• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.1°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.7°C / 3.0°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.5°C
  5 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  5 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 0.9°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  7 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  6 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 2.3°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 3.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 4.2°C
  3 BF
  83%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  0 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πανδημία» παραιτήσεων από γιατρούς στην Κρήτη

 • A-
 • A+
Υποβάλλουν σωρηδόν τις παραιτήσεις τους καταγγέλλοντας τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τον υπερβολικό φόρτο εργασίας που πέφτει στις πλάτες τους Ακρως επικίνδυνη πια για τους ασθενείς η λειτουργία κρίσιμων τομέων στα νοσοκομεία, όπως τα Επείγοντα και οι ΜΕΘ

Τις παραιτήσεις τους προς τις υγειονομικές αρχές της Κρήτης έχουν υποβάλει ήδη 14 γιατροί στα Νοσοκομεία Ρεθύμνου και Νεάπολης, διαμαρτυρόμενοι για τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να εργαστούν.

Και οι 14 γιατροί που έχουν υποβάλει ομαδικές παραιτήσεις είναι πλήρως εμβολιασμένοι και δεν προσμετρώνται στις περισσότερες από 450 αποχωρήσεις υγειονομικών που πραγματοποιήθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου στα νοσοκομεία της Κρήτης με το καθεστώς των αναστολών εργασίας. Αιτία για τις παραιτήσεις είναι οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού και η υπερεργασία την οποία αναγκάζονται να παρέχουν, ενώ η κατάσταση γίνεται πολύ χειρότερη αφού μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων εργαζομένων τέθηκε σε αναστολή εργασίας.

Στη Νεάπολη Λασιθίου, όπου λειτουργεί το Διαλυνάκειο Νοσοκομείο, εννέα γενικοί οικογενειακοί γιατροί υπέβαλαν την Παρασκευή τις παραιτήσεις τους εκθέτοντας σε δημόσια επιστολή τους τα εξουθενωτικά καθήκοντα και τις συνεχώς αυξανόμενες αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί. Οπως αναφέρουν, λόγω των ελλείψεων προσωπικού καλούνται να καλύπτουν συνεχώς εφημερίες στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Νομού Λασιθίου, αυτό του Αγίου Νικολάου.

«Δεν αρνηθήκαμε ποτέ να βοηθήσουμε στις εφημερίες, όμως πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», λέει στην «Εφ.Συν.» η Εφη Οταπασίδου, μία εκ των εννέα παραιτηθέντων γιατρών. «Στην ουσία μηδενίζεται όλο το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο είναι η κύρια δουλειά μας και είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας ιδίως εν μέσω πανδημίας. Με τις αναστολές εργασίας μειώθηκε κι άλλο το προσωπικό και πλέον καταλήγουμε να δουλεύουμε εξουθενωμένοι ψυχικά και σωματικά σε συνθήκες που είναι πια επικίνδυνες τόσο για μας όσο και για τους ασθενείς», λέει η ίδια.

Και μόνο η απαρίθμηση των ευθυνών που έχουν ανατεθεί στους συγκεκριμένους γιατρούς είναι αρκετή για να γίνει κατανοητό το βάρος που καλούνται να σηκώσουν: είναι υπεύθυνοι για τη διαρκή λειτουργία του Νοσοκομείου Νεαπόλεως (για το ιατρείο επειγόντων, για την κλινική Covid, για την παθολογική κλινική και μάλιστα χωρίς την καθημερινή παρουσία και εφημερία παθολόγου), για τη λειτουργία τεσσάρων περιφερειακών ιατρείων που υπάγονται στο Διαλυνάκειο (Ελούντας, Βραχασίου, Χουμεριάκου, Κριτσάς), για τη λειτουργία της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) Αγίου Νικολάου. Την ίδια στιγμή οι εννέα γιατροί εργάζονται και στις εμβολιαστικές γραμμές στο νοσοκομείο και στην ΤΟΜΥ Αγίου Νικολάου, στο ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, στη διενέργεια των «παπ τεστ», στις κατ’ οίκον νοσηλείες ογκολογικών ασθενών, στις κινητές ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ και στις κινητές εμβολιαστικές μονάδες. Κι όλα αυτά ενώ έχουν προσληφθεί για να παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ως γενικοί οικογενειακοί γιατροί.

Από την πλευρά της διοίκησης του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη αντίδραση, ενώ η τελευταία απάντηση στις διαμαρτυρίες των γιατρών ήταν να στείλει «εντέλλεσθε» σε κάποιους από αυτούς ώστε να παρουσιαστούν στις εφημερίες τους.

Ρέθυμνο: αποφάσεις άκρως επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών

Παρόμοιες καταστάσεις βιώνουν οι εργαζόμενοι και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, με το πρόβλημα εκεί να παρουσιάζεται στο κρισιμότερο ίσως τμήμα, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εκεί υπέβαλαν ήδη από τα τέλη Αυγούστου τις παραιτήσεις τους πέντε εντατικολόγοι καθώς και πάλι η έλλειψη προσωπικού οδηγεί τη διοίκηση του νοσοκομείου σε αποφάσεις άκρως επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών.

«Ο εντατικολόγος στη βάρδιά του είναι υπεύθυνος για τα τρία κρεβάτια της ΜΕΘ Covid και για τα τέσσερα non-Covid, ενώ καλείται να συνδράμει και στα επείγοντα, στις διασωληνώσεις και όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη», λέει στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Μπάμπης Μαρκάκης, ο οποίος επίσης υπέβαλε την παραίτησή του. «Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν η διοίκηση μας ζητά να αφήνουμε αυτούς τους ανθρώπους και να συνοδεύουμε περιστατικά σε διακομιδές σε άλλο νοσοκομείο, καθώς δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι που κανονικά θα έπρεπε να συνοδεύσουν στο ασθενοφόρο. Είναι αδιανόητο να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο, το μόνο που ζητώ είναι πια να με αφήσουν να κάνω τη δουλειά μου, στη θέση όπου υπηρετώ και προσφέρω τις υπηρεσίες μου», λέει ο κ. Μαρκάκης τονίζοντας το αυτονόητο, πως είναι αδιανόητο να λειτουργεί ένα νοσοκομείο με εφτά κρεβάτια ΜΕΘ (κάποιες φορές και τα εφτά κατειλημμένα) χωρίς να υπάρχει στο νοσοκομείο εντατικολόγος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραιτούνται για να σώσουν το νοσοκομείο
Τουλάχιστον 15 γιατροί υπέβαλαν εγγράφως παραίτηση μετά την εκδικητική δίωξη διευθύντριας που αντιστάθηκε στην επισφαλή λειτουργία της κλινικής της ● Αναμένονται και άλλες... ηρωικές έξοδοι αν δεν υπάρξει...
Παραιτούνται για να σώσουν το νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Κρήτη συμμετείχε στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την Υγεία
Με τη συμμετοχή εργαζομένων στα νοσοκομεία της Κρήτης αλλά και συλλογικοτήτων του νησιού που έδειξαν τη συμπαράστασή τους στους υγειονομικούς πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις, και μάλιστα υπό βροχή, στα...
Η Κρήτη συμμετείχε στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την Υγεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατροί ζητούν υλικά από τους πολίτες
Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος των γιατρών στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνης, Γ. Σαριδάκης (φωτ.), οι ανάγκες του νοσοκομείου είναι ήδη μεγάλες και προβλέπεται να αυξηθούν, εφόσον υπάρξουν...
Γιατροί ζητούν υλικά από τους πολίτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Κρήτη και οι... περιπέτειες των ανθρώπων του Σώρρα με τη Δικαιοσύνη
Υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις», του πολιτικού φορέα που ίδρυσε ο Αρτέμης Σώρρας, είναι ο φερόμενος ως δράστης της στυγερής δολοφονίας της παιδοψυχιάτρου στη Λαμία. Είχε μάλιστα...
Η Κρήτη και οι... περιπέτειες των ανθρώπων του Σώρρα με τη Δικαιοσύνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επί ποδός πολέμου στη Σητεία για το υβριδικό της ΤΕΡΝΑ
Αντιδράσεις και προβληματισμό για το κατά πόσο γίνονται σεβαστές οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών προκαλεί το νέο υβριδικό έργο της ΤΕΡΝΑ στην Κρήτη. Το έργο, που περιλαμβάνει δύο ενεργειακά υποέργα στη Σητεία...
Επί ποδός πολέμου στη Σητεία για το υβριδικό της ΤΕΡΝΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας