• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 19.2°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 18.5°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 17.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 18.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.2°C / 14.4°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.0°C
  2 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.4°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.3°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 19.9°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  2 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.4°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.7°C / 15.5°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  59%

Μόνικα Ακερμανς, Αλία Παπαγεωργίου, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Αριστείδης Παπαδάκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Λείπει από την Ελλάδα ένα μεγάλο πράσινο κόμμα»

 • A-
 • A+
Περιοδεία στην Κρήτη για το νέο κόμμα «Πράσινοι». Ενάντια σε εξορύξεις, καύση απορριμμάτων, αεροδρόμιο Καστελλίου και ανεξέλεγκτες ΑΠΕ.

Θέση για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα της Κρήτης έλαβαν από το Ηράκλειο τα στελέχη του νεοσύστατου κόμματος των Πρασίνων, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιούν στην Κρήτη. Ταυτόχρονα μίλησαν για αυτόνομη παρουσία της πολιτικής οικολογίας, κάνοντας λόγο για φανερή έλλειψη ενός μεγάλου πράσινου κόμματος στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος έκανε λόγο για ανάγκη ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης με προστασία των οικοσυστημάτων, η καταστροφή των οποίων ευθύνεται και για τις πανδημίες όπως αυτή του κορονοϊού. Ο ίδιος τάχθηκε κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τονίζοντας πως αποτελούν απειλή όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την ειρήνη.

Οι εκπρόσωποι των Πράσινων αντιτάχθηκαν στην καύση απορριμμάτων, τονίζοντας πως είναι μέθοδος ευθέως ανταγωνιστική στην ανακύκλωση και την επανάχρηση. Ο συντονιστής Κρήτης των Πρασίνων, Αριστείδης Παπαδάκης, τόνισε πως το 2016 η Περιφέρεια Κρήτης είχε απορρίψει ως ξεπερασμένη και επικίνδυνη την καύση αλλά επέλεξε την απραξία και έτσι, σήμερα η κυβέρνηση επιβάλλει και στην Κρήτη τη συγκεκριμένη λύση, που προωθείται από διαπλεκόμενα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι, τονίζοντας πως πρόκειται για μια επιλογή άχρηστη αλλά και επιζήμια, περιβαλλοντικά, οικονομικά και παραγωγικά, ενώ την προηγούμενη μέρα η αντιπροσωπεία των Πρασίνων είχε επισκεφθεί την περιοχή της Πεδιάδας και συναντήθηκε με την Πρωτοβουλία των κατοίκων που αγωνίζονται επί χρόνια ενάντια στην καταστροφή της περιοχής τους.

Για το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι εκπρόσωποι των Πρασίνων τόνισαν πως τις αντιμετωπίζουν θετικά, θέτοντας όμως ως πρώτο στόχο την εξοικονόμηση, ενώ σε σχέση με τη χωροθέτησή τους ζήτησαν το πάγωμα της εγκατάστασης ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας στις περιοχές Natura και μεταφορά τους στις περιοχές με ήδη εκτεταμένη ανθρώπινη παρέμβαση.

Αυτόνομη παρουσία

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό επίπεδο, η Αλία Παπαγεωργίου, συν-εκπρόσωπος των Πρασίνων και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, τόνισε πως το νέο κόμμα στοχεύει στην αυτόνομη ανασυγκρότηση του χώρου της πολιτικής οικολογίας και ήδη συσπειρώνει το κόμμα «Πράσινοι-Αλληλεγγύη» και το «Κόμμα Πειρατών», αλλά και στελέχη της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πράσινο κόμμα, που λείπει από την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για πιθανές συνεργασίες στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος τόνισε πως «η μέχρι τώρα συμπόρευση των οικολογικών σχηματισμών με κυβερνητικές δυνάμεις δεν ήταν αυτή που ανταποκρινόταν στα οράματα και τις θέσεις μας», στρέφοντας εμμέσως τα βέλη του προς τους «Οικολόγους-Πράσινους» και τα στελέχη που συμμετείχαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο προφανώς εντασσόμαστε στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα», τόνισε η Μόνικα Ακερμανς, πρώην υποψήφια ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας πως ο νέος σχηματισμός δρα όχι μόνο στο περιβαλλοντικό αλλά και στο κοινωνικό πεδίο, με βάση τις αρχές του Green New Deal εναντίον τόσο της κλιματικής αλλαγής όσοι και των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι «Πράσινοι» σε περιοδεία στην Κρήτη - Πρώτη στάση το Καστέλι
Επίσκεψη στο Καστέλι του Δήμου Μινώα-Πεδιάδας έκανε την Κυριακή 2 Αυγούστου η αντιπροσωπεία του νέου κόμματος των Πράσινων στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων και της περιοδείας που...
Οι «Πράσινοι» σε περιοδεία στην Κρήτη - Πρώτη στάση το Καστέλι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι Πράσινοι ζητούν άσυλο για τον Τζαβέντ Ασλάμ
Οι Πράσινοι στηρίζουν το αίτημα του Τζαβέντ Ασλάμ, προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας "Η Ενότητα", για χορήγηση ασύλου και δηλώνουν ότι θα είναι πλάι του στον αγώνα του.
Οι Πράσινοι ζητούν άσυλο για τον Τζαβέντ Ασλάμ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οικολόγοι Πράσινοι: «Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδα»
Για τα «αδιέξοδα στα οποία έχει εγκλωβιστεί η κυβέρνηση» έκαναν λόγοι οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από τη Ν.Δ., το οποίο είχε καταργήσει μόλις...
Οικολόγοι Πράσινοι: «Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδρύουν κόμμα οι Πράσινοι στην Ελλάδα
Στην ίδρυση κόμματος Πρασίνων προχωρούν οι οικολόγοι, με την επίσημη ανακήρυξή του να προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο. Για προαποφασισμένη ίδρυση, παρά την πρόσκληση σε διάλογο, κάνουν λόγο οι Οικολόγοι...
Ιδρύουν κόμμα οι Πράσινοι στην Ελλάδα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» μπροστά σε νέες προκλήσεις
Σήμερα και αύριο πρόκειται να διεξαχθεί μια «Συνδιάσκεψη Πρωτοβουλίας για ένα ενωτικό πράσινο κόμμα», όπως την ονομάζουν οι διοργανωτές, στο αμφιθέατρο ΓΣΕΒΕΕ (Αριστοτέλους 46, Αθήνα, στις 9.00 το πρωί), με...
Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» μπροστά σε νέες προκλήσεις
ΕΥΡΩΠΗ
«Ευρώπη-φρούριο» για τους μετανάστες φοβούνται οι Πράσινοι
Επιστολή των Πράσινων στην οποία αναφέρει ότι προκαλεί φόβο η διατύπωση του τίτλου του χαρτοφυλάκιου του Μαργατίτη Σχοινά «Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».
«Ευρώπη-φρούριο» για τους μετανάστες φοβούνται οι Πράσινοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας