• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 10.7°C
  1 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.7°C / 8.4°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.8°C
  1 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  3°C -0.1°C / 3.3°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 5.5°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.4°C
  0 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  0 BF
  93%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 9.9°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  0 BF
  95%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πήραν θάρρος από την Ελαφόνησο, καταστρέφουν και το Ελαφονήσι

 • A-
 • A+
Τζιπ και επιβατικά αυτοκίνητα μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Ελαφονησίου Χανίων. Αυτή τη φορά έφτασαν μέχρι μέσα στη θάλασσα ● Αφωνία από τις ελεγκτικές αρχές.

Αποκαρδιωτικές εικόνες καταστροφής σε έναν από τους σημαντικότερους προστατευόμενους χώρους της Κρήτης φέρνει στο φως καταγγελία κατοίκων της περιοχής. Κάποιοι φαίνεται πως ζήλεψαν τα κατορθώματα της παραγωγής του τηλεπαιχνιδιού GNTM στην Ελαφόνησο της Λακωνίας, αλλά προχώρησαν την καταστροφική τους δράση ένα βήμα παραπάνω. Και αν στην Ελαφόνησο είδαμε μόνο επιδείξεις πάνω στην άμμο, στο Ελαφονήσι της Κρήτης τα τζιπ έφτασαν μέχρι μέσα στη θάλασσα, καταπατώντας κάθε κανόνα προστασίας του τοπίου.

Οι φωτογραφίες που έστειλαν στην «Εφ.Συν.» κάτοικοι της περιοχής είναι αποκαλυπτικές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για επισκέπτες που ήθελαν να ασκηθούν στα θαλάσσια σπορ, χωρίς όμως να κάνουν τον κόπο να κουβαλήσουν ώς τη θάλασσα τον εξοπλισμό τους.

Τζιπ μέσα στην θάλασσα στο Ελαφονήσι

Πάντως, για τις υπηρεσίες ελέγχου φαίνεται πως πρόκειται για γνωστή και παγιωμένη κατάσταση. «Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε τέτοιες καταγγελίες και βλέπουμε αυτές τις εικόνες», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Πέτρος Λυμπεράκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς (σ.σ. ο ίδιος φορέας εποπτεύει και το Ελαφονήσι). «Υποβάλαμε την καταγγελία στο δασαρχείο και στη διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφέρειας. Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά σώματα που έχουν ανακριτικά καθήκοντα (δασαρχείο, θηροφυλακή, αστυνομία και λιμενικό). Διαχρονικά αυτό που ζητάμε είναι αυτά τα σώματα να συστήσουν μια αποτελεσματική αρχή προστασίας του περιβάλλοντος. Ως φορέας διαχείρισης, έχουμε δώσει σε όλους τους φορείς τα νομικά εργαλεία μέσω του προγράμματος Life Natura Themis, ωστόσο όλοι προσπαθούν να βγάλουν από πάνω τους αυτή την ευθύνη», συμπληρώνει ο κ. Λυμπεράκης.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε τέτοιες καταγγελίες και βλέπουμε αυτές τις εικόνες», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Πέτρος Λυμπεράκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.

«Ούτε μία μήνυση»

Ευθύνες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς επιρρίπτει και ο Κωστής Κουκουράκης, πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που προώθησε το καθεστώς προστασίας στη συγκεκριμένη περιοχή. «Τα ξέρουν όλοι χρόνια τώρα και μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί ούτε μία μήνυση έστω και κατ’ αγνώστων», λέει ο ίδιος, ενώ αφήνει σαφείς υπόνοιες για τη συνεχή προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. «Είναι γνωστά τα σχέδια που διατυπώθηκαν στο παρελθόν για κατασκευή τεράστιων ξενοδοχείων στο Ελαφονήσι και οι ορέξεις αυτές κόπηκαν όταν θεσπίστηκε το καθεστώς προστασίας. Ωστόσο, και στην ίδια τη νομοθεσία αναφέρεται πως το καθεστώς αυτό μπορεί και να επανεξεταστεί αν εκλείψει ο λόγος της προστασίας. Και σταδιακά ενδεχομένως αυτό επιδιώκουν. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την προάσπιση της περιοχής πέφτει σήμερα στους δύο νέους Δήμους Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου, τα όρια των οποίων συναντώνται σε αυτήν ακριβώς την περιοχή», λέει ο κ. Κουκουράκης.

 Ευθύνες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς επιρρίπτει και ο Κωστής Κουκουράκης, πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου.

Το Ελαφονήσι έχει ενταχθεί σε καθεστώς ειδικής προστασίας του δικτύου NATURA (κωδικός GR4340002) καθώς παρουσιάζει περιοδικά υποθαλάσσια στρώματα άμμου στον βυθό (ροζ άμμος) που σε συνδυασμό με τις αμμοθίνες που υπάρχουν στο νησί συνιστούν έναν πολύ σημαντικό και μοναδικό γεωλογικό σχηματισμό. Σπάνιες βιοκοινότητες αποτελούν μέρος των αμμοθινών, ενώ περιλαμβάνονται ευαίσθητα οικοσυστήματα που υφίστανται έντονες ανθρώπινες επιδράσεις ειδικά το καλοκαίρι λόγω του τουρισμού. Η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων πάνω στην επιφάνεια της προστατευόμενης περιοχής προφανώς είναι έξω από κάθε λογική προστασίας και θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα και αφορμή αυτεπάγγελτης δίωξης, ειδικά εφόσον στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κατατεθεί τα στοιχεία των οχημάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετά την Ελαφόνησο καταστρέφουν και το Ελαφονήσι
Σε καταγγελία για είσοδο οχημάτων στην προστατευόμενη περιοχή Natura στο Ελαφονήσι προχώρησαν κάτοικοι της περιοχής (τα στοιχεία τους στη διάθεση της ΕΦ.ΣΥΝ.).
Μετά την Ελαφόνησο καταστρέφουν και το Ελαφονήσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Λήψη μέτρων για την προστασία και διαχείριση του Ελαφονησίου
Στη λήψη μέτρων για την προστασία και διαχείριση της περιοχής του Ελαφονησίου προχωρούν οι συμμετέχοντες στον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής.
Χανιά: Λήψη μέτρων για την προστασία και διαχείριση του Ελαφονησίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Δημιουργείται ενιαίος φορέας διαχείρισης του Ελαφονησίου
Στην δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης, με στόχο την προστασία της περιοχής του Ελαφονησίου στα νοτιοδυτικά των Χανίων, προχωρούν από κοινού οι Δήμοι Κισσάμου και Κανδάνου-Σελίνου.
Χανιά: Δημιουργείται ενιαίος φορέας διαχείρισης του Ελαφονησίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επαναφέρουν την πρόταση για εισιτήριο σε Μπάλο και Ελαφονήσι
Την πρόταση για επιβολή εισιτηρίου στις παραλίες το Μπάλου και του Ελαφονησίου ώστε να υπάρχει έλεγχος της ροής των επισκεπτών, επαναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων. Όπως τονίζεται, τα έσοδα πρέπει να είναι...
Επαναφέρουν την πρόταση για εισιτήριο σε Μπάλο και Ελαφονήσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπεγράφη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Ελαφονήσι
Υπογράφτηκε την Τετάρτη 4 Απριλίου η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Ελαφονήσι, με στόχο την προστασία αυτής της μοναδικής και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχής. Η μελέτη θέτει σαφές θεσμικό πλαίσιο για...
Υπεγράφη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Ελαφονήσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ζητούν χρηματοδότηση για την προστασία του Ελαφονησίου
Χρηματοδότηση για την προστασία του Ελαφονησίου ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης με επιστολή του από τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Ο κ. Βουλγαράκης ζητάει χρηματοδότηση για την...
Χανιά: Ζητούν χρηματοδότηση για την προστασία του Ελαφονησίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας