Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σάλος από δηλώσεις για τις... χήρες των γιατρών

Στο κόκκινο βρίσκεται το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στο οποίο έχουν προσβληθεί από κορονοϊό περισσότεροι από 160 υγειονομικοί

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σάλος από δηλώσεις για τις... χήρες των γιατρών

  • A-
  • A+
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθ. Εξαδάκτυλος δικαιολόγησε τα προνόμια που δίνονται στους ιδιώτες γιατρούς επικαλούμενος την έλλειψη εξασφάλισης για τις χήρες και τα ορφανά τους ● Σφοδρές αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη

Αδιανόητη δικαιολογία επικαλέστηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος για να απαντήσει στα σχόλια που δέχεται για τη συμφωνία με το υπουργείο Υγείας και τα προνόμια που θα δίδονται σε όσους ιδιώτες γιατρούς θα δεχτούν να εργαστούν προσωρινά στα δημόσια νοσοκομεία. Μιλώντας στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που έγινε προχθές το βράδυ, έβαλε στη ζυγαριά τις… χήρες γιατρών του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αν αυτοί καταλήξουν εξαιτίας της ενασχόλησής τους με την πανδημία. Εχουν προκληθεί σάλος και σφοδρές αντιδράσεις από γιατρούς και νοσηλευτές του δημόσιου τομέα που παρουσιάζονται ως… προνομιούχοι μελλοθάνατοι. Κι αυτά λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί επισήμως ότι νοσηλεύτριες δημόσιων νοσοκομείων από την Κρήτη, τα Γιάννενα, την Κομοτηνή και το Αργος σπεύδουν να ενισχύσουν τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης όπου οι συνάδελφοί τους είναι υπό κατάρρευση.

«Οποιος πάει να δουλέψει μέσα σε αυτόν τον χώρο (τα νοσοκομεία), πρώτα από όλα εκτίθεται σε έναν φοβερό κίνδυνο, που σημαίνει ότι αν είναι γιατρός του ΕΣΥ και πεθάνει, η χήρα του θα έχει μια σύνταξη, αν είναι εθελοντής θα πάει έτσι, η χήρα του δεν θα έχει τίποτα. Οι συνάδελφοι όλοι δεν έχουν περιουσία τέτοια που να τους επιτρέπει να εκτίθενται σε κινδύνους έχοντας το κεφάλι τους ήσυχο ότι οι χήρες και τα ορφανά θα μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Κατά συνέπεια, παντού όταν πάμε σε μια τέτοια κατάσταση υπάρχει κάποιου είδους αποζημίωση». Ετσι απάντησε ο κ. Εξαδάκτυλος σε ερώτηση του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δάφνη Κατσίμπα τη χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη προσβολή», σχολιάζοντας πως «για χήρες και ορφανά μιλάμε εμείς για την ώρα, δεν μιλάτε εσείς. Με αυτά τα επιχειρήματα προσβάλλετε τους ίδιους τους γιατρούς».

Σφοδρή και η αντίδραση της Ελένης Μπακιρλή, εργαζόμενης στο ΑΧΕΠΑ και μέλους της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ, που αναφέρθηκε στους πάνω από 170 συναδέλφους και συναδέλφισσές της που έχουν νοσήσει, σχολιάζοντας με ένταση πως «για τη συναδέλφισσα που πέθανε χθες, η οικογένειά της δεν θα πάρει αποζημίωση. Καμία ζωή δεν μετριέται με την αποζημίωση, είτε είναι ιδιώτης είτε δημόσιος. Εγώ αύριο που καλούμαι να πάω να δουλέψω στα ΤΕΠ, δεν πάω σαν μελλοθάνατη».

«Ιστορική, ανατριχιαστική» χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του ο κ. Ζαριανόπουλος τη δήλωση του κ. Εξαδάκτυλου, καταγγέλλοντάς τον ως ««ψυχή» της κυβερνητικής πολιτικής, που ακόμα και στην πανδημία μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και υπογράφει συμφωνίες για ιδιωτική υγεία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Στην τηλεσυνεδρίαση του συμβουλίου ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν απάντησε και πάλι στην αναφορά του πρωθυπουργού για ευθύνες των τοπικών αρχόντων, αρκούμενος να πει ότι αυτός ποτέ δεν είπε πως η πόλη είναι καθαρή από τον κορονοϊό, «άλλος το είπε», δείχνοντας κατά τη μεριά του περιφερειάρχη. Στην ενημέρωση του συμβουλίου συμμετείχαν οι καθηγητές του ΑΠΘ Ιωάννης Κιουμής, Συμεών Μεταλλίδης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας.

Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη με ερώτησή της στη Βουλή ζήτησε από τον κ. Κικίλια «να καταθέσει προς το σώμα της Βουλής όλα τα σχετικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν σαφείς απαντήσεις για το αν γίνονται επιλογές ασθενών για νοσηλεία σε ΜΕΘ-Covid και για το αν πράγματι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για το δεύτερο κύμα της πανδημίας για τη Θεσσαλονίκη αλλά και όλη τη χώρα».

Με ανακοίνωσή του χθες ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης κατήγγειλε ότι «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από πλευράς πολιτείας ικανός να ανακόψει το επερχόμενο τσουνάμι που απειλεί τις ζωές των νεφροπαθών της πόλης μας», ζητά επειγόντως συγκεκριμένα μέτρα και τονίζει ότι «καθιστούμε την πολιτεία υπεύθυνη για όλες τις ζωές των συνανθρώπων μας που θα χαθούν το αμέσως επόμενο διάστημα εξαιτίας τυχόν ολιγωρίας».

ΥΓΕΙΑ
Γιατρούς δεν έχουμε και γιατρούς δανείζουμε!
Πρωτοφανής η απόφαση να μεταφερθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στις υπό επίταξη ιδιωτικές κλινικές αλλά και σε μη «επιταγμένη».
Γιατρούς δεν έχουμε και γιατρούς δανείζουμε!
ΥΓΕΙΑ
Επίταξαν τις ιδιωτικές κλινικές, τις στελεχώνουν με... προσωπικό από το ΕΣΥ
Οι επιταγμένες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης θα στελεχωθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από όλα τα νοσοκομεία της πόλης.
Επίταξαν τις ιδιωτικές κλινικές, τις στελεχώνουν με... προσωπικό από το ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Χάος και με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα
Το… επιτελικό χάος και ο πανικός επιβεβαιώθηκαν εκ του αποτελέσματος. Βράδυ Σαββάτου έγινε γνωστό ότι η «Γενική Κλινική» δεν θα νοσηλεύει περιστατικά κορονοϊού διότι… κρίθηκε ακατάλληλη, ενώ παραμένει άγνωστο...
Χάος και με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα
ΥΓΕΙΑ
Εφημερίες του τρόμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Επιστολή απόγνωσης από 11 διευθυντές κλινικών του Νοσοκομείου Παπανικολάου καθώς δήλωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να περιθάλψουν ασθενείς λόγω έλλειψης κρεβατιών στις κορονο-κλινικές και στις ΜΕΘ.
Εφημερίες του τρόμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
ΥΓΕΙΑ
Θεσσαλονίκη όπως Mπέργκαμο;
Ολα τα κρεβάτια ΜΕΘ για Covid-19 στην πόλη γέμισαν ξυπνώντας φόβους από τις εικόνες της Ιταλίας του προηγούμενου Μαρτίου.
Θεσσαλονίκη όπως Mπέργκαμο;
ΥΓΕΙΑ
Προσπαθούν να βγάλουν ψεύτες τους γιατρούς για τη δραματική κατάσταση
Η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ διαστρεβλώνει την αλήθεια υπηρετώντας το κυβερνητικό αφήγημα ● Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους υγειονομικούς ● Κραυγή αγωνίας από τις Σέρρες και το Κιλκίς.
Προσπαθούν να βγάλουν ψεύτες τους γιατρούς για τη δραματική κατάσταση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας