• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.3°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.4°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 8.9°C / 13.8°C
  0 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.7°C
  0 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 16.8°C
  2 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.0°C
  0 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 16.5°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 13.9°C
  2 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  1 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρόμος καθ’ οδόν για το νοσοκομείο

 • A-
 • A+
Διασωληνωμένοι ασθενείς και θύματα ανακοπών ή τροχαίων θα διακομίζονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο συνοδευόμενοι από… νευρολόγο ή γαστρεντερολόγο αλλά ακόμα και από νέους γιατρούς με εκπαίδευση 6 μηνών ● Γιατροί αρνούνται να εκτελέσουν τις παράνομες και επικίνδυνες για τους ασθενείς εντολές του υπουργείου Υγείας.

Σε θανάσιμο κίνδυνο βάζει τις ζωές των πολιτών η απόφαση του υπουργείου Υγείας για τη διακομιδή βαρέων περιστατικών και διασωληνωμένων ασθενών από γιατρούς χωρίς καμία εξειδίκευση σε αντίστοιχες κρίσιμες ιατρικές πράξεις. Στα ασθενοφόρα καλούνται να μπουν συνοδεύοντας τους διασωληνωμένους ασθενείς ακόμα και νέοι ειδικευόμενοι γιατροί σε οποιαδήποτε ειδικότητα και με εμπειρία μόλις έξι μηνών, τη στιγμή που τα ιατρικά πρωτόκολλα επιβάλλουν συνοδεία από αναισθησιολόγο και από γιατρό ειδικότητας σχετικής με το πρόβλημα του ασθενούς (π.χ. καρδιολόγος για ανακοπές).

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει με μπαλώματα τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις μονάδες Υγείας και στο ΕΚΑΒ, το υπουργείο διατάζει γιατρούς στα νοσοκομεία της χώρας να εκτελούν διακομιδές ασθενών χωρίς να κατέχουν σχετική κατάρτιση και φυσικά χωρίς να ενημερώνονται οι συγγενείς τους ότι η διακομιδή θα γίνει από μη εξειδικευμένο προσωπικό. Σημαντικές είναι οι αντιδράσεις στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπως και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, με τους γιατρούς να δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υπακούσουν στις παράνομες εντολές.

Η διοίκηση του νοσοκομείου κατάρτισε μια λίστα θέτοντας με αλφαβητική σειρά (sic) τους γιατρούς του νοσοκομείου σε εφημερίες ετοιμότητας σε περίπτωση που χρειαστεί διακομιδή ασθενούς. Πλέον καλούνται γιατροί άσχετων ειδικοτήτων αλλά ακόμα και νέοι ειδικευόμενοι γιατροί να πραγματοποιήσουν τις κρίσιμες διακομιδές ασθενών διασωληνωμένων, από ανακοπή καρδιάς ή βαριά εγκεφαλικά, από τροχαία ή με βαριές αναπνευστικές ανεπάρκειες κ.λπ.

Με ανακοινώσεις τους ήδη οι γιατροί της Παθολογικής και της Ορθοπεδικής Κλινικής κατήγγειλαν ως παράνομη και αντιεπιστημονική τη διαδικασία που ακολουθείται. Οι παθολόγοι δηλώνουν σαφώς πως αρνούνται να εκτελέσουν το προτεινόμενο πρόγραμμα διακομιδών, ενώ οι ορθοπεδικοί τονίζουν πως για κάθε διακομιδή θα ζητούν να υπάρχει «εντέλλεσθε» από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ θα ενημερώνουν και τους συγγενείς για τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» πως η διακομιδή διασωληνωμένων ή σε βαριά κατάσταση ασθενών δεν είναι μια απλή μεταφορά από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

«Χρειάζονται ειδικές γνώσεις αναισθησιολογίας ή εντατικολογίας. Τεχνικές γνώσεις που έχουν να κάνουν με επεμβατικού τύπου ενέργειες, όπως ο χειρισμός του σωλήνα και η χρήση του αναπνευστήρα, αλλά και γνώσεις φαρμακολογίας που έχουν να κάνουν με τις δράσεις και τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων που στην πλειονότητά τους είναι ενδοφλέβια ναρκωτικά και αναισθητικά φάρμακα. Επίσης χρειάζεται πρακτική εμπειρία στο αντικείμενο αυτό, δηλαδή εκπαίδευση».

«Μην εκτελείτε»

«Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει», λέει η ίδια. «Είναι σαν να είσαι καπετάνιος σε πλεούμενο αλλά όσον αφορά την οδήγηση αυτοκινήτου να έχεις περάσει μόνο τα σήματα και να σε βάλουν να οδηγήσεις σε αγώνα της Φόρμουλα 1».

Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών έχει καλέσει τον Θάνο Πλεύρη να μην προχωρήσει στην εφαρμογή αυτής της επικίνδυνης πρακτικής αλλά και τους γιατρούς να αρνούνται να εκτελέσουν ιατρικές πράξεις που είναι πέρα από το γνωστικό τους αντικείμενο και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, η διακομιδή βαρέως πάσχοντος μηχανικά αεριζόμενου διασωληνωμένου ασθενούς είναι σοβαρότατη ιατρική πράξη που απαιτεί συγκεκριμένη εμπειρία στην προστασία του αεραγωγού, στην καρδιοαναπνευστική ανάνηψη και στην επείγουσα ενδοτραχειακή διασωλήνωση (στην περίπτωση που ο ασθενής συμβεί να αποσωληνωθεί κατά τη διαδρομή του ασθενοφόρου οχήματος).

Μάλιστα η ΟΕΝΓΕ έχει αποστείλει στον υπουργό και νομική γνωμοδότηση στην οποία τονίζεται πως με βάση τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, «εάν βλαφθεί η υγεία του διασωληνωμένου ή βαρέως πάσχοντος ασθενούς στο στάδιο της διακομιδής, ο ιατρός που ανέλαβε την ευθύνη της ασφαλούς διακομιδής από ένα νοσοκομείο σε άλλο μπορεί να ελεγχθεί ποινικά και πολύ περισσότερο εάν η ειδικότητά του αποκλείει ανάληψη και εκτέλεση της ιατρικής πράξης της διακομιδής».

Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση προχωρά χωρίς να υπολογίζει τον κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές αλλά και το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών που πιθανώς αντιμετωπίσουν οι γιατροί. «Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του τρόπου χειρισμού της πανδημίας από την κυβέρνηση», λέει η κ. Ιωαννίδου στην «Εφ.Συν.».

«Ξεκινήσαμε από το να στελεχώνουν τις κλινικές Covid γιατροί ανειδίκευτοι σε αναπνευστικές παθήσεις, συνεχίσαμε με διασωληνώσεις ασθενών εκτός ΜΕΘ και πλέον μπορούν να γίνουν τα πάντα από όλους. Αρκεί να υπάρχει ένα κρεβάτι και κάποιος με άσπρη μπλούζα δίπλα σε αυτό. Το βαρέλι δεν έχει πάτο, δυστυχώς».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ώρα της αλήθειας για το φονικό φορτηγό - Αναβολή στη δίκη
Αναβλήθηκε η εκδίκασης της υπόθεσης για το εργατικό δυστύχημα του 2020. Ο Μ. Αφράτης κλήθηκε να οδηγήσει ένα όχημα-δημόσιο κίνδυνο. «Μέτρια» βρήκε την κατάσταση του οχήματος ο πραγματογνώμονας της αστυνομίας,...
Η ώρα της αλήθειας για το φονικό φορτηγό - Αναβολή στη δίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αίμα ξανά στον Μυλοπόταμο
Εν ψυχρώ δολοφονία 22χρονου μετά από φραστικό επεισόδιο στον οικισμό Αργουλιός ● Παραδόθηκε ο 44χρονος δράστης ● Κινήσεις αντεκδίκησης φοβάται η αστυνομία.
Αίμα ξανά στον Μυλοπόταμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κείμενο 36 γιατρών του νοσοκομείου Ρεθύμνου για τις διακομιδές ασθενών
Κείμενο προκειμένου να ενημερώσουν την κοινωνία του Ρεθύμνου σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών, δημοσίευσαν 36 γιατροί του νοσοκομείου της...
Κείμενο 36 γιατρών του νοσοκομείου Ρεθύμνου για τις διακομιδές ασθενών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Λύση στις διακομιδές του ΕΚΑΒ ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Τη διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου καταγγέλλει με απόφασή του το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, αναφορικά με την εφαρμογή της απόφασης του υπουργείου να πραγματοποιούνται...
Ρέθυμνο: Λύση στις διακομιδές του ΕΚΑΒ ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πανδημία» παραιτήσεων από γιατρούς στην Κρήτη
Υποβάλλουν σωρηδόν τις παραιτήσεις τους καταγγέλλοντας τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τον υπερβολικό φόρτο εργασίας που πέφτει στις πλάτες τους Ακρως επικίνδυνη πια για τους ασθενείς η λειτουργία...
«Πανδημία» παραιτήσεων από γιατρούς στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας