• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 23.0°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 21.6°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 21.2°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 17.0°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.2°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.1°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.6°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 23.1°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 23.8°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.6°C / 21.2°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 19.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 15.8°C / 23.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 23.2°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 22.5°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  33%

Χανιά: Διαμαρτυρήθηκαν για τον περιορισμό της πρόσβασης στη Μονή Γουβερνέτου

 • A-
 • A+
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν Χανιώτες διαμαρτυρόμενοι για την πύλη που τοποθετήθηκε στην Μονή Γουβερνέτου η οποία περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση στο σημείο.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κάτοικοι και μέλη συλλογικοτήτων συγκεντρώθηκαν έξω από τη Μονή Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια κινήθηκαν και έφτασαν έξω από τη Μονή Γουβερνέτου όπου άνοιξαν την πύλη που έχουν τοποθετήσει οι μοναχοί για να εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση.

«Η ελεύθερη πρόσβαση στη φύση, ιδιαιτέρως σε τέτοιες περιοχές φυσικού κάλλους, είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Πόσο μάλλον την εποχή που διανύουμε κατά την οποία η μόνη διέξοδος και αναψυχή για τους περισσοτέρους ανθρώπους είναι αυτή», αναφέρουν οι διαμαρτυρόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου η μονή τοποθέτησε ένα τοιχίο στην είσοδο και λίγες μέρες μετά  μια σιδερένια πόρτα στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο πάρκινγκ έξω από την μονή, με την λογική ότι ο δρόμος αυτός περνάει ανάμεσα από τα χωράφια της μονής, οπότε είναι και ιδιοκτησία της. 

Στις αρχές Απριλίου είχε διαπιστωθεί ότι είχε χτιστεί ένα τοιχίο στην είσοδο.

Σιδερένια πύλη η οποία τοποθετήθηκε στην είσοδο.

Σχετική πινακίδα που απαγόρευε την είσοδο.

flashnews.gr

Σύμφωνα με σχετικό κείμενο, «η κίνηση αυτή της μονής δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και εντάσσεται σε μια προσπάθεια χρόνων από μεριάς της να καταπατήσει και να ιδιοποιηθεί το φαράγγι, τις σπηλιές, τον αρχαιολογικό χώρο και την παραλία. Καθώς το μονοπάτι για όλα τα παραπάνω περνάει για λίγα μέτρα από τον περίβολο της μονής, αρχικά η μονή περιέφραξε την αυλή, τοποθετώντας όμως δυο πόρτες ώστε να είναι προσβάσιμο το μονοπάτι».

Όπως αναφέρει το κείμενο των διαμαρτυρόμενων, «στην συνέχεια τοποθέτησε και ένα φυλάκιο διπλά στην πόρτα, πραγματοποιώντας όχι μόνο ελέγχους για την ευπρέπεια των επισκεπτών, αλλά έφτασε και στο σημείο να ζητάει χρήματα για την είσοδο από όσους δεν έμοιαζαν με ντόπιους και προφανώς δεν ήξεραν περί τίνος πρόκειται».

Για το θέμα, η Ιερά Μονή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπεραμύνθηκε της απόφασής της τονίζοντας ότι αυτή είναι σύννομη ενώ επικαλέστηκε ακόμα και τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού προκειμένου να στηρίξει την απόφασή της.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Κυριακή 24 Απριλίου διοργανώνεται νέα κινητοποίηση στο σημείο σε περίπτωση που οι πύλη ξανακλείσει.


Η ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου:

«Όπως ήδη ανακοινώθηκε, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της Ιεράς Μονής και της Αντιπεριφέρειας Χανίων, στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, με αντικείμενο τον δρόμο που οδηγεί στη Μονή μας. Η σύσκεψη, η οποία είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, έγινε μετά από σχετικό αίτημά μας, όπως είχαμε προαναγγείλει σε ανακοίνωσή μας προς τον τύπο.

Κατά την εκτενή συζήτηση δόθηκε στη Μονή μας η ευκαιρία να καταθέσει τις επί του θέματος απόψεις της και αποφασίστηκε η περαιτέρω έρευνα και αξιολόγηση -από πλευράς Αντιπεριφέρειας- όλων των νέων στοιχείων και δεδομένων που τέθηκαν υπ’ όψιν.

Σχετικά, δε, με τα όσα λοιπά έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο, αλλά και τις μεμονωμένες ή θεσμικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

 • Η Ιερά Μονή μας τιμά τον κάθε άνθρωπο και σέβεται απόλυτα το δικαίωμά του να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Απέναντι, ωστόσο, στην κατάχρηση του δικαιώματος αυτού, στα φαινόμενα της ασύστολης και ανεξέλεγκτης δυσφήμισης, κατασυκοφάντησης, καθύβρισης, ψευδούς παραπλάνησης, διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, όπως και σε όσους τα διαπράττουν ή και τα υποκινούν, η Μονή μας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της.
 • Η ενασχόληση, η εξέταση, η αντιμετώπιση και οι τοποθετήσεις επί θεμάτων που αφορούν σε μία Μονή προϋποθέτουν εκτός από τη δέουσα σοβαρότητα και εξειδικευμένες γνώσεις. Συνεπώς, η Μονή μας δεν πρόκειται να εγκαινιάσει κανέναν δημόσιο διάλογο ή να εισέλθει σε οποιαδήποτε δημόσια διαβούλευση, πολύ, δε, περισσότερο γύρω από θέματα πλήρως ξεκαθαρισμένα και νομικά κατοχυρωμένα, όπως π.χ. περί του ιδιαίτερου χαρακτήρα και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του συνόλου της περιοχής της ή περί των εμπράγματων και κυριαρχικών δικαιωμάτων και των ευθυνών της επ’ αυτής.

Όσοι επιλέγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις, τις ηχηρές ανακοινώσεις και τις κινήσεις εντυπωσιασμού καλό θα ήταν να είναι πολύ προσεκτικοί στα όσα δηλώνουν και πράττουν. Προπάντων, όσοι από αυτούς κατέχουν θεσμικά αξιώματα, είναι φρόνιμο να μην αποφαίνονται για θέματα που δε γνωρίζουν επισταμένα δίχως την απαιτούμενη υπευθυνότητα, ώστε να μη ζημιώνουν, με τον τρόπο αυτόν, το κύρος του θεσμού που εκπροσωπούν.

 • Συστήνουμε την προσεκτική μελέτη της ισχύουσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σχετικά με τα επιβληθέντα και ισχύοντα μέτρα προφύλαξης και αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού, ιδίως σε ό,τι αφορά στις εξορμήσεις (πικνικ κλπ.), αλλά και στην απαγόρευση επισκέψεων σε κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους και σε σπήλαια.
 • Προτρέπουμε όσους επιθυμούν να γνωρίζουν τις θέσεις της Μονής να αναζητήσουν την προηγούμενη δημόσια ανακοίνωσή μας, αλλά και τη σχετική συνέντευξη του Καθηγουμένου της Μονής, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευμενείας κ. Ειρηναίου, στην έγκριτη τοπική εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, η οποία δημοσιεύθηκε στις 10 Απριλίου.
 • Σημειώνουμε, τέλος, τον έντονο προβληματισμό μας ότι -με εξαίρεση την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα- κανένας από τους λειτουργούς των ΜΜΕ, οι οποίοι με πολλή προθυμία και ακάματο ζήλο αρθρογραφούν εναντίον της Μονής, δε θεώρησε απαραίτητο ή χρήσιμο να ζητήσει, να καταγράψει και να παρουσιάσει την άποψή μας, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει. Το γεγόνος αυτό, από μόνο του, όπως εύκολα ο κάθε ορθά σκεπτόμενος αντιλαμβάνεται, φανερώνει πολλά…».

Το κείμενο των διαμαρτυρόμενων:

«Μια παλιά ιστορία περιφράξεων και καταπάτησης 

Η μονή Γουβερνέτου προέβη σε μια ακόμη επιθετική ενέργεια στην προσπάθεια της να περιφράξει και να ελέγξει την πρόσβαση στο φαράγγι του Αυλακίου το οποίο καταλήγει στην ομώνυμη παραλία. Πρόσφατα τοποθέτησε μια πόρτα στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο πάρκινγκ έξω από την μονή, με την λογική ότι ο δρόμος αυτός περνάει ανάμεσα από τα χωράφια της μονής, οπότε είναι και ιδιοκτησία της. Με το πρόσχημα μάλιστα ότι αυτή η ενέργεια έχει στόχο να αποτρέψει οικογένειες που κάνουν πεζοπορία στο φαράγγι, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοιού, αλλά και για να προστατέψει την περιοχή από σατανιστικές τελετές και χρήση ναρκωτικών ουσιών (1).

Φυσικά η κίνηση αυτή της μονής δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και εντάσσεται σε μια προσπάθεια χρόνων από μεριάς της να καταπατήσει και να ιδιοποιηθεί το φαράγγι, τις σπηλιές, τον αρχαιολογικό χώρο και την παραλία. Καθώς το μονοπάτι για όλα τα παραπάνω περνάει για λίγα μετρά από τον περίβολο της μονής, αρχικά η μονή περιέφραξε την αυλή, τοποθετώντας όμως δυο πόρτες ώστε να είναι προσβάσιμο το μονοπάτι. Στην συνέχεια τοποθέτησε και ένα φυλάκιο διπλά στην πόρτα, πραγματοποιώντας όχι μόνο ελέγχους για την ευπρέπεια των επισκεπτών, αλλά έφτασε και στο σημείο να ζητάει χρήματα για την είσοδο από όσους δεν έμοιαζαν με ντόπιους και προφανώς δεν ήξεραν περί τίνος πρόκειται. Ήδη από το 2013, κυκλοφορούν καταγγελίες στον τοπικό τύπο, κάποιες εκ των οποίων έχουν φτάσει και στην αστυνομία, ότι μοναχοί βρίζουν και τραμπουκίζουν επισκέπτες, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τους κατακρατούν παράνομα μέσα στο μοναστήρι και να προσπαθούν να τους αφαιρέσουν τις πινακίδες από τα αυτοκίνητα. (2)

 • Σε ποιόν ανήκουν τα φαράγγια, οι σπηλιές, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι παραλίες;

Η απάντηση μπορεί να είναι αυτονόητη, παρ΄ όλα αυτά το κεκτημένο δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, τα βουνά, τα φαράγγια και κάθε λογής τόπο ιδιαίτερης φυσικής και πολιτιστικής αξίας είναι ένα καθημερινό διακύβευμα απέναντι στο κράτος, στα αφεντικά αλλά και στους μοναχούς. Η συγκεκριμένη μονή έχει μακρά και σκοτεινή ιστορία σε σχέση με τις κτήσεις της, συνδέοντας αποτελεσματικά την φεουδαρχία με τον καπιταλισμό, δημιουργώντας το παράλογο σύμπαν της.

Η μακρά αυτή ιστορία της ξεκινάει κατά την ενετοκρατία της Κρήτης, οπότε κτίζεται σαν καθολική μονή, ενώ αργότερα με την οθωμανική κυριαρχία στο νησί και την φυγή των Ενετών παραχωρείται στην ορθόδοξη εκκλησία μαζί με τις μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις που διέθετε. Αυτή είναι και η εποχή που επικαλείται η μονή, ώστε να στοιχειοθετήσει την ιδιοκτησία της στην περιοχή. Επιστρέφοντας όμως στο σήμερα, η μονή ισχυρίζεται ανοιχτά ότι είναι ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης του μισού τουλάχιστον ακρωτηρίου και ότι οι κάτοικοι του είναι καταπατητές.

Φτάνει μάλιστα στο σημείο να διεκδικεί την ιδιοκτησία του φαραγγιού του Καθολικού, μαζί με τις σπηλιές που διαθέτει και τα ερείπια των ενετικών κτισμάτων στην κοίτη του, αλλά και την παραλία, καθώς το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτά περνάει μέσα από την μονή.

 • Μονή Γουβερνέτου | μια κερδοφόρα επιχείρηση 

Η μονή Γουβερνέτου λοιπόν, έχει αποκτήσει κατά την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας τεράστιες εκτάσεις αγροτικής γης και σήμερα διεκδικεί την αποκλειστική ιδιοκτησία σε ένα μεγάλο κομμάτι της φύσης του Ακρωτηρίου. Τώρα είναι η ώρα του ηγούμενου να αναλάβει το ρόλο του C.E.O. και των μοναχών το ρολό του διοικητικού συμβουλίου σε μια μεγάλη επιχείρηση.

Η επιχείρηση αυτή περιλαμβάνει τεράστιους ελαιώνες που η μονή εκμεταλλεύεται νοικιάζοντας τους και εισπράττοντας τα ενοίκια, ενώ πρόσφατα έκλεισε άλλο ένα επικερδές ντιλ με ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία των Χανίων, το οποίο νοίκιασε περίπου 20 στρ. από τα αμπέλια της μονής για 25 χρόνια. Μάλιστα, εντός αυτών των εκτάσεων, υπάρχει μια τεράστια παλιά αγροικία με οινοποιείο, ελαιοτριβείο και αλλά κτίσματα διαμονής γύρω από ένα μεγάλο αίθριο, δείγμα ενετικής αρχιτεκτονικής.

Η μονή φιλοδοξεί, κατά δήλωση της στο παρελθόν, να εντάξει τα παραπάνω σε Ε.Σ.Π.Α., ώστε να φτιάξει μια αγροτουριστική μονάδα, ενώ δεν επαναπαύεται μόνο στον αγροτικό και τουριστικό τομέα. Μέσω της συνεργασίας της «PMC Joint Venture», θυγατρικής της εκκλησίας, που δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, με τη NATURA POWER μπαίνει δυναμικά στο τομέα τον Α.Π.Ε. (3) Στόχος της επένδυσης της μονής που θα αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ευρώ είναι η δημιουργία ενός ηλιοθερμικού πάρκου 2.000 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο και το τρίτο στην Ευρώπη, το οποίο θα παράγει το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας στο νομό Χανίων.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, φαντάζουν και λογικές οι παραπάνω περιφράξεις που χτίζει η μονή στο πλαίσιο της επέκτασης των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού και των Β.Α.Π.Ε. Έτσι, όσο οι εργάτες θα δουλεύουν στα χωράφια και στις μονάδες της μονής, οι μοναχοί θα εισπράττουν ακόμα περισσότερα κέρδη, κάνοντας ακόμα περισσότερες προσευχές, ώστε να τα ευλογήσει ο θεός.

 • Να στήσουμε αναχώματα στις περιφράξεις της φύσης από τους επενδυτές, τους μοναχούς και το κράτος
 • Ελεύθερη πρόσβαση για όλους/ες χωρίς περιορισμούς
 • Κάλεσμα σε συνέλευση κατοίκων Ακρωτηρίου και περιηγητών, καθώς και σε συλλογικό περίπατο την Κυριακή 18/4 στις 12:00 στο πάρκινγκ της Αγίας Τριάδας

περιπατητές/τριες και κάτοικοι».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Νέα κινητοποίηση στη μονή Γουβερνέτου για την ελεύθερη πρόσβαση
Σε νέα κινητοποίηση καλεί η «Συνέλευση Αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera», κατά της απόφασης της μονής Γουβερνέτου να τοποθετήσει μια σιδερένια πύλη η οποία περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση στο σημείο.
Χανιά: Νέα κινητοποίηση στη μονή Γουβερνέτου για την ελεύθερη πρόσβαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα κινητοποίηση στην πύλη της Μ. Γουβερνέτου - Ομόφωνο ψήφισμα του ΔΣ Χανίων
Νέο κάλεσμα για διαμαρτυρία στη Μονή Γουβερνέτου πραγματοποιεί η συνέλευση περιπατητών και πολιτών της περιοχής του Ακρωτηρίου Χανίων, διαμαρτυρόμενοι για την πύλη που τοποθετήθηκε στην Μονή η οποία περιορίζει...
Νέα κινητοποίηση στην πύλη της Μ. Γουβερνέτου - Ομόφωνο ψήφισμα του ΔΣ Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας