Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.3°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.8°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 18.3°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 17.8°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 18.3°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.9°C
  1 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 18.3°C
  2 BF
  18%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.2°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 18.3°C
  0 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.0°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 17.8°C
  0 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  20%
Στο Ρέθυμνο το κυβερνητικό κλιμάκιο - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός

Στο Ρέθυμνο το κυβερνητικό κλιμάκιο - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός

 • A-
 • A+
Το Ρέθυμνο επισκέφτηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο το οποίο επισκέφτηκε περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία και συγκεκριμένα περιοχές του Μυλοποτάμου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους υφυπουργούς Εξωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον γγ Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζος, έχει μεταβεί στην Κρήτη για αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, και συμμετείχε σε σύσκεψη, στο Πέραμα Μυλοποτάμου, στην οποία συμμετείχαν δήμαρχοι, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή.

«Όλες οι διαδικασίες παρέμβασης στις πληγείσες περιοχές και στο Ρέθυμνο θα είναι πολύ πιο σύντομες, το έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση ότι ως μηχανισμός προχωρούμε πολύ γρήγορα και πλέον έχουμε την εμπειρία δυστυχώς από τις προηγούμενες καταστροφές που συνέβησαν στη χώρα», δήλωσε από το Πέραμα Μυλοποτάμου Ρεθύμνου ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Ο κ. Λιβάνιος τόνισε την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, ώστε άμεσα να ανταπεξέλθει σε επίπεδο παρεμβάσεων και αποζημιώσεων, λέγοντας ότι «δυστυχώς και οι καταστροφές στην Κρήτη είναι μία ακόμη "ευκαιρία" να βελτιώσουμε το μηχανισμό αντίδρασης και αποζημιώσεων».

Το κυβερνητικό κλιμάκιο ενημερώθηκε για το σύνολο των καταστροφών στο Ρέθυμνο και είδαν παράλληλα από κοντά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία. Συζήτησαν με τους αυτοδιοικητικούς όλα εκείνα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, που θα βοηθήσουν ώστε «το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουμε για να κλείνουν οι πληγές που άνοιξαν με τις τελευταίες νεροποντές».

Τα συναρμόδια υπουργεία, όλοι μαζί θα κάνουμε το βέλτιστο για να αποκατασταθούν οι ζημιές και θα δοθεί μία έμφαση στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" ώστε η αγροτική οδοποιία να μπει στο πρόγραμμα ως προτεραιότητα, δήλωσε ο κ. Λιβάνιος. Σχετικά με τα δίκτυα ύδρευσης ανέφερε πως θα περιμένει τα αποτελέσματα των επισκέψεων των τεχνικών κλιμακίων που θα βρεθούν άμεσα σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ώστε να υπάρξει εκτίμηση για τις ζημιές, για τις όποιες αποφάσεις.

«Η σύσκεψη στο δημαρχείο Μυλοποτάμου ήταν πολύ εποικοδομητική, Ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα στην ευρύτερη περιφέρεια του Ρεθύμνου έχουμε συλλέξει τα αιτήματα, θα ενισχύσουμε χρηματικά τους δήμους για την αποκατάσταση των ζημιών και φυσικά το σημαντικό είναι να προχωρήσουμε ώστε να θωρακίσουμε με έργα υποδομής την περιοχή ώστε να μην επαναλαμβάνονται σε τόσο συχνά διαστήματα τόσο μεγάλες καταστροφές» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Λιβάνιος επισήμανε επίσης πως οι ζημιές στο Ρέθυμνο περιορίζονται κυρίως στο κομμάτι των αγροτικών εγκαταστάσεων και της οδοποιίας, όμως υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" και σε συνεργασία με τους δημάρχους της περιοχής θα αποφασισθεί και θα γίνει το καλύτερο δυνατόν ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή ζωή των κατοίκων.

«Συνολικά θα ανακοινωθούν τα μέτρα από την κυβέρνηση σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία... Όσοι έχουν κύρια κατοικία και έχουνε πρόβλημα κατοικίας θα μπορέσουν να πάρουν τα 600 ευρώ άμεσα και τα 6.000 ευρώ για τα έξοδα οικοσκευής. Ενώ και με την παρουσία του πρόεδρου του ΕΛΓΑ που ήταν εδώ για να δούμε τις ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο θα παρθούν άμεσα οι αποφάσεις», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών σημειώνοντας πως σε σχέση με το Ηράκλειο στη Χερσόνησο οι ζημιές στο Ρέθυμνο είναι μικρότερες. Επίσης ανέφερε πως το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να γίνει οριοθέτηση των ρεμάτων από την Περιφέρεια Κρήτης διότι «διαπιστώσαμε ότι μέσα από τα ρέματα είδαμε να έχουν διέλθει δρόμοι, μέσα από την κίνηση των ρευμάτων, και αυτό πρέπει να διορθωθεί».

Ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι άμεσα θα μεταβούν στο Ρέθυμνο μηχανικοί και στελέχη από το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές σε επίπεδο υποδομών όσο και σε οικίες και επιχειρήσεις σε συνεργασία πάντα με τους δήμους και την Περιφέρεια. «Στόχος μας είναι να τρέξουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες σε ότι αφορά τις αποκατάστασεις, θα ακολουθήσουμε το πετυχημένο μοντέλο που ακολουθήσαμε στη Θεσσαλία, όπου οι διαδικασίες ήτανε γρήγορες και σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αποκαταστάσεις και Γρηγόρη εκταμίευση χρημάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρώτες ανάγκες που έχουν οι δήμοι στην Κρήτη» σημείωσε.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε επίσης πως πολλά από τα έργα της προηγούμενης κακοκαιρίας που έπληξε το Ρέθυμνο εκτελούνται, και «σε κάθε περίπτωση τα έργα που είχαν ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν και οι νέες καταστροφές θα ενταχθούν με γρήγορες διαδικασίες ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι παρεμβάσεις και αποκαταστήσεις με τρόπο που να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι κάτοικοι των περιοχών».

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα ο υφυπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι υπάρχουν υποδομές που έχουν υποστεί φθορές και σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τους δημάρχους πληγεισών περιοχών οι βασικές ζημιές είναι στο αγροτικό δίκτυο οι οποίες χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις. «Περιμένουμε τις αιτήσεις από πλευράς των δήμων και η κυβέρνηση θα κινηθεί άμεσα» τόνισε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός για θέματα Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «κινούμαστε όλοι μαζί συντονισμένα και έχοντας μία τεχνογνωσία, την οποία δυστυχώς λόγω των προηγούμενων κακοκαιριών και των προβλημάτων την έχουμε αποκτήσει, υπάρχει δυνατότητα και ευελιξία, αλλά και οι μηχανισμοί του κράτους να τρέξουν πολύ γρηγορότερα τα θέματα αποζημιώσεων και ενισχύσεων. Κάτι που θα συμβεί και εδώ ώστε να κλείσουν πληγές το συντομότερο δυνατόν».

Σχετικά με το γήπεδο Περάματος το οποίο έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το δήμαρχο Μυλοποτάμου Δημήτρη Κόκκινο και «...είτε από το ταμείο που έχει δημιουργηθεί για την κάλυψη τέτοιων αναγκών είτε το ταμείο του ίδιου του υπουργείου, είναι δέσμευση προσωπική μου ότι το γήπεδο θα αποκατασταθεί».

Τέλος, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου έκανε λόγο για κατεστραμμένα αντλιοστάσια και δίκτυα ύδρευσης. Σύμφωνα με την περιγραφή του: «Το χωριό Αγγελιανά με 1.000 κατοίκους δεν έχει νερό, τα δίκτυα και μία γεώτρηση που ήταν δίπλα στο ποτάμι Γεροπόταμο έχει εξαφανιστεί τελείως, τα προβλήματα είναι τεράστια. Το χωριό Αλφά, δύο μέρες δεν έχει ακόμη νερό, γίνονται μεγάλες προσπάθειες μέχρι αργά το απόγευμα να έχει αποκατασταθεί η διανομή νερού όπου αυτό είναι δυνατό. Το οδικό δίκτυο, το δημοτικό και το επαρχιακό, κάπως έχει βελτιωθεί μετά από παρεμβάσεις των μηχανημάτων. Υπάρχει όμως πρόβλημα σε κάποια σημεία του οδικού άξονα της ενδοχώρας, όπως και σε γέφυρες, όπου εκεί η κυκλοφορία δεν είναι ακόμα δυνατή προς τα χωριά Αλφά, Σκορδύλο, Μαργαρίτες. Οικισμοί βρίσκονται αποκλεισμένοι, τεράστιοι όγκοι πετρωμάτων και λάσπης έχουν κλείσει τμήματα αγροτικών δρόμων και επαρχιακού οδικού δικτύου ενώ το γήπεδο Περάματος έχει εξαφανισθεί κάτω από το νερό».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχτηκε η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, εκτός του Δήμου Ρεθύμνης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά φαινόμενα, που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 10 Μαΐου 2021.

Για τον Δήμο Ρεθύμνης, που είναι ήδη κηρυγμένος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας με ημερομηνία λήξης 26-2-21 λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που εκδηλώθηκαν στις 25-2-2019, παρατείνεται η απόφαση κήρυξής του έως και τις 10 Μαΐου 2021 μετά και την εκδήλωση των έντονων καταστροφικών φαινομένων της χθεσινής ημέρας.

Οι πληγείσες επιχειρήσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης για καταγραφή των ζημιών που υπέστη η επιχείρησή τους, από τις αρμόδιες επιτροπές της Π.Ε.. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους στο email: [email protected] ή να υποβάλλουν αίτηση σε έντυπη μορφή στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας (Κεντρικό Κτίριο Π.Ε. Ρεθύμνης, Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, 2ος όροφος, γραφείο 204) αφού αρχικά επικοινωνήσουν για ραντεβού με το τηλέφωνο 2831340716.

Ο κάθε ιδιοκτήτης επιχείρησης, πρέπει να αποτυπώσει ο μέγεθος της καταστροφής (φωτογραφίες, βίντεο, ύψος νερού εντός του κτηρίου, κατεστραμμένα δομικά στοιχεία και υλικά), καθώς και να διατηρήσει κατά το δυνατόν τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα έρθει να ελέγξει την επιχείρησή του. Για την καταγραφή πληγεισών οικιών θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τους κατά τόπους δήμους.

Διακοπή τροφοδοσίας νερού 

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης  Α.Ε. ανακοινώνει την διακοπή στην τροφοδοσία του νερού άρδευσης από το Φράγμα Ποταμών του Δήμου Αμαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Η διακοπή οφείλεται σε ζημιά που προκλήθηκε στον κεντρικό αγωγό,  απότοκο των έντονων καιρικών φαινομένων  που επικράτησαν τις προηγούμενες ώρες, στην περιοχή του ποταμού Πλατανιά Ρεθύμνου. 

Η έντονη και παρατεταμένη βροχόπτωση προκάλεσε διάβρωση της υφιστάμενης αγροτικής οδοποιίας  της οποίας  ακολούθησε η αποκάλυψη του αγωγού.

Τα συνεργεία του Ο.Α.Κ. έχουν εντοπίσει την ζημιά και εργάζονται για την άμεση αποκατάσταση της, η οποία θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, που θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες στην περιοχή.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ανυπολόγιστες οι καταστροφές, σε ξενοδοχείο οι πληγέντες της Χερσονήσου
Εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο στο Δήμο Χερσονήσου.
Ηράκλειο: Ανυπολόγιστες οι καταστροφές, σε ξενοδοχείο οι πληγέντες της Χερσονήσου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πλημμύρες ήρθαν μαζί με την... ανάπτυξη
Καταστροφές σε Χερσόνησο, Μάλια, Σταλίδα και άλλα τουριστικοποιημένα σημεία της Κρήτης ● Για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες οι τουριστικές περιοχές μετρούν πληγές από την κακοκαιρία ● Μεγάλες ζημιές και στο...
Οι πλημμύρες ήρθαν μαζί με την... ανάπτυξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Κρήτη κυβερνητικό κλιμάκιο μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία
Σύσκεψη με την παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου που έφτασε νωρίς το πρωί από την Αθήνα στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με στόχο την αποτύπωση των καταστροφών και τις πρώτες ανακοινώσεις...
Στην Κρήτη κυβερνητικό κλιμάκιο μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ισχυρές βροχές και στα Χανιά, προβλήματα στο οδικό δίκτυο
Προβλήματα, κυρίως σε σημεία της ενδοχώρας του Δήμου Πλατανιά, προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις, κατά τη διάρκεια της νύκτας. Σημαντικά προβλήματα σε χωριά του δήμου, μεγάλες ζημιές στο δημοτικό και αγροτικό...
Ισχυρές βροχές και στα Χανιά, προβλήματα στο οδικό δίκτυο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μεγάλες ζημιές και πάλι από την κακοκαιρία
Ξανά στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται η Κρήτη και ειδικά οι περιοχές του Ηρακλείου. Μεγάλες καταστροφές σημειώνονται στην Χερσόνησο λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρασυρθεί...
Κρήτη: Μεγάλες ζημιές και πάλι από την κακοκαιρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες στα Μάλια
Μεγάλες καταστροφές στις ελαιοκαλλιέργειες στο βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση που καταγράφηκε τα ξημερώματα. Καταστροφές και σε θερμοκήπια.
Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες στα Μάλια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας