχους, με αποσιώπηση σχετικών καταγγελιών ή πραγματοποιώντας στοχευμένους ελέγχους για να εξαναγκάσουν πωλητές να υποκύψουν στις εκβιαστικές τους πρακτικές, επιβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις «εκδικητικά» πρόστιμα,

 • συγκέντρωναν χρήματα για δήθεν αγαθοεργίες και εράνους και τα κρατούσαν για δικό τους όφελος

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι, έναντι χρηματικής αμοιβής, επέτρεπαν να λειτουργούν παράνομοι πάγκοι σε λαϊκές αγορές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι παράνομοι πάγκοι λειτουργούσαν δίπλα από τις νόμιμες λαϊκές. Επιπλέον σε μία τουλάχιστον λαϊκή επέτρεπαν την πώληση λαθραίων τσιγάρων 

Τα χρήματα κέρδιζαν τα μοιράζονταν μεταξύ τους σε μερίδια, ενώ άλλες φορές ενεργούσαν κατά μονάδες.

Τιμοκατάλογος

Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις με χρηματικά ποσά που έχουν δοθεί σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα:

 • για τη μεταβίβαση μιας άδειας από πωλητή σε πωλητή έλαβαν 64.000 ευρώ

 • πωλητής έδωσε 20.000 ευρώ για αλλαγή θέσης πάγκου

 • πωλητής έδωσε 6.000 ευρώ για αλλαγή θέσης πάγκου

 • καταχράστηκαν από κουπόνια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες τουλάχιστον 40.000 ευρώ

 • τουλάχιστον 80 πωλητές φέρεται ότι έδωσαν έκαστος τουλάχιστον 15.000) ευρώ για την έκδοση άδειας πάγκου

 • πωλητής πλήρωνε «προστασία» για τον πάγκο 400 ευρώ τον μήνα τουλάχιστον επί πεντέμισι χρόνια

 • από πωλητή έλαβαν «μίζες» 70.000 ευρώ για διάφορους λόγους

 • πωλητής είχε πληρώσει παλαιότερα 15 εκατ. δραχμές(!) για άδεια πάγκου.

 • σε έναν πωλητή που επιχείρησε να αντιδράσει επέβαλαν πρόστιμο 7.000 ευρώ για τέσσερις μέρες.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Βίασε 16χρονη και μετά την εκβίαζε με φωτογραφίες της
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις αρχές, το θύμα είναι μία 16χρονη, η οποία γνώρισε τον φερόμενο ως δράστη μέσω της εφαρμογής γνωριμιών «badoo» στο Ίντερνετ. Όταν οι δυο τους συναντήθηκαν από κοντά, ο...
Βίασε 16χρονη και μετά την εκβίαζε με φωτογραφίες της
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Οι πυροβολισμοί αποκάλυψαν εκβιαστές
Αναστάτωση προκλήθηκε στις δύο τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Πλατεία Αιγύπτου από ένοπλη συμπλοκή. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρχικά στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας της Αθήνας εν συνεχεία όμως μεταφέρθηκαν στο...
Οι πυροβολισμοί αποκάλυψαν εκβιαστές
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Εκβίαζε με τις... γνωριμίες του
Ανάμεσα στις δήθεν «γνωριμίες» του συγκαταλέγονταν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου -την εμφάνιζε μάλιστα ως θεία της κοπέλας του-, ο εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής και Οργανωμένου Εγκλήματος...
Εκβίαζε με τις... γνωριμίες του
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Εβδομη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι μια ακόμα επιχείρηση στην περιοχή υπό τον μανδύα της «καταπολέμησης της εγκληματικότητας και της διακίνησης ναρκωτικών».
Εβδομη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Τραγικός θάνατος ζευγαριού από αναθυμιάσεις
Ενας άνδρας και μία γυναίκα, υπήκοοι Πακιστάν, που έμεναν χρόνια στη χώρα μας και διατηρούσαν κατάστημα στην περιοχή, έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις σόμπας υγραερίου.
Τραγικός θάνατος ζευγαριού από αναθυμιάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας