Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηράκλειο: Ανακοίνωση Κουράκη κατά Λαμπρινού

Ο Γιάννης Κουράκης και ο Βασίλης Λαμπρινός κατά την τελετή ορκομωσίας της νέας δημοτικής αρχής Ηρακλείου, στις 26 Αυγούστου 2019.   

Εφ,Συν. - Μάριος Διονέλλης

Ηράκλειο: Ανακοίνωση Κουράκη κατά Λαμπρινού

  • A-
  • A+
Ευθύνες για τη μη συνεργασία στη διοίκηση του Δήμου επιρρίπτει με ανακοίνωσή του στον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Κουράκης. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο δήμαρχος επέλεξε να διοικήσει με ένα σχήμα «μειοψηφίας», χωρίς να υπολογίσει την ετυμηγορία του Ηρακλειώτικου λαού που κατέταξε πρώτη τη δική του παράταξη. 

Ο κ. Κουράκης κάνει απολογισμό της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στη συζήτηση μεταξύ των δύο παρατάξεων, κατηγορώντας τον δήμαρχο πως υπέκυψε σε ορισμένους κύκλους στην παράταξή του, που επιθυμούν να προκαλέσουν ένα κλίμα αντιπαράθεσης στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Υπενθυμίζεται πως στην πρόσφατη ανακοίνωση  του δημάρχου Ηρακλείου  για την επίτευξη συνεργασιών με άλλες παρατάξεις (πλην του κ. Κουράκη) ο Βασίλης Λαμπρινός είχε … φωτογραφίσει τον πρώην δήμαρχο αναφέροντας πως «για να  εμπεδωθεί μια ουσιαστικότερη σχέση εμπιστοσύνης, ειδικά ανάμεσα σε παρατάξεις οι οποίες βρέθηκαν στην αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης επί πέντε χρόνια, θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος». 

Αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5» (του Γιάννη Κουράκη) για το χρονικό των διαβουλεύσεων: 

«Στις δημοτικές εκλογές της 26η Μαΐου διαμορφώθηκε ο συσχετισμός των δυνάμεων στο Δήμο Ηρακλείου. Η Δημοτική μας Κίνηση «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5» αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη με ποσοστό 37% έναντι 24% της Δύναμης Πολιτών. Στο β’ γύρο στις 2 Ιουνίου αναδείχθηκε Δήμαρχος ο κ. Βασίλης Λαμπρινός με 52% έναντι 48% του Γιάννη Κουράκη. Ως εκ τούτου η διοίκηση του Δήμου θα προέκυπτε από προγραμματικές συνεργασίες παρατάξεων στο πλαίσιο της απλής αναλογικής. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που ακολούθησαν για τη δήθεν «διασφάλιση της κυβερνησιμότητας» δεν αλλάζουν την πολιτική πραγματικότητα και την εκφρασμένη βούληση του λαού.

Ο εκλεγμένος Δήμαρχος, ως όφειλε, ανέλαβε να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας με βάση ένα κείμενο αρχών που κατέθεσε στις παρατάξεις στις αρχές Αυγούστου. Σ’ αυτό το κείμενο η δημοτική μας κίνηση εξέφρασε την συμφωνία της και κατέθεσε στον διάλογο που ξεκίνησε, συγκεκριμένες προτάσεις, πάντα προς όφελος των πολιτών. Συγκεκριμένα σε επιστολή μας στις 5 Αυγούστου κρίναμε αναγκαίο να ξεκινήσουμε ένα ουσιαστικό διάλογο εργασίας, με δεδομένο ότι υπήρχε στενότητα χρόνου αφενός λόγω των απαιτούμενων θεσμικών διαδικασιών, αφετέρου δε της ανάγκης συγκεκριμενοποίησης πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων. Στο κείμενο που καταθέσαμε αναδεικνύαμε τις βασικές αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες του Δήμου μας στην προοπτική διαμόρφωσης ενός ρεαλιστικού προγράμματος δράσης της νέας Δημοτικής Αρχής.

Ως συνέχεια, στις 27 Αυγούστου μας κοινοποιήθηκε από τον Δήμαρχο, ένα νέο κείμενο «προγραμματικής συμφωνίας» στο οποίο είχαν ενσωματωθεί προτάσεις και άλλων παρατάξεων, παρέμενε όμως ασαφές ως προς τις επιδιώξεις, τις προτεραιότητες και τις εξειδικεύσεις. Στο ίδιο κείμενο διαφαινόταν μια προσπάθεια μονομερούς διοίκησης του Δήμου και αποστασιοποίησης από το πνεύμα συνεργασίας και συλλογικότητας. Ενδεικτικά για την επιλογή των μελών της εκτελεστικής εξουσίας, που προέρχονται από άλλες συνεργαζόμενες παρατάξεις, σημειώνουμε ότι δεν προβλεπόταν η σύμφωνη γνώμη έπειτα από διαβούλευση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις ισχύουσες διατάξεις (παρ.1 του άρθρου 68 του ν.4555/2018) αλλά αντιθέτως ο Δήμαρχος διατηρούσε το «αποκλειστικό δικαίωμα» επιλογής των μελών.

Την επόμενη μέρα, σε απάντηση μας επανήλθαμε προτείνοντας προσθήκες και διευκρινήσεις στις αρχές και στις στρατηγικές κατευθύνσεις, εκφράζοντας την άποψη για άλλη μια φορά ότι πρέπει να ενσωματωθούν σαφείς προτεραιότητες ανά κατεύθυνση και να υιοθετηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε κρίσιμους τομείς. Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή προτείναμε την προσθήκη, μετά από συνεννόηση, συγκεκριμένων προτεραιοτήτων ανά κατεύθυνση που θα ενταχθούν σ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Τέλος, με στόχο την πραγματοποίηση του επόμενου και καθοριστικού βήματος, προτείναμε τη συγκρότηση επιτροπής, επεξεργασίας και οριστικοποίησης του τελικού κειμένου προγραμματικής συμφωνίας. Με αυτό τον τρόπο θα καταλήγαμε σε μια αξιόπιστη, συγκροτημένη, προωθητική συμφωνία και σε ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό οργανωτικό σχήμα.

Δυστυχώς στις 30 Αυγούστου και ενώ είχε εξαντληθεί όλος ο πολύτιμος για συνεννοήσεις χρόνος, ο Δήμαρχος επικαλούμενος θέματα εμπιστοσύνης, μας ανακοίνωσε την άρνηση του να προχωρήσει σε συνεργασία μαζί μας.

ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ

Είναι σαφές ότι η καθυστερημένη επίκληση τέτοιων θεμάτων για την αποφυγή της συνεργασίας δεν συνάδει με πνεύμα συναίνεσης που θα έπρεπε να επικρατεί, δίνοντας την εντύπωση ότι ορισμένοι κύκλοι (στην παράταξη του Δημάρχου) επιθυμούν να προκαλέσουν ένα κλίμα αντιπαράθεσης στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι δε απολύτως παράδοξο να υπάρχουν τέτοιες προφάσεις όταν ο λαός με την πρόσφατη ετυμηγορία του, μας τίμησε αναδεικνύοντας μας σε πλειοψηφούσα δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο με ποσοστό περίπου 37%.

Αποδεικνύεται έτσι, ότι εξ’ αρχής δεν υπήρχε πρόθεση συνεργασίας επί μιας ολοκληρωμένης προγραμματικής βάσης σε αρχές και στρατηγικές κατευθύνσεις που θα περιελάμβανε και τις αναγκαίες εξειδικεύσεις ώστε να είναι εμφανές πως με συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και θα αναβαθμιστεί ο Δήμος.

ΔΕΝ ΠΡΟΤΑΞΑΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΑ

Η Δημοτική μας Κίνηση «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5» δεν χωρίζει τους πολίτες και τους εκπροσώπους τους σε πατρίκιους και πληβείους και για το λόγο αυτό προσήλθε στις συζητήσεις με μοναδικό στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για τη διακυβέρνηση του Δήμου, χωρίς να θέτει προαπαιτούμενα. Στη διαδικασία διαβουλεύσεων δεν προτάξαμε ποτέ, θέσεις και αξιώματα. Από την πρώτη στιγμή διευκρινίσαμε εγγράφως και ρητά, ότι ο επικεφαλής της Δημοτικής μας Κίνησης κ. Γιάννης Κουράκης δεν επιδιώκει κανένα αξίωμα στο Δήμο. Άλλωστε στον τόπο μας όλοι γνωριζόμαστε από τη διαδρομή μας και το έργο μας.

Για μας η συνεργασία δυνάμεων με διαφορετική πολιτική αφετηρία είναι κατάκτηση της δημοκρατίας και δείγμα πολιτικού πολιτισμού. Η πόλη χρειάζεται μια πολιτική υπέρβαση και όχι αντιπαραθέσεις χωρίς ουσία. Τους πολίτες δεν τους απασχολούν οι προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις. Θέλουν επιτέλους να δουν έργο και έχουν αντιληφθεί ποιοι θέλουν την ενότητα στην πράξη και όχι απλά στις διακηρύξεις. Οι πολίτες θα κρίνουν τους χειρισμούς των παρατάξεων και τους τακτικισμούς που τελικώς επικράτησαν, αντί της κοινής λογικής.

Ο  Δήμαρχος προτίμησε για τη διακυβέρνηση του Δήμου, ένα σχήμα μειοψηφίας, που αντιπροσωπεύεται από 17 δημοτικούς συμβούλους (επί συνόλου 49), σε μια προσπάθεια περιχαράκωσης του χώρου του και νομής της εξουσίας, απεμπολώντας έτσι την ευκαιρία συγκρότησης μιας μεγάλης και πλειοψηφικής διακυβέρνησης του Δήμου Ηρακλείου. Τόση δημοκρατία αντέχουν.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΓΝΟΜΩΝΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Είναι απ’ όλους διαπιστωμένο ότι κατά την προεκλογική περίοδο επικεντρωθήκαμε αποκλειστικά στην παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, με εξειδικεύσεις και σχέδιο εφαρμογής, για να επιτευχθεί ο στόχος που είχαμε θέσει, να γίνει το Ηράκλειο το διαμάντι της Μεσογείου. Έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον.
Από τη θέση μας ως πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ασκήσουμε τα θεσμικά μας καθήκοντα με μοναδικό γνώμονα το καλό της πόλης και των πολιτών. Σε συνεργασία και με άλλες παρατάξεις θα αναδείξουμε τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για να ανακτήσει το Ηράκλειο μια νέα δυναμική και θα προτείνουμε ολοκληρωμένες λύσεις και όχι αποσπασματικές διευθετήσεις στα προβλήματα των δημοτών.

Το επόμενο διάστημα θα ασκήσουμε πολιτικές και δράσεις, προτείνοντας μια θετική διέξοδο για το Δήμο και τους πολίτες. Όλα αυτά θα γίνουν πράξη, με τεχνοκρατική και αποτελεσματική προετοιμασία, ενίσχυση των συνεργασιών σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Θα λειτουργήσουμε ενωμένα, για να μην χαθεί άλλη μια τετραετία για το Ηράκλειο». 
 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήμος Ηρακλείου: Ανακοίνωσε συνεργασίες ο Λαμπρινός
Ο κ. Λαμπρινός ανακοίνωσε ότι η νέα δημοτική αρχή θα πορευτεί με την συμμετοχή αρχικά των παρατάξεων «Δύναμη Πολιτών» και «Ηράκλειο για όλους» και την στήριξη των παρατάξεων «Συνεργασία για το Ηράκλειο» και...
Δήμος Ηρακλείου: Ανακοίνωσε συνεργασίες ο Λαμπρινός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήμος Ηρακλείου: Τα «βρήκαν» (;) Λαμπρινός - Σισσαμάκης
Σε ανακοίνωση της παράταξης Σισσαμάκη, αναφέρεται ότι κατά τις διαβουλεύσεις υπήρξε διάθεση σύγκλισης των δυο πλευρών και κοινός τόπος συνεργασίας, τονίζοντας την ειλικρινή διάθεση για συνεργασία των δύο...
Δήμος Ηρακλείου: Τα «βρήκαν» (;) Λαμπρινός - Σισσαμάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαφές Λαμπρινού για την επόμενη μέρα στον Δήμο Ηρακλείου
Στο γραφείο του δημάρχου Ηρακλείου βρέθηκε ο Γιάννης Κουράκης και ο Ηλίας Λυγερός ενώ οι συναντήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και με τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων που εισήλθαν στο νέο Δημοτικό...
Επαφές Λαμπρινού για την επόμενη μέρα στον Δήμο Ηρακλείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Γιάννης Κουράκης για το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Ηρακλείου
Ο κ. Κουράκης έκανε λόγο για «παιχνίδια πίσω από την πλάτη του» ενώ στρέφει τα βέλη του σε αυτούς που μιλάνε για αποτυχία, τονίζοντας ότι η παράταξή του εξεέλεξε τους περισσότερους συμβούλους.
Ο Γιάννης Κουράκης για το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Ηρακλείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας