• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.9°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 16.6°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.1°C
  2 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.9°C
  1 BF
  80%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.1°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 15.1°C
  0 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάιν και Αβελ στην Creta Farms

 • A-
 • A+
Απίστευτες είναι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη εν όψει της κρίσιμης γενικής συνέλευσης στις 4 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την πλευρά του Μάνου Δομαζάκη, ο αδελφός του -στη συνεδρίαση της 24/4- του είπε: «Θα σηκωθώ να φέρω το πιστόλι να σε βαρέσω. [...] Θα σε κάνω και δεν θα σηκώνεσαι. Ακούς τι σου λέω;». Αγωνία επικρατεί μεταξύ των 850 εργαζομένων. 

Εξυβρίσεις, προπηλακισμούς, ακόμα και απειλές κατά της ζωής περιλαμβάνουν οι κατηγορίες που εκτοξεύονται μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη σε εξώδικα και αγωγές που ανταλλάσσουν τις τελευταίες μέρες σχετικά με το μέλλον της Creta Farms, της εταιρείας που ίδρυσαν οι ίδιοι αλλά και που οι ίδιοι πάλι οδηγούν στην καταστροφή. Θεατές στην αδελφοκτόνο αντιπαράθεση, οι 850 εργαζόμενοι που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, αλλά και οι πιστώτριες τράπεζες, οι προμηθευτές και συνολικά η ελληνική αγορά τροφίμων.

Την περασμένη εβδομάδα στους οικονομικούς συντάκτες κοινοποιήθηκαν πολυσέλιδα εξώδικα μεταξύ των δύο πλευρών, που περιγράφουν σκηνικά οξύτατης αντιπαράθεσης για τα οποία, καθώς φαίνεται, θα κληθούν να αποφανθούν τα ελληνικά δικαστήρια.

Η σφοδρή αντιπαράθεση του Κώστα Δομαζάκη με τον αδελφό του Μάνο έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο πρώτος κατήγγειλε την ύπαρξη «βαρύτατων εγκληματικών πράξεων εις βάρος της εταιρικής περιουσίας» υποβάλλοντας αίτημα διαχειριστικού ελέγχου, ενώ προέβαλε αξιώσεις ύψους 11,6 εκατ. ευρώ για ταμειακές διευκολύνσεις που ο ίδιος παρείχε στην εταιρεία την περίοδο 2005-2006.

Μεταξύ άλλων ο Κώστας Δομαζάκης έχει καταγγείλει τη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών από το ταμείο τής Creta Farms σε άλλη, άγνωστη στους μετόχους, «συνδεδεμένη» εταιρεία στην Κύπρο, χωρίς παραστατικά και χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ, πάντα σύμφωνα με τον Κ. Δομαζάκη, σημαντικό μέρος των χρημάτων αυτών κατέληξε σε προσωπικό λογαριασμό του αδελφού του στις ΗΠΑ. Ενα μήνα μετά τις καταγγελίες, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ο Κώστας Δομαζάκης ανακλήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του αντιπροέδρου, αν και συνεχίζει να κατέχει το 40,8% των μετοχών της εταιρείας.

Οι απειλές

Απαντήσεις στις κατηγορίες του Κώστα Δομαζάκη δίνει με το εξώδικο που του απέστειλε η πλευρά του Μάνου Δομαζάκη, η οποία υπογράφει ως CRETA FARMS ABEE, εφόσον ο ίδιος παραμένει πρόεδρος της εταιρείας. Σε μακροσκελές κείμενο 138 σελίδων περιγράφεται όλη η ιστορία της εταιρείας από το 1979 που ιδρύθηκε και αποκρούεται ο ισχυρισμός για οφειλή 11,6 εκατομμυρίων προς τον αδελφό του, οφειλή που, όπως αναφέρεται στο εξώδικο, δεν έχει προκύψει από τα στοιχεία του ελέγχου που διενεργήθηκε στην εταιρεία από την PWC. (Eπ’ αυτού σε νέα απάντησή του ο Κώστας Δομαζάκης λέει πως η Creta Farms αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα ή στον ίδιο την πλήρη έκθεση ελέγχου της PWC.)

Κυρίως όμως στο μακροσκελές εξώδικο της εταιρείας χρεώνονται στον Κώστα Δομαζάκη απειλές, ακόμα και κατά της ζωής τόσο του αδελφού του όσο και εναντίον άλλων μελών της. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές σε επίθεση εναντίον του Μάνου Δομαζάκη στις 24 Απριλίου 2019, κατά την οποία ο αδελφός του τού έσκισε το πουκάμισο και του προκάλεσε μώλωπες και γρατζουνιές στο σώμα.

Στην ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ., πάντα σύμφωνα με την πλευρά του Μάνου Δομαζάκη, ο αδελφός του τού είπε: «Θα σηκωθώ να φέρω το πιστόλι να σε βαρέσω. [...] Θα σε κάνω και δεν θα σηκώνεσαι. Ακούς τι σου λέω;» φράση που, όπως αναφέρεται, έχει καταγραφεί και στα πρακτικά της συνεδρίασης (σ.σ. για τη συγκεκριμένη κατηγορία ο Κώστας Δομαζάκης δεν δίνει κάποια απάντηση στο δικό του εξώδικο).

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η μεθαυριανή γενική συνέλευση της εταιρείας, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να επηρεάσουν (και μέσω των διαρροών στον Τύπο) όσο το δυνατόν περισσότερους μετόχους. Την ίδια στιγμή η εταιρεία υπολειτουργεί, με τους εργαζόμενους να είναι απλήρωτοι και τη μετοχή της να τελεί υπό αναστολή διαπραγμάτευσης.

Στρατηγικός επενδυτής;

Η πλευρά του Κώστα Δομαζάκη έχει προτείνει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ανακοινώνοντας ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τον ομογενή επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα, Θεόδωρο Δουζόγλου, ο οποίος προτίθεται να επενδύσει 15 εκατ. μέσω εταιρείας συμφερόντων του που εδρεύει στην Κύπρο. Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η συμφωνία, κατά τον Κώστα Δομαζάκη, είναι η διοίκηση της Creta Farms να επανέλθει στα δικά του χέρια. Η πλευρά του Μάνου Δομαζάκη αναφέρει πως ποτέ δεν έχει λάβει συγκεκριμένη πρόταση από τον επιχειρηματία Θ. Δουζόγλου και τον καλεί να την καταθέσει επισήμως.

Πάντως, με βάση πληροφορίες από την αγορά, ενδιαφέρον για είσοδο στην Creta Farms έχουν εκφράσει και άλλες εταιρείες (και ανταγωνίστριές της), ενώ σε ισχύ βρίσκεται το «μνημόνιο» MoU που υπέγραψαν οι πιστώτριες τράπεζες με τους μεγαλομετόχους (και τους δύο αδελφούς), αρνούμενες όμως προς το παρόν να παράσχουν νέα ρευστότητα για την κάλυψη των άμεσων λειτουργικών αναγκών.

Σημαντική παράμετρος του MoU ήταν η μεταβίβαση των βασικών εμπορικών σημάτων της Creta Farms, όπως το «Εν Ελλάδι», τα οποία δεν βρίσκονταν στην κατοχή της, αλλά σε άλλη κυπριακή εταιρεία (Novaplot), άγνωστη μέχρι πρότινος στους μετόχους, που ανήκε επίσης στους αδελφούς Δομαζάκη.


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμα κινδύνου από την Ενωση Πεζών
Σοβαρό πλήγμα για την οικονομία της Κρήτης προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από την Ενωση Πεζών, μία από τις ιστορικότερες συνεταιριστικές ενώσεις της χώρας και με σημαντικό μερίδιο αγοράς ως προς τη διάθεση...
Σήμα κινδύνου από την Ενωση Πεζών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΗΤΗ - Λειψά τα μέτρα, χαμένοι οι εργαζόμενοι, κίνδυνος οι τουρίστες χωρίς τεστ
Μια σημαντική διάσταση πάντως που δημιουργεί και εύλογη ανησυχία είναι η υπαναχώρηση ως προς το θέμα των τεστ για κορονοϊό στους ταξιδιώτες εξωτερικού, καθώς η εξαγγελία για «δειγματοληπτικούς ελέγχους» δεν...
ΚΡΗΤΗ - Λειψά τα μέτρα, χαμένοι οι εργαζόμενοι, κίνδυνος οι τουρίστες χωρίς τεστ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χριστούγεννα με... επενδυτή στην Creta Farms
Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η δικαστική διαδικασία στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου για την υπαγωγή της Creta Farms στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα. Αύριο οι αποφάσεις των τραπεζών για την έγκριση της συμφωνίας με...
Χριστούγεννα με... επενδυτή στην Creta Farms
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Creta Farms: ώρα μηδέν
Σε πόλεμο ανακοινώσεων συνεχίζουν να επιδίδονται οι δύο πλευρές της οικογένειας Δομαζάκη για το μέλλον της Creta Farms, με τους 850 εργαζομένους της εταιρείας να παραμένουν σε καθεστώς αγωνίας.
Creta Farms: ώρα μηδέν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μοίρασε «καμπάνες» η ΑΑΔΕ στην Κρήτη
Ποσοστά παραβατικότητας που αγγίζουν το 70% κατέγραψαν οι ελεγκτές των φορολογικών αρχών της χώρας στους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν το προηγούμενο τριήμερο στην Κρήτη.
Μοίρασε «καμπάνες» η ΑΑΔΕ στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιχειρηματική βεντέτα στην Creta Farms
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Creta Farms, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πανελλαδικά. Ο επιχειρηματικός πόλεμος μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη φαίνεται πως οδηγεί σε αδιέξοδο την εταιρεία.
Επιχειρηματική βεντέτα στην Creta Farms

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας