• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.9°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 15.2°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.9°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 15.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.9°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 17.1°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 9.7°C / 14.4°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  2 BF
  75%

Οργανώσεις ΜέΡΑ25: Νεκροταφεία ανεμογεννητριών τα νησιά μας

 • A-
 • A+
Κοινή ανακοίνωση με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που επιτρέπει σε 47 μη διασυνδεδεμένα νησιά με το δίκτυο ηλεκτρισμού, να μπαίνουν ανεμογεννήτριες 20ετίας, εξέδωσαν οι Οργανώσεις του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Βορείου - Νοτίου Αιγαίου, Δωδεκανήσου και Κρήτης.

Οι νησιώτικες οργανώσεις του ΜέΡΑ25 τονίζουν ότι «η κυβέρνηση ανερυθρίαστα, αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών, έσπευσε να εξοφλήσει τα τελευταία της συμβόλαια προς την οικονομική ολιγαρχία παραδίδοντας νέα πεδία κερδοφορίας στους εθνικούς μας εργολάβους».

Όπως αναφέρεται στην κοι9νή ανακοίνωση, «την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται από τις μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη την επικράτεια, μια κυβέρνηση που στερείται πλέον νομιμοποίησης, που ως ολετήρας ισοπέδωσε ότι είχε απομείνει από τον δημόσιο τομέα και το κοινωνικό κράτος παραδίδοντας το στα χειρότερα κομμάτια του ολιγαρχικού ιδιωτικού τομέα, επιχειρεί πέραν της ιδιωτικοποίησης του νερού και των απορριμμάτων, την μετατροπή των νησιών μας σε νεκροταφεία απαρχαιωμένων ανεμογεννητριών».

Συγκεκριμένα, από την Κρήτη έως και τη Λέρο, η διάταξη του άρθρου 141 του πολυνομοσχεδίου, επιτρέπει σε 47 μη διασυνδεδεμένα νησιά με το δίκτυο ηλεκτρισμού, να μπαίνουν ανεμογεννήτριες 20ετίας και μάλιστα, σύμφωνα με τις οργανώσεις του ΜέΡΑ25, δίχως πιστοποιητικά ασφαλείας.

Και αυτό, όπως αναφέρεται, καθώς για ανεμογεννήτριες που πλέον δεν κατασκευάζονται είναι αδύνατον να εκδοθεί πιστοποιητικό ασφαλείας.

«Πρόκειται για ένα ακόμη δώρο της Μητσοτάκης Α.Ε προς το ολιγαρχικό καρτέλ της ενέργειας που μονοπωλεί την ανάπτυξη των αιολικών ανά την επικράτεια», τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ σημειώνεται ότι «είναι και δώρο προς τους Βορειοευρωπαίους κατασκευαστές ανεμογεννητριών αφού τους βγάζει από τη δυσχερή θέση αναζήτησης χώρων ταφής των ανεμογεννητριών που μέχρι σήμερα καταλήγουν κυρίως σε χώρες της Αφρικανικής ηπείρου».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η διάρκεια ζωής κάθε ανεμογεννήτριας προσδιορίζεται στα 20 έτη. Η ανακύκλωση των υλικών της και ιδιαιτέρως των πτερυγίων της, που αποτελούνται από σύνθετα και τοξικά υλικά, είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Δεν μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν. Και ενώ υπάρχουν ορισμένα κέντρα ανακύκλωσης, θεωρείται οικονομικά ασύμφορη η ανακύκλωσή τους σε μεγάλη κλίμακα.

«Στο διά ταύτα λοιπόν τα νησιά μας θα μετατραπούν σε νεκροταφεία παλιοσιδηρικών φορτωμένα με άπειρους τόνους οπλισμένου σκυροδέματος και χιλιόμετρα καλωδιώσεων. Επιπλέον οι απαρχαιωμένες ανεμογεννήτριες θα απαιτήσουν περισσότερες διανοίξεις τεράστιων δρόμων, τεράστια χωματουργικά έργα, θα απαιτήσουν την εκρίζωση χιλιάδων δέντρων αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων λόγω της αλλαγής της ροής των βρόχινων υδάτων. Πώς όλα αυτά εναρμονίζονται με την πράσινη μετάβαση; Πώς είναι δυνατόν οι εικόνες αυτές να εναρμονίζονται με τις τουριστικές περιοχές;», σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση.

Τέλος αναφέρεται ότι, όπως είχε επισημάνει ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Ε’ τμήματος του ΣτΕ Μιχαήλ Δεγκλερής: «Οι εκ του εξωτερικού εισαγόμενες ανεμογεννήτριες, σχεδιασθείσες στις ξένες χώρες της παραγωγής των, είναι εντελώς ασυμβίβαστες προς την μικρή κλίμακα του ελληνικού νησιωτικού τοπίου. Τυχόν εγκαθιστάμενες στους τόπους προτιμήσεως των επενδυτών, συνεπάγονται καταστροφή του αντιστοίχου πολιτιστικού, αισθητικού και φυσικού κεφαλαίου των νησιών μας, η οποία, βεβαίως, αποκλείεται από το Σύνταγμα του 1975 με το άρθ.24 και την παγία νομολογία του ΣτΕ για την προστασία των μικρών νησιών ως ευαίσθητων οικοσυστημάτων».

Στα 47 μη διασυνδεδεμένα νησιά περιλαμβάνονται :Αγ. Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Αμοργός, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκιοί. Αστυπάλαια, Γαύδος, Γυαλί, Δονούσα, Ερεικούσα, Θήρα, Θηρασία, Θύμαινα, Ικαρία. Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Κίμωλος, Κρήτη, Κύθνος, Κως, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μαράθι, Μεγαλονήσι, Μεγίστη, Μήλος, Νίσυρος, Οθωνοί, Οινούσες, Πάτμος, Ρόδος, Σάμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκύρος, Σύμη, Τέλενδος, Τήλος, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά, Ψέριμος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜέΡΑ25 Κρήτης: Φωτογραφικές διατάξεις για τα καρτέλ της ενέργειας
Για φωτογραφικές διατάξεις για τα καρτέλ της Ενέργειας στην Κρήτη και τη μετατροπή της Κρήτης και άλλων νησιών σε νεκροταφεία ανεμογεννητριών, κάνουν λόγο τα μέλη των Οργανώσεων Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25 σχετικά...
ΜέΡΑ25 Κρήτης: Φωτογραφικές διατάξεις για τα καρτέλ της ενέργειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νίκη για τη Σητεία και τους κατοίκους της
Άκυρο από το ΣτΕ στο «Υβριδικό Αμαρίου»: Το Συμβούλιο ακύρωσε την αδειοδότηση περιβαλλοντικών όρων που είχε παράσχει στο έργο το υπουργείο Περιβάλλοντος ● Απόφαση-ράπισμα για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης...
Νίκη για τη Σητεία και τους κατοίκους της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερώτηση του ΜέΡΑ25 στη Βουλή για το Υβριδικό Αμαρίου
Για απαράδεκτες μεθοδεύσεις βεβιασμένης υλοποίησης του έργου «Υβριδικό Αμαρίου», κάνει λόγο το ΜέΡΑ25 σε παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή.
Ερώτηση του ΜέΡΑ25 στη Βουλή για το Υβριδικό Αμαρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψήφισμα κατά του «Υβριδικού Αμαρίου» στη Σητεία
Ψήφισμα κατά του «Υβριδικού Αμαρίου» εκδόθηκε από τους συμμετέχοντες στην διαδήλωση κατά του έργου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στη Σητεία.
Ψήφισμα κατά του «Υβριδικού Αμαρίου» στη Σητεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρεμβάσεις υπουργών στη Δικαιοσύνη για το «Υβριδικό Αμαρίου»
Για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την πλευρά της κυβέρνησης κάνει λόγο ο δήμαρχος Σητείας σε σχέση με την υπόθεση του «Υβριδικού Αμαρίου» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ σήμερα το απόγευμα (7 μ.μ.)...
Παρεμβάσεις υπουργών στη Δικαιοσύνη για το «Υβριδικό Αμαρίου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η επιτάχυνση των Βιώσιμων Ενεργειακών Καινοτομιών ως λύση στην προώθηση των ΒΑΠΕ
Ως συνεισφορά στον σχετικό δημόσιο διάλογο, η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας οργάνωσε, την Τετάρτη 29 Ιουλίου, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις βιομηχανικές ΑΠΕ, με ομιλητή τον μαθηματικό PhD Βαγγέλη Φραγκιαδάκη...
Η επιτάχυνση των Βιώσιμων Ενεργειακών Καινοτομιών ως λύση στην προώθηση των ΒΑΠΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας