• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 11.9°C
  4 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 8.6°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.5°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 6.6°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 6.8°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  3 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.8°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  5 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.4°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 14.8°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  3 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.3°C / 8.8°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  83%

Ο λιθόκτιστος δρόμος, που κατασκευάστηκε την δεκαετία του '20 και διατρέχει όλο το φαράγγι της Καντάνου. Εκεί οι κάτοικοι αντιστάθηκαν στους Ναζί κατά τη Μάχη της Κρήτης.

Κωστής Πετράκης

Σ. Σακοράφα: Ασέβεια η απόφαση για επέκταση λατομείου στο φαράγγι Κανδάνου

 • A-
 • A+
Εξοργιστική και ανιστόρητη αποκαλεί την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για την επέκταση του λατομείου στο ιστορικό φαράγγι της Κανδάνου, η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του «ΜέΡΑ 25», Σοφία Σακοράφα.

Με αφορμή την επέτειο της ισοπέδωσης της Κανδάνου από τα Γερμανικά Στρατεύματα το 1941, η Σοφία Σακοράφα δήλωσε πως η απόφαση αποτελεί «ασέβεια για τους αστράτευτους μαχητές της Μάχης της Κρήτης», υπογραμμίζοντας ότι η στις 6-5-2020, εν μέσω καραντίνας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αποφάσισε την επέκταση της ήδη λειτουργούσας λατομικής επιχείρησης από τα 59 στρέμματα σε 348.

Η κα. Σακοράφα ανέφερε πως το φαράγγι της Κανδάνου είναι μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας που έχουν χαρακτηριστεί «Ιστορικός Τόπος», αφού το μήκους 6.640,00 μέτρων τμήμα της επαρχιακής οδού Καντάνου -Χανίων χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος διότι «αποτελεί ένα σύνθετο έργο του ανθρώπου και της φύσεως, αποτελούμενο από το ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος τεχνικό έργο των αρχών του 20ου αιώνα που διατηρείται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση χωρίς αλλοιώσεις και επεμβάσεις και το εξαιρετικού φυσικού κάλλους φαράγγι, το οποίο διασώζει την ιστορική μνήμη της περιοχής και, ειδικότερα, αποτελεί μοναδική μαρτυρία για την καταστροφή της Κανδάνου, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Αναλυτικά η δήλωση της Σοφίας Σακοράφα:

«Το Φαράγγι της Κανδάνου είναι μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας που έχουν χαρακτηριστεί «Ιστορικός Τόπος» (ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/50219/ 1085/4.6-12.7.2010), αφού «το μήκους 6.640,00 μέτρων τμήμα της επαρχιακής οδού Καντάνου (Κανδάνου)-Χανίων χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος διότι αποτελεί ένα σύνθετο έργο του ανθρώπου και της φύσεως, αποτελούμενο από το ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος τεχνικό έργο των αρχών του 20ου αιώνα που διατηρείται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση χωρίς αλλοιώσεις και επεμβάσεις και το εξαιρετικού φυσικού κάλλους φαράγγι, το οποίο διασώζει την ιστορική μνήμη της περιοχής και, ειδικότερα, αποτελεί μοναδική μαρτυρία για την καταστροφή της Κανδάνου, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». (Απόφαση ΣτΕ 336/2016)

Και όμως, στις 6-5-2020, εν μέσω καραντίνας , το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αποφάσισε την επέκταση ήδη λειτουργούσας λατομικής επιχείρησης από τα 59 στρέμματα σε 348, σύμφωνα με το Νόμο Σταθάκη 4555/2018.

Την εξοργιστική και ανιστόρητη απόφαση του κ. Αρναουτάκη στήριξε ΜΟΝΟ η Περιφερειακή Παράταξη «Κρήτη η Ζωή μας» , που υποστηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ. Η Αντιπολίτευση είτε καταψήφισε (Νικόλαος Μανουσάκης, Αλέξανδρος Μαρινάκης και Εμμανουήλ Συντυχάκης, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και Μιχαήλ Κριτσωτάκης, της παράταξης «Ξαστεριά, Ανατροπή στην Κρήτη»), είτε ψήφισε λευκό («Η ΚρήτηΜπροστά», «Ανυπότακτη Κρήτη Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση»).

Σήμερα, τη μαύρη επέτειο της ισοπέδωσης της Κανδάνου από τους Ναζιστές Εισβολείς, καταγγέλλουμε την εξοργιστική και ανιστόρητη αυτή απόφαση ως ασέβεια για τους αστράτευτους μαχητές και μαχήτριες της Μάχης της Κρήτης, που στο φαράγγι αυτό, σε πάνδημο συναγερμό το Μάιο του 1941 ταπείνωσαν τους επίλεκτους σιδηρόφρακτους στρατιώτες του Χίτλερ, και πλήρωσαν τον ηρωισμό και τον πατριωτισμό τους με την ισοπέδωση του τόπου τους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Η δεύτερη καταστροφή της Κανδάνου;
Το φαράγγι της Κανδάνου, από τα ωραιότερα του νομού, έχει ήδη τραυματιστεί αισθητικά από τη λειτουργία του υφιστάμενου λατομείου και θα καταστραφεί ολοκληρωτικά, αν οι εργασίες του επεκταθούν.
Η δεύτερη καταστροφή της Κανδάνου;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οχι» στον ναζισμό από την Κάνδανο
Στην Κάνδανο Χανίων, έναν από τους ιστορικότερους τόπους της Κρήτης, που έχει γνωρίσει από πρώτο χέρι τις θηριωδίες των ναζί, οι μαθητές του ΕΠΑΛ έδωσαν ηχηρή απάντηση στους σημερινούς υμνητές των «SS»....
«Οχι» στον ναζισμό από την Κάνδανο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Καταγγέλλουν επέκταση λατομείου στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου
Την επέκταση του λατομείου της περιοχής στο φαράγγι της Καντάνου, σε έναν χώρο όπου αντιστάθηκαν οι ντόπιοι στους ναζί κατά τη Μάχη της Κρήτης, καταγγέλλουν κάτοικοι του Δήμου Καντάνου-Σελίνου.
Χανιά: Καταγγέλλουν επέκταση λατομείου στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημιουργείται χώρος μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Καντάνου
Χώρος Μνήμης του Ολοκαυτώματος Καντάνου θα δημιουργηθεί στο Δημαρχείο Καντάνου - Σελίνου, καθώς ο περιφερειάρχης υπέγραψε το τεχνικό δελτίο. Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος...
Δημιουργείται χώρος μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Καντάνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας