Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υπό κατάληψη 67 σχολεία - Στηρίζουν οι γονείς - Συγκέντρωση στο Ηράκλειο

Από τη συγκέντρωση των μαθητών του Ηρακλείου στην πλατεία Ελευθερίας.

Υπό κατάληψη 67 σχολεία - Στηρίζουν οι γονείς - Συγκέντρωση στο Ηράκλειο

 • A-
 • A+
Στους δρόμους βρίσκονται οι μαθητές της Κρήτης διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία, και ενίσχυση της χρηματοδότησης στην Παιδεία και στην Υγεία - Συνεχίζονται και οι καταλήψεις - Στηρίζουν τις κινητοποιήσεις γονείς και εκπαιδευτικοί.

Τα συλλαλητήρια είναι προγραμματισμένα για σήμερα το πρωΐ με τους μαθητές να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο και στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.

Οι μαθητές διεκδικούν μείωση του αριθμού ατόμων ανά τμήμα, διορισμό μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και υγειονομικού προσωπικού, μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν τα κενά ενώ στο πλευρό των μαθητών τάσσονται οι σύλλογοι γονέων της Κρήτης αλλά και οι εκπαιδευτικοί.

Σημειώνεται ότι αρκετά σχολεία και σήμερα βρίσκονται κλειστά καθώς οι καταλήψεις συνεχίζονται. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στην Κρήτη σήμερα είναι 67 (Γυμνάσια - Λύκεια και ΕΠΑΛ). Συγκεκριμένα ανά νομό: Ηράκλειο 31, Χανιά 16, Ρέθυμνο 12, Λασίθι 8.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης εκφράζει την αμέριστη στήριξή της στον μαθητικό αγώνα και ζητάει ουσιαστικά μέτρα για τα σχολεία.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση:

«Τα παιδιά μας ζουν από πρώτο χέρι την έλλειψη εκπαιδευτικών, τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια που καλούνται να κάνουν μάθημα, την έλλειψη καθαριότητας σε περίοδο πανδημίας στα σχολεία, το συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες, τα 2ωρα χωρίς διάλειμμα με τις μάσκες αερόστατα που μοίρασε η Κυβέρνηση.

Οι γονείς μέσα από τους Συλλόγους Γονέων στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να  ποινικοποιήσει, με Εισαγγελικές παραγγελίες και συλλήψεις μαθητών, τους αγώνες και τις αγωνίες των παιδιών μας για να μορφωθούν με ασφάλεια.

Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση και μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν από Κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμους:

 • μέτρα αποσυμφόρησης των σχολικών αιθουσών – 15 μαθητές ανά Τμήμα.
 • μόνιμους μαζικούς διορισμούς δασκάλων και καθηγητών, κανένα εκπαιδευτικό κενό, να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο παντού.
 • μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία (επαρκές προσωπικό καθαριότητας, μέσα ατομικής προστασίας, αντισηπτικά). Με ευθύνη του Κράτους να μοιραστούν δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς γιατί σήμερα τις πληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους.
 • με ευθύνη του ΕΟΔΥ να γίνονται δωρεάν test σε εκπαιδευτικούς και γονείς σε σχολεία που εντοπίζεται κρούσμα κορονοϊού.

Γονείς – μαθητές – εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο δικαίωμα μας: τη μόρφωση και την υγεία.

Να κάνουμε δική μας υπόθεση το μέλλον και την μόρφωση των παιδιών μας. Να κάνουμε τους συλλόγους γονέων ποιο μαζικούς και δυνατούς. Γιατί κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή και απαιτούμε μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, εδώ και 7 μήνες, παραμένει σταθερή και ακλόνητη στην απόφασή της για επικοινωνιακή και μόνο διαχείριση της πανδημίας, Δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ (1€) προκειμένου να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ή για να διασφαλίσει στοιχειωδώς τους όρους για την προστασία της υγείας εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους.

Με την βοήθεια των (καλοταϊσμένων) παπαγάλων της στα κυρίαρχα ΜΜΕ, η κυβέρνηση τα ανάγει όλα σε ατομική ευθύνη, ενώ δεν διστάζει να στοχοποιεί για την έξαρση της πανδημίας, άλλοτε τους ηλικιωμένους, άλλοτε τους μετανάστες, και τελευταία την νεολαία.

Το άνοιγμα του τουρισμού με τον τρόπο που έγινε, το άνοιγμα των σχολείων με τον τρόπο που έγινε, η εντολή στα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές και τα υπόλοιπα ΜΜΜ για 100% πληρότητα, προφανώς δεν παίζουν κανένα ρόλο στην έξαρση του 2ου κύματος της πανδημίας, και δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ως ΕΛΜΕ Χανίων από τον Αύγουστο ακόμα, με επανειλημμένες ανακοινώσεις και δράσεις (2 Γεν. συνελεύσεις, 3 παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Δήμο και ΔΔΕ, εκδήλωση με γονείς και γιατρούς) διεκδικούμε τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία. Η ένωση γονέων επίσης εξέδωσε ανακοίνωση με αντίστοιχο περιεχόμενο. Από τη Δευτέρα 21/9 μπήκαν στο χορό των κινητοποιήσεων και οι μαθητές, διεκδικώντας λιγότερους μαθητές ανά τμήμα, προσωπικό καθαριότητας και δωρεάν τεστ.

Η κυβέρνηση ακούει τα αιτήματα και απαντάει με εντολή στους διευθυντές ΔΔΕ, όχι να σπάσουν τα τμήματα, αλλά να στείλουν στην αστυνομία και τους εισαγγελείς στα σχολεία. Ήδη χτες στα Χανιά διευθυντής Γυμνασίου πήγε με κόφτη για σίδερα να «συζητήσει» με τους μαθητές και σήμερα το πρωί επανήλθε με εισαγγελέα και την αστυνομία!

Ακόμη και ο χειρισμός τέτοιων ακραίων καταστάσεων αποτελεί ευκαιρία για μας τους εκπαιδευτικούς να παραδίδουμε στα παιδιά μαθήματα δημοκρατίας αλλά και αγωνιστικής στάσης ζωής. Απειλές, προσβολές κι εκβιασμοί σε μικρά παιδιά, στα παιδιά μας, είναι απαράδεκτες πρακτικές για παιδαγωγούς αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.

Μοναδική υπεύθυνη για τα σχολεία που κλείνουν το ένα μετά το άλλο είναι η κυβερνητική ανευθυνότητα και δε φταίνε σ’ αυτό ούτε τα παιδιά ούτε οι εκπαιδευτικοί.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που εμφανίζεται κρούσμα covid -19 τα μέτρα που παίρνονται είναι ανεπαρκή, αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ακόμα και τα τεστ από την τσέπη μας. Μέσα σε αίθουσες κλουβιά, με 25αρια τμήματα, ακόμα και 2ώρες συνεχόμενες στην τάξη με τη μάσκα, εκπαιδευτικοί και μαθητές παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα χωρίς καμία στήριξη!

Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν κλειστές αίθουσες στα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας αρνείται την αξιοποίηση τους με την δημιουργία νέων τμημάτων. Προκαλεί οργή στον εκπαιδευτικό κόσμο η τακτική της κυβέρνησης να αφήνει απροστάτευτους εκπαιδευτικούς και μαθητές στα σχολεία που εμφανίζονται κρούσματα. Αρνείται ακόμα και τα τεστ στους εκπαιδευτικούς και μαθητές φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες τους.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Μέχρι 15 παιδιά ανά αίθουσα, ανάλογα με το εμβαδόν
 • Αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων και χώρων, ενοικίαση ακόμη και ιδιωτικών χώρων για εξασφάλιση ικανοποιητικού αριθμού αιθουσών
 • Δωρεάν τεστ για καθηγητές και μαθητές
 • Διορισμός μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και υγειονομικού προσωπικού στα σχολεία
 • Άδειες για τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών, κατ οίκον διδασκαλία για τους μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
 • Άμεσοι μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία
 • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
 • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, νέες ΜΕΘ και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Συμμετέχουμε μαζικά μαζί με τους μαθητές μας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 24/9, στις 10:30 στην πλ. Αγοράς».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κατάληψη 71 σχολεία στην Κρήτη - Μάσκες και ελλιπή μέτρα στα αιτήματα
Στα 71 είναι τα σχολεία στην Κρήτη τα οποία τελούν υπό κατάληψη, με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για τη χρήση μάσκας αλλά και για τα ελλειπή μέτρα στα σχολεία.
Σε κατάληψη 71 σχολεία στην Κρήτη - Μάσκες και ελλιπή μέτρα στα αιτήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Αναβλήθηκε εκ νέου η δίκη της μητέρας για υποκίνηση σε κατάληψη
Αναβλήθηκε ξανά η δίκη της μητέρας που κατηγορείται για υποκίνηση της κατάληψης στο γυμνάσιο και λύκειο Βουκολιών στα Χανιά και για αποτροπή χρήσης μάσκας.
Χανιά: Αναβλήθηκε εκ νέου η δίκη της μητέρας για υποκίνηση σε κατάληψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες καταλήψεις για τις μάσκες - Συνελήφθη μητέρα στα Χανιά ως υποκινήτρια
Μια γυναίκα συνελήφθη από την αστυνομία ως υποκινήτρια της κατάληψης που πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης μαθητές, στις Βουκολιές, διαμαρτυρόμενοι για τις μάσκες στα σχολεία - Νέες καταλήψεις για τις μάσκες...
Νέες καταλήψεις για τις μάσκες - Συνελήφθη μητέρα στα Χανιά ως υποκινήτρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα πορεία πραγματοποίησαν οι αρνητές της μάσκας στα Χανιά
Με μικρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα η μηχανοκίνητη πορεία ενάντια στα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό και τις μάσκες, από την ομάδα που αυτοαποκαλείται “Ελεύθερα Σκεπτόμενοι Πολίτες Χανίων”.
Νέα πορεία πραγματοποίησαν οι αρνητές της μάσκας στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εθνικός... αχταρμάς κατά της μάσκας
Με ακροδεξιά ρητορική βγαίνουν στους δρόμους ομάδες πολιτών εναντίον της μάσκας αλλά και του πολιτικού συστήματος. Στο στόχαστρο παγίως και οι μετανάστες, που αποτελούν «πιόνια του Ερντογάν».
Εθνικός... αχταρμάς κατά της μάσκας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκαψαν τις μάσκες στα Χανιά - Συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο διαδηλώνοντας εναντίον της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τα παιδιά στα σχολεία. Στα συνθήματα που κυριάρχησαν στις συγκεντρώσεις ακούστηκαν...
Εκαψαν τις μάσκες στα Χανιά - Συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας