• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 8.4°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 8.8°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 1.0°C / 9.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 2.2°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.1°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.4°C / 8.8°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 2.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.5°C / 7.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 8.2°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 6.4°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  63%

Το 8ο Δημοτικό Ηρακλείου «υποβιβάστηκε» από εξαθέσιο σε τετραθέσιο γιατί οι γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να φοιτούν σε σχολείο μαζί με Ρομά και μετανάστες!

Σχολείο... ανεπιθυμήτων

 • A-
 • A+

Χτυπημένο από την κοινωνική προκατάληψη και τον αδικαιολόγητο φόβο, ένα σχολείο στην καρδιά του Ηρακλείου μαραζώνει με ελάχιστα παιδιά, αλλά πλέον και χωρίς δασκάλους.

Αιτία η άρνηση πολλών Ελλήνων γονιών να στείλουν τα παιδιά τους εκεί, επειδή φοβούνται τη συνύπαρξη με παιδιά Ρομά ή παιδιά μεταναστών.

Από τα 230 παιδιά που είχε το 2003, το δυναμικό του σχολείου έφτασε τα 50 παιδιά, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι Ρομά και παιδιά μεταναστών.

Από πέρυσι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης αποφάσισε να το μετατρέψει σε 4θέσιο, δρομολογώντας στην ουσία την ακόμα μεγαλύτερη διαρροή μαθητών.

Ολα αυτά συμβαίνουν στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, λίγα μέτρα πιο μακριά από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά.

Στα βουνά

«Εδώ και δύο χρόνια η τρίτη τάξη κάνει μάθημα μαζί με την τετάρτη και η πέμπτη μαζί με την έκτη», λέει στην «Εφ.Συν.» η διευθύντρια του σχολείου Πόπη Λεβέντη, περιγράφοντας μια κατάσταση που μοιάζει πιο πολύ με τα ορεινά και δυσπρόσιτα χωριά της κρητικής ενδοχώρας.

«Οι γονείς φοβούνται χωρίς να ξέρουν και αρνούνται να γράψουν τα παιδιά τους εδώ. Βρίσκουν διάφορα παραθυράκια στον νόμο και συνήθως δηλώνουν διαφορετική διεύθυνση (π.χ. το σπίτι του παππού και της γιαγιάς) για να πάνε σε άλλο σχολείο», αναφέρει η διευθύντρια.

Η δασκάλα Ελένη Γαραζανάκη δηλώνει υπερήφανη για την προσπάθεια που οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί έκαναν, για να πείσουν επιτέλους τα παιδιά των Ρομά της περιοχής να πάνε σχολείο.

«Αν δεν έρθουν εδώ, τότε γκετοποιούνται και δημιουργείται πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Και η αλήθεια είναι ότι καταφέραμε μέσα στο σχολείο να πετύχουμε τη συνύπαρξη. Εξάλλου τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα μεταξύ τους, κάνουν κοινές παρέες. Οι γονείς έχουν συνήθως το μεγαλύτερο πρόβλημα», αναφέρει η ίδια.

Η διευθύντρια ζητά έστω και τώρα από τους κατοίκους της περιοχής του κέντρου να επανεξετάσουν τη στάση τους: «Δεν γίνεται να ζήσουν τα παιδιά των Ελλήνων σε μια γυάλα, αφού στην πραγματική τοπική κοινωνία συμβιώνουν με τα παιδιά των Ρομά και των μεταναστών, και αυτόν τον ρόλο της συμβίωσης έρχεται να προωθήσει το σχολείο», λέει η κ. Λεβέντη.

Η Ελευθερία Ιατράκη, μία από τους γονείς που επιμένουν να στέλνουν το παιδί τους στο συγκεκριμένο σχολείο, δηλώνει βέβαιη για το ευεργετικό αποτέλεσμα της συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμικών ταυτοτήτων στο σχολικό περιβάλλον. «Δεν είδα ποτέ ως πρόβλημα το να διδάσκεται το παιδί μου μαζί με παιδιά Ρομά ή μεταναστών. Αντίθετα, το σημαντικότερο πρόβλημα του σχολείου μετά τη μετατροπή του σε 4θέσιο είναι η συγχώνευση των τάξεων, που μοιραία -παρά τις προσπάθειες των δασκάλων- πάει πίσω την εκπαιδευτική διαδικασία», αναφέρει η ίδια στην «Εφ.Συν.».

«Καλούμε τους γονείς τουλάχιστον να έρθουν και να μιλήσουν μαζί μας. Να μάθουν για τις προσπάθειές μας και να δουν για λίγο τη ζωή στο σχολείο», λέει η δασκάλα Ελένη Καγιαλίκου. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι γονείς που έχουν μεγαλύτερα παιδιά εδώ, αποφασίζουν να φέρουν και τα μικρότερα, όταν φτάσουν σε σχολική ηλικία. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι επηρεάζονται από τον φόβο και ξεκινούν πολύ νωρίτερα να σκαρφίζονται πώς θα δηλώσουν διαφορετική διεύθυνση, όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία της πρώτης Δημοτικού».

Αλλαγή νοοτροπίας

Και οι τρεις δασκάλες δηλώνουν πως το θέμα δεν λύνεται με μέτρα διοικητικού τύπου. Το θέμα είναι να αλλάξει η νοοτροπία, δεν θα είναι λύση να υποχρεωθούν με το ζόρι οι γονείς να φέρουν τα παιδιά τους εδώ, λένε. Από την πλευρά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου ο προϊστάμενος Ευρυβιάδης Βαλατίδης, αν και τονίζει προς όλους τους διευθυντές πως πρέπει να τηρούνται τα γεωγραφικά όρια, εντούτοις δηλώνει πως δεν έχει εξακριβώσει φαινόμενα παράτυπων μετεγγραφών.

«Φέτος κάναμε ακόμα και έρευνα μέσω των ΔΟΥ για τα στοιχεία των γονιών που γράψανε σε διπλανά σχολεία τα παιδιά τους και δεν βρήκαμε κάτι μεμπτό», δηλώνει στην «Εφ.Συν.», τονίζοντας όμως την πρόθεσή του να στηρίξει το 8ο Δημοτικό και σε καμία περίπτωση να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο, κάτι που θα σημάνει και μείωση των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών.

Μόνη λύση είναι η επαναφορά του ως τουλάχιστον εξαθέσιο, αντιτείνουν οι γονείς, αλλά και ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των δασκάλων στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης, ο οποίος επίσης εκτιμά ότι η συγχώνευση των τάξεων μοιραία θα οδηγήσει και άλλους γονείς να πάνε αλλού τα παιδιά τους. «Αν είναι ώς έναν βαθμό αναπόφευκτο να κάνουν μαζί μάθημα δύο τάξεις για την ενδοχώρα, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό για ένα σχολείο στο κέντρο μιας πόλης 150.000 κατοίκων», λέει ο ίδιος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν περνούν οι τραμπουκισμοί, ξαναρχίζουν τα μαθήματα αλβανικών
Με τη συμφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαθητών ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα αλβανικής γλώσσας για παιδιά μεταναστών στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά. Για το θέμα υπήρξε ένταση στο...
Δεν περνούν οι τραμπουκισμοί, ξαναρχίζουν τα μαθήματα αλβανικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κέρδισαν οι γονείς του 8ου Δημοτικού - Αιχμές από τον διευθυντή εκπαίδευσης
Αποσύρεται οριστικά η πρόταση για συγχώνευση δύο σχολείων στο κέντρο του Ηρακλείου μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των γονέων του 8ου Δημοτικού και την ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αιχμές...
Κέρδισαν οι γονείς του 8ου Δημοτικού - Αιχμές από τον διευθυντή εκπαίδευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες αντιδράσεις για την υποβάθμιση σχολικών μονάδων της Κρήτης
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. του Ηρακλείου, «Δ. Θεοτοκόπουλος» καταγγέλλει την αιφνιδιαστική και στα κρυφά όπως αναφέρει, απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου να υποβιβάσει λειτουργικά...
Νέες αντιδράσεις για την υποβάθμιση σχολικών μονάδων της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το βράδυ πογκρόμ, το πρωί σχολείο
Απροκάλυπτες πια οι σχέσεις ακροδεξιών στοιχείων με το «κίνημα» κατά της μάσκας. Στα θολά νερά της αγανάκτησης ψαρεύουν οι πρώην χρυσαυγίτες για νέο ακροατήριο. Η ακροδεξιά φασαρία κρύβει τις πραγματικές...
Το βράδυ πογκρόμ, το πρωί σχολείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας