• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.6°C / 15.1°C
  4 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  12°C 10.3°C / 14.2°C
  4 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 17.0°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  5 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.7°C
  2 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.3°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  4 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  1 BF
  95%

Το νεαρό της ηλικίας της και η αναπηρία της δεν έχουν εμποδίσει την 29χρονη Κική Καρπαθιωτάκη να καταφέρει πολλά πράγματα στη ζωή της. Είναι αθλήτρια στον χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου, είναι σπουδάστρια, εργαζόμενη και δηλώνει έτοιμη και ικανή να αντεπεξέλθει σε σωματικές και ψυχικές προκλήσεις

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ερυθρός Σταυρός ψάχνει εθελοντές ή… ήρωες;

 • A-
 • A+
Αποκλείστηκε διά τηλεφώνου υποψήφια εθελόντρια στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω αναπηρίας στο χέρι της ● Δεν της δόθηκε καν η δυνατότητα να συμμετάσχει, όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά ούτε καν στην προφορική συνέντευξη ● Μεταστροφή από την υπεύθυνη του Τομέα Σαμαρειτών, που προαναγγέλλει ριζικές αλλαγές στη «θολή» διαδικασία επιλογής των υποψηφίων.

Mια ιστορία κοινωνικού αποκλεισμού και μάλιστα σε έναν χώρο αμιγούς εθελοντικής προσφοράς φέρνει στο φως η «Εφ.Συν.». Η υπόθεση αφορά την αποτροπή συμμετοχής μιας νέας γυναίκας από την εκπαίδευση των Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού στο παράρτημα Ηρακλείου Κρήτης, εξαιτίας μιας αναπηρίας στο χέρι της.

Η 29χρονη Κική Καρπαθιωτάκη υπέβαλε αίτηση για συμμετοχή στην εκπαίδευση των Σαμαρειτών, ωστόσο αποκλείστηκε από το… τηλέφωνο. Δεν της δόθηκε καν η δυνατότητα να συμμετάσχει, όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά ούτε καν στην προφορική συνέντευξη. Ο λόγος ήταν η αναπηρία που έχει στο δεξί της χέρι, η οποία, όπως της επισημάνθηκε, θα την εμπόδιζε «να σηκώσει ένα βάρος ή να ανέβει ένα βουνό». Ετσι, με συνοπτικές διαδικασίες κόπηκε, αφού θεωρήθηκε… ανεπαρκής.

«Η συγκεκριμένη υποψήφια μπορεί να ενταχθεί στο οικείο εθελοντικό σώμα και, εφόσον το επιθυμεί, θα μεριμνήσω προσωπικά ώστε να διεξαχθεί κανονικά η εκπαίδευσή της». Μαρίνα Σταμάτη, υπεύθυνη του Τομέα Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού

Σε μια εκ βαθέων επιστολή προς τη διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού, η Κική αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ενας από τους λόγους που θέλησα να συμμετάσχω σε αυτό το Σώμα είναι ακριβώς η ποικιλομορφία: άνθρωποι όλων των ηλικιών, με διαφορετικές καταβολές, πολιτισμικά επίπεδα, ενδιαφέροντα, σωματότυπους κ.λπ., ενωμένοι σε έναν κοινό σκοπό. Ανθρωποι που δεν μπορούν να ανέβουν ένα βουνό, αλλά μπορούν να προσφέρουν με αυταπάρνηση στην κοινωνία κάθε μέρα. Ανθρωποι που δεν μπορούν να καταπονηθούν σωματικά, αλλά έχουν τεράστιο ψυχικό σθένος. Ανθρωποι δυνατοί, ατρόμητοι και χειροδύναμοι, που μπορούν να προσφέρουν σε ακραίες συνθήκες και δύσβατα πεδία. Ολοι διαφορετικοί, όλοι χρήσιμοι. Σε ένα τέτοιο Σώμα ναι, χωράω και εγώ».

Το ερώτημα πάντως που τίθεται για το Σώμα Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού είναι αν ψάχνει εθελοντές και με ψυχικό σθένος ή μόνο με σωματική ρώμη, αν αναζητά ανθρώπους έτοιμους να προσφέρουν σε πολλά επίπεδα ή μόνο «ήρωες» για… extreme καταστάσεις.

Το νεαρό της ηλικίας της και η αναπηρία της δεν έχουν εμποδίσει την Κική να καταφέρει πολλά πράγματα στη ζωή της. Είναι αθλήτρια στον χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου, είναι σπουδάζουσα, εργαζόμενη και δηλώνει έτοιμη και ικανή να αντεπεξέλθει σε σωματικές και ψυχικές προκλήσεις, ακόμη και εάν δεν μπορεί να διεκπεραιώσει κάποιον πολύ δύσκολο χειρισμό - όπως άλλωστε θα την εμπόδιζε και μια κοίλη ή κάποια παραπάνω κιλά.

Η κ. Καρπαθιωτάκη δεν έλαβε ποτέ απάντηση στην επιστολή της, ούτε από το Τμήμα Ηρακλείου, αλλά ούτε και από την κεντρική διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού, γεγονός που επέτεινε το αίσθημα αποκλεισμού και την έκανε να διερευνήσει τη διαδικασία αξιολόγησης μέσω της οποίας αποκλείστηκε.

Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε απαντήσεις, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, συνολικά για το καθεστώς επιλογής των υποψήφιων εθελοντών. Οπως φαίνεται, μέχρι σήμερα εναπόκειται στην κρίση των κατά τόπους υπευθύνων των τμημάτων Σαμαρειτών να κρίνουν την καταλληλότητα των υποψηφίων. Μόνα «αντικειμενικά» κριτήρια που θέτει ο κανονισμός του ΕΕΣ για τους Σαμαρείτες είναι το ηλικιακό όριο (έως 45 ετών) και μια γενική βεβαίωση γιατρού για καλή υγεία (όχι για αρτιμέλεια). Από εκεί και πέρα, τίθεται στην κρίση αυτού που διενεργεί τη συνέντευξη να επιλέξει όσους «του κάνουν περισσότερο».

«Αρρυθμίες»

H Μαρίνα Σταμάτη, υπεύθυνη του Τομέα Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού

Σε δήλωσή της στην «Εφ.Συν.» η Μαρίνα Σταμάτη, υπεύθυνη του Τομέα Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, παραδέχεται ευθέως πως η συγκεκριμένη γυναίκα κακώς κόπηκε από το πρόγραμμα εκπαίδευσης Σαμαρειτών. «Θεωρώ πως η αποτροπή της από τη συμμετοχή στην εκπαίδευση εθελοντών έγινε από αναρμόδιο πρόσωπο (πιθανότατα εθελοντή) του οικείου Περιφερειακού Τμήματος, που είχε πιθανώς εσφαλμένη εντύπωση ως προς τα κριτήρια αποδοχής εθελοντών» αναφέρει η ίδια, ενώ προαναγγέλλει αλλαγές στην όλη διαδικασία: «Ο Τομέας Σαμαρειτών του ΕΕΣ, τη διοίκηση του οποίου πρόσφατα ανέλαβα, είναι σε στάδιο αναδιοργάνωσης, στο πλαίσιο της οποίας θα διευκρινιστεί πλήρως η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων εθελοντών, ώστε να αποφεύγονται παρόμοιες αρρυθμίες».

Για την περίπτωση της Κικής, η κ. Σταμάτη τονίζει πως «η συγκεκριμένη υποψήφια μπορεί να ενταχθεί στο οικείο εθελοντικό σώμα και, εφόσον το επιθυμεί, θα μεριμνήσω προσωπικά ώστε να διεξαχθεί κανονικά η εκπαίδευσή της». Η ίδια η Κική Καρπαθιωτάκη δηλώνει πως το σημαντικό γι’ αυτήν δεν είναι πλέον τόσο η δική της συμμετοχή όσο μια διαβεβαίωση ότι αυτές οι… «αρρυθμίες» στις διαδικασίες αξιολόγησης του ΕΕΣ, που τη χαρακτήρισαν ανεπαρκή για το εθελοντικό σώμα, δεν θα επαναληφθούν ξανά σε άτομα με αναπηρία.

Η ίδια δηλώνει πως θα επανεξετάσει τη φοίτησή της στο Τμήμα Σαμαρειτών και προτρέπει μέσω της «Εφ.Συν.» και όσους άλλους ενδιαφέρονται να μη διστάσουν, τονίζοντας πως «όσοι υφίστανται αποκλεισμό λόγω αναπηρίας ή οποιασδήποτε διαφορετικότητας αξίζει να βρίσκουν το θάρρος και να στέκονται αντιμέτωποι. Τα εμπόδια που θέτει η κοινωνία είναι καθημερινά: προσβασιμότητα, εύρεση εργασίας, αναγνώριση, εμπιστοσύνη, πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για όλους τους πολίτες κάποιοι καλούνται να τα ξανακερδίζουν συνεχώς».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για... δεδουλευμένα 26 μηνών
Σε σοβαρότατες καταγγελίες εις βάρος της «αμαρτωλής» ΑΜΚΕ μετάΒΑΣΙΣ, η οποία λειτουργεί στην Ιεράπετρα δύο δομές για άτομα με νοητική στέρηση, προχωρούν 6 εργαζόμενοι, διεκδικώντας εδώ και 26 μήνες τα...
Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για... δεδουλευμένα 26 μηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απομακρύνουν τα παιδιά τους από τη Στέγη Ιεράπετρας
Σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΑΜΚΕ «Μετάβασις», στην Ιεράπετρα φέρνει σήμερα στο φως η «Εφ.Συν.». Οι καταγγελίες αφορούν στην ποιότητα των υπηρεσιών στη Στέγη....
Απομακρύνουν τα παιδιά τους από τη Στέγη Ιεράπετρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φοιτήτρια καταγγέλλει ιατρικό λάθος. Την καθήλωσε σε καροτσάκι
Μήνυση κατά των γιατρών του Βενιζελείου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου κατέθεσε μια νέα κοπέλα, πρώην φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατηγορώντας τους για ελλιπή διάγνωση, η οποία της...
Φοιτήτρια καταγγέλλει ιατρικό λάθος. Την καθήλωσε σε καροτσάκι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψίχουλα, έναν μήνα μετά την καταστροφή
Πλούσιες οι υποσχέσεις των υπουργών για τους πλημμυροπαθείς της 15ης Οκτωβρίου στην Αγία Πελαγία και τη Σητεία, ισχνές οι πρώτες χρηματικές καταβολές.
Ψίχουλα, έναν μήνα μετά την καταστροφή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος Χερσονήσου: Καταγγέλλουν την απόλυση εργαζόμενης ΑμεΑ
Την απομάκρυνση του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Χερσονήσου, ζητούν 17 δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου, με αφορμή την απόφαση που πήρε μόνος του, να μην ανανεώσει τη σύμβαση εργαζόμενης ΑΜΕΑ.
Δήμος Χερσονήσου: Καταγγέλλουν την απόλυση εργαζόμενης ΑμεΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας