• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.4°C / 34.7°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.0°C / 33.8°C
  0 BF
  45%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 30.4°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.0°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.1°C / 33.6°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 30.0°C
  2 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.6°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 28.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 30.9°C
  2 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.1°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.6°C / 30.7°C
  2 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.5°C
  3 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 34.5°C
  4 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.8°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.9°C / 34.9°C
  4 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.3°C
  3 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 34.2°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  28%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πωλητήριο στο λιμάνι του Ηρακλείου

 • A-
 • A+
Εκτός πώλησης ο ενετικός λιμένας με τα μνημεία, σύμφωνα με την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ, αν και οι φορείς της πόλης παραμένουν σε επιφυλακή μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ιδιώτη ● Θολό τοπίο για την τύχη του αναψυκτηρίου «Μαρίνα» που διαχειρίζεται ο δήμος ● Υπό εκποίηση ακόμα τέσσερα μικρότερα λιμάνια στον νομό.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε τροχιά εκποίησης, με αβέβαιο όφελος για την τοπική κοινωνία της Κρήτης, εισέρχεται το εμπορικό λιμάνι του Ηρακλείου με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας που προβλέπει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού τουλάχιστον 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ).

Όπως έγινε γνωστό από τη δημοσίευση της προκήρυξης, εκτός από τον κύριο εμπορικό λιμένα στο Ηράκλειο, προς πώληση βαίνουν και οι λιμενικές εγκαταστάσεις στα Λινοπεράματα, στα δυτικά της πόλης (σ.σ. χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη μεταφορά καυσίμων) αλλά και τρία ακόμα αλιευτικά καταφύγια στη νότια Κρήτη. Πρόκειται για τα μικρά λιμάνια της Άρβης και του Καστρίου/Κερατόκαμπου που βρίσκονται στον Δήμο Βιάννου και το αλιευτικό καταφύγιο στον Λέντα (Λούτρα), που βρίσκεται στον Δήμο Γόρτυνας.

Σε ό,τι αφορά το κύριο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Ηρακλείου για εξαίρεση από την παραχώρηση του ενετικού λιμένα και των μνημείων που περιλαμβάνονται στη χερσαία ζώνη (Φρούριο Κούλε, Νεώρια), αυτό φαίνεται καταρχήν να ικανοποιείται.

Στην προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται συγκεκριμένα πως στο πλαίσιο της Διαγωνιστικής Διαδικασίας προβλέπεται η επαναδιαπραγμάτευση και τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης (σ.σ. μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ - ΟΛΗ), με σκοπό «την εκλογίκευση του αποτυπώματος του Λιμένα και ενδεχομένως τον επαναπροσδιορισμό της περιοχής παραχώρησης υπό το πρίσμα παράλειψης περιοχών που δεν απαιτούνται ευθέως για την κύρια εμπορική λειτουργία του (συμπεριλαμβανομένων, δίχως περιορισμό, περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία ή χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως ο Ενετικός Λιμένας Ηρακλείου που δεν θα αποτελέσει μέρος της περιοχής παραχώρησης, και παρόμοιων περιπτώσεων)».

«Καταρχήν θετικό»

Η αναφορά αυτή, εντός της παρένθεσης, είναι μεν σαφής, ωστόσο σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες δεν διασφαλίζει 100% τη μη παραχώρηση του ενετικού λιμένα. «Θα περιμένουμε την πλήρη εξέλιξη του διαγωνισμού και την αποτύπωση της εξαίρεσης αυτής στο κείμενο της τελικής συμφωνίας με τον επενδυτή», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Μαραγκουδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Σκαφών Αναψυχής «Νέαρχος», που έχει πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα όταν διαφαινόταν ότι η εκποίηση θα περιλάμβανε ακόμα και τα μνημεία της πόλης. «Καταρχήν φαίνεται η πίεσή μας να απέδωσε καρπούς, ωστόσο παραμένουμε σε επιφυλακή μέχρι την οριστική υπογραφή της σύμβασης» λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.».

Ο Γιάννης Μαραγκουδάκης

Ένα από τα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία είναι η τύχη του δημοτικού αναψυκτηρίου «Μαρίνα», το κτίριο του οποίου ανήκει στον ΟΛΗ και βρίσκεται επίσης εντός του ενετικού λιμανιού. Ο Δήμος Ηρακλείου συνάπτει με τον ΟΛΗ διαδοχικές συμβάσεις παραχώρησης έχοντας ανακαινίσει με δικά του έξοδα το κτίριο που έχει κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’60. Για το συγκεκριμένο κτίριο δεν υπάρχει σαφής αναφορά στο κείμενο της προκήρυξης του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ πάγιο αίτημα του δήμου είναι η οριστική παραχώρησή του στην Αυτοδιοίκηση.

«Αυτό είναι και αίτημα των εργαζομένων και ζητάμε επιτακτικά, τώρα εν όψει της πώλησης του λιμανιού, να λυθεί οριστικά το θέμα αυτό ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του αναψυκτηρίου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Ριζικιανάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΠΑΝΑΛ, η οποία διαχειρίζεται το αναψυκτήριο. «Δεν έχει να κάνει μόνο με τη διασφάλιση των θέσεων των 20 εργαζομένων, αλλά και με τη διατήρηση του χαρακτήρα του αναψυκτηρίου, που είναι σημείο αναφοράς για την πόλη, προσελκύοντας όλες τις ηλικίες και με προσιτές τιμές» λέει ο ίδιος.

Ο Μιχάλης Ριζικιανάκης

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις που περιλαμβάνουν την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (έως τις 30/7) και προεπιλογής των ενδιαφερόμενων μερών και κατόπιν την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την πώληση του Λιμένα Ηρακλείου
Στην έναρξη διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό του,...
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την πώληση του Λιμένα Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την ιδιωτικοποίηση του Ενετικού Λιμένα
Τη διατήρηση του Δημόσιου Χαρακτήρα του Ενετικού Λιμανιού Ηρακλείου και των παραπλήσιων σε αυτό δομών (Κούλες, Νεώρια κλπ) ζητάει με επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ο πρόεδρος...
Παρέμβαση Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την ιδιωτικοποίηση του Ενετικού Λιμένα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γ. Πλακιωτάκης: "Προχωρά η αξιοποίηση του λιμένα Ηρακλείου"
Η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας μέσα από ένα νέο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης, αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης, τόνισε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής...
Γ. Πλακιωτάκης: "Προχωρά η αξιοποίηση του λιμένα Ηρακλείου"
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι απαντά ο ΟΛΠ για τα έργα επέκτασης του επιβατικού λιμένα
Τη δική της εκδοχή έδωσε χθες η διοίκηση του ΟΛΠ για το έργο της νότιας επέκτασης του επιβατικού λιμένα στην Πειραϊκή, που από τις αρχές Μαρτίου που ξεκίνησε η υλοποίησή του έχει προκαλέσει πλήθος...
Τι απαντά ο ΟΛΠ για τα έργα επέκτασης του επιβατικού λιμένα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντίθετοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑΝΑΛ στην ιδιωτικοποίηση του Ενετικού Λιμανιού
Την εξαίρεση από τη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων του ενετικού λιμανιού Ηρακλείου, ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΔΕΠΑΝΑΛ.
Αντίθετοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑΝΑΛ στην ιδιωτικοποίηση του Ενετικού Λιμανιού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του ενετικού λιμανιού
Την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου από τη δικαιοδοσία των επενδυτών, ζητούν σε κοινή τους επιστολή προς του φορείς της πόλης, σύλλογοι και σωματεία του Ηρακλείου.
Ηράκλειο: Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του ενετικού λιμανιού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας