• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 34.0°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.6°C / 35.3°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 35.5°C
  2 BF
  20%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.4°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 33.0°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  4 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 32.3°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 34.9°C
  2 BF
  24%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  5 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 32.0°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 32.3°C
  3 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 32.8°C
  3 BF
  16%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  35%

ΟΕΝΓΕ: Θα είναι «μαθητευόμενοι πρακτικής άσκησης», παιδιά για όλες τις δουλειές που θα καλύπτουν με όρους δουλείας κενά παντός είδους προσωπικού, αντί για τις προσλήψεις που δεν γίνονται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φτηνά χέρια νέων γιατρών αντί για προσλήψεις

 • A-
 • A+
Θύελλα ξεσήκωσε η μεθόδευση Γκάγκα με το «foundation year» στους αποφοίτους Ιατρικής: Η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να καλύψει τα τεράστια κενά στο ΕΣΥ: προσθέτει σε όλους τους αποφοίτους έναν χρόνο κατά τον οποίο θα παρέχουν υποαμειβόμενη εργασία σε δημόσια νοσοκομεία και αγροτικά ιατρεία υπό τον μανδύα της «μεταπτυχιακής εκπαίδευσης» ● Στο προσχέδιο που έχει εγκριθεί, το πρόγραμμα αναφέρεται ως «έμμισθο» και «πιλοτικό» για τους νέους πτυχιούχους που θα ορκιστούν τον Φεβρουάριο 2022 ● Σφοδρές αντιδράσεις νοσοκομειακών γιατρών, πανεπιστημιακών και φοιτητών.

Ως φτηνό βοηθητικό προσωπικό ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τους αποφοίτους των ιατρικών σχολών, καλύπτοντας, υπό τον μανδύα της πρακτικής άσκησης, τα τεράστια κενά στο δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η θέσπιση του «foundation year», που εγκρίθηκε στις 2 Νοεμβρίου από την ολομέλεια του ΚΕΣΥ, προκαλεί σοβαρότατες αντιδράσεις στον ιατρικό αλλά και στον πανεπιστημιακό κόσμο της χώρας.

Με λίγα λόγια, το foundation year προβλέπει τη μεταπτυχιακή κλινική εκπαίδευση των αποφοίτων των σχολών Ιατρικής για έναν χρόνο και μάλιστα σε δύο φάσεις: η πρώτη σε νοσοκομεία του ΕΣΥ (6 μήνες) και η δεύτερη σε Αγροτικά Ιατρεία/Κέντρα Υγείας (6 μήνες). Μάλιστα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, η «θητεία» αυτή θα είναι απαραίτητη για να κάνουν στη συνέχεια οι νέοι γιατροί και το αγροτικό τους. Στην ουσία δηλαδή προσθέτει σε όλους τους αποφοίτους έναν χρόνο κατά τον οποίο θα παρέχουν υποαμειβόμενη εργασία υπό τον μανδύα της «μεταπτυχιακής εκπαίδευσης», χωρίς φυσικά να λογίζεται και ως μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών.

Στο προσχέδιο που έχει εγκριθεί, το πρόγραμμα αναφέρεται ως «έμμισθο» και «πιλοτικό» για τους νέους πτυχιούχους που θα ορκιστούν τον Φεβρουάριο 2022 (70-100 γιατροί). Ωστόσο, δεν δίνεται καμία άλλη πληροφορία για το ύψος του μισθού των νέων αυτών γιατρών που προφανώς θα υπολείπεται των ειδικευόμενων (κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ με μισθούς της τάξης των 500 ευρώ).

Στην παρούσα φάση το σχέδιο αποτελεί «πρόταση» του ΚΕΣΥ, την οποία καλείται να εξετάσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και μπορεί να θέσει σε εφαρμογή με απλή υπουργική απόφαση. Ωστόσο, είναι γνωστό πως το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται προσωπικής εμπνεύσεως της Μίνας Γκάγκα και το είχε προτείνει εκείνη ως πρόεδρος του ΚΕΣΥ προ ολίγων μηνών. Η ίδια, σήμερα, ως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, θα κληθεί να εγκρίνει τη δική της πρόταση…

EUROKINISSI

Αντιδράσεις

Στις μεθοδεύσεις αυτές αντιδρά έντονα η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), μιλώντας για καθεστώς «δουλείας» που εγκαθιδρύεται στα δημόσια νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως οι νέοι γιατροί με το καθεστώς αυτό «ΔΕΝ θα είναι ΟΥΤΕ ειδικευόμενοι ΟΥΤΕ αγροτικοί, δηλαδή με απλά λόγια ΔΕΝ θα είναι γιατροί, αλλά θα είναι “μαθητευόμενοι πρακτικής άσκησης”, παιδιά για όλες τις δουλειές που θα καλύπτουν με όρους δουλείας κενά παντός είδους προσωπικού, αντί για τις προσλήψεις που δεν γίνονται».

Εκτός όμως από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, το σχέδιο συναντά και τη σφοδρή κριτική της πανεπιστημιακής κοινότητας, όχι μόνο των φοιτητικών συλλόγων αλλά και των πρυτανικών αρχών.

Σε αυστηρό τόνο ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοχιαδάκης καλεί με ανοιχτή επιστολή προς το ΚΕΣΥ τους αρμοδίους της Υγείας εάν πραγματικά θέλουν την αναβάθμιση της μόρφωσης και της κλινικής εμπειρίας των αποφοίτων να προτείνουν αύξηση των κονδυλίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βελτίωση των υποδομών τους και κυρίως αύξηση των μελών ΔΕΠ των ιατρικών σχολών, που την τελευταία 10ετία έχουν μειωθεί δραματικά – κατά 600 θέσεις, όπως αναφέρει. «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πού αποσκοπεί η πρότασή σας, αλλά σίγουρα δεν αποσκοπεί στην αναβάθμιση των σπουδών των αποφοίτων των ιατρικών σχολών», αναφέρει στην ίδια επιστολή ο κ. Κοχιαδάκης.

O Γιώργος Κοχιαδάκης

Στις θέσεις αυτές συνηγόρησαν πλήρως η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο πρύτανης Γιώργος Κοντάκης, ο οποίος σε δήλωσή του εκφράζει την πλήρη αντίθεση του Πανεπιστημίου Κρήτης «σε οποιοδήποτε μέτρο μειώνει την αξία των πτυχίων που χορηγεί η Ιατρική Σχολή και θίγει την επάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε αυτήν και συγκεκριμένα στη θέσπιση του λεγόμενου “foundation year” όπως παρουσιάζεται σήμερα».

Ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης.

Τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένεται και παρέμβαση όλων των προέδρων των ιατρικών σχολών της χώρας σε αρνητικό κλίμα για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ενώ ιδιαίτερα αρνητικά σχολιάζεται η πρόβλεψη για την κατάρτιση των εκπαιδευτών που θα επιβλέπουν τη «θητεία» των νέων γιατρών. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, τον ρόλο των εκπαιδευτών θα έχει κατά κύριο λόγο το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει τις δομές Υγείας, αλλά θα μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι επαγγελματίες Υγείας, όπως νοσηλευτικό προσωπικό, φαρμακοποιοί και άλλοι έπειτα από «ειδική διαδικτυακή συνεδρία/σεμινάριο». Ετσι, ύστερα από 5-6 χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών, οι νέοι γιατροί είναι πιθανό να «επανεκπαιδεύονται» από εκπαιδευτές που θα έχουν παρακολουθήσει ένα σεμινάριο μέσω ίντερνετ.

Στην Κρήτη, δυναμική ήταν η αντίδραση και των φοιτητών, η οποία στην ουσία επέβαλε και την ξεκάθαρη στάση των καθηγητών, αφού πραγματοποιήθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις τόσο στην Πρυτανεία όσο και στην Κοσμητεία της Ιατρικής Σχολής. Σε ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου τονίζεται πως η συγκεκριμένη ρύθμιση εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική της Ν.Δ. για πτυχία-κουρελόχαρτα, με πλήρη εξατομίκευση του πτυχίου και με απολύτως ασαφή επαγγελματικά δικαιώματα.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποίησε στην Αθήνα η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Ιατρικής του ΕΚΠΑ, με παράσταση διαμαρτυρίας και στη συνεδρίαση της Επιτροπής του ΚΕΣΥ, ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Πατρών, κάνοντας λόγο για ρύθμιση που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας μάζας γιατρών χωρίς ειδικότητα, με περιορισμένα επαγγελματικά και επιστημονικά δικαιώματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κύμα παραιτήσεων στο Νοσοκομείο Χανίων
Διευθυντές χειρουργοί εντέλλονται να εργάζονται και στα Επείγοντα, ενώ φτάνουν να δουλεύουν ώς και 60 ώρες την εβδομάδα κάνοντας ακόμη και ράμματα ή να τοποθετούν γύψο ● Παραιτήθηκαν ο διευθυντής του ΤΕΠ και...
Κύμα παραιτήσεων στο Νοσοκομείο Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακυρώθηκε αίτημα που αφορούσε τη στελέχωση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας
Για εμπαιγμό και απαξίωση των πολιτών της περιοχής, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, αναφορικά με το αίτημα ενίσχυσης του νοσοκομείου που ακυρώθηκε.
Ακυρώθηκε αίτημα που αφορούσε τη στελέχωση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητά φοιτητικό αίμα η Κεραμέως
Επιμένει στις διώξεις των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης η υπουργός Παιδείας ● Ξεκινά ανακρίσεις η Ασφάλεια, θυμίζοντας μαύρα χρόνια της σύγχρονης Ιστορίας.
Ζητά φοιτητικό αίμα η Κεραμέως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απειλή δίωξης φοιτητών γιατί... κόλλησαν αφίσες!
Κλήση για εξηγήσεις στον πρόεδρο Φοιτητικού Συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης από τον κοσμήτορα της σχολής ● Καταδικάζουν τον αυταρχισμό φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.
Απειλή δίωξης φοιτητών γιατί... κόλλησαν αφίσες!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή της Ιατρικής Σχ. του Πανεπιστημίου Κρήτης για την κλινική άσκηση φοιτητών
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Υγείας απέστειλε η Ολομέλεια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, ανφορικά με την κλινική άσκηση των 5ετών...
Επιστολή της Ιατρικής Σχ. του Πανεπιστημίου Κρήτης για την κλινική άσκηση φοιτητών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας