Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηρώ Σαΐα: Όταν ανεβαίνω στη σκηνή θέλω να ξεπερνάω τον εαυτό μου, όχι άλλες τραγουδίστριες

Ηρώ Σαΐα: Όταν ανεβαίνω στη σκηνή θέλω να ξεπερνάω τον εαυτό μου, όχι άλλες τραγουδίστριες

  • A-
  • A+

Από αυτό το Σάββατο 18 Ιανουαρίου και για τα επομένα τρία που ακολουθούν (25/1, 1/2, 8/2) η Ηρώ Σαΐα ανεβαίνει στη σκηνή του «Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου» για μια μουσική παράσταση που με τον τίτλο «Απόψε είσαι για φιλί!..» αναβιώνει τα θρυλικά μουσικά κέντρα της δεκαετίας του '50.

Ο Λάμπρος Λιάβας, που έχει γράψει τα κείμενα και έχει επιμεληθεί το πρόγραμμα, κάνει μιαν επιλογή από αγαπημένα λαϊκά και αρχοντορεμπέτικα τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει τέσσερις μεγάλες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού, οι Σπεράντζα Βρανά, Μάγια Μελάγια, Μαρίκα Νίνου και Μαίρη Λίντα.

Η Ηρώ Σαΐα μίλησε στην efsyn city για αυτή την παράσταση και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα και στο τέλος της κουβέντας που κάναμε μας έδωσε και μια είδηση. 

Στο πρόγραμμα αναμετριέστε με τέσσερις σπουδαίες ερμηνεύτριες, τις Σπεράντζα Βρανά, Μάγια Μελάγια, Μαρίκα Νίνου και Μαίρη Λίντα, που η καθεμία αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Πόσο σας «φοβίζει» αυτό και πώς σκοπεύετε να τις προσεγγίσετε;

Δεν με φοβίζει καθόλου και η εξήγηση είναι πολύ απλή. Δεν πάω να μιμηθώ τις κυρίες αυτές, ούτε να τις ξεπεράσω, ούτε να συγκριθώ. Ποτέ δεν μ ᾽ενδιέφερε να μπώ σε αυτή τη λογική. Όποιος το κάνει αυτό είναι από χέρι χαμένος, διότι πρόσωπα όπως αυτές οι κυρίες έχουν ήδη περάσει στη σφαίρα του μύθου, μεσουράνησαν σε εποχές που μπορούσε κάποιος να γίνει πραγματικά διάσημος, μύθος, αστέρας ή όπως αλλιώς μπορεί κανείς να το πει. Οι εποχές άλλαξαν. Σήμερα ακόμα και κάποιοι «μύθοι» αυτο-απομυθοποιούνται -κυρίως με την υπερέκθεση και τα social media-, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο γι' αυτη τη χρυσόσκονη, τον μύθο που ακολουθούσε παλαιότερους καλλιτέχνες. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει κάθε φορά που ανεβαίνω στη σκηνή είναι να ξεπεράσω τον εαυτό μου και όχι άλλες τραγουδίστριες .

Έχετε ιδιαίτερη αδυναμία σε κάποια από αυτές τις τέσσερις μεγάλες κυρίες, κι αν ναι, γιατί;

Στη Μαρίκα Νίνου γιατι αισθάνομαι σαν να με δένει κάτι μεταφυσικό με την ίδια. Με συγκινεί ιδιαίτερα η ιστορία της ζωής της, οι έρωτές της, το πόσο πάσχισε για να πετύχει, πόσο γρήγορα ήρθε το τέλος, πόσο άδικη ήταν η ζωή μαζί της.

Με ποιαν από αυτές θεωρείτε ότι είστε πιο κοντά φωνητικά;

Με τη Μαρίκα Νίνου. Αν με ακούσετε σε τραγούδια της, ίσως συμφωνήσετε κι εσείς.

Στην εποχή που θέλει ν' αναβιώσει η παράσταση σίγουρα υπήρχαν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών που ασχολούνταν με τη μουσική από οποιοδήποτε πόστο. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, πιστεύετε όμως ότι έχουν εξαλειφθεί πλήρως αυτές οι διακρίσεις;

Θεωρώ πως αναμφισβήτητα για τις γυναίκες από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, όμως θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια -για να μην πω ποτέ και φανώ απαισιόδοξη- μέχρι να εξαλειφθούν οι διακρίσεις παντός είδους.

Ο Λάμπρος Λιάβας έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική μουσική τόσο από τη θέση του ως καθηγητή Εθνομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και με τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του. Πώς είναι η συνεργασία μαζί του και τι αποκομίζετε μέσω αυτής;

Μιλάμε για έναν πολύ ήπιο και γλυκό άνθρωπο. Τουλάχιστον εγώ αυτή την πλευρά του έχω γνωρίσει. Είναι σοβαρός χωρίς να είναι σοβαροφανής, σέβεται τους συνεργάτες του και είναι πολύ  διακριτικός. Γνωρίζει πολλά, αλλά δεν διατυμπανίζει τις γνώσεις του. Και είναι πολύ ενδιαφέρων στην παρέα!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας τόσο σε επίπεδο εμφανίσεων σε μουσικές σκηνές όσο και δισκογραφικά;

Όταν ολοκληρωθούν αυτά τα τέσσερα Σάββατα στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» θα κάνω μια μικρή παύση και πριν από το Πάσχα θα γίνει η παρουσίαση του νέου μου δίσκου, που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο. Είναι ο τρίτος προσωπικός μου δίσκος. Στους δύο προηγούμενους βασικός συντελεστής ήταν ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, ένας υπέροχος μουσικός, πιανίστας εξαίρετος και πολύ ιδιαίτερος και ταλαντούχος συνθέτης. Όσοι παρακολουθούν τα βήματά μου γνωρίζουν ότι με τον Νεοκλή συνεργαζόμαστε εδω και μια δεκαετία. Ήρθε λοιπόν η ώρα για αυτόν τον δίσκο, για τον οποίο ο Νεοκλής έχει γράψει αποκλειστικά τη μουσική. Περιμένω με μεγάλη χαρά να κυκλοφορήσει!

Info: «Απόψε είσαι για φιλί!..» από αυτό το Σάββατο 18 Ιανουαρίου και για τα επομένα τρία (25/1, 1/2, 8/2). Κείμενα-επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας. Στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο»: Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210-9315600. Ώρα έναρξης: 22.30

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η ποιότητα του λαϊκού τραγουδιού συμβαδίζει με αυτήν της φτώχειας»
Τα λόγια για τα «Δεύτερα» γράφτηκαν για αυτήν τη συνεργασία. Για τον Φώτη. Γράφτηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο και όχι με το χέρι αλλά με την πατούσα, αποθηκευμένα στη μνήμη ενός οδοιπόρου. Αν έχουν ένα...
«Η ποιότητα του λαϊκού τραγουδιού συμβαδίζει με αυτήν της φτώχειας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αναστασία Μουτσάτσου: Μεγάλη η χαρά να ανακαλύπτεις νέους εμπνευσμένους δημιουργούς
Η Αναστασία Μουτσάτσου μιλάει στην efsyn city για τον επικείμενο νέο δίσκο της «Απ' το μέλλον κι απ' το παρελθόν», τις εμφανίσεις της στο Γυάλινο Up Stage και τι ετοιμάζει για του χρόνου.
Αναστασία Μουτσάτσου: Μεγάλη η χαρά να ανακαλύπτεις νέους εμπνευσμένους δημιουργούς
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα δειλινά
Ο Σωκράτης Μάλαμας ξαναδιαβάζει παλιά λαϊκά τραγούδια και σήμερα ακούμε το ιδιαίτερα επιτυχημένο ξανακοίταγμά του σ' ένα εμβληματικό τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα.
Τα δειλινά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Χρήστος Θηβαίος: Ήταν πρόκληση να ερμηνεύσω ποιήματα μελοποιημένα από τον Χάρη Κατσιμίχα
Ο Χάρης Κατσιμίχας μελοποιεί έξοχα οχτώ ποιήματα τριών σπουδαίων ποιητών, των Αργύρη Χιόνη, Γιάννη Βαρβέρη και Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, τα οποία ερμηνεύει υπέροχα ο Χρήστος Θηβαίος στον δίσκο «Από τους κήπους...
Χρήστος Θηβαίος: Ήταν πρόκληση να ερμηνεύσω ποιήματα μελοποιημένα από τον Χάρη Κατσιμίχα
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Θέλω να πάψεις να γελάς
Σπάνιο βίντεο από ζωντανή ηχογράφηση στο ρεμπετάδικο «Ντουζένι» με τον Μπάμπη Γκολέ και τη Χριστιάννα να ερμηνεύουν ένα ωραίο λαϊκό τραγούδι του Σταύρου Τζουανάκου.
Θέλω να πάψεις να γελάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας