• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.0°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 27.7°C
  0 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 27.9°C
  0 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.4°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.2°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  4 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 21.5°C / 27.8°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 29.0°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 28.6°C
  2 BF
  32%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  48%

Σωματείο ΠΑΓΝΗ: Η διοίκηση προβάλει απατηλή εικόνα για την υποστελέχωση

 • A-
 • A+
Απαντήσεις σε όσα δήλωσε σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης, αναφορικά με την στελέχωση του νοσοκομείου, δίνει, μέσω ανακοίνωσης, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ηρακλειώτικη εφημερίδα «Πατρίς», στις 22 Ιουνίου, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ προσπάθησε ακόμη μια φορά να προβάλει μια απατηλή εικόνα πλήρους στελέχωσης του νοσοκομείου.

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ είχε δηλώσει στην «Πατρίς» ότι οι αναισθησιολόγοι είναι υπεραρκετοί καθώς υπάρχουν 15 αναισθησιολόγοι για 9 χειρουργικά τραπέζια καθώς επίσης και ότι το νοσοκομείο έχει 990 νοσηλευτές και οι 133 είναι εκτός (αποσπασμένοι για διάφορους λόγους) δηλαδή υπάρχουν 860 νοσηλευτές και περίπου 757 κρεβάτια. «Δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα. Τα νούμερα είναι αυτά. Οι συνδικαλιστές μπορεί να διαμαρτύρονται αλλά ο νοών νοείτω», συμπλήρωσε ο διοικητής.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, «η αναφορά στην αναλογία 1 νοσηλευτής για 2 ασθενείς είναι άτυχη, ανεδαφική και εκ του πονηρού. Αναφέρεται στο σύνολο του αριθμού των εργαζομένων που υπηρετούν στη Νοσηλευτική Υπηρεσία (όλες οι ειδικότητες) σε αντιστοιχία μόνο με τον αριθμό των νοσηλευομένων. Η λειτουργία του νοσοκομείου και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας δεν αναφέρεται μόνο στα κλινικά τμήματα (κλινικές) αλλά στα δεκάδες τμήματα που είτε αναφέρονται στον οργανισμό του νοσοκομείου είτε σε τμήματα που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί (ΤΕΠ, εξωτερικά ιατρεία, αιμοδοσία, χειρουργεία, αιμοδυναμικό, τεχνητό νεφρό κλπ).  Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με τη δημιουργική λογιστική δεν αντιμετωπίζονται τα καθημερινά λειτουργικά προβλήματα».

Όσον αφορά τα χειρουργεία, ο κ. Χαλκιαδάκης είπε πως «μπήκαμε σε ρυθμούς της προ Covid εποχής», σημειώνοντας πως λειτουργούν 9 στα 9 χειρουργικά τραπέζια και καθημερινά γίνονται περίπου 30 επεμβάσεις μικρής ή μεγαλύτερης βαρύτητας.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η επαναφορά της λειτουργίας των 9 χειρουργικών κρεβατιών που επικαλείται ο διοικητής, έγινε με μετακίνηση της μοναδικής αναισθησιολόγου-εντατικολόγου της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας και τη νοσηλεία των καρδιοχειρουργικών περιστατικών στη ΜΕΘ άμεσα μετεγχειρητικά, ενώ όσον αφορά την επάρκεια σε υποδομές, ο διοικητής αναφέρεται στην ύπαρξη 757 κρεβατιών, παραλείποντας εσκεμμένα την ύπαρξη ράντζων στην ψυχιατρική ή το συγχρωτισμό από τις συγχωνεύσεις Παιδιατρικής - Παιδοχειρουργικής, Καρδιο-Θωρακο-Αγγειοχειρουργικής, Νεφρολογικής - ΩΡΛ, κλπ. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ:


«Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπική εφημερίδα στις 22/6, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ προσπάθησε ακόμη μια φορά να προβάλει μια απατηλή εικόνα πλήρους στελέχωσης του νοσοκομείου. Το Σωματείο Εργαζομένων ανέκαθεν διεκδικούσε την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου με την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού ώστε να αποσυμφωρηθούν οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία και τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία. Όμως τόσο οι διοικήσεις όσο και οι κυβερνήσεις, διαχρονικά,  αρκούνται σε «μπαλώματα» επικίνδυνα για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους. 

Η αναφορά στην αναλογία 1 νοσηλευτής για 2 ασθενείς είναι άτυχη, ανεδαφική και εκ του πονηρού. Αναφέρεται στο σύνολο του αριθμού των εργαζομένων που υπηρετούν στη Νοσηλευτική Υπηρεσία (όλες οι ειδικότητες) σε αντιστοιχία μόνο με τον αριθμό των νοσηλευομένων. Η λειτουργία του νοσοκομείου και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας δεν αναφέρεται μόνο στα κλινικά τμήματα (κλινικές) αλλά στα δεκάδες τμήματα που είτε αναφέρονται στον οργανισμό του νοσοκομείου είτε σε τμήματα που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί (ΤΕΠ, εξωτερικά ιατρεία, αιμοδοσία, χειρουργεία, αιμοδυναμικό, τεχνητό νεφρό κλπ).  Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με τη δημιουργική λογιστική δεν αντιμετωπίζονται τα καθημερινά λειτουργικά προβλήματα. 

Εξάλλου η έλλειψη προσωπικού αποτυπώνεται από τις οφειλές αδειών και ρεπό (χιλιάδες ημέρες από το 2020), από τις διπλοβάρδιες των νοσηλευτών και την υπέρβαση του μηνιαίου πλαφόν των εφημερίων πολλών γιατρών. Η κάλυψη με έναν μεταφορέα ασθενών σε ολόκληρο το κτίριο απογεύματα και νύχτες, η έλλειψη βοηθών θαλάμων, μειωμένη στελέχωση στο τμήμα καθαριότητας, τα ακάλυπτα πόστα απ’ το τμήμα καθαριότητας πολλά απογεύματα συνθέτουν την καθημερινή πραγματικότητα. 

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό δημιουργεί την αναγκαιότητα ύπαρξης των αποκλειστικών νοσηλευτών. 

Η μείωση της λίστας των τακτικών χειρουργείων σε βάθος χρόνου (6.000 ασθενείς) θα μπορεί να είναι πραγματικά εφικτή μόνο με την πλήρη στελέχωση χειρουργείου και αναισθησιολογικού με όλες τις ειδικότητες και κατηγορίες εργαζομένων. Η επαναφορά της λειτουργίας των 9 χειρουργικών κρεβατιών, που επικαλείται ο διοικητής, έγινε με μετακίνηση της μοναδικής αναισθησιολόγου-εντατικολόγου της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας και τη νοσηλεία των καρδιοχειρουργικών περιστατικών στη ΜΕΘ άμεσα μετεγχειρητικά.

Όσον αφορά την επάρκεια σε υποδομές, ο διοικητής αναφέρεται στην ύπαρξη 757 κρεβατιών, παραλείποντας εσκεμμένα την ύπαρξη ράντζων στην ψυχιατρική ή το συγχρωτισμό από τις συγχωνεύσεις Παιδιατρικής - Παιδοχειρουργικής, Καρδιο-Θωρακο-Αγγειοχειρουργικής, Νεφρολογικής - ΩΡΛ, κλπ. 

Ο διοικητής αναφέρεται στις πολύμηνες αναμονές για ραντεβού χωρίς να μιλάει όμως για τις ανεπαρκέστατες υποστελεχωμένες και ελλιπώς εξοπλισμένες δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ). Οι μόλις 12 ΤΟΜΥ σε όλη την Κρήτη, που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες ενός πληθυσμού μεγαλύτερου των 600.000 κατοίκων, ο οποίος υπερδιπλασιάζεται τους τουριστικούς μήνες, είναι στελεχωμένες με ελάχιστους επικουρικούς μόνο γιατρούς (με 2ετείς συμβάσεις) και δεν λειτουργούν σε 24ωρη, αλλά 12ωρη, βάση. Τα κέντρα υγείας (ΚΥ) είναι επίσης υποστελεχωμένα και ανεπαρκή σε αριθμό (π.χ. στο Δήμο Ηρακλείου υπάρχει μόνο ένα αστικό ΚΥ για περισσότερους από 170.000 κατοίκους). Η αλήθεια είναι ότι απλές εξετάσεις ρουτίνας δεν γίνονται στα κέντρα υγείας, αλλά στέλνονται στα νοσοκομεία, γιατί θεωρείται ασύμφορη η κρατική χρηματοδότηση της ΠΦΥ για την ενίσχυσή της με μόνιμο προσωπικό των εργαστηρίων και με εξοπλισμό, αντιδραστήρια και λοιπό υλικό.

Οι δηλώσεις λοιπόν αυτές της διοίκησης αποτελούν κάλεσμα αποδοχής της υπάρχουσας κατάστασης - των ελλείψεων προσωπικού, της εντατικοποίησης της δουλειάς, των λιστών αναμονής, της αύξησης των πληρωμών για παροχές υγείας- στο όνομα του ρεαλιστικού και του εφικτού. Το «όραμα» της διοίκησης έχει στόχο την καλλιέργεια συμβιβασμού με την πολιτική της μειωμένης κρατικής και της αυξημένης ατομικής ευθύνης για παροχές υγείας καθώς και της ενίσχυσης της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Το δικό μας όραμα βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής των διοικήσεων και των κυβερνήσεων. Το όραμά μας περιλαμβάνει ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των συμπράξεων των δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα, ένα σύστημα που θα παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης και θα έχει στο επίκεντρό του τις σύγχρονες ανάγκες ασθενών και εργαζομένων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ
Νέες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Νέες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλείνει η Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ λόγω διασποράς του κορονοϊού
Σταματούν οι εισαγωγές νέων ασθενών στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ για 14 ημέρες, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού που σημειώθηκε τελευταία.
Κλείνει η Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ λόγω διασποράς του κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραίτηση και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό
Μετά τις παραιτήσεις στο νοσοκομείο Χανίων, έρχεται μία ακόμα παραίτηση, αυτήν την φορά στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, αποτέλεσμα της σοβαρής έλλειψης προσωπικού.
Παραίτηση και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κύμα παραιτήσεων στο Νοσοκομείο Χανίων
Διευθυντές χειρουργοί εντέλλονται να εργάζονται και στα Επείγοντα, ενώ φτάνουν να δουλεύουν ώς και 60 ώρες την εβδομάδα κάνοντας ακόμη και ράμματα ή να τοποθετούν γύψο ● Παραιτήθηκαν ο διευθυντής του ΤΕΠ και...
Κύμα παραιτήσεων στο Νοσοκομείο Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜέΡΑ25: Τα Χανιά δεν θα έχουν γιατρούς αλλά θα έχουν… F-35
Να προσληφθούν άμεσα νέοι γιατροί, με αξιοπρεπείς μισθούς ώστε να ανακληθούν οι παραιτήσεις του προσωπικού στο Νοσοκομείο Χανίων, ζητούν με ανακοίνωση οι Ομάδες Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25.
ΜέΡΑ25: Τα Χανιά δεν θα έχουν γιατρούς αλλά θα έχουν… F-35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο
Σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων Ηρακλείου αντιμετωπίζει χρόνια διαρκώς επιδεινούμενα προβλήματα υποστελέχωσης, τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί...
Ηράκλειο: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας