Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Ματθαίος Φραντζεσκάκης, διευθυντής του Φεστιβάλ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο;

  • A-
  • A+
Για έβδομη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων κατακλύζει με κινηματογραφικές εμπειρίες την πόλη και τοποθετείται με θάρρος στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Απόψε η πρεμιέρα με τη «Στέλλα» του Κακογιάννη για τη γυναικεία χειραφέτηση. Στο πρόγραμμα υπάρχουν ταινίες που πραγματεύονται τη διαφορετικότητα μέσα από το αφιέρωμα «Εγώ Ο Αλλος! Εγώ Ως Αλλος! Εγώ Το Αλλο», που περιλαμβάνει ταινίες για τα θέματα αυτισμού, της κωφότητας ή του φύλου και του σεξουαλικού προσδιορισμού.

Βαρύγδουπο το ερώτημα του τίτλου. Μάλλον όχι, απαντούν οι συντελεστές του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Δεν αλλάζει τον κόσμο το φεστιβάλ, σίγουρα όμως μπορεί να μας μιλήσει διαφορετικά. Ειδικά σε κοινωνίες όπου δοκιμάζονται η ανοχή και ο σεβασμός στους αδύναμους, θα προσέθετε όποιος παρακολουθεί τις αρνητικές πτυχές της επικαιρότητας της Κρήτης, τα τελευταία χρόνια.

Για 7η χρονιά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων δεν αποτελεί απλά έναν κινηματογραφικό θεσμό, αλλά τοποθετείται σαφώς κοινωνικά και πολιτικά από την επιλογή και μόνο των ταινιών, των ενοτήτων και των ειδικών δράσεων που περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του.

Το φεστιβάλ, φέτος, μιλά για τη χειραφέτηση των γυναικών, κάνοντας πρεμιέρα σήμερα το βράδυ με τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη σε μια νέα ψηφιακή έκδοση. Μια ταινία που ανέδειξε την ηρωίδα, αλλά και τη Μελίνα Μερκούρη, ως το πρότυπο της γυναικείας απελευθέρωσης. Η προβολή θα γίνει πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα από τον άγριο ξυλοδαρμό δασκάλας στα Χανιά, επειδή προσπάθησε να προστατέψει παιδιά από τον ίδιο τους τον πατέρα.

Στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου Χανίων θα προβληθούν ταινίες που πραγματεύονται τη διαφορετικότητα μέσα από το αφιέρωμα «Εγώ Ο Αλλος! Εγώ Ως Αλλος! Εγώ Το Αλλο», που περιλαμβάνει ταινίες για τα θέματα αυτισμού, της κωφότητας ή του φύλου και του σεξουαλικού προσδιορισμού (π.χ. «Διεμφυλικά παιδιά, η μετάβαση!» σε σκηνοθεσία Ροσέρ Ολιβέρ και Λουίς Μονσεράτ ή η ταινία «Ζακ Κωστόπουλος - μια θετική ιστορία»).

Σε ένα φεστιβάλ που ξεκινά ενώ τέσσερις νηπιαγωγοί στα Χανιά δικάζονται επειδή τόλμησαν να μιλήσουν στα παιδιά για το ανθρώπινο σώμα και μηνύθηκαν από τους γονείς τους.

Μια «γιορτή»

Οι… συμπτώσεις είναι πολλές και ασφαλώς δεν είναι τυχαίες. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, εκτός από κινηματογραφική «γιορτή», όπως αρέσει στον διευθυντή του Ματθαίο Φραντζεσκάκη να το χαρακτηρίζει, είναι ένα βαθύτατα πολιτικό γεγονός για την πόλη και για όλη την Κρήτη, αποτελώντας πια τη σημαντικότερη πολιτιστική διοργάνωση του νησιού.

«Ξεκινάμε με όχημα τον κινηματογράφο, αλλά έχουμε να πούμε πολλά. Ετσι κι αλλιώς, ο κινηματογράφος μιλά για τα πάντα. Ποτέ δεν προσποιήθηκε πως δεν βλέπει τι γίνεται γύρω του, ίσα ίσα έκανε ακριβώς το αντίθετο. Μίλησε για τα πάντα, άλλοτε ευθέως και καταγγελτικά και άλλοτε υπόγεια και μυστικά», λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.».

«Πάνω απ’ όλα, όμως, οργανώνουμε πράγματι μια μεγάλη γιορτή με περισσότερες από 150 ταινίες που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος, περιεχομένου με επίκεντρο την κινηματογραφική τέχνη. Μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και animation, εκθέσεις, masteclasses, εκδόσεις, πάρτι, ειδικές προβολές, αφιερώματα και πολλά άλλα», λέει ο ίδιος, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα και στις εκπαιδευτικές δράσεις που από την πρώτη κιόλας διοργάνωση περιέλαβε το φεστιβάλ.

Προβολές για μαθητές

Συγκεκριμένα, για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων της Κρήτης έχουν προγραμματιστεί 13 ειδικές προβολές για σχολεία (με ειδική κατανομή ανά ηλικία) και 53 ειδικά εργαστήρια για σχολεία με θέματα οπτικοακουστικά -και όχι μόνο.

Επίσης, ειδικό εργαστήρι δημιουργίας ταινίας με χρήση κινητού τηλεφώνου - εργαστήρι ευαισθητοποίησης για τα ανθρωπινά δικαιώματα αλλά και εργαστήρια animation, δημιουργίας ταινίας, ραδιοφώνου, θεατρικού παιχνιδιού, ενώ διοργανώνεται και ημερίδα για το σχολείο και τον κινηματογράφο, εστιάζοντας στο ντοκιμαντέρ ως εργαλείο μάθησης στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Και ακόμα, αφιερώματα σε πρόσωπα που στιγμάτισαν την Κρήτη (όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η Ελενα Σκυλίτση, αλλά και ο βραβευμένος με Οσκαρ διευθυντής φωτογραφίας του Ζορμπά Walter Lassally).

Ειδικό αφιέρωμα στο προσφυγικό ζήτημα και στις κάθε είδους μειονότητες, υπό τον τίτλο «Ολοι Διαφορετικοί Ολοι Ισοι», αλλά και ταινίες για την ιστορική μνήμη και μαθητικές ταινίες των τελευταίων χρόνων από την camera zizanio του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Και μεταμεσονύχτια προβολή (Bohemian Rapsody) και έκθεση από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων με τίτλο «Δημοκρατία Σε Κρίση» και λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων και δράσεις εκτός των τειχών, με επισκέψεις σε σχολεία της ενδοχώρας των Χανίων και ειδικές εκδόσεις και περίπατος στον Σταυρό Ακρωτηρίου, τον τόπο όπου γυρίστηκε ο «Ζορμπάς», και πάρα πολλά άλλα, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα δημοσιογραφικό κείμενο (μόνιμο πρόβλημα αυτό, κύριε διευθυντά, με το φεστιβάλ των Χανίων).

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να επισκεφθείτε το chaniafilmfestival.com και να περιηγηθείτε στο εξαντλητικό πρόγραμμα των ταινιών και των παράλληλων εκδηλώσεων.

Το φεστιβάλ ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει ώς τις 2 Νοεμβρίου. Διεξάγεται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (στο κέντρο της πόλης) και η είσοδος σε όλες τις προβολές και δράσεις είναι ελεύθερη με προαιρετική εισφορά Κοινωνικού Εισιτηρίου –ξηρά τροφή ή φάρμακα– που διανέμονται σε κοινωνικές δομές των Χανίων, καθώς και φάρμακα και τροφή για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

Ασφαλώς, ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Σίγουρα όμως μπορεί να κάνει κι αυτόν και όλους μας λίγο καλύτερους.

❗️ Η «Εφ.Συν.» είναι αυτονόητα χορηγός επικοινωνίας του… συνομήλικού της φεστιβάλ, καθώς και οι δύο κλείνουν φέτος τα 7 χρόνια. Πληροφορίες: chaniafilmfestival.com

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προ των πυλών το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
Σε πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμασίας βρίσκεται το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου από την Πολιτιστική Εταιρία Κρήτης υπό την αιγίδα των...
Προ των πυλών το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εξ αποστάσεως δράσεις από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Κινηματογραφική Λέσχη στο Σχολείο που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια, προσκαλεί όσους εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε...
Εξ αποστάσεως δράσεις από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυλαία στο τριήμερο εκπαιδευτικών δράσεων από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
Ολοκληρώθηκε ένα ακόμα δημιουργικό τριήμερο( 14-16 Φεβρουαρίου 2020) γεμάτο κινηματογραφικές δράσεις από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Αυλαία στο τριήμερο εκπαιδευτικών δράσεων από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώθηκαν τα εκπαιδευτικά εργαστήρια από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
Ένα ακόμα τριήμερο εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων ολοκληρώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Ολοκληρώθηκαν τα εκπαιδευτικά εργαστήρια από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
CFF: Παρουσίαση του βιβλίου «Από τα Χανιά στη Χολλυγούνδη»
Το βιβλίο του ηθοποιού – ερευνητή, Λευτέρη Λαμπράκη, «Από τα Χανιά στη Χολλυγούνδη» θα παρουσιαστεί την Τετάρτη, στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
CFF: Παρουσίαση του βιβλίου «Από τα Χανιά στη Χολλυγούνδη»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στ. Αρναουτάκης: Το Chania Film Festival ξεπερνά τα όρια της Κρήτης
Τα εγκαίνια του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έγιναν στο Πνευματικό Κέντρο, με την προβολή της ταινίας «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη.
Στ. Αρναουτάκης: Το Chania Film Festival ξεπερνά τα όρια της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας