• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  41°C 36.8°C / 42.9°C
  0 BF
  18%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.0°C / 40.0°C
  2 BF
  24%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  38°C 34.0°C / 40.4°C
  1 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 34.7°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.3°C / 38.5°C
  2 BF
  12%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 34.4°C
  0 BF
  15%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  37°C 32.6°C / 38.6°C
  2 BF
  13%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.8°C / 38.3°C
  1 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 33.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.9°C / 37.1°C
  3 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.6°C / 35.7°C
  0 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.9°C / 32.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.5°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  39°C 36.5°C / 39.4°C
  2 BF
  18%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.8°C / 39.8°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  40°C 37.0°C / 43.2°C
  2 BF
  11%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  37°C 32.3°C / 37.1°C
  0 BF
  23%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.1°C / 39.5°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  2 BF
  13%

Η ΠΕΔ Κρήτης αποφάσισε χθες να στείλει υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών.

Δήμοι αρνητικοί για τα σκουπίδια

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αρνητική στάση σχετικά με τον προτεινόμενο σχεδιασμό για τους νέους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων κράτησαν οι δήμαρχοι της Κρήτης, απορρίπτοντας το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.

Με βάση το σχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι αύριο Παρασκευή, οι νέοι Διαχειριστές Στερεών Αποβλήτων (ΔΙΣΑ) στο νησί θα είναι μόλις τρεις, έναντι ενός περιφερειακού και τεσσάρων τοπικών που λειτουργούν σήμερα.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί γκρίνιες κυρίως μεταξύ των δήμων που έχουν κεντρικό ρόλο στους σημερινούς φορείς, καθώς επιβάλλει ανακατατάξεις στις τοπικές πολιτικές ισορροπίες.

Για το θέμα έχει υπάρξει έντονο παρασκήνιο στο πρόσφατο παρελθόν, ειδικά μετά την απόφαση της ΠΕΔ για συγχώνευση του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), ο οποίος έχει καταγγελθεί για φωτογραφικούς διαγωνισμούς και για εμπλοκή με μεγάλα συμφέροντα στον χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων, σε έναν περιφερειακό ΦΟΔΣΑ.

Η ΠΕΔ Κρήτης αποφάσισε χθες να στείλει υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών εμμένοντας στην απόφασή της για πέντε φορείς διαχείρισης, καθώς και να ζητήσει παράταση στην προθεσμία διαβούλευσης.

Το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως στην ανατολική Κρήτη (Ηράκλειο-Λασίθι), αφού οι δύο από τους τρεις φορείς που προβλέπονται είναι σχεδόν βέβαιο πως θα καλύπτουν τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου.

Αντίθετα, στον τρίτο φορέα θα πρέπει να συγχωνευτεί ο πολυπληθέστερος νομός Ηρακλείου (όπου λειτουργούν ήδη τρεις διαφορετικοί φορείς διαχείρισης) και όπου δικαιωματικά τον πρώτο λόγο ως προς τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του νέου φορέα θα έχει ο Δήμος Ηρακλείου.

Στον ίδιο αυτό φορέα μάλιστα θα πρέπει να ενταχθεί και ολόκληρος ο νομός Λασιθίου, που δεν πληροί το πληθυσμιακό κριτήριο των 80.000 κατοίκων (σ.σ. έχει περίπου 76.000) το οποίο είναι προϋπόθεση για τη σύσταση αυτόνομου φορέα.

Διαβούλευση-παρωδία

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των δημάρχων της Κρήτης ακούστηκαν αρκετές φωνές περί «φωτογραφικών διατάξεων» του σχεδίου νόμου, ειδικά ως προς τα πληθυσμιακά κριτήρια, αφού μόλις για λίγες χιλιάδες κατοίκους δεν δίνεται η δυνατότητα στην Κρήτη να συστήσει τουλάχιστον ακόμα ένα φορέα - για περιφέρειες μέχρι 700.000 κατοίκους προβλέπονται έως τρεις φορείς (η Κρήτη έχει de facto πληθυσμό 683.000).

Πιο έντονες ήταν οι αντιδράσεις των δημάρχων Αγίου Νικολάου, Χερσονήσου και Αρχανών Αστερουσίων, που τόνισαν ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα της Κρήτης η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί και μίλησαν για διαβούλευση-παρωδία.

Επικριτικός ήταν και ο εκπρόσωπος της Αριστεράς, Ηλίας Λυγερός (δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Δ. Ηρακλείου), ο οποίος είπε πως το σχέδιο νόμου ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων της καθαριότητας στους ιδιώτες.

Υπήρξαν πάντως και θετικές απόψεις για τον προτεινόμενο νόμο, όπως του δημοτικού συμβούλου Χερσονήσου και μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Απόστολου Λουλουδάκη, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για μια ευκαιρία να μπει τάξη στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, επισημαίνοντας όμως την ανάγκη θέσπισης και τέταρτου φορέα ειδικά για τον νομό Λασιθίου.

Εν τέλει τα μέλη της ΠΕΔ Κρήτης αποφάσισαν να εμμείνουν στην παλαιότερη απόφασή τους για πέντε φορείς διαχείρισης, ενώ αρνήθηκαν να καταρτίσουν εναλλακτική πρόταση σε περίπτωση επιμονής από την πλευρά του υπουργείου, γεγονός που, όπως τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε de facto εφαρμογή του επίμαχου σχεδίου νόμου.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκουπίδια στον ...καθαρό αέρα
Η τροπολογία, που κατατέθηκε προχθές το βράδυ, χτύπησε καμπανάκι στους κατοίκους του χωριού Κακοδίκι, στα νότια των Χανίων, εξαιτίας της κόντρας που έχει προκύψει με τον τοπικό Δήμο Καντάνου-Σελίνου ως προς τη...
Σκουπίδια στον ...καθαρό αέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης «σπρώχνει» την αποδοχή των αιολικών
Πανελλαδική έρευνα για την αποδοχή των πολιτών στα αιολικά πάρκα πραγματοποίησε το Πολυτεχνείο Κρήτης. Με ερωτήματα που θέτουν τους πολίτες στο δίλημμα άσπρο - μαύρο για τα αιολικά και χωρίς να γίνεται αναφορά...
Ερευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης «σπρώχνει» την αποδοχή των αιολικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πήραν θάρρος από την Ελαφόνησο, καταστρέφουν και το Ελαφονήσι
Τζιπ και επιβατικά αυτοκίνητα μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Ελαφονησίου Χανίων. Αυτή τη φορά έφτασαν μέχρι μέσα στη θάλασσα ● Αφωνία από τις ελεγκτικές αρχές.
Πήραν θάρρος από την Ελαφόνησο, καταστρέφουν και το Ελαφονήσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ο κατσίγαρος απειλεί τη ζωή μας»
Σοβαρές καταγγελίες για την ανεξέλεγκτη λειτουργία πυρηνελαιουργείου στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Επικίνδυνα απόβλητα σε δημόσια θέα, χωρίς μέτρα προστασίας και σε...
«Ο κατσίγαρος απειλεί τη ζωή μας»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβάλλουν στην Κρήτη την καύση σκουπιδιών
Χωρίς περιστροφές, κυβέρνηση αλλά και αυτοδιοίκηση προωθούν την ξεπερασμένη μέθοδο που από το 2016 είχαν απορρίψει κατηγορηματικά για το νησί • Πιάνουν τόπο οι πιέσεις του λόμπι των σκουπιδιών παρά τους...
Επιβάλλουν στην Κρήτη την καύση σκουπιδιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας