Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαμαρτυρίες και στο Ηράκλειο για την επίσκεψη Πομπέο στη βάση της Σούδας

Κινητοποίηση στο Ηράκλειο ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο.

Διαμαρτυρίες και στο Ηράκλειο για την επίσκεψη Πομπέο στη βάση της Σούδας

 • A-
 • A+
Εκπαιδευτικοί, κόμματα και φορείς διαδήλωσαν στην πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο εναντίον της άφιξης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο νησί.

Στην πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο διαδήλωσαν εκπαιδευτικοί ύστερα από κάλεσμα της ΕΛΜΕ Ηρακλείου στο οποίο έκανε λόγο για επίσκεψη που «προσβάλλει τα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού».

Στο ίδιο κλίμα η Κ.Ο. Ηρακλείου του ΚΚΕ(μ-λ) κατήγγειλε τη «μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό ορμητήριο που θα μακελεύει τους λαούς της περιοχής».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου πραγματοποιεί και η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, στις οποίες εμπλέκεται και η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil (μαζί με τα ΕΛΠΕ και τη γαλλική Total) μετά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και έγιναν νόμος του κράτους με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ την Τρίτη μαζί με τον πρωθυπουργό θα επισκεφτούν τη βάση της Σούδας. Μετά το πέρας της επίσκεψης θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός υπουργός θα ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό Χώρο της Απτέρας.

Σε ανάλογη κινητοποίηση καλεί την Τρίτη στα Χανιά η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 6.30 μ.μ., τονίζοντας πως σκοπός της επίσκεψης είναι «η διατήρηση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής στην περιοχή βάζοντας στο κρεβάτι του Προκρούστη τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Στο ίδιο σημείο, στης 7 μ.μ. η Πρωτοβουλία Αντίστασης καλεί σε συγκέντρωση τονίζοντας πως η επίσκεψη γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία και στόχος της είναι η συνολική υπηρέτηση των σχεδίων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Καλέσματα απευθύνουν και η κατάληψη Rosa Nera, το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων και άλλες συλλογικότητες.

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου:

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, σε ανακοίνωσή του "καταδικάζει την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πομπέο, στη χώρα μας, με στόχο την ενίσχυση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ και την επιτήρηση των βάσεων του θανάτου στη Σούδα".

Παράλληλα καλεί τα μέλη του σωματείου σε μαζική συμμετοχή στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας τη Δευτέρα (28 Σεπτέμβρη) και ώρα 6.30 μ.μ. στα Λιοντάρια.

Η επίσκεψη αυτή- σε και περίοδο ανάπτυξης του ανταγωνισμού των ισχυρών δυνάμεων (ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία) στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Εγγύς και Μέσης Ανατολής ,  σε μια ιστορική  φάση αμφισβήτησης των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού μας-εντάσσεται στους ευρύτερους φιλοπόλεμους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και προσβάλλει τα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Για τους παραπάνω λόγους κηρύσσουμε ανεπιθύμητο τον εκπρόσωπο της φιλοπόλεμης πολιτικής των ΗΠΑ και καλούμε σε μαζική αντίσταση στις ιμπεριαλιστικές   επεμβάσεις και στην ισοπέδωση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 • ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ
 • ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
 • ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
 • ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ
 • ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΏΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
 • ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ-ΙΣΟΤΙΜΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ».

Ανακοίνωση της Κ.Ο. Ηρακλείου του ΚΚΕ(μ-λ):

«Η Κ.Ο. Ηρακλείου του ΚΚΕ(μ-λ) σε ανακοίνωσή της "καλεί το λαό και τη νεολαία του Ηρακλείου  να δώσουν μια μαζική απάντηση μπροστά στη διήμερη επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Σούδα, τη Δευτέρα 28/9 και ώρα 18:30 στα Λιοντάρια.

Να δηλώσουν στο δρόμο τα αντιιμπεριαλιστικά και αντιπολεμικά τους αισθήματα. 

Να καταγγείλουν τους αντιδραστικούς ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, τους οποίους φουντώνουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, και τους οποίους θα κληθούν να πληρώσουν οι λαοί των δύο χωρών. Να διαδηλώσουν ενάντια στη μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό ορμητήριο που θα μακελεύει τους λαούς της περιοχής. Να φωνάξουν την αλληλεγγύη τους απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για των οποίων τον ξεριζωμό η ευθύνη ανήκει στους ιμπεριαλιστές. 

Οργάνωση-αντίσταση-αγώνας για τις ζωές και τα δικαιώματά μας.  Οι λαοί στο δρόμο νικούν!

 • ΈΞΩ Ο ΠΟΜΠΕΟ ΑΠ’ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ! 
 • ΈΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ! ΈΞΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΕΕ! 
 • ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ! ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ! 
 • Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΩΝ! 
 • ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ».

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών ν.Ηρακλείου:

«Ο υπουργός εξωτερικών της ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης των ΗΠΑ, Πομπέο, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας (27-29/09), στο πλαίσιο της οποίας θα επιθεωρήσει και την Αμερικανο-ΝΑΤΟΪΚΗ βάση της Σούδας, που αποτελεί ορμητήριο επίθεσης ενάντια στους γειτονικούς λαούς και σύμβολο της ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας στη χώρα μας, μαζί όλες τις βάσεις του θανάτου από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη.

Σε μια περίοδο που οξύνεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός (ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία-Κίνα) στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείων, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, σε μια ιστορική φάση προκλητικής ανάπτυξης της επιθετικότητας της Τούρκικης ολιγαρχίας, κατά την οποία καθιερώνονται οι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και αμφισβητούνται τα σύνορα, η «επίσκεψη» του ανώτατου εκπροσώπου της τρομοκρατικής δύναμης των ΗΠΑ επιτείνει την πολιτική της υποτέλειας και της υποδούλωσης του λαού μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και συμφέροντα.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προκάτοχοι της(ΣΥΡΙΖΧΑ-ΠΑΣΟΚ) και γενικώς όλο το πολιτικό προσωπικό της εγχώριας ολιγαρχίας, τηρεί σταθερά την πολιτική του ενδοτισμού και της υποταγής στους επικυρίαρχους, Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Υποδέχεται γονυπετής τον εκπρόσωπο της πλανητικής υπερδύναμης, επιδιώκοντας την «προστασία» της, μπροστά στην επίδειξη ισχύος της «συμμάχου»(!) στα πλαίσια του ΝΑΤΟ τούρκικης ολιγαρχίας, η οποία -έχοντας την ανοχή και τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών κέντρων(ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ), επιδιώκει την αναχάραξη των συνόρων και τη μετατροπή της σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη.

Στην κατεύθυνση της αντιρρόπησης της επεκτατικής πολιτικής της τούρκικης μεγαλοαστικής τάξης-πολιτική που αμφισβητεί ευθέως την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας- η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας τη στήριξη όλων των κομμάτων της ντόπιας ολιγαρχίας, βαθαίνει ακόμη πιο πολύ τους δεσμούς της εξάρτησης από τους κηδεμόνες της. Προσφέρει «γη και ύδωρ» στους φονιάδες των λαών, αναβαθμίζει τη λειτουργία των βάσεων του θανάτου, όπως είναι η βάση της ΣΟΎΔΑΣ που καθ’ ομολογία του Αμερικανού πρέσβη και ανθύπατου Παϊατ «αποτελεί ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας» για τα συμφέροντα της πλανητικής υπερδύναμης.

Παρ/λα, η κυβέρνηση της ΝΔ, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των εξαρτήσεων(ΗΠΑ-ΕΕ), εξευμενίζει το Γαλλικό ιμπεριαλισμό, αυξάνοντας με υπέρογκα ποσά τις πολεμικές δαπάνες για την αγορά μεταχειρισμένων, στην πλειονότητά τους, όπλων και συγχρόνως ετοιμάζεται να συρθεί στο «διάλογο» της υποταγής στις ιμπεριαλιστικές υποδείξεις και της υπονόμευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστά την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, αντιμετωπίζει με βάρβαρα μέτρα τους πρόσφυγες και μετανάστες, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.Επιτείνει την πολιτική της λαϊκής καταστολής, προβάλλει το στρατοκρατικό δόγμα με τις πρόσφατες εξαγγελίες της για αύξηση της στρατιωτικής θητείας και υποχρεωτική στράτευση στα 18, ενώ συγχρόνως υποδαυλίζει τον εθνικισμό, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού, που δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον τούρκικο λαό, με τον οποίο πρέπει να αναπτύξει κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το σοβινισμό, το φασισμό και τον πόλεμο.

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, καθήκον των εκπαιδευτικών και συνολικότερα της νεολαίας και του λαού είναι η ανάπτυξη ενός μαζικού, ενωτικού ανυποχώρητου λαϊκού αγώνα ενάντια στην πολιτική της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • ΕΞΩ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ:ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ
 • ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
 • ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
 • ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ
 • ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
 • ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΟ ΦΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ.
 • ΕΙΡΗΝΗ- ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ- ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με κινητοποιήσεις θα υποδεχτούν τον Μητσοτάκη και τον Πομπέο στην Κρήτη
Κινητοποιήσεις ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Βάση της Σούδας όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οργανώνει η Πρωτοβουλία Αντίστασης στα Χανιά.
Με κινητοποιήσεις θα υποδεχτούν τον Μητσοτάκη και τον Πομπέο στην Κρήτη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η επίσκεψη Πομπέο ανοίγει την εβδομάδα εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά
Στην Ελλάδα ο Αμερικανός αξιωματούχος, με φόντο τις διερευνητικές επαφές Αθήνας - Άγκυρας και εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφύης.
Η επίσκεψη Πομπέο ανοίγει την εβδομάδα εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: «Η επίσκεψη Πομπέο στοχεύει στην επίσπευση επικίνδυνων διευθετήσεων στην περιοχή»
Το ΚΚ τονίζει πως η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ παίρνει επικίνδυνες προεκτάσεις για τον ελληνικό λαό, καθώς στοχεύει στην επίσπευση επικίνδυνων διευθετήσεων στην περιοχή και προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ.
ΚΚΕ: «Η επίσκεψη Πομπέο στοχεύει στην επίσπευση επικίνδυνων διευθετήσεων στην περιοχή»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας