• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 30.1°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 29.5°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 30.4°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 29.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.4°C / 25.4°C
  4 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.5°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 28.8°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 30.0°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 28.7°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  0 BF
  59%

Το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Οριακή η κατάσταση στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου - Τριπλοβάρδιες στα ΤΕΠ

 • A-
 • A+
Δυόμιση μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς, και η κατάσταση στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου είναι οριακή - Τραγικές χαρακτηρίζει τις ελλείψεις προσωπικού ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου - Τριπλοβάρδιες στα ΤΕΠ.

Ως γνωστόν, στο νοσοκομείο τέθηκαν σε αναστολή 34 εργαζόμενοι και, σύμφωνα με το σωματείο, οι επιπτώσεις στη λειτουργία του είναι τραγικές.

Λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού έχουν συγχωνευθε, ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου, η καρδιολογική με την παθολογική κλινική, ενώ η καρδιολογική κλινική έχει πλέον μόνο δύο ιατρούς. 

Επίσης, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μένουν αρκετές  ημέρες εφημερίας με μόνο ένα γιατρό για το χειρουργικό ΤΕΠ, για το παθολογικό ΤΕΠ και για το ΤΕΠ covid, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος χρόνος  αναμονής εξέτασης των ασθενών.

Παράλληλα, τα εργαστήρια του νοσοκομείου (μικροβιολογικό, αιματολογικό,βιοχημικό, ανοσολογικό) έχουν μείνει με 3 μόνο ιατρούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλος φόρτος εργασιών στους εναπομείναντες, ενώ μένουν κενές εφημερίες και υπάρχουν πολλές βάρδιες που οι εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται χωρίς παρουσία ιατρού ή βιοχημικού.

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, για να βγουν προσωρινά οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής γίνονται μετακινήσεις παθολόγων από Νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι στη διοικητική υπηρεσία υπάρχουν κενά σε κρίσιμα τμήματα, στα οποία εφαρμόζονται παράνομα προγράμματα εργασίας για τους εναπομείναντες υπαλλήλους με κομμένα ρεπό, ενώ και στα πλυντήρια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να μένουν κλινικές χωρίς σεντόνια και μαξιλαροθήκες.

Τριπλοβάρδιες

Στην καλύτερη περίπτωση ως «οριακή» περιγράφει την επικρατούσα κατάσταση τόσο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όσο και εν γένει στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ο Διευθυντής του ΤΕΠ και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου, Νίκος Κακολύρης.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα «ΑΝΑΤΟΛΗ», έκανε λόγο  για εξαντλητικές και συνεχόμενες εφημερίες των γιατρών του ΤΕΠ, που πολλές φορές αναγκάζονται να ξεπερνούν τα όριά τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις.

Παράλληλα τονίζει πως υπάρχουν εφημερίες στα ΤΕΠ που γίνονται με έναν γιατρό που καλείται να κάνει ουσιαστικά τριπλοβάρδια (για περιστατικά covid, παθολογικό ΤΕΠ και χειρουργικό ΤΕΠ) ενώ κάνει λόγο και για έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού από τη Διοίκηση και την ΔΥΠΕ αλλά και έμπρακτης ενίσχυσης για να μπορέσει το πρόγραμμα των εφημεριών και οι ανάγκες του Τμήματος να ικανοποιηθούν.

«Η υπερ-εφημέρευση δεν συνεπάγεται ποιότητα παρεχόμενης υγείας», υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας πως για να δοθούν λύσεις θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις.

Στη Βουλή

Τα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου φέρνουν με κοινή ερώτησή τους στη βουλή, τρεις βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου του κόμματος Μανώλης Συντυχάκης.

Στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής:


«Την ώρα που αναζωπυρώνεται η πανδημία, με το 4ο κύμα της να αναμένεται πιο σφοδρό, η κυβέρνηση όχι μόνο αποποιείται τις εγκληματικές ευθύνες της, αλλά εντείνει την υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων, με τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς που οδηγούνται στην πλήρη εξουθένωση. Επιπλέον η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέο χτύπημα στις παροχές Υγείας με το σχέδιο για το λεγόμενο «νέο ΕΣΥ» συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο των προκατόχων της. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Έχουν περάσει  δύο μήνες από την 1η Σεπτεμβρίου, όπου 34 εργαζόμενοί του τέθηκαν σε αναστολή και οι επιπτώσεις στη λειτουργία του Νοσοκομείου είναι τραγικές. Ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού έχουν γίνει (μόλις 10 εργαζόμενοι με τρίμηνες συμβάσεις) και σε συνδυασμό με τις 11 επικείμενες συνταξιοδοτήσεις που προγραμματίζονται ως το τέλος του χρόνου, τα ήδη μεγάλα κενά σε κρίσιμες υπηρεσίες και κλινικές έχουν ενταθεί, ενώ γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού από άλλα Νοσοκομεία. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου: 

"Λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού έχουν συγχωνευθεί από 1/9/21 η καρδιολογική με την παθολογική κλινική, ενώ η καρδιολογική κλινική έχει πλέον μόνο δύο ιατρούς. Δυστυχώς, με τις αναστολές εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου η καρδιολογική του ΓΝΑΝ από κλινική πρότυπο έχει μετατραπεί σε κλινική-φάντασμα, συστεγαζόμενη με την παθολογική, με  μόνο δύο θαλάμους, με  μόνο δύο γιατρούς και πολλές εφημερίες το μήνα κενές χωρίς καρδιολόγο. 

Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μένουν αρκετές  ημέρες εφημερίας με μόνο ένα γιατρό για το χειρουργικό ΤΕΠ, για το παθολογικό ΤΕΠ και για το ΤΕΠ covid, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος χρόνος  αναμονής εξέτασης των ασθενών. Στο ακτινολογικό τμήμα δε γίνονται τακτικές εξετάσεις (αξονικές, υπέρηχοι κτλ), ενώ υπάρχουν σημαντικά κενά στις εφημερίες (από 4 έως 10 τον μήνα). 

Τα εργαστήρια του Νοσοκομείου (μικροβιολογικό, αιματολογικό, βιοχημικό, ανοσολογικό) έχουν μείνει με μόνο 3 ιατρούς,  με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλος φόρτος εργασιών στους εναπομείναντες, ενώ μένουν κενές εφημερίες και υπάρχουν πολλές βάρδιες που οι εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται χωρίς παρουσία ιατρού ή βιοχημικού. Για να βγουν προσωρινά οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής γίνονται μετακινήσεις παθολόγων από Νοσοκομεία του Ηρακλείου.  

Στη διοικητική υπηρεσία υπάρχουν κενά σε κρίσιμα τμήματα, στα οποία εφαρμόζονται παράνομα προγράμματα εργασίας για τους εναπομείναντες υπαλλήλους με κομμένα ρεπό.  Στα πλυντήρια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού λόγω των αναστολών με αποτέλεσμα αρκετές φορές να μένουν κλινικές χωρίς σεντόνια και μαξιλαροθήκες. Στα νοσηλευτικά τμήματα συνεχώς γίνονται από τη διοίκηση μετακινήσεις νοσηλευτριών και συνεχίζεται η εφαρμογή εξαντλητικών και παράνομων προγραμμάτων εργασίας σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στη ΜΕΘ και ΜΕΘ covid".

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα  προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για: 

 • Να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων
 • Να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των επικουρικών, συμβασιούχων, εργολαβικών όλων των ειδικοτήτων.
 • Να παρθεί πίσω το μέτρο της αναστολής εργασίας.
 • Να τηρούνται τα ωράρια εργασίας, τα προβλεπόμενα ρεπό.
 • Να γίνει άρση της αναστολής κανονικών αδειών του προσωπικού του νοσοκομείου.
 • Να επεκτείνει τα ΒΑΕ στα νοσοκομεία. 
 • Να χορηγηθούν χρωστούμενα ρεπό. Άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων. Αναπλήρωση απωλειών σε μισθούς & προϋπηρεσία».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νοσ. Αγίου Νικολάου: Ακόμα περιμένουν να πληρωθούν τις πρόσθετες αμοιβές
Από τον Απρίλιο έχουν να πληρωθούν τις πρόσθετες αμοιβές τους οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.
Νοσ. Αγίου Νικολάου: Ακόμα περιμένουν να πληρωθούν τις πρόσθετες αμοιβές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ Κρήτης από εργαζομένους του νοσ. Αγίου Νικολάου
Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, με ανακοίνωσή του καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ στο Ηράκλειο.
Κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ Κρήτης από εργαζομένους του νοσ. Αγίου Νικολάου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πάγωσε» η πρόσληψη επικουρικών εργαζομένων στο Νοσ. Αγίου Νικολάου
Να «ξεπαγώσει» άμεσα η διαδικασία των προσλήψεων των 18 επικουρικών εργαζομένων ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου στο Λασίθι.
«Πάγωσε» η πρόσληψη επικουρικών εργαζομένων στο Νοσ. Αγίου Νικολάου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: «Να μπει τέλος στις αναστολές εργασίας»
Να μην υπάρξει παράταση των αναστολών και να επιστρέψουν στην εργασίας τους οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, ζητά το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης.
Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: «Να μπει τέλος στις αναστολές εργασίας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Καταγγέλλουν την παύση γιατρού του ΤΕΠ
Εν μέσω σοβαρών προβλημάτων στην στελέχωση του νοσοκομείου, ειδικά μετά και τις αναστολές εργασίας, το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου καταγγέλλει την παύση του προϊσταμένου...
Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Καταγγέλλουν την παύση γιατρού του ΤΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή εργαζομένων του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου για την έλλειψη προσωπικού
Επιστολή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγ.Νικολάου Κρήτης, προς την...
Επιστολή εργαζομένων του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου για την έλλειψη προσωπικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας