• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.6°C / 13.0°C
  5 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.2°C
  8 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  5 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  6 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  4 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.6°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.4°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  7 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 9.9°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  5 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 11.6°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  4 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.7°C
  4 BF
  34%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  3 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυτό είναι το Μουσείο Ηρακλείου, κυρία Μενδώνη!

 • A-
 • A+
Επιστολή-κόλαφος των εργαζομένων ανατρέπει το επιχείρημα για την ανάγκη «εκσυγχρονισμού», παρουσιάζοντας την τεράστια δραστηριότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου μόνο για τη χρονιά που πέρασε. Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ενημέρωση των πολιτών.

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και στήριξη από την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε χθες η συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου που προβλέπει τη μετατροπή του Μουσείου σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί με αφορμή την προγραμματισμένη παρουσία του πρωθυπουργού και της υπουργού Πολιτισμού στο Ηράκλειο και πραγματοποιήθηκε παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Λίνα Μενδώνη είχαν αποχωρήσει εσπευσμένα λόγω της πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων του Μουσείου, σε επιστολή προς την υπουργό αλλά και προς την κοινωνία, απαντά αποστομωτικά στον ίδιο τον τίτλο του νομοσχεδίου που επιγράφεται «Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς». Τίτλο που οι εργαζόμενοι θεωρούν προσβλητικό καθώς υπονομεύει και υποβαθμίζει το έργο τους και την τεράστια προσφορά του Μουσείου. Υπενθυμίζοντας το έργο αυτό στην κ. Μενδώνη, τονίζουν πως το Μουσείο Ηρακλείου μόνο κατά την περυσινή χρονιά:

● Υποδέχτηκε 500.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στις άρτια οργανωμένες αίθουσες των μόνιμων συλλογών. Το έργο της επανέκθεσης των συλλογών ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος (ΕΣΠΑ) το 2014, ένα έργο που εκτελέστηκε με αυτεπιστασία από το προσωπικό του Μουσείου.

● Ολοκλήρωσε την υλοποίηση του νέου διαδικτυακού κόμβου, με πληροφοριακό υλικό για τους επισκέπτες και τους ειδικούς επιστήμονες, ψηφιακές εφαρμογές εκπαιδευτικού χαρακτήρα και ψηφιακή ξενάγηση δωρεάν για τους επισκέπτες. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος (ΕΣΠΑ), με αυτεπιστασία από το προσωπικό του Μουσείου.

● Πρόσφερε σε εβδομαδιαία βάση δωρεάν σε εκατοντάδες μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα με την καθοδήγηση των αρχαιολόγων στις αίθουσες του Μουσείου.

● Διοργάνωσε δύο περιοδικές αρχαιολογικές εκθέσεις και μία έκθεση σύγχρονης κεραμικής και πρόσφερε δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις από τους αρχαιολόγους.

● Συμμετείχε με βραχυχρόνιο δανεισμό εκθεμάτων σε αρχαιολογικές εκθέσεις στο εξωτερικό.

● Υποδέχτηκε στις συλλογές και τις αποθήκες ειδικούς ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

● Διοργάνωσε ένα διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο, μία ημερίδα για τις καινοτόμες δράσεις ψηφιακής τεχνολογίας και μία ημερίδα για την προσβασιμότητα ΑμεΑ στη μουσειακή εκπαίδευση.

● Υποδέχτηκε στον κήπο και στις αίθουσες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, θεματικές εκδηλώσεις και ξεναγήσεις, με δωρεάν είσοδο για το κοινό, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και φορείς και συλλόγους του Ηρακλείου.

● Τέλος, συμμετείχε μέσω της παρουσίασης επιστημονικών ανακοινώσεων των αρχαιολόγων και των συντηρητών σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2023, το Μουσείο Ηρακλείου υποδέχεται στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας περιοδική έκθεση με αρχαιότητες του ιαπωνικού πολιτισμού και συμμετέχει με βραχυχρόνιο δανεισμό σε αρχαιολογικές εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Επιτροπή Αγώνα τονίζει πως το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι πλήρως προσβάσιμο σε ΑμεΑ, διαθέτει πωλητήριο, αναψυκτήριο, σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου των επισκεπτών, σύστημα αυτόματης απινίδωσης (AED), δωρεάν ενημερωτικά φυλλάδια σε εννέα γλώσσες και σε Braille στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, δωρεάν εφαρμογή ψηφιακής και ακουστικής ξενάγησης και απτική συλλογή για επισκέπτες με προβλήματα όρασης.

Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, δυνατότητες βελτίωσης υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν και λένε πως οι ίδιοι είναι οι πρώτοι που το αναγνωρίζουν και αποδεδειγμένα υποστηρίζουν συντονισμένες δράσεις για την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών. «Η αποκοπή των Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία συντελείται χωρίς αξιοπρέπεια και σεβασμό στο παρελθόν και το παρόν των ιστορικών αυτών θεσμών. Κι επειδή τα μνημεία και τα Μουσεία έχουν φωνή, τη δική μας, ας μιλήσουμε, έστω και σε ώτα μη ακουόντων...» καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

«Τα αρχαιολογικά μουσεία δεν χρειάζονται διοικητικά συμβούλια διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Χρειάζονται προσωπικό και πόρους για στήριξη της δημόσιας λειτουργίας τους για να προσφέρουν πολιτισμό για όλους και όλες. Το καταστροφικό νομοσχέδιο θα μετατρέψει το Μουσείο μας σε μια επιχείρηση που θα απευθύνεται σε “εκλεκτούς πελάτες” και όχι σε επισκέπτες», τονίστηκε κατά τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ιστορία υποδέχεται τη videodance
Αφιέρωμα στην πρωτοποριακή τέχνη που συνδυάζει τον χορό με το βίντεο, με τη συμμετοχή διεθνών εκπροσώπων του είδους, οργανώνει όλο τον Αύγουστο το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στο Ηράκλειο. Διαθέτει μοναδικές...
Η ιστορία υποδέχεται τη videodance
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανάξιοι κληρονόμοι για το κονάκι του Σαμή Μπέη
Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στο Ηράκλειο για την επικείμενη κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου του Σαμή Μπέη, στο κέντρο της πόλης λόγω επικινδυνότητας για διερχόμενους πεζούς και οχήματα. Το κτήριο...
Ανάξιοι κληρονόμοι για το κονάκι του Σαμή Μπέη
ART - ΝΕΑ
Απεργία-αποχή υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ
Με στόχο να εμποδίσουν την εφαρμογή της αλλαγής λειτουργίας των πέντε μεγάλων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, σωματεία και ενώσεις λαμβάνουν μια σειρά μέτρων.
Απεργία-αποχή υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 για το Αρχαιολογικό Μουσείο
Ανακοινώσεις για το ζήτημα της μετατροπής των μεγάλων μουσείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, σε ΝΠΔΔ, εξέδωσαν οι τοπικές οργανώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης της...
Ηράκλειο: Ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 για το Αρχαιολογικό Μουσείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Στους δρόμους για την υπεράσπιση του Αρχαιολογικού Μουσείου
Νέα κινητοποίηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή προς ψήφιση του νομοσχεδίου που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα Μουσεία της χώρας, ανάμεσά τους και το Μουσείο του Ηρακλείου, σε...
Ηράκλειο: Στους δρόμους για την υπεράσπιση του Αρχαιολογικού Μουσείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας