Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στη χώρα των αθώων

  • A-
  • A+

Όταν ο Μάνος Ελευθερίου πληροφορήθηκε τον τραγικό θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη το 2015, έγραψε ένα συγκλονιστικό ποίημα στο οποίο αποτυπωνόταν η συντριβή, η οργή και η θλίψη που ένιωσε. Μόλις το ολοκλήρωσε, τηλεφώνησε στον Μίλτο Πασχαλίδη και του το διάβασε, προτρέποντάς τον να το μελοποιήσει.

«Έτρεμε η φωνή του, είχε ακόμα την ταραχή της γέννας» θυμάται ο τραγουδοποιός, ο οποίος χρειάστηκε κάποια χρόνια για να καταφέρει να «ξεκλειδώσει» τους στίχους και να δώσει χθες στη δημοσιότητα το τραγούδι «Στη χώρα των αθώων», που προέκυψε από αυτή τη μελοποίηση, ως προπομπό του καινούργιου δίσκου του, ο οποίος θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο με τον ίδιο τίτλο σε μια έκδοση συνοδευόμενη από βιβλίο. Το κομμάτι ερμηνεύουν ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Γιώργος Νταλάρας.  

«Πώς είναι ο έρωτας γραμμένος στο πετσί μας.
Με γράμματα άραγε ή μαύρους αριθμούς;
Αίμα θηλάζει κι η Ελλάδα κι η ζωή μας
Και οι εχθροί είναι εραστές με εκβιασμούς.
Των δράκων γάλα πίνουν μόνο και φαρμάκι.
Κρίμα. Δεν γνώρισες τον Κώστα Καρυωτάκη.

Στους ουρανούς θ' αναγνωρίσουνε ποιος ήσουν.
Ξέρουν αυτοί. Το φωτοστέφανο χρυσό.
Φώτιζες νύχτες των ανθρώπων που θα ζήσουν
κι έχουν και θάνατο και φως μισό μισό.
Όχι τσεκούρι και μπαλτάς. Μήτε και σφαίρα.
Μ' ένα σουγιά που κόβει φλέβες στον αέρα».


 

 


   

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ο Αντώνης
27η Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος - Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος #WeRemember
Ο Αντώνης
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Aνεμολόγιο
«Το πιο όμορφο απ' όλα δεν στο 'χω πει ακόμα...» θα τραγουδήσουμε απόψε, μαζί με πολλά άλλα αγαπημένα κομμάτια, στη μεγάλη συναυλία-φόρο τιμής στον Θάνο Μικρούτσικο που γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής.
Aνεμολόγιο
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Refugee (Under a common sky)
Ένα τραγούδι για τους πρόσφυγες από τους Electric Litany, την ελληνοβρετανική μπάντα που κυκλοφόρησε το 3ο άλμπουμ της τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Refugee (Under a common sky)
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Yellow Thlipsis
Ένα πολύ ωραίο τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη, που το ερμήνευσε το 1980 ο Λευτέρης Βογιατζής στην επιθεώρηση της Ελεύθερης Σκηνής «Αναντάμ Παπαντάμ».
Yellow Thlipsis