Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γερμανοί πολιτικοί και ιστορικοί για τις οφειλές στην Ελλάδα

Οι Γερμανοί στρατιώτες πυρπολούν σπίτια στο Δίστομο 

Γερμανοί πολιτικοί και ιστορικοί για τις οφειλές στην Ελλάδα

  • A-
  • A+

Η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου να ζητήσει από την κυβέρνηση «να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» και η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα σταλεί σχετική ρηματική διακοίνωση προς το Βερολίνο, σχολιάστηκε εκτενώς από τα γερμανικά μέσα. 

Όμως, όπως αναμενόταν, η γερμανική κυβέρνηση περιορίστηκε να επαναλάβει την πάγια θέση της, περί ζητήματος «πολιτικά και νομικά οριστικώς διευθετημένου».

Η βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Ούλα Γέλπκε, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεμελιωδών Αξιών του SPD Γκεζίνε Σβαν, ο ιστορικός Χάρτμουτ Ρίμπνερ και o πολιτικός επιστήμονας και ερευνητής Καρλ Χάιντς Ροτ, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα μιλούν στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο για την ιστορική απόφαση.

Για «επιβεβλημένη από καιρό» απόφαση κάνει λόγο η Γέλπκε και τονίζει ότι «η Γερμανία δεν πλήρωσε ποτέ για τα κατοχικά εγκλήματά της». Όπως λέει, οι Γερμανοί κατακτητές σκότωσαν, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν». Γι’ αυτό το Βερολίνο «πρέπει επιτέλους να καταβάλει μια ανάλογη χρηματική αποζημίωση».

Αναφερόμενη στη στάση που τηρεί, εδώ και χρόνια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας της, η κ. Γέλπκε τη χαρακτηρίζει «ντροπιαστική», επισημαίνοντας ότι «έως τώρα δεν υπήρξε καμία καταβολή, η οποία να αξίζει καν να ονομαστεί αποζημίωση». Όποιος θέλει «να ξεπεράσει επαρκώς την ιστορία των ναζιστικών εγκλημάτων, πρέπει να αντιμετωπίσει με συνέπεια και το ζήτημα των οικονομικών αποζημιώσεων. Γι’ αυτό ζητώ η γερμανική κυβέρνηση να μπει σε σοβαρή συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση», τονίζει και δεσμεύεται να στηρίξει στην Bundestag τις αξιώσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει, η Κ.Ο. της Αριστεράς έχει ήδη κατά το παρελθόν καταθέσει ερωτήσεις στην Bundestag, οι οποίες τονίζουν τη γερμανική υποχρέωση για επανορθώσεις. «Δεν επιτρέπεται να χαθεί άλλος χρόνος, διότι για μένα αποτελεί προτεραιότητα η αποζημίωση των ακόμη ζώντων θυμάτων του εθνικοσοσιαλισμού», καταλήγει.

Από την πλευρά τού συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) η Σβαν σημειώνει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις «υπενθύμιζαν στη Γερμανία διαρκώς και πριν από το 2015 τις οφειλές από τον πόλεμο». Το 2015 ο Σόιμπλε «απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σχετική συζήτηση, αλλά ταυτόχρονα απαίτησε εξίσου κατηγορηματικά από την ελληνική κυβέρνηση την τακτοποίηση του τρέχοντος χρέους της, καθώς και την υπαγωγή στο “πρόγραμμα βοήθειας” της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ», σημειώνει το ιστορικό στέλεχος τονίζοντας πως η ίδια θεώρησε αυτή τη στάση «ηθικά αφόρητη», κάτι που δήλωσε και δημοσίως. 

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του χρόνου για την ανακίνηση του ζητήματος από την ελληνική πλευρά, η Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εξηγεί ότι, από την στιγμή που το 2015 η Γερμανία απέρριψε κάθε συζήτηση για το θέμα, είναι κατανοητό το γεγονός ότι «η συζήτηση για τις οφειλές από τον πόλεμο, οι οποίες δεν είχαν ποτέ εγκαταλειφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ξεκίνησε πάλι μετά το «πρόγραμμα βοήθειας». «Ασφαλώς παίζει εδώ ρόλο και η προεκλογική περίοδος. Για τον Τσίπρα είναι μια δυνατότητα να δείξει τον πατριωτισμό του και ταυτόχρονα ένας τρόπος να προλάβει αντίστοιχες αξιώσεις της αντιπολίτευσης», προσθέτει και υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει τουλάχιστον να μπει σε διάλογο με την Ελλάδα.

Η ίδια απευθύνει έκκληση γι' αυτό αλλά διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει ότι η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να ανοίξει πάλι νομικά το θέμα, αν και κατά την άποψή της αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί με σαφήνεια. «Αλλά τότε θα αντιμετώπιζε ένα κύμα αξιώσεων από άλλες χώρες. Και αυτό δεν θα το άντεχε. Αλλά, όπως και με την Πολωνία, θα μπορούσε κανείς υπό τη μορφή ενός Ιδρύματος (πέρα από το γερμανοελληνικό Εργαστήριο Νεολαίας) να συνεισφέρει σε ένα ταμείο, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει σε τρέχουσες απαραίτητες επενδύσεις π.χ. για την ενίσχυση κοινοτήτων (ιδίως εκείνων οι οποίες επλήγησαν τότε)». Αυτό, συνεχίζει, «μου φαίνεται ακόμη πιο επιτακτικό, καθώς με την επιβεβλημένη ειδικά από την γερμανική κυβέρνηση λιτότητα από το 2010, η οποία ήταν οικονομικά δυσλειτουργική για την αποπληρωμή χρέους, έχει ζημιωθεί σοβαρά η ελληνική οικονομία και η κοινωνία (π.χ. με την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, με την μείωση κατά 25% του ΑΕΠ) και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν αυτές έστω και κάπως να αποζημιωθούν».

«Ευπρόσδεκτη» χαρακτηρίζει την απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου και ο ιστορικός Ρίμπνερ, συγγραφέας του βιβλίου «Το χρέος των επανορθώσεων. Υποθήκες της γερμανικής κατοχικής κυριαρχίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». «Ομοίως, θα ήταν κατά την γνώμη μου ευπρόσδεκτο εάν η ελληνική κυβέρνηση συμβουλευόταν ανώτερες αρχές καθώς και δικαστήρια για την επιβολή αυτών των νομικών αξιώσεων», προσθέτει ο ίδιος και σημειώνει ότι η απόφαση έρχεται μεν με καθυστέρηση, «αλλά σε κάθε περίπτωση ως ανανέωση των αξιώσεων, οι οποίες έχουν διατηρηθεί σε ισχύ από δεκαετίες και οι οποίες είναι δικαιολογημένες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Ο κ. Ρίμπνερ εκφράζει την ελπίδα, η κυβέρνηση της χώρας του «να αντιμετωπίσει αυτές τις δίκαιες αξιώσεις, όχι – όπως μέχρι τώρα – με υπεκφυγές». Ελπίζει, όπως λέει, ότι θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα για διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια εποικοδομητική διαχείριση του συμπλέγματος των επανορθώσεων, με στόχο μια τελική διμερή λύση του προβλήματος των αποζημιώσεων. «Υπάρχει ωστόσο ο φόβος ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναγνωρίζει μόνο ηθική υποχρέωση, από την οποία δεν απορρέει καμία υλική αξίωση», προειδοποιεί ο ίδιος.

Ο συνεργάτης του, ιατρός, πολιτικός επιστήμονας και ερευνητής Ροτ, μιλάει για «επιβεβλημένη» εδώ και καιρό απόφαση, η οποία στέλνει «ένα θετικό μήνυμα για μια πρωτοβουλία προς μια οριστική ρύθμιση του ζητήματος των επανορθώσεων». Το χρονικό σημείο είναι καθυστερημένο, προσθέτει, αλλά «τελικά καλά επιλεγμένο», καθώς «η Ελλάδα έχει ελευθερωθεί από τις επιταγές της Τρόικας και μπορεί τώρα να αντιμετωπίσει την γερμανική κυβέρνηση ως ίσος προς ίσο». Πώς προβλέπει ότι θα αντιδράσει η γερμανική κυβέρνηση;

«Θα παραμείνει αρχικά στον δρόμο της απόλυτης απόρριψης. Είναι αναγκαία σημαντική πίεση, προκειμένου να υποχρεωθεί να υποχωρήσει. Αυτή η πίεση κατά την άποψή μου μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Ελλάδα ενώσει τις δυνάμεις της με την Πολωνία και όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν αξιώσεις για επανορθώσεις, και από κοινού κινηθεί πολιτικά και νομικά εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης», εκτιμά.

ΒΟΥΛΗ
Ιστορική συνεδρίαση, ιστορική απόφαση
Τη συγκατάθεση της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες –διπλωματικές και νομικές– για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών πήρε χθες το βράδυ η κυβέρνηση, στο τέλος της...
Ιστορική συνεδρίαση, ιστορική απόφαση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους
Το ίδιο το Δικαστικό Σώμα της Γερμανίας έχει δεχτεί ότι υπάρχει ζήτημα όσον αφορά τις οφειλές προς την Ελλάδα. Απαιτούμε και δεν επαιτούμε αυτά που μας οφείλουν. Δεν έχουμε ίχνος μνησικακίας ή εκδίκησης, είναι...
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κύκλος συναντήσεων με θεσμικούς εκπροσώπους για τις γερμανικές οφειλές
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανία προς την Ελλάδα έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου ότι ξεκινά διάλογο...
Κύκλος συναντήσεων με θεσμικούς εκπροσώπους για τις γερμανικές οφειλές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Να δεσμευτούν οι υποψήφιοι για υποστήριξη των γερμανικών οφειλών»
«Σαφής η δέσμευση Τσίπρα για επίδοση ρηματικής διακοίνωσης» τόνισε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα χαιρετίζοντας την απόφαση της Βουλής.
«Να δεσμευτούν οι υποψήφιοι για υποστήριξη των γερμανικών οφειλών»
ΕΥΡΩΠΗ
«Από κοινού Ελλάδα και Πολωνία να πιέσουν για τις γερμανικές οφειλές»
Μόνο η Ελλάδα και η Πολωνία από κοινού μπορούν να πιέσουν το Βερολίνο στο θέμα των αποζημιώσεων, σύμφωνα με τον Γερμανό Kαρλ Χάιντς Ροτ, ο οποίος συνέντευξη με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ στην Βαρσοβία...
«Από κοινού Ελλάδα και Πολωνία να πιέσουν για τις γερμανικές οφειλές»
ΕΥΡΩΠΗ
Ο ανοιχτός λογαριασμός των γερμανικών αποζημιώσεων
Στο θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων εστιάζει η Süddeutsche Zeitung με αφορμή το φετινό ιστορικό βιβλίο δύο Γερμανών ερευνητών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης της γερμανικής ευθύνης για...
Ο ανοιχτός λογαριασμός των γερμανικών αποζημιώσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας