Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ένοχα κρίθηκαν και αμετάκλητα πλέον, τα άτομα τα οποία είχαν καταδικασθεί και σε δεύτερο βαθμό για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι η οποία συνέβη τον Ιούλιο του 2018. Καθώς εκδόθηκε, σήμερα, απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία επικύρωσε την ενοχή τους για την τραγωδία, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ανώτατο δικαστήριο προχώρησε σε μερική αναίρεση της εφετειακής απόφασης ως προς την απόρριψη της ελαφρυντικής περίστασης του σύννομου βίου για τρεις από τους καταδικασθέντες

  • τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη,
  • τον τότε υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο και
  • τον τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 694/2026 απόφαση του Αρείου Πάγου, αναιρείται το σκέλος της εφετειακής κρίσης που αφορούσε τη μη αναγνώριση της συγκεκριμένης ελαφρυντικής περίστασης στους τρεις αναιρεσείοντες. Παράλληλα, το δικαστήριο παραπέμπει εκ νέου την υπόθεση στο Εφετείο προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα χορήγησης της ελαφρυντικής περίστασης και, σε περίπτωση αποδοχής του, να επανακαθοριστούν οι ποινές που τους έχουν επιβληθεί.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν επηρεάζει την κρίση περί ενοχής, η οποία παραμένει, αλλά αφορά αποκλειστικά στο ζήτημα των ελαφρυντικών περιστάσεων των συγκεκριμένων τριών.

Τον Ιούνιο του 2025 το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων είχε επιβάλει στους κ. Τερζούδη, Ματθαιόπουλο, Φωστιέρη και Καπάκη συνολικές ποινές φυλάκισης 340 ετών, με εκτιτέα τα πέντε έτη για τον καθένα, και τους είχε οδηγήσει στη φυλακή.