• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 32.8°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 32.0°C
  4 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.0°C / 30.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.0°C / 34.3°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 30.6°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.1°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  2 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 30.4°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.6°C / 35.0°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  1 BF
  47%

Στην παραλία Δράπανο έχουν κατασκευαστεί υποδομές χωρίς έγκριση από το υπουργείο Τουρισμού, ανάμεσά τους και ελικοδρόμιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Καθεστώς» ο αποκλεισμός των πολιτών από τις παραλίες

 • A-
 • A+
Συνεχίζονται οι καταγγελίες για την καταστρατήγηση της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία Δράπανο της Χερσονήσου από τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Στις 31 Μαρτίου λήγει (τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα) το «συγχωροχάρτι» της κυβέρνησης προς τους μεγαλοξενοδόχους για την αναστολή κατεδαφίσεων των παράνομων κατασκευών στους αιγιαλούς και στις παραλίες. Η ετήσια αναστολή δόθηκε πέρυσι (αξιοποιώντας ως ευκαιρία τον κορονοϊό), ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι το τέλος του μήνα ετοιμάζεται και νέα ευνοϊκή ρύθμιση για παράταση της ασυλίας. Ήδη σχετική ρύθμιση προαναγγέλλεται σε άσχετο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, που έρχεται προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι εξελίξεις για την Κρήτη και ειδικά για τα τουριστικά της θέρετρα, όπου εδώ και χρόνια σοβεί η αντιπαράθεση των ξενοδόχων με την τοπική κοινωνία για το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Σταλίδας στον Δήμο Χερσονήσου όπου είναι συνεχείς οι καταγγελίες για αποκλεισμό της παραλίας στη θέση Δράπανο, η οποία έχει απασχολήσει πολλάκις το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου. Εκεί, όπως καταγγέλλεται, ένα μεγάλο τμήμα της παραλίας έχει αποκλειστεί από τα ξενοδοχεία NANA Beach και ΝΑΝΑ Princess τα οποία έχουν αποκόψει όλες τις προσβάσεις προς την παραλία κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου.

Η εταιρεία έχει λάβει άδεια παραχώρησης από το 2006 για την κατασκευή τουριστικού λιμένα εντός διετίας. Αν και ο λιμένας δεν έχει κατασκευαστεί, εν τούτοις, 16 χρόνια μετά, η πρόσβαση στο κοινό παραμένει κλειστή και ήδη γίνεται αποκλειστική εκμετάλλευση της παραλίας, όπου έγιναν προσαμμώσεις και τοποθετήθηκαν ομπρέλες και ξαπλώστρες για τους πελάτες των ξενοδοχείων, ενώ, όπως αποδεικνύεται και από φωτογραφικό υλικό, εκεί έχει κατασκευαστεί μέχρι και… ελικοδρόμιο.

Μετά τις καταγγελίες που έφτασαν στην «Εφ.Συν.», απευθυνθήκαμε στη Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού και Υποδομών του υπουργείου Τουρισμού, η οποία μας απάντησε πως για το έργο δεν έχουν προσκομιστεί και δεν έχουν εγκριθεί οριστικές μελέτες και επομένως «η κατάληψη του αιγιαλού και της παραλίας εντός του χωροθετημένου λιμένα αυτονόητα δεν είναι επιτρεπτή, όπως και κάθε κατασκευή που δεν έχει εγκριθεί με την απόφαση παραχώρησης του 2006».

Στο ίδιο έγγραφο, που υπογράφεται από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης, Ευστ. Γρηγοριάδη, τονίζεται πως «η πρόσβαση στον αιγιαλό και στην παραλία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι διασφαλισμένη και απρόσκοπτη». Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος αναφέρει στην «Εφ.Συν.» πως ο δήμος έχει όντως διαπιστώσει τη μη ύπαρξη απρόσκοπτης πρόσβασης (τουλάχιστον μέχρι την περσινή σεζόν) και αμέσως ενημέρωσε εγγράφως τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πολεοδομία), ζητώντας να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του νόμου.

Η «Εφ.Συν.» ζήτησε τη θέση της καταγγελλόμενης εταιρείας «Καράτζη Α.Ε.» και ο γενικός διευθυντής της, Κώστας Αρχοντάκης, μας απάντησε πως η διέλευση των πολιτών προς την παραλία γίνεται απρόσκοπτα και χωρίς αντίτιμο αλλά μέσα από τις εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων, ώστε να υπάρχει και ο σχετικός έλεγχος για την ασφάλεια των πελατών. Στο ερώτημα αν οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν δωρεάν την παραλία ο κ. Αρχοντάκης ξεκαθαρίζει πως υπάρχει αντίτιμο μόνο εφόσον γίνει χρήση των υποδομών της παραλίας, δηλαδή ξαπλώστρες-ομπρέλες κτλ. (σ.σ.: αυτές που το υπουργείο Τουρισμού χαρακτηρίζει «μη επιτρεπτές»).

Ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει πως ταυτόχρονα υπάρχει και η δυνατότητα σε μικρό μέρος της παραλίας για χρήση χωρίς πληρωμή. «Η εταιρεία συμμορφώνεται πλήρως με τη νομοθεσία και τις πολεοδομικές διατάξεις», λέει ο κ. Αρχοντάκης, ενώ τονίζει πως έχει ήδη υποβληθεί αίτημα για τροποποίηση χωροθέτησης του ξενοδοχειακού λιμένα σε «καταφύγιο τουριστικών σκαφών». Η Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού του υπουργείου Τουρισμού επιβεβαιώνει πως έχει υποβληθεί το αίτημα και πως βρίσκεται υπό εξέταση από την υπηρεσία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για μπάζωμα και "ιδιωτικοποίηση" παραλίας στη Χερσόνησο
Σε καταγγελία για μπάζωμα και δημιουργία τοιχίων σε παραλία της περιοχής της Σταλίδας Χερσονήσου, προχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος Χερσονήσου, Μανόλης Διαμαντάκης, επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας».
Καταγγελία για μπάζωμα και "ιδιωτικοποίηση" παραλίας στη Χερσόνησο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλλουν καταπάτηση από ξενοδοχείο στη Μίλατο Αγίου Νικολάου
Για ρουσφετολογικού χαρακτήρα νομιμοποιήσεις καταπατήσεων εταιρίας που διαχειρίζεται ξενοδοχείο στην περιοχή της Μιλάτου του Δήμου Αγίου Νικολάου, κάνει λόγο η περιφερειακή παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Καταγγέλλουν καταπάτηση από ξενοδοχείο στη Μίλατο Αγίου Νικολάου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Συνεργασία Αυτοδιοίκησης-Ξενοδόχων για την πρόληψη της πλαστικής ρύπανσης
Πρωτοβουλία για κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης και αύξηση της βιωσιμότητας των παράκτιων περιοχών, έλαβε η Περιφέρεια Κρήτης, με αφορμή τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό έργο Blue Ιslands.
Κρήτη: Συνεργασία Αυτοδιοίκησης-Ξενοδόχων για την πρόληψη της πλαστικής ρύπανσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τους έδιωξε επειδή ήταν από τη «Μακεδονία»
Δείγμα… κρητικής φιλοξενίας απόλαυσαν τουρίστες από την ΠΓΔΜ, οι οποίοι βρέθηκαν στο νησί και συγκεκριμένα στα Μάλια. Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου της περιοχής αρνήθηκε να τους φιλοξενήσει όταν διαπίστωσε τον τόπο...
Τους έδιωξε επειδή ήταν από τη «Μακεδονία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μάχη της άμμου στη Σταλίδα
Ενας αδυσώπητος πόλεμος μαίνεται στο βόρειο παραλιακό μέτωπο της Κρήτης όπου επιβάλλεται (ως συνήθως) ο νόμος του ισχυρού. Ο λόγος για τις καταπατήσεις αιγιαλού και τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες από...
Η μάχη της άμμου στη Σταλίδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά η σεζόν και οι... μπουλντόζες
Σοβαρές καταγγελίες για συνεχιζόμενες καταπατήσεις αιγιαλού από ξενοδοχεία στη Χερσόνησο, για δημιουργία ιδιωτικών παραλιών και λιμανιών αλλά και για «εξαφάνιση» ενάλιων αρχαιοτήτων προχωρούν κάτοικοι και...
Ξεκινά η σεζόν και οι... μπουλντόζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας