• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.2°C / 8.4°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 7.7°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.4°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.7°C / 7.0°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.6°C / 3.4°C
  2 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 9.0°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 10.8°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.7°C
  1 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 5.5°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 7.2°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  0 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.4°C / 8.6°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.7°C / 7.8°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  77%
EUROKINISSI

Ανάπτυξη... ανερούβαλη*

 • A-
 • A+

Η πολυπόθητη «ανάπτυξη» της Κρήτης αποτελεί κεντρικό σημείο της δημόσιας συζήτησης στο νησί τα τελευταία 30 χρόνια και σε μεγάλο βαθμό συνδυάστηκε με τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης.

Από την εποχή των ΜΟΠ, που αξιοποίησαν πρώτοι οι Κρητικοί, μέχρι τα πακέτα Ντελόρ και τα νεότερα ΕΣΠΑ, η Κρήτη διεκδικούσε πάντα προνομιακό ρόλο στην απορρόφηση κονδυλίων.

Με τους κατάλληλους τεχνοκράτες που ξεκλείδωναν γρήγορα τις διαδικασίες και πάντα με τη βοήθεια των κατάλληλων διασυνδέσεων σε κυβερνητικό επίπεδο, το «πράσινο νησί» διεκδικούσε με αξιώσεις σημαντικό κομμάτι από την εισερχόμενη ευρωπαϊκή πίτα.

Η «ανάπτυξη» συνδυάστηκε μοιραία με τη μεγέθυνση. Το βασικό πρόβλημα ήταν πως οι χρηματοδοτήσεις κατευθύνονταν κυρίως στον ιδιωτικό και όχι στον δημόσιο χώρο.

Ετσι, μεγάλα ποσά απορροφήθηκαν για τη δημιουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων με ευρωπαϊκή ενίσχυση (από την τουριστική βιομηχανία μέχρι τις επιχειρήσεις ΜΜΕ του νησιού), ενώ στον κρίσιμο αγροτικό τομέα το στρεβλό σύστημα των επιδοτήσεων δημιούργησε μικρές ιδιωτικές περιουσίες που εκτείνονταν εκτός από τις καλλιέργειες και στην αγορά πολυτελών κατοικιών και αυτοκινήτων.

Την ίδια στιγμή ο δημόσιος χώρος, τα δίκτυα υποδομών, οι δρόμοι, τα λιμάνια έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα.

Ετσι, σήμερα στην Κρήτη υπάρχουν πολυτελέστατα ξενοδοχεία, στα οποία όμως φτάνεις μέσω ενός άκρως επικίνδυνου οδικού δικτύου.

Ειδικά για τον τουριστικό κλάδο, η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου ευθύνεται για τον υπερκορεσμό του βόρειου μετώπου στο μοντέλο του μαζικού και φτηνού τουρισμού, ενώ οι εναλλακτικές μορφές έμειναν πολύ πίσω, παρ' όλο που το νησί έχει να δώσει πολύ περισσότερα από ήλιο και θάλασσα.

Και τώρα οι ΒΑΠΕ

Η πεπατημένη της τουριστικής έκρηξης ακολουθείται με αντίστοιχους όρους στη νέα βιομηχανία ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές που εισήχθησαν με τον μανδύα των φιλοπεριβαλλοντικών επενδύσεων.

Πολύ γρήγορα έγινε κατανοητό πως δεν πρόκειται για οικολογική προσπάθεια μείωσης των ρύπων, αλλά για βιομηχανικού τύπου και μεγέθους επενδύσεις με εκμετάλλευση των δημόσιων πόρων και κατάληψη των δημόσιων εκτάσεων.

Ο ορυμαγδός ενεργειακών προτάσεων που υποβλήθηκαν για την Κρήτη, υποβοηθούμενος από τις fast track διαδικασίες που έφεραν μαζί τους τα μνημόνια, προέβαλλε την εικόνα του νησιού στο μέλλον σαν μια τεράστια μπαταρία που παράγει φτηνό ρεύμα προς πώληση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, μέσω του σχεδιαζόμενου υποθαλάσσιου καλωδίου διασύνδεσης.

Η συνολική παραγόμενη ενέργεια, αν υλοποιηθούν όλες οι προτεινόμενες επενδύσεις για αιολικά, φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά πάρκα, ξεπερνά τα 10.000 Μεγαβάτ, την ώρα που οι ανάγκες του νησιού περιορίζονται στα 700.

Το δυναμικό κίνημα κατά των ΒΑΠΕ στην Κρήτη έχει καταφέρει να σταματήσει αρκετά από τα σχέδια των επενδυτών, ωστόσο ήδη σε πολλές περιοχές η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Η μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού του νησιού περιλαμβάνει ειδικές ενότητες τόσο για τον τουρισμό όσο και για τις ΑΠΕ.

Οι προτάσεις της Περιφέρειας Κρήτης ως προς τις ΑΠΕ, παρά τον αποκλεισμό μιας σειράς περιοχών, αφήνουν ελεύθερο χώρο για εγκατάσταση 3.700 Μεγαβάτ στις βουνοκορφές του νησιού, χωρίς να εγγυάται κανείς πως θα σταματήσει εκεί η όρεξη των «επενδυτών».

Αλλά και στον τουρισμό, ενώ οι πάντες μιλούν για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών και αλλαγή του τουριστικού μοντέλου του νησιού, εντούτοις όταν η μελετητική ομάδα του ΥΠΕΚΑ πρότεινε τον αυτονόητο περιορισμό της εγκατάστασης νέων τουριστικών μονάδων στο βόρειο μέτωπο, συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από την περιφερειακή αρχή.

Προφανώς οι επενδυτές του τουρισμού δεν έχουν τελειώσει με το μαζικό τουριστικό πρότυπο του βόρειου μετώπου.

Σε ό,τι αφορά τις ΒΑΠΕ, οι αντιδράσεις των κατοίκων επισήμως αποδίδονται σε «φτηνά» κίνητρα, όπως η αποκόμιση μεγαλύτερου οφέλους από τα αντισταθμιστικά.

Πάνω στη φιλοσοφία των μεγαλύτερων εσόδων, ώστε να είναι ηπιότερες οι αντιδράσεις, στηρίχτηκαν και διάφορες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενεργειακών εταιρειών «λαϊκής βάσης» στις οποίες συμμετείχε και η ίδια η Περιφέρεια Κρήτης μαζί με την Παγκρήτια Τράπεζα, αλλά και μεμονωμένοι ΟΤΑ, όπως ο Δήμος Μαλεβιζίου κ.ά.

Αν και τα σχέδια ναυάγησαν υπό το βάρος των αντιδράσεων, εντούτοις οι Σειρήνες δεν σταματούν.

Τελευταία προκύπτουν και... ιερές ΒΑΠΕ με τη δημιουργία Εταιρείας Λαϊκής Βάσης για την Ενέργεια από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.

Σε αυτό το κλίμα δεν είναι παράδοξο πως έπειτα από 30 χρόνια συζήτησης για την... «ανάπτυξη» όλο και περισσότεροι κάτοικοι του νησιού αρχίζουν να ακούν με καχυποψία κάθε κουβέντα γύρω από αυτήν και όλο και πιο συχνά στα γραπτά κείμενα η λέξη μπαίνει σε εισαγωγικά.

*απρόσεκτη, άτσαλη, απερίσκεπτη (αναιρώ+βούληση)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά το... Τοπλού
Την ταχύτατη προώθηση της επένδυσης στη Μονή Τοπλού υποσχέθηκε ο υπ. Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Τα παλαιότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι ούτε που θα φαντάζονταν πριν από μερικά χρόνια πως θα ήταν ένας...
Προχωρά το... Τοπλού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επενδυτικός «γάμος» για τα αιολικά της Κρήτης μετά τις αντιδράσεις
Σε αναγκαστικό «γάμο» οδηγούνται οι δύο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες για τα αιολικά πάρκα της Κρήτης και την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού. Μετά τις αντιδράσεις πολιτών και τις αρνητικές αποφάσεις σχεδόν...
Επενδυτικός «γάμος» για τα αιολικά της Κρήτης μετά τις αντιδράσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωλιές νερού μέσα στις φλόγες»
Σημαντική και πολύπλευρη είναι η συμμετοχή των πολιτών της Κρήτης σε κινηματικές δράσεις και συλλογικότητες αλληλεγγύης. Η προάσπιση του δημόσιου χώρου, η συνεισφορά σε Ελληνες και μετανάστες που έχουν ανάγκη,...
«Φωλιές νερού μέσα στις φλόγες»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανθεί, αλλά απαιτούνται έργα
Η ανάσχεση της ύφεσης και η προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου περνούν αναγκαστικά μέσα από την αξιοποίηση της τουριστικής οικονομίας, λέει στη «Εφ. Συν ο Γιώργος Αλεξανδράκης. Ειδικά...
Ανθεί, αλλά απαιτούνται έργα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη με πυλώνες διατροφή και τουρισμό
Με συμμετοχή στο Εθνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε ποσοστό περίπου 5% αλλά πολύ ισχυρή επίδραση στο τουριστικό προϊόν της χώρας, καθώς αγγίζει το 19-20%, η περιφέρεια της Κρήτης αποτελεί από τις πιο...
Ανάπτυξη με πυλώνες διατροφή και τουρισμό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σάλλας: «Είμαι κι εγώ ένας μεριδιούχος της Παγκρήτιας»
Με τη φράση «είμαι κι εγώ ένας από τους μεριδιούχους της Παγκρήτιας Τράπεζας, έχω την ίδια αγωνία για τη βελτίωση της δυναμικής της» απάντησε ο Μιχάλης Σάλλας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» σχετικά με το τί έχουν να...
Σάλλας: «Είμαι κι εγώ ένας μεριδιούχος της Παγκρήτιας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας