• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 15.2°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.7°C
  2 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 9.0°C / 13.3°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.7°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.6°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  1 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 11.2°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  94%

Το αεροδρόμιο των Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» είναι ανάμεσα στα 14 στα οποία θέλει να επενδύσει η Fraport

Με δημόσιο χρήμα τα δάνεια της Fraport

 • A-
 • A+

Στην αντεπίθεση περνούν οι πολίτες των Χανίων μετά τα... πανηγυρικά δημοσιεύματα περί της δανειοδότησης της Fraport με 900 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση της επένδυσης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ αυτών και το «Ιωάννης Δασκαλογιάννης».

Σε ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στην Εκχώρηση του Αεροδρομίου επισημαίνει πως οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες που ανακοινώθηκε ότι θα δανείσουν τη Fraport δεν είναι ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά μηχανισμοί «τύπου ΔΝΤ», οι οποίοι πρόκειται να παράσχουν στην εταιρεία δημόσιo χρήμα και όχι ιδιωτικά κεφάλαια.

«Επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά πως πρόκειται για μια σκανδαλώδη επένδυση, στην ουσία χωρίς λεφτά των επενδυτών, ή μάλλον με λεφτά των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών» όπως τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Σταυρουλάκης, οικονομολόγος και μέλος της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας, αναλύοντας τα στοιχεία που παρουσιάζουν στις ιστοσελίδες τους οι ίδιοι οι τραπεζικοί οργανισμοί.

Συγκεκριμένα, οι δύο πρώτοι οργανισμοί που θα δανείσουν τη Fraport είναι η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD) που έχει συσταθεί για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης (IFC).

Και οι δύο οργανισμοί υπάγονται στην Παγκόσμια Τράπεζα, μια τράπεζα με διακηρυγμένο στόχο την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας και με χρηματοδότες τα 189 κράτη που τη συναποτελούν.

Μεταξύ των κρατών αυτών είναι και η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει και στους δύο οργανισμούς (στην IBRD από το 1945 και στον IFC από το 1957).

Πρόκειται δηλαδή για οργανισμούς που έχουν συσταθεί με δημόσιο χρήμα πολιτών από διαφορετικά κράτη, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας από τα Χανιά.

Και η Alpha Bank

Και αν στη χρηματοδότηση των δύο πρώτων φορέων η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου είναι αμελητέα, στους επόμενους δύο οργανισμούς που θα δανείσουν τη Fraport, υπάρχει πολύ πιο έντονο το χρώμα του ελληνικού δημόσιου χρήματος.

Μεταξύ των δανειστών θα είναι και η Black Sea Trade and Development Bank με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τράπεζα που ιδρύθηκε με σκοπό την ανάπτυξη των παρευξείνιων χωρών και στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει πρώτη η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη Ρωσία (από 16,5% η κάθε μία).

Εκπρόσωπος της χώρας μας στο Συμβούλιο των Διοικητών (το ανώτατο όργανο της τράπεζας) είναι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο τέταρτος δανειοδότης της Fraport, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, θα είναι η ελληνική Alpha Bank, «η οποία έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του ελληνικού λαού», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των πολιτών των Χανίων, δημιουργώντας προφανείς προβληματισμούς για την πολιτική της τράπεζας, την ώρα που οι κάνουλες της χρηματοδότησης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η άποψή μας αλλά και της ΟΣΥΠΑ ότι η Fraport δεν είχε τα χρήματα και ότι αναζητούσε χρηματοδότηση.

»Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την αφερεγγυότητα της εν λόγω εταιρείας και τη γενικότερη απάτη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των Ελλήνων πολιτών εφόσον, εκτός των άλλων, η Fraport είχε προσκομίσει εγγυητικές επιστολές χωρίς αντίκρισμα κατά τη διαγωνιστική διαδικασία».

Διαψεύδει το ΤΑΙΠΕΔ

Σε κάθε περίπτωση πάντως, «κύκλοι» του ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση το Δημόσιο να μπει εγγυητής για τα δάνεια της Fraport, όπως είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες.

Ο σχετικός θόρυβος προκλήθηκε μετά τις πληροφορίες για συμμετοχή στελεχών του Ταμείου στις προσπάθειες ανεύρεσης δανείων από κοινού με στελέχη της Fraport, με διαβουλεύσεις στο Λονδίνο, οι οποίες ποτέ δεν διαψεύστηκαν.

Το θέμα είχε αναδείξει την προηγούμενη Τετάρτη με πρωτοσέλιδό της και η «Εφ.Συν.» μετά τις σχετικές καταγγελίες από τα Χανιά του προέδρου της ΟΣΥΠΑ Βασίλη Αλεβιζόπουλου.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η πληροφορία που μετέφερε δύο μέρες μετά, την περασμένη Παρασκευή, η «Αυγή», επικαλούμενη πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, ότι «οι τρεις συμβαλλόμενοι (Δημόσιο, δανείστριες τράπεζες και Fraport) θα υπογράψουν μια τριμερή σύμβαση, όπου θα προβλέπονται οι όροι και οι ρήτρες... συμβίωσης όλων των πλευρών για 40 χρόνια».

Μέτοχος με 5.000 ευρώ!

Και δεν είναι αυτά τα μόνα μελανά σημεία στην όλη υπόθεση, λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Σταυρουλάκης.

«Σύμφωνα με την ΟΣΥΠΑ, υπάρχει πρόβλημα και στην ίδια τη σύμβαση, η οποία προβλέπει ακόμα και την επιστροφή ΦΠΑ στη Fraport μειώνοντας κατά 300 εκατομμύρια το εφάπαξ τίμημα, άρα και πάλι έμμεση χρηματοδότηση από το ελληνικό Δημόσιο.

»Υπάρχει το ζήτημα της κυπριακής offshore Slentel που συμμετέχει στην κοινοπραξία και την οποία έκρινε αξιόπιστη το ΤΑΙΠΕΔ την ώρα που είχε μετοχικό κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ.

»Υπάρχει, τέλος, το ζήτημα της χρηματοδότησης από το πακέτο Γιούνκερ με 400 εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών, γεγονός που δείχνει ότι στην κυριολεξία η Fraport αναλαμβάνει τη δημόσια περιουσία της χώρας για 40 χρόνια χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ», αναφέρει ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, τροπολογία που ζητά την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης των 14 κερδοφόρων περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας θα τεθεί προς ψηφοφορία την προσεχή Πέμπτη 16/2, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η τροπολογία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, και την υποστήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ερευνήστε τη σύμβαση με τη Fraport»
Τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ζητά με έγγραφό της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανοίγοντας...
«Ερευνήστε τη σύμβαση με τη Fraport»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανοί επενδυτές του... αέρα
Η καθυστέρηση της «εισόδου» της ημικρατικής εταιρείας Fraport στα ελληνικά αεροδρόμια τελικά έχει εξήγηση. Χωρίς λεφτά και με «εγγυητή» το Ελληνικό Δημόσιο, η ιδιωτικοποίηση που επιβλήθηκε από τους δανειστές...
Γερμανοί επενδυτές του... αέρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αεροδρόμιο Χανίων: Τρεις μήνες με τα κλειδιά στη Fraport
Αύξηση τελών ανά επιβάτη, νέα τέλη στην αερολέσχη, στις τοπικές επιχειρήσεις, στα ταξί και στο ΚΤΕΛ, χρεώσεις στους υπαλλήλους για το parking και καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων είναι τα "δώρα" της...
Αεροδρόμιο Χανίων: Τρεις μήνες με τα κλειδιά στη Fraport
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Νίκος Καζαντζάκης»: Κι όμως πωλείται
«Μασάζ» από το ΤΑΙΠΕΔ στον Δήμο Ηρακλείου μετά τις αντιδράσεις για την ήδη δρομολογημένη εκποίηση του αεροδρομίου • Εχει ήδη μπει ενέχυρο για να φτιαχτεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι • Εγκαταλείφθηκε λόγω......
«Νίκος Καζαντζάκης»: Κι όμως πωλείται
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χανιά: Η άλλη οπτική για τις ανακοινώσεις της Fraport
Τις υποσχέσεις της Fraport για επενδύσεις 330 εκατομμυρίων στα περιφερειακά αεροδρόμια έως το 2020 καυτηριάζει η Πρωτοβουλία κατά της εκχώρησης του αεροδρομίου Δασκαλογιάνννης στα Χανιά. Όπως αναφέρουν, στα...
Χανιά: Η άλλη οπτική για τις ανακοινώσεις της Fraport
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - πολιτών για το αεροδρόμιο Χανίων
Σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ Χανίων για την πατρότητα των υπογραφών στη σύμβαση με τη Fraport οδηγείται η Ανοικτή Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης». Ζητούν από τους 4...
Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - πολιτών για το αεροδρόμιο Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας