• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 3.5°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.7°C / 2.4°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 5.5°C
  5 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.4°C / -1.0°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.0°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  3 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 6.4°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.1°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 3.8°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.3°C / -0.3°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  1 BF
  65%

Χανιά: Οικολογικό έγκλημα η κατασκευή αντλιοστασίου στον Σταυρό Ακρωτηρίου

 • A-
 • A+
Για οικολογικό λάθος κάνουν λόγο οι κάτοικοι του Σταυρού Ακρωτηρίου στα Χανιά, με αφορμή την κατασκευή αντλιοστασίου λυμάτων της ΔΕΥΑΧ, σχεδόν 150 μέτρα από ανέγγιχτη παραλία στην οποία φτιάχνουν φωλιές και γεννούν οι θαλάσσιες χελώνες caretta – caretta.

Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν σε ένα έργο «φαραωνικού τύπου λυμάτων», όπως το χαρακτηρίζουν, ενώ κάνουν λόγο για μια «εγκληματικά λανθασμένη περιβαλλοντικά επιπόλαιη χωροθέτηση του αντλιοστασίου».

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Σταυρού πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην παραλία, δηλώνοντας την θέση της υπέρ του έργου, ωστόσο σίγουρα όχι στο συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο φτιάχνουν φωλιές και γεννούν οι θαλάσσιες χελώνες caretta – caretta.

Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία μιλάει για ένα μόνιμο εργοτάξιο αντλιοστασίου λυμάτων που θα δέχεται όλα τα λύματα Χωραφακίων και Σταυρού σε 24ωρη βάση 12 μήνες τον χρόνο, με γεννήτρια, ηλεκτρολογικό πίνακα, λεκάνη λυμάτων 24 ωρών, με σοβαρό κίνδυνο τα λύματα να καταλήξουν στην παραλία με τεράστιες οικολογικές συνέπειες όχι μόνο για τις θαλάσσιες χελώνες αλλά και για τους λουόμενους.

Επίσης, καταγγέλλει την, ενδεχομένως, εσκεμμένη απόκρυψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την τοπική κοινωνία, ζητώντας την ορθή εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου.

Σημειώνεται ότι σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η παρέμβασή τους την περασμένη Τετάρτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο χαρακτηρίζουν αφιλόξενο και επιθετικό. Όπως αναφέρουν, αντιμετωπίστηκαν με ειρωνεία, ενώ τους δόθηκε ελάχιστος χρόνος για να διατυπώσουν τις θέσεις τους.

Αναλυτικά η τελευταία ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την ΜΠΕ και το έργο:


«Σε Ιφιγένεια του αποχετευτικού έργου λυμάτων Χωραφάκια – Σταυρού εξελίσσεται το «σιλό» Α44.

Σκοπιμότητα, βιασύνη που εγείρει ερωτηματικά, αφελής επιπολαιότητα, ή μη ορθή μελέτη η χωροθέτηση του αντλιοστασίου λυμάτων Α44 στην παράλια carreta- caretta – Παχειά Άμμος;

Μια εβδομάδα έχει περάσει από την επίσημη αίτηση που υποβάλλαμε στα γραφεία της ΔΕΥΑΧ στις 29/11/2022 ώστε να μελετήσουμε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), μας είπαν ότι υπάρχει σε ηλεκτρονικό αρχείο pdf αλλά απουσίαζε η υπάλληλος και θα επέστρεφε την επόμενη ημέρα 30/11/2022.

Υπάρχει πλέον άσκηση σοβαρής ποινικής ευθύνης σε εξέλιξη, με δρομολόγηση κατάθεσης εγγράφων στις αρμόδιες αρχές όπως και συγκριτικός χάρτης συντεταγμένων που αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο και αντικειμενικό τρόπο την αρνητική δεσπόζουσα χωροθέτηση του σημείου Α44, σε σχέση με τα υπόλοιπα αντλιοστάσια, αφού οι συγκριτικές διαφορές σε σχέση με την αιγιαλίτιδα ζώνη που δεν είναι και παραλίες κολύμβησης εκτός την παράλια Τερσανά, ξεπερνούν τα 250 μέτρα σε σύγκριση με την παράλια θαλασσίων χελωνών caretta – caretta που βρίσκεται στα 26 μέτρα από τις ομπρέλες και τις πετσέτες των λουόμενων Χανιωτών - τουριστών και των παιδιών τους.

Μιλάμε για ένα μόνιμο εργοτάξιο αντλιοστασίου λυμάτων που θα δέχεται όλα τα λύματα Χωραφακίων και Σταυρού σε 24ωρη βάση 12 μήνες τον χρόνο, με γεννήτρια, ηλεκτρολογικό πίνακα, λεκάνη λυμάτων 24 ωρών και επειδή σύμφωνα με τον νόμο του Μέρφυ όταν πάει κάτι στραβά όλα τείνουν στραβά, τα λύματα θα καταλήξουν στην παραλία με τεράστιες οικολογικές συνέπειες όχι μόνο για τις θαλάσσιες χελώνες αλλά και για τους ανυποψίαστους λουόμενους που απολαμβάνουν το καλοκαιρινό τους μπάνιο.

Πράσινο σημείο αποτελεί το σημείο Α44 με την εφαρμογή της μεθόδου P-Median, όπως προκύπτει από μελέτη περί χωροθέτησης πράσινων σημείων που εκπονήθηκε με εντολή του Δήμου Χανίων με λογισμικό GIS. Το ερώτημα είναι γιατί δεν ενημερώθηκε ο μελετητής, ο ανάδοχος του έργου κλπ για την συγκεκριμένη μελέτη και εάν ενημερώθηκε πως προέβη σε ένα τόσο σοβαρό περιβαλλοντικό ατόπημα.

Απευθύνουμε μήνυμα σύγκλισης απόψεων και όχι στείρας αντιπαράθεσης στον δήμαρχο Χανίων κο Σημανδηράκη, την πρόεδρο του ΔΕΥΑΧ κα Χατζηδάκη και το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, ότι η ορθή εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου προάγει την τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και εξασφαλίζει την ορθή χρήση των περιβαλλοντικών όρων.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΕΣ , ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΝΙΩΝ , ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΕ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ, ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ , ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΥΠΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ NATURA 2000 ΠΑΡΑΛΙΑ CARETTA – CARETTA – ΠΑΧΕΙΑ ΑΜΜΟΣ – ΣΤΑΥΡΟΣ – ΑΚΡΩΤΗΡΙ, ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΠΙΠΟΛΑΙΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ σχεδόν 150m2 ΣΤΟ «ΣΙΛΟ» Α144. ΖΗΤΑΜΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΜΠΕ)».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ οι κάτοικοι του Σταυρού Ακρωτηρίου για το αντλιοστάσιο στην παραλία
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει τα μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Σταυρού και Αλλοδαπών Κατοίκων Σταυρού, με αίτηση ακύρωσης όλων των διοικητικών πράξεων, εκκρίσεων και αδειοδοτήσεων, λόγω μη ΜΠΕ...
Στο ΣτΕ οι κάτοικοι του Σταυρού Ακρωτηρίου για το αντλιοστάσιο στην παραλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτοικοι της Κρήτης διεθνοποιούν την προστασία του Σταυρού Ακρωτηρίου
Κείμενο δράσης με συλλογή υπογραφών απεστάλη από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Σταυρού με πρωτοβουλία των αλλοδαπών που διαμένουν στις περιοχές του Σταυρού – Κουνουπιδιανών και Χωραφάκια ενάντια στην ενδεχόμενη...
Κάτοικοι της Κρήτης διεθνοποιούν την προστασία του Σταυρού Ακρωτηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το αντλιοστάσιο λυμάτων στο Σταυρό Ακρωτηρίου
Με νέα ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι του Σταυρού Ακρωτηρίου τονίζουν ότι επιχειρείται να γίνει εργασίες με γνώμονα μία μελέτη περιβαλλοντικών όρων του 2016 και όχι τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ...
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το αντλιοστάσιο λυμάτων στο Σταυρό Ακρωτηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτοικοι Σταυρού Ακρωτηρίου: Άφαντη η ΜΠΕ για το αποχετευτικό έργο λυμάτων
Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Σταυρού Ακρωτηρίου καταγγέλλει έλλειψη ενημέρωσης για το αποχετευτικό έργο λυμάτων που σχεδιάζεται σε παραλία της περιοχής όπου γεννούν οι θαλάσσιες χελώνες.
Κάτοικοι Σταυρού Ακρωτηρίου: Άφαντη η ΜΠΕ για το αποχετευτικό έργο λυμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜέΡΑ25 Κρήτης: Στα Χανιά προτιμάμε τα λύματα από τις Caretta Caretta
Για περιβαλλοντική αυθαιρεσία που ξεπερνά κάθε φαντασία, κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25, αναφορικά με την σχεδιαζόμενη κατασκευή δεξαμενής λυμάτων και αντλιοστασίου από...
ΜέΡΑ25 Κρήτης: Στα Χανιά προτιμάμε τα λύματα από τις Caretta Caretta
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενημερωτική δράση και συζήτηση για το αντλιοστάσιο στον Σταυρό Ακρωτηρίου
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ζήτημα της χωροθέτησης του αντλιοστασίου λυμάτων στην παραλία Παχιά Άμμος στον Σταυρό Ακρωτηρίου, με τις πρωτοβουλίες των κατοίκων να καλούν σε ενημερωτική συνάντηση για το...
Ενημερωτική δράση και συζήτηση για το αντλιοστάσιο στον Σταυρό Ακρωτηρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας