Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου εγκαλεί τον Πλακιωτάκη για τους «παράνομους εισβολείς»

Γιάννης Πλακιωτάκης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου εγκαλεί τον Πλακιωτάκη για τους «παράνομους εισβολείς»

  • A-
  • A+

Επίθεση προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη εξαπέλυσε η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, με αφορμή τις δηλώσεις του κρητικού υπουργού, εκλεγμένου στο Λασίθι, από το βήμα του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατία, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομους εισβολείς» τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, ο κ. Πλακιωτάκης θα έπρεπε να προσέχει τις εκφράσεις του, ειδικά από την θέση στην οποία βρίσκεται, καθώς όπως σημειώνεται, «έχει πλέον υπεύθυνη θέση κι εκπροσωπεί τη χώρα, και δεν είναι πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, για να καλλιεργεί το μίσος και το φόβο στους πολίτες, με στόχο να εξασφαλίσει μικροκομματικά οφέλη, όπως έκανε πριν τις εκλογές».

«Τι μήνυμα στέλνει στα στελέχη του Λιμενικού, όταν χαρακτηρίζει μάνες και παιδιά ως εισβολείς;», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ τονίζεται ότι ο κ. Πλακιωτάκης «το μόνο που καταφέρνει είναι να δίνει μερικά ακόμα επιχειρήματα στους ακροδεξιούς Όρμπαν και Λεπέν της Ευρώπης που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών». Παράλληλα, κατηγορεί τον υπουργό Ναυτιλίας ο οποίος υπερθεμάτισε την κατασκευή των «σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης» και επανέλαβε για άλλη μια φορά την πάγια κυβερνητική απόφαση αλλά και την «αναγκαιότητα» να γίνουν τα κλειστά κέντρα κράτησης για τους μετανάστες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου τέλος, τονίζει ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι «εισβολείς», οι οποίοι απειλούν τη χώρα μας, «αλλά άνθρωποι πονεμένοι, χτυπημένοι από τον πόλεμο και την εξαθλίωση, που έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση» ενώ χαρακτήρισε το προσφυγικό «παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μικροκομματικές ρητορείες, μίσος, φόβο και αποκλεισμό».

Σημειώνεται πάντως ότι μετά τις δηλώσεις του υπουργού, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του Γιάννη Πλακιωτάκη για τους «παράνομους εισβολείς» ενώ η μήνυση στρέφεται και κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποιος από το ίδιο βήμα έκανε λόγο για «λαθρο-εποικισμό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Είναι θλιβερό και απογοητευτικό ο διορισμένος από τον κ. Μητσοτάκη, Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης, να χαρακτηρίζει “παράνομους (!) εισβολείς” στη χώρα, τους θαλασσοπνιγμένους που αναζητούν άσυλο. Και αυτό γιατί ο κ. Πλακιωτάκης είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του Λιμενικού Σώματος, του οποίου οι άντρες και οι γυναίκες δίνουν με αυτοθυσία καθημερινό αγώνα για να σώζουν ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο πέλαγος.

Ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Κυριάκος Παπαδόπουλος, που “έφυγε” στα 44 χρόνια του, “εισβολείς” έσωζε; Έσωσε, ακούραστος, τουλάχιστον 5000 ψυχές στη θάλασσα, κάνοντας τη πατρίδα μας περήφανο παράδειγμα σε όλο τον κόσμο. Τι μήνυμα στέλνει στα στελέχη του Λιμενικού, όταν χαρακτηρίζει μάνες και παιδιά ως εισβολείς; Και μάλιστα “παράνομους”, σαν να υπάρχουν και νόμιμοι εισβολείς! Ο κ. Πλακιωτάκης όμως φαίνεται να προσχωρεί στη λογική του κ. Πέτσα, ότι “η αύξηση των περιπολιών αυξάνει τα ατυχήματα και τους πνιγμούς”!

Ταυτόχρονα, πώς θα απαιτήσει την αλληλεγγύη και την συμμετοχή των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών στο τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού, με τέτοιους χαρακτηρισμούς; Θα ζητήσει να πάρουν στις χώρες τους τους “παράνομους εισβολείς”; Το μόνο που καταφέρνει είναι να δίνει μερικά ακόμα επιχειρήματα στους ακροδεξιούς Όρμπαν και Λεπέν της Ευρώπης που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών.

Ο κ. Πλακιωτάκης πρέπει να καταλάβει ότι τώρα έχει υπεύθυνη θέση, εκπροσωπεί τη χώρα και δεν είναι πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, για να καλλιεργεί το μίσος και το φόβο στους πολίτες, με στόχο να εξασφαλίσει μικροκομματικά οφέλη, όπως έκανε πριν τις εκλογές. Εκτός και αν θεωρεί ότι δεν θα έχει για καιρό αυτή την υπεύθυνη θέση και ετοιμάζεται, όπως ο αλήστου μνήμης πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η διγλωσσία τους και το ψέμα τους ήταν απεχθή όσο ήταν στην αντιπολίτευση, γίνονται όμως εξαιρετικά επικίνδυνα τώρα που είναι στην κυβέρνηση.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι «εισβολείς», που απειλούν τη χώρα μας, αλλά άνθρωποι πονεμένοι, χτυπημένοι από τον πόλεμο και την εξαθλίωση, που έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση, τόσο τη δική μας όσο και όλης της Ευρώπης. Ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, όπως το προσφυγικό, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μικροκομματικές ρητορείες, μίσος, φόβο και αποκλεισμό, αλλά με συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις χώρες που αποδέχονται τις βασικές ανθρωπιστικές αξίες του πολιτισμού. Πρέπει να δυναμώσουν οι νηφάλιες, εμπεριστατωμένες και ευαισθητοποιημένες απόψεις που δίνουν προτεραιότητα στην ένταξη και όχι οι ξενοφοβικές τοποθετήσεις που ξεκινούν από την αποτροπή και την κράτηση, που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατο μέτρο.

Και τέλος να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν σταματήσουν οι ξένες επεμβάσεις και η οικονομική εκμετάλλευση των χωρών του τρίτου κόσμου, όσα μέτρα και αν παρθούν δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πλακιωτάκης: «Παράνομη εισβολή» οι αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χαρακτήρισε αναγκαία τα κλειστά κέντρα κράτησης κι έκανε λόγο για αύξηση 200% των αφίξεων από Τουρκία, την τελευταία περίοδο.
Πλακιωτάκης: «Παράνομη εισβολή» οι αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένει ο Γ. Πλακιωτάκης για ταχύτατη έγκριση (από την κυβέρνηση) του master plan της Cosco
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Cosco κάπτεν XU Llirong. 
Επιμένει ο Γ. Πλακιωτάκης για ταχύτατη έγκριση (από την κυβέρνηση) του master plan της Cosco
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Θετικοί με... αστερίσκους οι δήμαρχοι για φιλοξενία προσφυγόπουλων
Αναμένεται συνάντηση με την υφυπουργό Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου για να λάβουν λεπτομέρειες, προκειμένου να αποφασίσουν τελεσίδικα.
Κρήτη: Θετικοί με... αστερίσκους οι δήμαρχοι για φιλοξενία προσφυγόπουλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτός αρχικού σχεδιασμού για κλειστό κέντρο μεταναστών η Κρήτη
Ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής δήλωσε πως η Κρήτη δεν βρίσκεται στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει τη δημιουργία νέας δομής μακροπρόθεσμα.
Εκτός αρχικού σχεδιασμού για κλειστό κέντρο μεταναστών η Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέντε δομές φιλοξενίας προσφυγόπουλων προωθεί η ΠΕΔ στην Κρήτη
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γ. Κουράκης εξέφρασε τη θέληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη στήριξη του προγράμματος ασυνόδευτων ανηλίκων στην Κρήτη και τη δημιουργία τεσσάρων έως πέντε δομών στο νησί.
Πέντε δομές φιλοξενίας προσφυγόπουλων προωθεί η ΠΕΔ στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας