• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 20.7°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.6°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  0 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.4°C / 17.0°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.7°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.2°C / 19.8°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.8°C / 20.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  2 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 17.8°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.3°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το καλώδιο φέρνει χιλιάδες ανεμογεννήτριες στην Κρήτη

 • A-
 • A+
Υπεγράφη η σύμβαση για τη μεγάλη υποθαλάσσια διασύνδεση Ηρακλείου – Αττικής με ορίζοντα κατασκευής το 2023 ● Πρόσχημα η ενεργειακή επάρκεια του νησιού, αλλά στην ουσία αυτό θα τροφοδοτεί την ηπειρωτική Ελλάδα ● Αντιμέτωπος με διαδηλωτές σε Ιεράπετρα και Ηράκλειο ο Κωστής Χατζηδάκης.

Μείωση κόστους στους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών κατά 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο, λιγότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους αλλά και δραστική αύξηση των βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υποσχέθηκε στην Κρήτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, υπογράφοντας χθες την κατασκευή της μεγάλης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης (Ηράκλειο-Αττική). Από τις επίσημες δηλώσεις έγινε σαφές πως το καλώδιο θα φτιαχτεί όχι τόσο για να δίνει, αλλά κυρίως για να παίρνει ρεύμα που θα παράγεται μέσω ΑΠΕ από την Κρήτη. Οπως ανακοινώθηκε, το συνολικό εύρος της παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κρήτη, μετά τη λειτουργία του καλωδίου, θα φτάσει στα 2.500 Μεγαβάτ (MW).

Στην ουσία πρόκειται για σχεδόν δεκαπλασιασμό της ισχύος σε σύγκριση με τα 300 MW που παράγονται σήμερα μέσω ΑΠΕ στην Κρήτη (κατά κύριο λόγο, αυτά τα MW παράγονται από τις 335 ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί στις βουνοκορφές του νησιού, συναντώντας ισχυρές αντιδράσεις). Οι εκπρόσωποι του υπουργείου και του ΑΔΜΗΕ μίλησαν ευθέως για ραγδαία αύξηση των αιολικών πάρκων στην Κρήτη, με προσθήκη υβριδικών και ηλιοθερμικών έργων με στόχο «την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νησιού».

Επισήμως ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης» με φτηνότερο ρεύμα που θα μεταφέρεται από την ηπειρωτική Ελλάδα για να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού (περίπου 700 MW). Ωστόσο, από το σύνολο των ανακοινώσεων έγινε σαφές πως ο αντίστροφος στόχος, αυτός του ανοίγματος της παραγωγής ΑΠΕ από την Κρήτη, με στόχο τα 2.500 MW, είναι τουλάχιστον τριπλάσιος των αναγκών του νησιού. Στην ουσία επιβεβαιώνονται οι δήμαρχοι και οι περιβαλλοντικοί φορείς της Κρήτης που χρόνια τώρα μιλούν για επιχείρηση μετατροπής του νησιού σε μια τεράστια «μπαταρία» και μάλιστα με εγκαταστάσεις ΑΠΕ ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές με συνοπτικές διαδικασίες, όπως επιτρέπει ο νέος περιβαλλοντικός νόμος που φέρει την υπογραφή του κ. Χατζηδάκη.

Για όλα τα παραπάνω ο υπουργός βρέθηκε στο στόχαστρο διαδηλωτών κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Κρήτη. Την Τρίτη, στην Ιεράπετρα, πολίτες που αντιδρούν στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Επισκοπή απέκλεισαν για λίγο με μουσική διαμαρτυρία την αυτοκινητοπομπή του. Χθες, στο Ηράκλειο, ομάδα διαδηλωτών φώναξε συνθήματα προσωπικά εναντίον του υπουργού, με κάποια από αυτά να τον χαρακτηρίζουν και... «τσιράκι των εταιρειών». Ο υπουργός πάντως χαρακτήρισε «σεβαστές μειοψηφίες» τους διαμαρτυρόμενους, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα πως «αν αποκλείσουμε το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον λιγνίτη και τις ΑΠΕ, τότε πάμε μόνο στα κεριά» (σ.σ. βέβαια στην Κρήτη, εκτός από τον λιγνίτη, μπαίνουν όλα τα παραπάνω - και εξορύξεις και αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, υβριδικά κτλ).

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Και ο Σταθάκης

Το «παρών» στην υπογραφή της σύμβασης έδωσε και ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος απέσπασε πολλές φορές τα εύσημα καθώς επί δικής του υπουργίας προωθήθηκε ουσιαστικά το έργο της διασύνδεσης με τα δυο καλώδια (το ένα μεταξύ Χανίων – Πελοποννήσου ήδη κατασκευάζεται), ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στα ανταποδοτικά που θα δοθούν στις τοπικές κοινωνίες ώστε να αποσβεστούν οι αντιδράσεις για τις επιπτώσεις στα σημεία προσαιγιάλωσης των καλωδίων, υποσχόμενος πάρκα, πλατείες, κοινόχρηστες υποδομές κτλ που θα κατασκευαστούν με χρήματα της εταιρίας.

Στο επίμαχο πάντως αίτημα για την απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα Ηρακλείου, η απάντηση του κ. Χατζηδάκη ήταν αμφίσημη, καθώς είπε μεν πως θα σταματήσει να λειτουργεί, αλλά τόνισε πως θα πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος να υπάρχει εφεδρεία σε περίπτωση που κάποια στιγμή δεν λειτουργεί το καλώδιο. «Συνολικά, από τα τρία εργοστάσια της ΔΕΗ στην Κρήτη παράγεται το 60% των αέριων ρύπων του νησιού», είπε ο κ. Χατζηδάκης υποσχόμενος πως «αυτό θα σταματήσει οριστικά μετά το 2023, όταν θα είναι έτοιμα και τα δύο καλώδια, αλλάζοντας τελείως το τοπίο στο νησί».


Αποκλεισμός των δημοσιογράφων λόγω... πανδημίας

Ο κορονοϊός για άλλη μια φορά έκανε το θαύμα του. Στη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου όπου έγινε η παρουσίαση του έργου «χώρεσαν» μόνο οι υπουργοί, οι βουλευτές, οι δήμαρχοι και οι κάθε λογής επίσημοι. Οι δημοσιογράφοι, με πρόσχημα την πανδημία, είχαν αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας. Και οι ερωτήσεις έπρεπε να είναι προετοιμασμένες, ενώ κανείς δεν μπορούσε να κάνει διευκρινιστική ερώτηση αν θεωρούσε πως δεν απαντήθηκε το ερώτημά του (όπως συνέβη και με την ερώτηση της «Εφ.Συν.» για το «δώρο» στις εταιρείες αιολικών που υποτίθεται πως θα έφτιαχναν με δικά τους έξοδα το καλώδιο, αλλά τώρα γίνεται με δημόσιους πόρους). Το περίεργο είναι ότι λίγα λεπτά νωρίτερα, ο υπουργός είχε προεδρεύσει σε σύσκεψη για άλλο θέμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, όπου σε μια αίθουσα λίγων τετραγωνικών είχαν καθίσει κολλητά ο ένας δίπλα στον άλλο και χωρίς μάσκες περίπου 25 εκπρόσωποι φορέων, όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία. Το συμπέρασμα μάλλον είναι ότι στις συσκέψεις με ελεγχόμενο κοινό ο ιός δεν κολλάει, αλλά στις συνεντεύξεις με επικίνδυνες ερωτήσεις προφανώς κολλάει...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπογράφτηκε σε πανηγυρικό κλίμα η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής
Με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη υπογράφτηκε στο Ηράκλειο η σύμβαση για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Κρήτης και της Αττικής
Υπογράφτηκε σε πανηγυρικό κλίμα η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: «Μπλόκο» στον Χατζηδάκη για το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
Έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης βρέθηκαν πολίτες και μέλη της ομάδας «ΦυσητΗΡες», οι οποίοι διαμαρτύρονται για το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ζητώντας από τον υπουργού Περιβάλλοντος...
Ηράκλειο: «Μπλόκο» στον Χατζηδάκη για το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
ΝΤΕΛΟΓΟ
Ενα κερί στον Κωστή Χατζηδάκη
«Η εναλλακτική είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, το άλλο που θα μπορούσε να βρεθεί είναι να ξαναγυρίσουμε στα κεριά».
Ενα κερί στον Κωστή Χατζηδάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Τα «έψαλαν» για τις ανεμογεννήτριες στον Κ. Χατζηδάκη
Στο λιμάνι της Ιεράπετρας περίμεναν τον υπουργό Περιβάλλοντος κάτοικοι της πόλης αλλά και μέλη της «Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας», προκειμένου να του εκφράσουν την αντίθεσή τους για την εγκατάσταση των...
Ιεράπετρα: Τα «έψαλαν» για τις ανεμογεννήτριες στον Κ. Χατζηδάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη νήσο Χρυσή ο Κ. Χατζηδάκης
Επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη στη νήσο Χρυσή πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη και του δημάρχου Ιεράπετρας Θεοδόση...
Στη νήσο Χρυσή ο Κ. Χατζηδάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Κρήτη εν μέσω αντιδράσεων ο Κωστής Χατζηδάκης
Υπογράφεται η σύμβαση για το υποθαλάσσιο καλώδιο (Ηράκλειο - Αττική) και το διαχειριστικό σχέδιο για τη Νήσο Χρυσή - Διαμαρτυρίες από τους Κρητικούς τις τελευταίες ημέρες εναντίον του αντιπεριβαλλοντικού νόμου.
Στην Κρήτη εν μέσω αντιδράσεων ο Κωστής Χατζηδάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας