• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.0°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.6°C / 36.0°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.4°C / 35.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 33.5°C
  6 BF
  29%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.0°C / 36.2°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.4°C / 32.6°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  4 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  29%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.5°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.8°C
  3 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.0°C
  3 BF
  31%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  29%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οι Μινωικές καταργούν το σωματείο εργαζομένων»

 • A-
 • A+
Σοβαρές καταγγελίες μετά τις νέες απολύσεις στη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Κρήτης ● Παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας ζητάει ο Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία ● Τι απαντά η εταιρεία.

Για γενικευμένη επίθεση ενάντια στο Σωματείο Εργαζομένων των Μινωικών Γραμμών και για στοχευμένες απολύσεις κατηγορείται η εταιρεία, ενώ την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για το θέμα ζητά με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό.

Στην εταιρεία τούς τελευταίους μήνες σοβεί διαρκής αντιπαράθεση μεταξύ του Σωματείου και της διοίκησης, η οποία, όπως καταγγέλλεται, έχει φτάσει μέχρι και σε εξώδικα εναντίον των εργαζομένων που συνδικαλίζονται, ακολουθώντας τακτικές εκφοβισμού και αποκόπτοντας την επικοινωνία τους με το υπόλοιπο προσωπικό, ενώ έφτασε ακόμα και να καταργήσει το e-mail που επί 25 χρόνια χρησιμοποιούσε ο σύλλογος. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΕΝΤ, η εταιρεία προχώρησε ήδη σε πέντε νέες απολύσεις φέτος, ενώ έχουν προηγηθεί ακόμα 20 απολύσεις στο τέλος του 2019.

«Η εταιρεία ακολουθεί την ίδια τακτική τρομοκράτησης, απολύοντας συστηματικά όσους εργαζόμενους είναι εγγεγραμμένοι στον Σύλλογο» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Γραφείων και Πρακτορείων των Μινωικών Γραμμών, Κώστας Σαβαθράκης. «Απολύουν με πρόσχημα την κρίση από την πανδημία, αλλά η αλήθεια είναι πως σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων είναι σε αναστολή με το σύστημα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ενώ την ίδια στιγμή, λόγω της πανδημίας, η εταιρεία από τον Οκτώβριο του 2020 επιδοτείται με 30.000 ευρώ ανά ταξίδι για το κάθε ένα από τα δύο πλοία που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Πειραιάς – Ηράκλειο – Χανιά. Συνεπώς, μόνο προσχηματική είναι η επίκληση οικονομικών λόγων για τις απολύσεις» αναφέρει ο ίδιος. Ο κ. Σαβαθράκης τονίζει πως «οι Μινωικές Γραμμές απολύουν εργαζόμενους με πολύχρονη πείρα, που έβαλαν πλάτη για να στηρίξουν την εταιρεία, και στη θέση τους προσλαμβάνουν νεότερους με πολύ μικρότερο μισθολογικό κόστος, ενώ απώτερος στόχος είναι η κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η σύναψη συμβάσεων με τον βασικό μισθό».

Κώστας Σαβαθράκης - Σύλλογος Εργαζομένων ΜΙΝΟΑΝ

Εξάλλου, αποτελεί κοινό μυστικό στο Ηράκλειο πως στην εταιρεία προσλαμβάνονται νέοι εργαζόμενοι με μοναδικό προσόν την καταγωγή από το Τυμπάκι Ηρακλείου, απ’ όπου κατάγεται και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αντώνης Μανιαδάκης. «Το πρόβλημα πλέον έχει ξεφύγει από τα όρια μιας εργατικής διεκδίκησης και καταλήγει πρόβλημα δημοκρατίας και κοινωνικής ευθύνης από μια διοίκηση που αγνοεί τους νόμους και το κοινό αίσθημα των Κρητικών» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΝΤ, Θάνος Βασιλόπουλος.

Θάνος Βασιλόπουλος - ΠΑΣΕΝΤ

Απάντηση της εταιρείας

Ως προς τη στοχοποίηση των μελών του Σωματείου, η εταιρεία απαντά στην «Εφ.Συν.» πως η συμμετοχή ή όχι στον Σύλλογο Εργαζομένων δεν αποτέλεσε προϋπόθεση για την επιλογή των στελεχών που απολύθηκαν. «Το μοναδικό κριτήριο ήταν η αποδοτικότητα και τα προσόντα που αξιολογήθηκαν ανάμεσα σε υπαλλήλους της ίδιας ειδικότητας και καθηκόντων. Αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως από το γεγονός ότι, από τους πρόσφατα απολυθέντες, μόνον ένας είχε την ιδιότητα του μέλους του Συλλόγου», αναφέρεται σε γραπτή απάντηση που λάβαμε από την εταιρεία, ενώ ως αιτία για τις απολύσεις προβάλλονται η παγκόσμια οικονομική κρίση, η άνοδος της τιμής των καυσίμων, αλλά και οι συνέπειες της πανδημίας με συνεχείς ζημιές τα έτη 2018-2020.

Αντώνης Μανιαδάκης - Διευθύνων Σύμβουλος ΜΙΝΟΑΝ

Σε σχέση με την κρατική επιδότηση των δρομολογίων λόγω Covid, η εταιρεία απαντά πως «οι επιδοτήσεις αυτές καλύπτουν ένα μέρος των ζημιών και όχι το σύνολό τους, με αποτέλεσμα η εταιρεία να προβαίνει σε ενέργειες που άπτονται του εξορθολογισμού των δαπανών». Τέλος, σε σχέση με την καταγγελία για κατηγοριοποίηση των εργαζομένων και επιλεκτικές προσλήψεις ανάλογα με τον τόπο καταγωγής, οι Μινωικές Γραμμές δηλώνουν πως «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει προνομιακή μεταχείριση με βάση τον τόπο καταγωγής του εργαζομένου», ενώ τονίζεται πως «το εργασιακό δυναμικό απαρτίζεται ως επί το πλείστον από γηγενείς τοπικούς κατοίκους της πόλης του Ηρακλείου, καθώς και από περιοχές των ευρύτερων Περιφερειακών Ενοτήτων του Ηρακλείου, των Χανίων και των λοιπών μερών της Ελληνικής Επικράτειας».

Μεταξύ των εργαζομένων της εταιρείας επικρατεί ανασφάλεια για πιθανές νέες απολύσεις, ενώ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία επαναλαμβάνει την έκκληση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να παρέμβει άμεσα. «Ολοι οι αρμόδιοι φορείς να εγκαλέσουν και να γνωστοποιήσουν στην εργοδοσία των Μινωικών Γραμμών ότι και στην Κρήτη ισχύουν οι εργατικοί νόμοι που ισχύουν σε όλη την επικράτεια» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μας απολύουν αν μπούμε στον Σύλλογο Εργαζομένων»
Καταγγελία εργαζομένων στις Μινωικές Γραμμές για 14 «στοχευμένες» απολύσεις. Εκδικάστηκαν στο Ηράκλειο οι αγωγές δύο εργαζομένων που ζητούν την επαναπρόσληψή τους.
«Μας απολύουν αν μπούμε στον Σύλλογο Εργαζομένων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απολύσεις στις Μινωικές - Σκληρή ανακοίνωση των εργαζομένων
Για παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις 14 υπαλλήλων κάνει λόγο ο Σύλλογος Υπαλλήλων Γραφείων και Πρακτορείων Μινωικών Γραμμών ΑΝΕ, τη στιγμή μάλιστα που η εταιρία έχει προχωρήσει σε φάση ανάπτυξης σε άλλες...
Απολύσεις στις Μινωικές - Σκληρή ανακοίνωση των εργαζομένων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκπτωση για υγειονομικούς από τις «Μινωικές Γραμμές»
Εκπτωση 50% σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τις «Μινωικές Γραμμές» ως ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης για την καθημερινή μάχη κατά της πανδημίας.
Εκπτωση για υγειονομικούς από τις «Μινωικές Γραμμές»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ»: Το νέο πλοίο των Μινωϊκών Γραμμών τιμά τα Χανιά
Οι «Μινωικές Γραμμές» έδωσαν το όνομα αυτό στο πλοίο τιμώντας την πόλη των Χανίων και την ιστορία τους, καθώς είναι εμπνευσμένο από τον βασιλιά Κύδωνα που ίδρυσε την πόλη των Χανίων, την αρχαία Κυδωνία.
«ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ»: Το νέο πλοίο των Μινωϊκών Γραμμών τιμά τα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακοίνωση Μινωικών Γραμμών για το κρούσμα κορονοϊου σε 48χρονο ναυτικό
Ανακοίνωση σχετικά με το κρούσμα κορονοιου που διαπιστώθηκε σε 48χρονο ναυτεργάτη (θαλαμηπόλος)μέλος του πληρώματος του επιβατηγού –οχηματαγωγού πλοίου «ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ», που πραγματοποιεί το δρομολόγιο...
Ανακοίνωση Μινωικών Γραμμών για το κρούσμα κορονοϊου σε 48χρονο ναυτικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας