Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Καταιγίδα» στο υπουργείο Πολιτισμού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Καταιγίδα» στο υπουργείο Πολιτισμού

  • A-
  • A+

Ωρα απαντήσεων σε κρίσιμα ερωτήματα για το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ).

Μορφή «μπαράζ» παίρνουν οι ερωτήσεις που δέχεται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία προσεχώς θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις από το βήμα της Βουλής για το πώς εισέρρευσαν διόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και την Ομοσπονδία των Εργαζομένων του υπουργείου (τότε ΠΟΣ-ΥΠΠΟ) σε γραφεία υπουργών παλαιότερων πολιτικών ηγεσιών, αλλά και στο γραφείο της ίδιας της κ. Μενδώνη, την περίοδο που ασκούσε καθήκοντα γενικής γραμματέως του υπουργείου.

Ειδικότερα, επίκαιρη ερώτηση προς την κ. Μενδώνη κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρολιάκος, επικαλούμενος τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.».

Οπως έχει καταγράψει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα μας –χωρίς ουδέποτε να δεχτεί την παραμικρή διάψευση– ανάμεσα στα ευρήματα που έχουν σταλεί προς διερεύνηση στις εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας γύρω από το Ταμείο, περιλαμβάνονται και ορισμένες αποδείξεις δαπανών, βάσει των οποίων προκύπτει ότι:

• Στις 25/9/2000 το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ εισέπραξε από την ΠΟΣΥΠΠΟ 10.000.000 δραχμές για την οικονομική τακτοποίηση του προσωπικού του γραφείου της γενικής γραμματέως και του υπουργικού γραφείου.

• Στις 19/2/2003 δόθηκαν για υπερωριακές απασχολήσεις στο γραφείο του υπουργού 17.890 ευρώ.

• Στις 9/4/2003 το Ταμείο εισέπραξε 23.467 ευρώ και πάλι για την κάλυψη υπεραπασχολήσεων στα γραφεία της γενικής γραμματέως και του υπουργού.

• Στις 10/7/2003 δόθηκαν άλλα 19.994 ευρώ για τους ίδιους λόγους στα ίδια γραφεία.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή υπουργός υπήρξε γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 1999-2004 (όπως και μεταξύ 2009-Ιανουαρίου 2015). «Πώς δικαιολογούνται οι εκροές εκτός σκοπού του Ταμείου ποσών προς τα γραφεία των τότε υπουργών αλλά και το γραφείο της ως Γ.Γ. του υπουργείου;» είναι το ερώτημα που απευθύνει ο κ. Σκουρολιάκος στην κ. Μενδώνη.

Ηδη πάντως η υπουργός κλήθηκε να απαντήσει για τον πρόσφατο διορισμό του πρώην, αλλά «διαχρονικού» προέδρου του Ταμείου (2002-2017), Γ. Τσακοπιάκου, σε ομάδα εργασίας με αντικείμενο τον έλεγχο κτιριακών εγκαταστάσεων υπηρεσιών του υπουργείου. Σχετική επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλ. Γρηγοριάδης, κάνοντας λόγο για μια «δυσάρεστη έκπληξη».

Συνοπτικά, τη Δευτέρα στη Βουλή η υπουργός, θέλοντας να αποποιηθεί οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη, έριξε το «μπαλάκι» στην ΠΟΕ-ΥΠΠΟ λέγοντας ότι αποτέλεσε δική της πρόταση η συμμετοχή του κ. Τσακοπιάκου στην Επιτροπή.

«Μην κρύβεστε πίσω από τους συνδικαλιστές», ζήτησε ο κ. Γρηγοριάδης, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα της απόφασης που υπέγραψε η υπουργός είναι «ένας άνθρωπος που τελεί υπό δικαστική διερεύνηση να αναλάβει πάλι μια θέση ευθύνης». «Εξακολουθεί να υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν θα τον πω εγώ ένοχο», τόνισε ανάμεσα σε άλλα η κ. Μενδώνη.

Βέβαια, ανεξαρτήτως της πολύπλευρης δικαστικής έρευνας που διεξάγεται για το Ταμείο, ο κ. Τσακοπιάκος βρίσκεται υπό πειθαρχικό έλεγχο, μετά από έρευνα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που διαπίστωσαν αδικαιολόγητη αποχή από την εργασία του για διάστημα άνω των οκτώ μηνών – παράπτωμα που εγείρει το ερώτημα της απόλυσής του.

Δεν αποτελεί για την υπουργό το γεγονός αυτό έναν λόγο ικανό να αρνηθεί την πρόταση της Ομοσπονδίας; Ετερο αίτημα της (πλειοψηφίας της) Ομοσπονδίας, το οποίο έχει υιοθετήσει η υπουργός –προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική ρύθμιση– αφορά την «εν λειτουργία εκκαθάριση» του Ταμείου.

Μια προαναγγελία που, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ακυρώνει το σχέδιο εξυγίανσης που ξεκίνησε επί κυβέρνησης, με τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού, Κ. Στρατή, να έχει καταγγείλει την κ. Μενδώνη ότι αποσκοπεί στη «συγκάλυψη των σκοτεινών υποθέσεων» του Ταμείου.

Πρόσθετα ερωτήματα

Η προαναγγελία αυτή, σε συνδυασμό με δημόσια δήλωση της υπουργού ότι «όπου υπάρχει οσμή σκανδάλου αυτό το υπουργείο δεν θα μείνει έτσι», γεννά μια σειρά πρόσθετων ερωτημάτων:

• Για ποιο λόγο η κ. Μενδώνη έκρινε σκόπιμο να υιοθετήσει το αίτημα για «εκκαθάριση» του Ταμείου, τη στιγμή που πρώην μέλη της Διοίκησής του ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη; Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις με βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες (πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, εγκληματική οργάνωση, είναι οι τρεις από τις πέντε κατηγορίες) σε 17 μέλη πρώην Διοικήσεων, για την υπόθεση των εικονικών δανείων.

• Βάσει πορίσματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), η πρακτική της «οικονομικής τακτοποίησης υπερωριακών απασχολήσεων» συνεχίστηκε και το 2008, με αποκορύφωμα την εκταμίευση 1.000.000 ευρώ από το Ταμείο προς την Ομοσπονδία Εργαζομένων, με εντολή του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Θ. Δραβίλα.

Χρησιμοποιήθηκε πράγματι το ποσό για την πληρωμή υπεραπασχολήσεων και, αν ναι, ποιοι υπήρξαν τελικά οι αποδέκτες αυτών των χρημάτων;

• Τι προτίθεται να κάνει η υπουργός σχετικά με τον πειθαρχικό έλεγχο της εκταμίευσης του ποσού;

• Πού βρίσκεται η πειθαρχική υπόθεση του κ. Τσακοπιάκου;


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκκαθάριση με... επιδότηση
Σύμφωνα με προωθούμενη διάταξη της υπουργού, Λίνας Μενδώνη, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπ. Πολιτισμού θα πάρει παχυλή κρατική χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από επιχορηγήσεις του υπουργείου.
Εκκαθάριση με... επιδότηση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η αλληλοβοήθεια στην... τσέπη τους
Ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα εναντίον 17 ατόμων που είχαν διατελέσει μέλη του Δ.Σ. του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού άσκησε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς.
Η αλληλοβοήθεια στην... τσέπη τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
Ξανά στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων μπαίνει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς αποκαλύφθηκε υπόθεση κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος για μια απλή συντήρηση παιδικού σταθμού.
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε η κ. Μενδώνη
Με… γραμμή Τσακοπιάκου οι (μη) απαντήσεις της υπ. Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για τη ροή χρημάτων από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπ. Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) προς γραφεία παλαιότερων υπουργών.
Δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε η κ. Μενδώνη
ΕΛΛΑΔΑ
Με υπογραφή Μενδώνη αναβαθμίζεται σε... ελεγκτή o Τσακοπιάκος
Με την υπογραφή της κ. Μενδώνη τοποθετείται σε ομάδα εργασίας ελέγχου κτιρίων ένας εργαζόμενος που βρίσκεται υπό πειθαρχικό έλεγχο για παραπτώματα που εγείρουν ακόμη και το ερώτημα της απόλυσής του.
Με υπογραφή Μενδώνη αναβαθμίζεται σε... ελεγκτή o Τσακοπιάκος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας