• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.1°C
  2 BF
  95%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.8°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.0°C
  2 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 5.5°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.2°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.4°C
  1 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.3°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 9.3°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.5°C / 1.5°C
  0 BF
  99%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κινδυνεύει ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων

 • A-
 • A+
Κόκκινο πανί για τους συνδικαλιστές της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών αποτελεί το νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία που, σύμφωνα με τις απόψεις τους, προβλέπει ένα δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό μοντέλο, που θα προκαλέσει, αντί να λύσει, προβλήματα, τα οποία θα επιτείνει η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση

Ημέρα έναρξης αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων» αποτέλεσε για τη μειοψηφούσα συνδικαλιστική παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ) η προηγούμενη Δευτέρα, όταν και ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαβούλευσης.

Το σχέδιο νόμου, που εισάγεται άμεσα στη Βουλή, περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και την αναβάθμιση του εθελοντισμού. Συστήνεται Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, ορίζονται οι επιχειρησιακές μονάδες και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες του Μηχανισμού και η στρατηγική διαχείρισης καταστροφών, προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες και η αποστολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και οι υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων φορέων σε μια φυσική καταστροφή.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κηρύσσει απειλούμενες, από φυσικές η τεχνολογικές καταστροφές, περιοχές σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας. Ορίζονται, τέλος, θέματα που αφορούν τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους και τους εθελοντές πυροσβέστες.

Μπορεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε το προηγούμενο Σάββατο, να έκανε λόγο για «θετικές τομές στην κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας και στο Πυροσβεστικό Σώμα», όμως η ανακοίνωση και το ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκαν την ίδια ημέρα από την ΕΑΚΠ δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Στο σημείωμα της ΕΑΚΠ διαπιστώνεται ότι ως προς την πρόληψη, την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των καταστροφών και την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού, που αναφέρει το νομοσχέδιο: «Δεν προβλέπεται πουθενά στις διατάξεις του νομοσχεδίου η απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για να δημιουργηθούν όλα τα απαιτούμενα έργα και οι κατάλληλες υποδομές για την επαρκή αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, καθώς και οι ασφαλείς διέξοδοι διαφυγής για να μπορούν να απομακρύνονται με ασφάλεια οι πολίτες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Μειωμένες πιστώσεις

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι δεν προβλέπεται η ενίσχυση των υπηρεσιών σε προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό, υποδομές της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Δασικής Υπηρεσίας, των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων και των περιφερειών, ενώ υπενθυμίζεται ότι: «Η κρατική χρηματοδότηση θα κινείται στις ίδιες μειωμένες πιστώσεις, με τις τεράστιες περικοπές που υπάρχουν τα τελευταία 11 χρόνια μέχρι σήμερα, όπως επιβάλλονται και από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Γίνεται ακόμη λόγος για «τεράστιο γραφειοκρατικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων που όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά θα δημιουργήσει και πρόσθετα μεγάλα προβλήματα». Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:

«Από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, εμπλέκονται στον μηχανισμό πολλά όργανα, επιχειρησιακά κέντρα, διευθύνσεις, συμβούλια, επιτροπές, πλαίσια, συντονιστές, διοικητές, διευθυντές και αναπληρωτές όλων αυτών, με πολλές δυσανάλογες αρμοδιότητες που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν αρκετές δυσλειτουργίες.

»Δεν μπορεί ο μηχανισμός αυτός να γίνει ευέλικτος, διαλειτουργικός και αποτελεσματικός σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των προληπτικών δράσεων και τον συντονισμό στη διαχείριση κινδύνων, απειλών και καταστροφών, γιατί θα αποτελείται από ένα πολυσύνθετο πλέγμα των εμπλεκόμενων επιχειρησιακών φορέων, σε συνδυασμό με τις επιτελικές δομές της Πολιτικής Προστασίας. Δεν υπάρχει στον μηχανισμό αυτό μια λειτουργική-καθετοποιημένη δομή και ένα σύστημα αναλογικό σε όλα τα στάδια».

Σχετικά με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής, τη λειτουργία και την υπόστασή της τονίζεται ότι διατηρούνται και διευρύνονται η στρατιωτικοποιημένη δομή του Π.Σ. και η διατήρησή του στα Σώματα Ασφαλείας, σε αντίθεση με τον κοινωνικό χαρακτήρα του ρόλου και της αποστολής του, η συνεργασία της με τη EUROPOL και η διασύνδεσή της με το ΝΑΤΟ (μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας) και άλλους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι «οι ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος θα συνεχίσουν να λειτουργούν με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, δεν θα ενισχυθούν με προσωπικό, εξοπλισμό, μέσα, υποδομές, όπως απαιτείται», πως «παραχωρούνται κρατικές αρμοδιότητες, δομές, καθώς και αρμοδιότητες πυροσβεστικών υπηρεσιών σε δήμους, περιφέρειες, εθελοντικές ομάδες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» και ότι «τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές θα τις πληρώσει πολύ ακριβά ο λαός για πολλοστή φορά».

Το ενημερωτικό, δε, σημείωμα καταλήγει στο ακόλουθο συμπέρασμα: «Η προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου όχι μόνο δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτε θετικό, αλλά θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες που καλούνται να προσφέρουν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα». Προσθέτουν ότι: «Με τη λειψή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ιδιωτικοποίηση και την παραχώρηση κρατικών δομών και υπηρεσιών, το κράτος απαλλάσσεται από βασικές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις που αφορούν την προστασία της ζωής και των περιουσιών των συνανθρώπων μας, των υποδομών της χώρας και του φυσικού περιβάλλοντος».

Ενστάσεις εξάλλου για το νομοσχέδιο, και ιδίως για τη δημιουργία θέσεων διοικητή Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και περιφερειακών συντονιστών, εξέφρασε σε άρθρο του και ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, στο οποίο κατέληγε:

«Δεν υφίσταται αναγκαιότητα αλλά σκοπιμότητα θέσπισης του διοικητή ΣΟΠΠ και των 13 περιφερειακών συντονιστών, οι οποίοι όχι μόνο δεν θα επιλύσουν προβλήματα αλλά θα προκαλέσουν περισσότερα. [...] Το μόνο που στην πράξη θα εισφέρουν κατά τη λειτουργία τού ως άνω Μηχανισμού είναι να προσθέσουν προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα, αγκυλώσεις και δυσλειτουργίες. Και τούτο γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκληθούν δυσλειτουργίες του Μηχανισμού από την αντιπαλότητα μεταξύ των ως άνω οργάνων, που είναι ή αναμένεται ότι θα είναι απόστρατοι αξιωματικοί Π.Σ., με τους εν ενεργεία αξιωματικούς Π.Σ., προς τους οποίους προφανώς θα βγουν και αντιταχθούν όλα τα απωθημένα τους από τον χρόνο που βρίσκονταν στην ενέργεια.

»Επιπρόσθετα θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες με μια απίστευτη, επιπλέον και περιττή, δαπάνη που συνολικά για τα 14 αυτά όργανα πλησιάζει κατ’ έτος το μισό εκατομμύριο ευρώ. Απλά αυτοί που επινόησαν τα ανωτέρω όργανα κινήθηκαν από ιδιοτέλεια και φυσικά εκθέτουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αφού στο μόνο που στοχεύουν είναι να θεσπιστεί ένας κομματικός στρατός, κοστοβόρος, για να βολεύονται οι ημέτεροι και αρεστοί και όχι οι άριστοι».

Κατάργηση δικαιωμάτων

Μιλώντας, τέλος, στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Βλάχος (μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΑΚΠ) ανέφερε:

«Οχι μόνο δεν γίνεται κάποια προσπάθεια για να αναβαθμιστούν η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική, αλλά ίσα ίσα υποβιβάζονται ακόμα περισσότερο. Οσον αφορά τα δικαιώματα των συναδέλφων, καταργούνται κι αυτά που είχαν απομείνει. Αυτό το νομοσχέδιο ούτε συζητιέται ούτε μερεμετίζεται ούτε διορθώνεται. Πρέπει να αποσυρθεί. Το πρόβλημά μας όμως είναι ότι δεν παλεύουμε μόνο με την κυβέρνηση, αλλά και με την πλειονότητα δυστυχώς των συνδικαλιστών, που έχουν συμβιβαστεί και λένε ότι το νομοσχέδιο είναι θετικό. Συμφωνούν με τα περισσότερα σημεία και προσπαθούν δήθεν να διορθώσουν κάποια πράγματα μέσω των κοινωνικών διαλόγων που κάνουν. Είναι στημένο το παιχνίδι. Αυτό είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα».

Η ΕΑΚΠ από σήμερα ξεκινά ενημερωτικές συσκέψεις πυροσβεστών, με πρώτη αυτή της Αθήνας στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ). Το νομοσχέδιο πρόκειται να εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 22 Ιανουαρίου, με στόχο στις 30 του μήνα να κατατεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Από το πουθενά... παραλίγο τραγωδία
Τρίτη πυρκαγιά ξέσπασε μέσα στην εβδομάδα στον Δήμο Σαρωνικού με τις συχνές αλλαγές του ανέμου να δυσκολεύουν τη μάχη για την κατάσβεσή της. Στο νοσοκομείο με εγκαύματα τρεις πυροσβέστες. Από την πλευρά του ο...
Από το πουθενά... παραλίγο τραγωδία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λίμνη Ευβοίας
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται από χθες το απόγευμα η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα που καίει από το μεσημέρι...
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λίμνη Ευβοίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε τρεις μήνες κάηκαν όσα όλο το ’19
Μπορεί η κυβέρνηση να κομπορρημονεί ότι αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αγροτοδασικές πυρκαγιές, όμως τα αριθμητικά στοιχεία πρόσφατης έρευνας τη διαψεύδουν.
Σε τρεις μήνες κάηκαν όσα όλο το ’19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναποτελεσματικό και πανάκριβο το μοντέλο δασοπυρόσβεσης
Ερευνα του απόστρατου αντιστράτηγου και υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Ανδριανού Γκουρμπάτση για τις φονικές και καταστροφικές δασικές πυρκαγιές από το 1981 έως το 2020 ● Την τρέχουσα περίοδο υπολογίζεται ότι το...
Αναποτελεσματικό και πανάκριβο το μοντέλο δασοπυρόσβεσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιπυρικές... εκατομμυρίων προανήγγειλε ο Χαρδαλιάς
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παραδέχθηκε ότι τα εναέρια μέσα που νοικιάστηκαν θα κοστίσουν 17% περισσότερο από πέρσι, καθώς ο αριθμός των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων ξεπερνά όλα τα προηγούμενα δεδομένα.
Αντιπυρικές... εκατομμυρίων προανήγγειλε ο Χαρδαλιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απροστάτευτοι κι απελπισμένοι στην πύρινη κόλαση του Σχίνου
Πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους και προστατευόμενων περιοχών Natura έγιναν στάχτη, ενώ δεκάδες κάτοικοι βρέθηκαν σε κίνδυνο και μετρούν τις πληγές τους από την πυρκαγιά.
Απροστάτευτοι κι απελπισμένοι στην πύρινη κόλαση του Σχίνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας